Za područje
    b2c
    Buđ i plesan na zidovima česta su pojava i veliki neprijatelj domova, posebno u hladnim mesecima kada nastojite da stambeni prostori budu suvi i topli. Buđi i plesni su posebno problematične, pošto utiču na kvalitet vazduha i zdravlje ukućana. Rešili smo, stoga, da se pozabavimo time kako vlaga utiče na razvoj štetnih mikroorganizama i šta možete sami da uradite protiv tog problema.
    Stručni članak 303
    kako efikasno savladati budj
    Imamo čak 3286 izvođača radova za područje Krečenje, moler:

    Zašto i kada se buđ i plesan pojavljuju na zidovima?

    Ovi štetni mikroorganizmi se pojavljuju kada se za to steknu optimalni uslovi. Toplo i vlažno okruženje sa nedovoljnim protokom vazduha prednjači. Hladniji meseci dodatno povećavaju rizik od razvoja buđi i plesni, jer niske temperature spolja i toplotna izolacija iznutra, sprečavaju prirodnu razmenu vazduha. Time se stvara idealno okruženje za njihov razvoj, posebno u loše izolovanim delovima kuće, kao što su podrumi.

    Glavni faktor u stvaranju buđi i plesni je vlaga. Razne štetne vrste mikroorganizama imaju različite potrebe za vlagom, ali uopšteno uzev, relativna vlažnost iznad 60% stvara povoljne uslove za njihov rast.

    Zimi, kada je spoljašnji vazduh hladan, vlažnost u zatvorenom prostoru može brzo da poraste usled svakodnevnih aktivnosti kakve su kuvanje i tuširanje, koliko i zbog nedostatka efikasne ventilacije.

                              Relativna vlažnost             Razvoj štetnih mikroorganizama
    <30% Slab rizik od nastanka buđi i plesni
    30-60% Srednji rizik od nastanka buđi i plesni
    60-80% Visok rizik od nastanka buđi i plesni
    >80% Vrlo visok rizik od nastanka buđi i plesni

    Optimalna relativna vlažnost vazduha za sprečavanje razvoja buđi i plesni je između 30% i 60%. U prostorijama sa većim rizikom od njihovog razvoja, kao što su kupatila ili podrumi, preporučuje se da se vlažnost održava što bliže donjoj granici, odnosno, u nivou oko 30-40%.

    Sprečite pojavu buđi najboljim metodama za održavanje suvog okruženja

    Sprečite pojavu buđi i plesni najboljim metodama za održavanje suvog okruženja

    Da biste efikasno sprečili nastanak i razvoj štetnih mikroorganizama u svom domu, neophodno je održavati suvo i dobro provetreno okruženje. To se može postići primenom različitih tehnika i strategija koje uključuju efikasnu ventilaciju, pravilno grejanje i kontrolu vlažnosti.

    Redovna ventilacija je ključ zdravog doma

    Redovno i efikasno provetravanje prostorija je ključno za uklanjanje viška vlage iz vazduha, koja je glavni uzrok pojave mikroorganizama na zidovima.

    Daibau savetuje: U hladnijim mesecima metoda kratke i intenzivne ventilacije je posebno efikasna. To znači otvaranje prozora na 5 do 10 minuta, dva do tri puta dnevno.

    Takva ventilacija omogućava brzu razmenu vlažnog vazduha u zatvorenom prostoru sa suvim spoljnim vazduhom, a istovremeno ograničava gubitak toplote. Pored toga, možete razmisliti i o tome da li bi i koliko bi značili razni ventilacioni sistemi sa rekuperacijom toplote koji obezbeđuju stalnu razmenu vazduha i održavaju energetsku efikasnost. O tome biste mogli da se posavetujete sa nekim stručnjakom.

    Pravilno zagrevanje za sprečavanje buđi i plesni

    Pravilno zagrevanje takođe igra važnu ulogu u borbi protiv nepoželjnih mikroorganizama. Održavanje konstantne i ujednačene sobne temperature, idealno oko 21-22°C, pomaže u sprečavanju kondenzacije, koja je čest uzrok nastanka problema.

    Daibau savetuje: Obratite posebnu pažnju na toplotne mostove koji nastaju zbog neadekvatno izolovanih prozora, vrata i zidnih praznina, pošto toplota prolazi kroz njih, a to itekako pogoduje formiranju kondenzacije i vlage.   

    Kontrola vlage - saveti za suv stambeni prostor

    Drugi ključni element u prevenciji plesni i buđi je kontrola vlage. U prostorijama sa visokim nivoom vlažnosti, posebno će dobro doći odvlaživači vazduha, koji aktivno uklanjaju vlagu iz vazduha i shodno tome smanjuju rizik od stvaranja mikroorganizama. Još jedan koristan alat koji će pomoći da pratite i prilagodite nivo vlažnosti u svom domu su meteorološke stanice. Praćenje njihovih izveštaja će omogućiti da aktivno kontrolišete svoje okruženje i njegovu mikroklimu, a samim tim i sprečite nastanak uslova koji su povoljnih za buđi i plesni.

    Upotrebom ovih i sličnih tehnika i pristupa, uspećete da zidove održavate suvim i svoj životni prostor zdravim, što je od nemerljive važnosti za sve ukućane te siguran i udoban dom.      

    Saveti za uklanjanje buđi i plesni

    Saveti za uklanjanje buđi i plesni

    Buđ i plesan na zidovima je problem sa kojim se suočavaju mnoga domaćinstva. Na sreću, postoje jednostavni i efikasni „domaći“ trikovi koji mogu pomoći da eliminišete manje probleme sa mikroorganizmima takve vrste.

    Prirodna domaća sredstva za čišćenje buđi i plesni

    Jedna od cenovno najpristupačnijih i ekološki najprihvatljivijih metoda uklanjanja plesni i buđi je upotreba domaćih sredstava za čišćenje. Mešavina sirćeta i sode bikarbone smatra se veoma efikasnom. Sirće deluje kao prirodni fungicid koji uništava njihove spore, dok soda bikarbona neutrališe neprijatne mirise. Možete upotrebljavati i vodonik-peroksid koji je izuzetno efikasan odstranjivač, a istovremeno je bezbedan za životnu sredinu.

    Redovno čišćenje kao preventiva nastanka buđi i plesni

    Redovno čišćenje je izuzetno važno u sprečavanju stvaranja i širenja štetnih mikroorganizama. Obratite posebnu pažnju na osetljive površine kao što su fugne u kupatilima ili ćoškovi prostorija. To su mesta na kojima se najčešće pojavljuju ili buđ ili plesan ili oboje, posebno u vlažnijim područjima. Zbog toga je takođe važno, na primer, da se kupatilo dobro osuši nakon tuširanja. Na taj način se sprečava dodatno nakupljanje vlage, koja je i inače glavni uzročnih svih nevolja.

    Prirodna domaća sredstva za čišćenje buđi i plesni

    Probajte farbe otporne na buđ i plesan

    Čak i kada odlučite da renovirate ili okrečite određene prostorije, razmislite o upotrebi farbi i premaza otpornih na zidne buđi i plesni. Ta vrsta boja sadrži fungicide koji sprečavaju nastanak i razvoj mikroorganizama koji traže vlagu, pa su tako od pomoći da zidovi ostanu što duže čisti i zdravi. Neke od ovih specijalnih, inovativnih vrsta farbi, sadrže mikrokapsulirane fungicide, koji se postepeno oslobađaju i time pružaju dugotrajniju zaštitu. Takve su boje posebno korisne za prostorije u kojima nivo vlažnosti često varira. Boje sa visokom paropropusnošću su isto tako vrlo korisne, jer omogućavaju zidovima da „dišu“, što nadalje doprinosi sprečavanju stvaranja buđi i plesni, koje se javljaju u vlažnim i slabo provetrenim prostorijama.

    Pravilan prostorni raspored za bolju ventilaciju

    Prostorni raspored je važan faktor u sprečavanju razvoja nepoželjnih mikroorganizama u domu. Buđi i plesni prosto bujaju u prostorijama gde nema strujanja i gde je vazduh ustajao, pošto se tu vlaga lako nakuplja i zadržava. Zbog toga je važno da ostavite dovoljno prostora između nameštaja i zidova kako bi vazduh mogao da prolazi. Tako ćete sprečiti nakupljanje vlage u ćoškovima ili iza nameštaja - mesta koje buđ i plesan naročito „vole“.

    U prostorijama sa većim rizikom od razvoja buđi i plesni, kao što su kupatila i podrumi, preporučuje se održavanje vlažnosti bliže donjoj granici preporučenog raspona relativne vlažnosti, odnosno, u nivou između oko 30-40%.

    Uklanjanje buđi i plesni oko prozora

    U borbi protiv buđi i plesni u svom domu, valja imati na umu da je to kontinuiran proces koji zahteva stalnu pažnju i preventivne mere. Od efikasne ventilacije, pravilnog grejanja, do upotrebe boja otpornih na štetne mikroorganizme i redovnog čišćenja - svaki od tih koraka igra važnu ulogu u održavanju zdravog i suvog doma.

    Da li su vam potrebne besplatne ponude i kontakti molera?

    Ustanovite li da su štetni mikroorganizmi na zidovima već toliko izmakli kontroli da je potrebna stručna pomoć, pozivamo vas da nam se obratite tako što ćete ostaviti upit na našem sajtu, a iskusni moleri sa kojima sarađujemo sigurno će naći načina da svoj dom ponovo učinite prijatnim i zdravim.

    Stručni članak 303
    Autor: Daibau trendovi magazin

    Da li Vam je članak bio koristan?


    Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
    Ideje za uređenje doma

    Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

    Tražite dobre izvođače radova za područje Krečenje, moler?

    Imamo čak 3286 izvođača radova za područje Krečenje, moler:

    Besplatna pretraga
    Tražimo lokalno
    Bez provizije
    Imamo čak 3286 izvođača radova za područje Krečenje, moler
    8.8
    0

    TODOR KNEŽEVIĆ PR BIRO ZA PROJEKTOVANJE I INŽENJERING VTM-ING SOMBOR


    9.3
    0

    PREDRAG MILOŠEVIĆ PR GRAĐEVINSKA RADNjA EKO DOM ENTERIJER


    8.6
    0

    DRIM TIM RS


    10
    1

    EnterMax


    Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
    © 2023 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana