Za područje
    OTP banka

    Problemi sa farbom u kupatilu? Rešenja za dugotrajnu i postojanu boju

    Kupatilo je jedna od najvažnijih prostorija u svačjem domu, gde se dan počinje i završava. Međutim, upravo se tu ljudi često suočavaju sa nevidljivim neprijateljem koji može sve da uništi - vlagom. Vlaga u kupatilu nije samo neprijatna pojava, već izaziva brojne probleme sa farbom na zidovima: od ljuštenja i beljenja do stvaranja buđi i plesni, koje ne samo da kvare izgled, već loše utiču i na zdravlje ukućana. Stoga smo se pozabavili pitanjem kako se nositi sa tim izazovima - ali i predlozima praktičnih rešenja - kako da izaberete pravu farbu, pripremite površinu i obezbedite to da boja u vašem kupatilu ne samo da potraje, već i da ostane sveža kao da je juče okrečena. Fokus je na jednostavnim, ali efikasnim metodama koje ne zahtevaju velika finansijska ulaganja niti stručnost - samo malo vaše pažnje i nege.
    Stručni članak 173
    problemi sa bojom u kupatilu
    Imamo čak 3286 izvođača radova za područje Krečenje, moler:

    Uticaj vlage na zidne boje

    Voda je prirodni element bez kog se ne može, ali kada dođe u kontakt sa farbom na zidovima kupatila, može napraviti poprilično štete i problema čija rešenja uvek predstavljaju svojevrsni izazov. Razumevanjem toga kako vlaga utiče na zidne boje, možete efikasno sprečiti nastanak uzroka, pa i držati pod izvesnom kontrolom teškoće povezane sa vlagom.

    Vlaga, koja je konstanta i neizbežan faktor rizika u svakom kupatilu, može imati popriličnog uticaja na zidnu farbu. Ona izaziva hemijske i fizičke reakcije, koje su posebno izražene kod boja na bazi vode. Kao rezultat, na zidovima se formiraju prošireni ili rastvoreni pigmenti, što dovodi do bledila boje i njenog ljuštenja. Takve promene nisu samo vizuelno uznemirujuće, već smanjujui  njenu zaštitnu funkciju.

    Najčešći problemi sa farbom u kupatilu

    Najčešći problemi sa farbom u kupatilu

    Među najčešćim teškoćama uzrokovanim vlagom su pojave buđi i plesni. To ne samo da loše utiče na izgled zidova, već može pogoršati kvalitet vazduha i izazvati zdravstvene probleme ukućana. Pored toga, propadanje farbe je uobičajena pojava, pri čemu vlaga slabi vezu između boje i zida, a onda neminovno dolazi i do toga da se guli, kruni, puca i otpada. Takva se situacija redovno sreće u prostorijama gde je izloženost vodi i visokoj vlažnosti konstantna, što dovodi do gubitka prvobitnog sjaja i intenziteta boje. Da biste izbegli teškoće te vrste, morate izabrati prave materijale i koristiti odgovarajuću tehniku prilikom farbanja prostorija sa visokim nivoom vlažnosti.

    Izbor prave farbe za kupatilo

    Za ovakvu primenu najpogodnijim se smatraju vodootporne ili antimikrobne boje. Vodootporne farbe su specijalno dizajnirane da izdrže ekstremno vlažne uslove i da se ne ljušte. Takođe neće izbledeti u vlažnom okruženju. Antimikrobne i, takozvane, boje protiv buđi i plesni, sadrže fungicide - sastojke koji sprečavaju pojavu i rast štetnih mikroorganizama na zidovima, što će im produžiti vek trajanja.

    Vaš izbor farbe za kupatilo treba zavisi od dve stvari. Prvo, obratite pažnju na činjenicu da vrsta i tip farbe odgovaraju materijalu zidova. Neke boje se bolje, a neke lošije slažu s određenim materijalima. Drugo, nemojte zanemariti rasvetu. Same boje različito izgledaju, odnosno, različito se vide u različitim uslovima osvetljenja. Obratite pažnju na prirodno i veštačko svetlo u kupatilu i na osnovu toga izaberite i ton i nijansu koju ćete kupiti.

    Prateći savete, moći ćete da izaberete boju za svoje kupatilo koja, ne samo da će biti vizuelno privlačna, već će i zadržati dobar izgled na duži rok, čak i u tako neuslovnom okruženju kakvo je kupatilo.

    Rešenja za dugotrajnu i postojanu boju

    Rešenja za dugotrajnu i postojanu boju

    Kada se u kupatilu pojave problemi sa farbom, važno je znati kako ih efikasno rešiti. Neke od najčešćih varijanti rešenja za popravku oštećene boje i uklanjanje buđi i plesni izvode se na sledeći način:

    Uklanjanje ispucale farbe

    Čim primetite da je farba u kupatilu počela da puca, da se kruni ili ljušti, ogulite sve te komadiće na oštećenom mestu i temeljno očistite površinu. Obratite pažnju na to da se ljuštenje najverovatnije neće ponoviti na istom, ali se može pojaviti na drugim mestima u kupatilu.

    Nanošenje prajmera

    Pre krečenja obavezno nanesite prajmer da biste poboljšali prianjanje nove boje. Prajmer će, takođe, poslužiti kao dodatna zaštita.

    Čišćenje buđi i plesni

    Upotrebite neko od specijalnih sredstava za čišćenje štetnih mikroorganizama ili domaća rešenja kao što je rastvor izbeljivača. U većini slučajeva sredstvo za čišćenje mora da se nanosi više dana zaredom pre nego što se pojave rezultati. 

    Prevencija plesni i buđi

    Jedino redovnim provetravanjem kupatila i upotrebom farbe otporne na štetne mikroorganizme, može se sprečiti ponovno pojavljivanje plesni i buđi. Nastojte da u kupatilu bude što manje vlage.

    Redovno održavanje i čišćenje

    Pravilno održavanje i čišćenje su ključni za očuvanje svežine izgleda zidnih boja. Izbegavajte abrazivna sredstva za čišćenje - umesto njih koristite rastvor sirćeta i sode bikarbone.

     U tabeli ćete videti pregled neinvazivnih metoda kojima biste mogli da se nosite sa raznim teškoćama u vezi sa zidovima: 

                             PROBLEMI                            REŠENJA
    Površinske mrlje Upotrebite kvalitetan prajmer, pa nakon njega krečenje u dva sloja, takođe kvalitetnom bojom.
    Ljuštenje farbe Oljuštite oštećen deo, pređite kvalitetnim prajmerom, pa okrečite tako da izjednačite boju.
    Ispucala farba Išmirglajte oštećen deo tako da pukotine sasvim nestanu, pa okrečite fleksibilnijom vrstom farbe.
    Plesan i buđ Očistite plesan ili buđ odgovarajućim sredstvom, dobro osušite, pa okrečite farbom protiv štetnih mikroorganizama.
    Mehurići Krečenje kvalitetnom farbom je najbolja prevencija, kao i dobro sušenje između slojeva krečenja.
    Farba se ne prima Prvo nanesite kvalitetan prajmer, pa tek kada se on osuši počnite sa krečenjem. 
    Neravnomerna boja Bolje je da se kreči u tanjim slojevima, sa više ponavljanja, nego u debljim.
    Farba se pretvara u prah i otpada Sasvim očistite zid od praha i pređite jednom, ali kvalitetnom farbom.
    Prebrzo sušenje Nemojte krečiti kada je prevruće i radite u tanjim slojevima.
    Boja bledi Izaberite farbu s UV zaštitom i faktorom protiv bledila, za spoljne zidove. 

    Ovakvim postupcima možete osigurati to da će zidovi u vašem kupatilu ostati u savršenom stanju na duži rok.

    Tražite li nekog kome biste poverili sanaciju vlage, buđi i plesni, pomoć možete potražiti i kod nas i to potpuno besplatno, brzo i jednostavno. Potrebno je samo da popunite upit na našem sajtu i ubrzo će vam se javiti preduzeća s odgovarajućom ponudom.

    Stručni članak 173
    Autor: Daibau trendovi magazin

    Da li Vam je članak bio koristan?


    Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
    Ideje za uređenje doma

    Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

    Tražite dobre izvođače radova za područje Krečenje, moler?

    Imamo čak 3286 izvođača radova za područje Krečenje, moler:

    Besplatna pretraga
    Tražimo lokalno
    Bez provizije
    Imamo čak 3286 izvođača radova za područje Krečenje, moler
    9.3
    0

    Moleraj Pantić


    9.7
    0

    ADS DEKOR 037


    10
    3

    ALEKSANDAR VUJISIĆ PR OSTALI NEPOMENUTI SPECIFIČNI GRAĐEVINSKI RADOVI DECOR PRO V VELIKI BORAK


    9.7
    0

    MOLERSKA RADNJA ROJAL PEJTING PLUS BAČKA PALANKA


    Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
    © 2023 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana