Za područje
    b2c

    Kako pripremiti različite površine za bojenje?

    Različite vrste površina zahtevaju različite pristupe bojenju - bilo farbanju bilo krečenju. Ako pogledate zidove, prvo ih treba očistiti i zagladiti. Drvene površine zahtevaju brušenje i uklanjanje stare boje. Pre farbanja mora se očistiti i metal i proveriti da li je zaista suv. Svaki od ovih koraka je neophodan da bi boja dobro prionula za podlogu.
    Stručni članak 129
    priprema povrsina za farbanje
    Imamo čak 3286 izvođača radova za područje Krečenje, moler:

    Priprema zidova za krečenje

    Zidove pre krečenja valja pravilno pripremiti. To praktično znači da se prvo moraju temeljno očistiti, da sa njih treba ukloniti sve tragove prašine, masnoće te nečistoća bilo kog porekla. Nakon čišćenja, kvalitetnom glet-masom se popunjavaju sva eventualna oštećenja: oguljena mesta, naprsline, pukotine ili rupe. Kada se glet osuši, cela se površina mora nežno i pažljivo išmirglati brusnim papirom. Na taj će se način osigurati da zidovi ravnomerno upijaju farbu, tako da se na kraju dobije i lepa, željena boja.   

    Ne bi valjalo zaboraviti ni prajmer, posebno ako planirate krečenje svetlijim nijansama preko starih tamnijih. To je najsigurniji način izvođenja bojenja - nov tonalitet će doći do izražaja, a ispod njega se neće videti stari.

    Priprema površina za krečenje

    Priprema drvenih površina

    Kada su u pitanju drvene površine, počinje se uklanjanjem stare boje ili laka. To se može obaviti brušenjem ili hemijskim sredstvom za uklanjanje farbe. Nakon toga, drvo mora biti temeljno očišćeno i izbrušeno - samo tako se zaista mogu ukloniti svi tragovi starih slojeva i izravnati površina na koju će se nova boja lepo prihvatiti.  

    Poslednji korak pripreme za farbanje drvenih površina je obrada drveta odgovarajućim prajmerom ili podlogom. Njome se štiti materijal, ali i površina priprema za nov sloj boje ili laka. Ipak, nikako se ne sme zaboraviti na rok sušenja koji je proizvođač preporučio - u suprotnom - neće se dobro primiti ni osnovna ni završna boja ili lak.

    Priprema metalnih površina

    Priprema metalnih površina za farbanje je izuzetno važna ako želite da osigurate dugotrajne i estetski poželjne rezultate. Prvi korak u pripremi metalnih površina je uklanjanje svih tragova rđe i korozije. To se može uraditi žičanom četkom, brusilicom za metal ili posebnim sredstvom za uklanjanje naslaga.

    Nakon što je podloga adekvatno očišćena i uklonjeni svi tragovi rđe ili korozije, preporučuje se da se metal tretira otpornim prajmerom koji će sprečiti dalji proces oksidacije. Kada se prajmer osuši, nanosi se odabrana boja. Za metalne površine se najviše preporučuju uljane ili epoksidne farbe. One pružaju dobru zaštitu od svih spoljnih faktora.

    Priprema metala za farbanje

    Priprema betonskih površina

    Prilikom pripreme betonskih površina za bojenje, posebna pažnja se mora obratiti na vlagu i čistoću. Pošto je beton porozan, izuzetno je važno da podloga koja se farba bude potpuno suva. Betonske površine se mogu očistiti čistačem pod visokim pritiskom. Zatim se površina pregleda da bi se utvrdilo da li postoje pukotine ili rupe, koje se popunjavaju cementnim malterom.

    Kada se betonska površina pripremi tako da bude sasvim suva i glatka, može se naneti prajmer koji je pogodan za beton i koji će preuzeti ulogu podloge za farbu. Tim korakom se obezbeđuje da ona zaista prianja na podlogu, a konačni rezultat će biti izdržljiva i puna boja.

    Saveti za pripremu zahtevnih površina

    Postoje površine koje često zahtevaju dodatnu pažnju prilikom farbanja. U većini slučajeva, to su vrlo sjajne ili sasvim glatke površine. Za te vrste podloga najvažnija je upotreba odgovarajućeg prajmera, koji će obezbediti dobro prianjanje boje.

    Površinu često valja lagano izbrusiti da bi se dobila tekstura na koju će se boja lako uhvatiti. Zbog toga se, pre farbanja, ne sme zaboraviti na lagano šmirglanje brusnim papirom - tek toliko da se dobije blago hrapava mat podloga. Obavezno izaberite odgovarajući prajmer koji je posebno namenjen zahtevnijim površinama, pošto se njime sprečava pucanje i ljuštenje boje.

    Priprema betona za krečenje

    Sve u svemu, jasno je da je ključ uspešnog farbanja ili krečenja pravilna priprema podloge. Bez obzira na to da li se radi o drvetu, metalu, betonu ili zidovima, pažljiva priprema i poznavanje prirode raznih površina je osnova uspeha. Temeljnom i pravilnom pripremom za farbanje ili krečenje, ne samo da ćete poboljšati izgled i trajnost izabrane boje, već ćete sprečiti potencijalne probleme kao što su ljuštenje, pucanje ili neravnomerno upijanje boje.

    Ako vam je potrebna pomoć u krečenju ili farbanju različitih površina, pošaljite nam upit i naši stručnjaci sa kojima sarađujemo će se pobrinuti za sve ostalo.

    Stručni članak 129
    Autor: Daibau trendovi magazin

    Da li Vam je članak bio koristan?


    Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
    Ideje za uređenje doma

    Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

    Tražite dobre izvođače radova za područje Krečenje, moler?

    Imamo čak 3286 izvođača radova za područje Krečenje, moler:

    Besplatna pretraga
    Tražimo lokalno
    Bez provizije
    Imamo čak 3286 izvođača radova za područje Krečenje, moler
    9.5
    0

    PRO INDUSTRY DOO NOVI SAD


    8.8
    0

    MOLERSKO FARBARSKA RADNJA RB GRADNJA 89 PRIBOJ


    9.4
    0

    Milos Trandafilovic PR Izrada Stabenih i Nestabenih Zgrada Grodcka


    8.9
    0

    BELA VOJNIĆ BOŽIN PR ZANATSKA RADNJA ZA MOLERSKE RADOVE PINSEL SUBOTICA


    Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
    © 2023 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana