Za područje
    OTP banka

    Drveni nameštaj: iverica ili puno drvo?

    Članak je pregledalo čak 2529+ korisnika
    Kada počnete sređivanje i uređenje enterijera, novog ili rekonstruisanog doma, naročito ako se toga latite sami, imajte na umu da se počinje od izbora oblika, boja i materijala elemenata u prostorijama. Jedna od ključnih odluka je odabir pravog materijala za nameštaj.
    Stručni članak 2529
    drveni namestaj
    Imamo čak 1471 izvođača radova za područje Nameštaj po meri:

    1. Nameštaj od punog drveta

    1.1. Zašto da izaberete masivan nameštaj?

    Najlepši i najudobniji nameštaj je svakako onaj od pravog drveta. Puno drvo je prirodni materijal i stoga pozitivno utiče na zdravlje i blagostanje ukućana. Takođe čini unutrašnjost toplijom i prijatnijom.

    Puno drvo ima posebnu vrednost, zbog čega je mnogo skuplje od drugih materijala. Za posebne komade nameštaja koji će zauzimati centralna mesta u domu ima smisla upotrebiti ovakvo puno drvo, dok se za većinu drugih elemenata pokućstva i nameštaja mogu uzeti pristupačniji materijali.

    Osim toga, drvo je obnovljiv resurs, vrlo poželjan i ekološki prihvatljiv. Drvo je izuzetno izdržljivo i ima dug vek trajanja, a od drvne građe se može formirati skoro svaki oblik. Dakle, sav nameštaj, baš kao i pokućstvo, može se praviti od drveta. Puno drvo je takođe jedan od najčešće korišćenih materijala za nameštaj. Za nameštaj se mogu koristiti lepljene ploče, koje su u izvesnoj meri izdržljivije, ili prirodno puno drvo. Jedina „mana“ koja se drvetu može pripisati jeste cena - uvek je nešto skuplje od drugih materijala za nameštaj i pokućstvo.

    Savet stručnjaka iz firme WOODPROJECT

    1. Koje su to jedinstvene karakteristike i prednosti nameštaja po meri u poređenju sa serijski proizvedenim komadima?

    Prednosti nameštaja po meri su te da se uvek možete prepustiti svojoj mašti. Sami osmislite izgled tog komada nameštaja, materijala i boje.Kao i to da se može uklopiti u sam prostor za koji je i namenjen. Dobijate jedinstven i unikatan  proizvod. Jednostavno po meri znači da možete pametno iskoristiti svaki delić vašeg doma. 

    Kod masovno proizvedenog nameštaja nemate puno mogućnosti, morate se prilagoditi. Pravi se samo po toj meri, koja vas nekada natera da izmenite ceo enterijer. Obično se u masovnoj proizvodnji manje vodi računa o kvalitetu i trajnosti. Stoga je i razumljivo da nameštaj po meri mora biti skuplji.

    2. Kako birate materijale za svaki projekat i da li preferirate određene vrste drveta ili drugih materijala?

    Iskreno u današnje vreme je dosta teže naći kvalitetno i provereno drvo, zbog čega smo mi kao proizvođači u stalnoj potrazi za dobrim drvetom. Najbolje je ono drvo koje se prirodno osušilo i koje ste pronašli na nečijem tavanu. Šalu na stranu, tada ste sigurni da neće doći do pucanja i krivljenja. Najviše se koriste vrste drveta koje su kod nas i najviše zastupljene. Hrast ce ostati vanvremenski i uvek poželjan u izradi. Svaki proizvod se može napraviti od različite vrste drveta ili kombinacije drvo-metal i epoxy smole. Mi smo tu da preporučimo, svakako je klijent taj koji na kraju odluči šta želi.

    3. Koji trend je trenutno izuzetno popularan u industriji izrade nameštaja po meri, a Vama nije omiljeno rešenje?

    O ukusima se ne raspravlja. Uvek posvetim svoje vreme ljudima kako bih tačno utvrdio šta žele i upravo to im i napravio. Postavim dodatna pitanja i razjasnim nedoumice. Često kažem da se sve može napraviti. Danas se dosta praktikuje trend nekih šarenih boja i što čudnijeg izgleda. Internet je pun svakakvih ideja, a od nas se očekuje da to ostvarimo. Moje mišljenje je da drvo treba ostati vidljivo, kako bi istaklo svu svoju lepotu, ali i mane. Prirodni je materijal tako treba i ostati bez mnogo komplikovanja. Uvek će biti popularan kod većine ljudi.

    G-din Dragan Jovanović, WOODPROJECT

    1.2. Koliko koštaju komadi masivnog nameštaja?

    Cena ormana od pune smrekovine izlazi oko 180 EUR/m2. U zavisnosti od vrste drveta i zahtevnosti rada može da dostigne i 300 EUR/m2.

    Pošto je masivni nameštaj vrlo skup, dobro je da bar centralni komadi budu izrađeni od takvog materijala
    Pošto je masivni nameštaj vrlo skup, dobro je da bar centralni komadi, kao što je ovaj trpezarijski sto, budu izrađeni od takvog materijala

    2. Nameštaj od iverice

    2.1. Šta je i kakva je iverica?

    Iverica je materijal koji izgleda najpribližnije pravom drvetu. Može se reći da se danas itekako koristi u industriji nameštaja. Iverica može biti obložena raznim završnim slojevima koji nalikuju površinama pravog drveta. Najveći deo nameštaja uopšte, pravi se upravo od obrađene iverice.

    Iverica može biti obložena folijom, ultrapastom, furnirom ili nekim od kompozitnih materijala nove generacije.

    Furnirana iverica najviše liči na masivno drvo, pa stoga i nameštaj od iverice presvučene furnirom na sličan način izaziva osećaj topline i prijatnosti domaće atmosfere. Povrh toga, iverica je i dovoljno izdržljiv materijal, premda manje od punog drveta. Nažalost, lakše može da se ošteti ako se komad koji je od nje napravljen više puta pomera ili rastavlja. Nameštaj od iverice ne zahteva nikakvo posebno održavanje. Prašina i nečistoće se mogu ukloniti samo vlažnom krpom.

    2.2. Koliko košta nameštaj od iverice?

    Cena komada nameštaja od iverice varira između 50 i 100 EUR/m2, u zavisnosti od vrste i kvaliteta koliko i od načina završne obrade.

    Iverica obložena furnirom najsličnija je punom drvetu
    Iverica obložena furnirom najsličnija je punom drvetu

    3. Nameštaj od MDF ploča

    3.1. MDF ploče su postojanije od iverice

    Nameštaj se takođe može praviti od MDF ploča, odnosno, medijapana ili vlaknastih ploča. MDF je poput iverice kompozitni drvni materijal koji se dobija presovanjem i lepljenjem usitnjenih drvnih ostataka. Načinima završne obrade, tačnije, lepljenjem završnog sloja preko presovane ploče može se imitirati pravo drvo (štampana folija), a sa druge strane, i dobiti nešto sasvim drugačije - sasvim glatka površina visokog sjaja. Izborom neke od mogućih opcija obrade - dakle, od imitacije drveta do visokog sjaja - možete imati ili komade koji sasvim nalikuju klasičnim ili moderne, savremenog stila. Pa ipak, MDF nema izdržljivost masivnog drveta i zato ga je lakše oštetiti. S druge strane, ako je oblepljen folijom visokog sjaja izuzetno lako se čisti i održava.

    3.2. Kakve su cene nameštaja od MDF ploča?

    Cena MDF nameštaja varira između 30 i 100 EUR/m2, u zavisnosti od vrste i kvaliteta medijapana i završne obrade nameštaja.

    MDF ili medijapan ploče su kvalitetan drvni kompozit skuplji od iverice i koristi se za bolje, furnirane komade nameštaja
    MDF ili medijapan ploče su kvalitetan drvni kompozit skuplji od iverice i koristi se za bolje, furnirane komade nameštaja 

    4. Nameštaj od drvenih paleta

    4,1. Palete su vrlo popularne

    Ako želite nešto izvan uobičajenih okvira, drugačiji, a pri tom i jeftiniji nameštaj, onda su drvene palete prava stvar za vas. Nameštaj od paleta ima neke karakteristike iste kao nameštaj od drveta. Drvene palete su ambalaža, ali su ekološki prihvatljive i čine da enterijer izgleda prijatno, udobno, domaćinski, nalik tradicionalnom, premda nepretenciozno. Još jedna pozitivna stvar kod drvenih paleta je to što služe kao materijal za pakovanje koji se može reciklirati i ponovo koristiti. Drvene palete su nešto manje izdržljive i ne dozvoljavaju veliku raznovrsnost oblika, ali umeju da stvore poseban ambijent, naročito ako se dizajnom pozabavi vešt majstor.

    4.2. Ništa nije jeftinije od paleta

    Nameštaj od drvenih paleta je izuzetno pristupačan, jer palete koštaju oko 5-10 EUR/kom.

    Ukoliko se odlučite za izradu nameštaja po meri, na našem sajtu ćete naći još saveta vezanih za ovu temu, ali i stručnjake te ponuđače i proizvođače s kojima sarađujemo i koji će na upit uzvratiti odgovarajućom ponudom.

    Palete nude brojne opcije oblikovanja komada nameštaja i pokućstva
    Opcije oblikovanja komada nameštaja i pokućstva koje nude palete
    Stručni članak 2529
    Autor: Daibau trendovi magazin

    Da li Vam je članak bio koristan?


    Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
    Ideje za uređenje doma

    Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

    Tražite dobre izvođače radova za područje Nameštaj po meri?

    Imamo čak 1471 izvođača radova za područje Nameštaj po meri:

    Besplatna pretraga
    Tražimo lokalno
    Bez provizije
    Imamo čak 1471 izvođača radova za područje Nameštaj po meri
    10
    3

    Zavarivač KG Construction


    10
    2

    SAMOSTALNA ZANATSKA RADNJA SOFA IVAN KOČEVIĆ PR BEOGRAD (RAKOVICA)


    9.8
    0

    CRVENA JABUKA DOO BEOGRAD


    8.9
    0

    PROIZVODNJA OSTALOG NAMEŠTAJA ENTERIJER TOMIĆEVIĆ BEČEJ


    Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
    © 2023 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana