Za područje

    Novogodišnja dekoracija - uređenje doma u duhu praznika

    Članak je pregledalo čak 652+ korisnika
    Polako ali sigurno, približava nam se, za mnoge, omiljeni period godine - Nova godina i Božić. Praznici su sinonim za radost, toplinu, zahvalnost, jer bude najlepše emocije. Kićenje jelke, pakovanje poklona, priprema praznične trpeze su pred nama, ali i uređenje doma u duhu praznika. Jedna od najčešćih grešaka, prema mišljenju enterijerista, kada je novogodišnja dekoracija u pitanju, jeste preterivanje - previše svega. Stoga u nastavku navodimo ideje za novogodišnje dekoracije, ali i trendove za 2023/2024. godinu.
    Stručni članak 652
    novogodisnja dekoracija
    Imamo čak 2410 izvođača radova za područje Dizajn enterijera:

    Novogodišnja dekoracija nesumnjivo kreira magičnu atmosferu u stambenim i poslovnim objektima. Međutim, ponekad je manje više, a tokom praznika smo skloni mešanju boja, oblika, tekstura. Kako bi vaš dom ili poslovni prostor odisao prazničnom magijom, a opet bio uređen s ukusom i stilizovan, predlažemo nekoliko praktičnih saveta.

    Novogodišnja dekoracija ne mora da dominira enterijerom da bi se osećao praznični duh. Prostor možete dekorisati i diskretnije - jastučnicom sa tematskim motivima, interesantnom svećom sa mirisom cimeta, malom jelkom koju ćete staviti na policu u kancelariji ili na trpezarijski sto.

    Novogodišnja dekoracija u nesvakidašnjim bojama

    Dobro je poznato da su crvena i zelena nezaobilazne kada je novogodišnja dekoracija u pitanju, a u tim bojama kupuju se ukrasi za jelku, dekorativni predmeti, jastučnice sa motivima, mirišljave sveće.

    Ako ste spremni da se odreknete tradicionalnog ukrašavanja, možda je došlo vreme da promenite kolorit. Enterijeristi preporučuju dublje tonove poput safir-plave, kraljevske ljubičaste, a kada je zelena boja u pitanju, to može biti smaragdnozelena.

    Ljubičasti ukrasi
    Enterijeristi za novogodišnju dekoraciju preporučuju dublje tonove poput safir-plave i kraljevske ljubičaste

    Još jedna tamna nijansa se vratila na velika vrata - bordo! Poslednjih godina u prvom planu su bile svetlije nijanse crvene, dok su ove godine aktuelni ukrasi u boji vina. Ovim tamnijim tonovima se stvara bogat i sofisticiran kontrast svetlom, tradicionalnom dekoru.

    Sledi još jedan trend koji ste sigurno i sami zapazili obilazeći prodavnice sa novogodišnjom dekoracijom. Pored dubljih tonova, kada je novogodišnja dekoracija za sezonu 2023/2024. u pitanju, u modi je i ružičasti kolorit. Ružičasta ili roze boja simboliše nežnost, a pošto nastaje kombinacijom crvene i bele boje, za razliku od čisto crvene, ima umirujući, a ne stimulativni karakter (izuzev jakih tonova).

    Roze detalji će učiniti da vaš dom bude razigran, veseo i upečatljiv. Ružičaste nijanse možete upotpuniti snežnobelim i srebrnim tonovima.

    Ove godine su, kada je u pitanju generalno uređenje enterijera, dominirali zemljani tonovi - boja terakote, konjaka, svetlije nijanse meda, a sve u cilju povratka prirodi (taj trend je primetan i kada je novogodišnja dekoracija u pitanju, o čemu će kasnije biti više reči). Ukoliko želite da neutralne tonove „razbijete“ jačim bojama, ne morate u potpunosti odustati od crvene i zelene. Možete oživeti prostor detaljima u ovim prazničnim bojama - kuglama za jelku, mirisnim svećama, venčićima sa veštačkom imelom.

    Novogodišnja dekoracija ne obuhvata samo jelku, trpezu, police - možete ukrasiti kamin ukoliko ga imate, ograde stepenica ili vrata novogodišnjim venčićem koji će poželeti dobrodošlicu gostima.
    Novogodišnji venac
    Novogodišnji venčić na vratima će poželeti dobrodošlicu gostima

    Novogodišnja dekoracija i Cabincore enterijer

    Da li ste do sada čuli za Cabincore stil u uređenju enterijera? Iako je više vezan za jesenji period, odličan je i za uređenje doma u duhu praznika.

    Cabincore, baš kao što mu i sam naziv kaže (eng. cabin - koliba), jeste stil inspirisan šumskim kolibama koje su ušuškane jesenjim bojama. U osnovi ovog stila jesu drveni elementi u različitim, najčešće tamnijim nijansama, antikni nameštaj i dekoracija, suvo cveće, mekane i tople tkanine. Paleta boja uključuje prigušene tonove, različite nijanse crvene, narandžaste i žute. Topli braon tonovi će takođe lepo nadopuniti drvene elemente, a udobne prostirke i mekani jastuci dodatno će zaokružiti ceo Cabincore enterijer. Možete dodati i karo-motiv, prirodnu jelku za koju ćete sami napraviti ukrase od šišarki i suvog cveća te stvoriti pravu šumsku, prazničnu oazu.

    Prirodna novogodišnja dekoracija
    I sami možete napraviti novogodišnje ukrase

    Novogodišnja dekoracija iz prirode

    Veštačke jelke mogu se naći u raznim dimenzijama, nijansama zelene (čak i beloj boji), sa različitom gustinom granja i iglica. Još jedan razlog njihove popularnosti jeste taj što o njima ne mora da se razmišlja - dovoljno je da se postave na određeno mesto i dekorišu po želji.

    Ipak, kako je, uopšteno govoreći, u uređenju enterijera sve primetnija tendencija povratka prirodi, tako je i kada je u pitanju dizajn enterijera u prazničnom duhu. Izaberite prirodnu jelku, zapravo onu sa busenom koju nakon praznika možete posaditi (naravno na mesto previđeno za to). Ona je odličan izbor za ljude koji žive u kući, odnosno, imaju sopstveno dvorište. Takođe, one su bolji izbor i s ekološkog aspekta.

    Zanimljiv podatak: na svakih 100 hiljada ljudi koji kupe po jednu jelku sa busenom i posle praznika je zasade, formira se šuma površine oko 50 hektara. Kupovinom i sadnjom jelki sa busenom podstiče se pošumljavanje.
    Jelke sa busenom
    Izaberite prirodnu jelku, tj. jelku sa busenom koju nakon praznika možete posaditi 

    Potražite, stoga, obližnji rasadnik. Cene jelki sa busenom variraće u zavisnosti od veličine, u rasponu od 15 do 50 EUR. Cena jelke od 2 m u proseku iznosi 30 EUR.

    Ukoliko se odlučite za prirodnu jelku, pridržavajte se osnovnog pravila - postavite je dalje od grejnog tela. Ne zaboravite da je u pitanju živa biljka te je zalivajte dva puta nedeljno, umerenom količinom vode i orošavajte zbog suvog vazduha tokom zimskog perioda. Kako se novogodišnja jelka ne može zamisliti bez lampica, koristite one LED, jer se ne greju.

    Osim jelke, i ukrasi mogu biti prirodni. Pokupite šišarke kada ih uočite, pospite ih sprejom metalik-boje (metalik ukrasi su, prema rečima enterijerista, aktuelni ove sezone) u srebrnoj ili zlatnoj boji. Na taj način dobićete savršene ukrase za jelku ili dekoraciju za prazničnu trpezu.

    Možete napraviti i mirišljave ukrase za jelku od kriški limuna, narandže ili grejpfruta. Osušite kriške agruma i provucite deblji konac kroz njih. Njima možete ukrasiti jelku ili upotpuniti prazničnu ikebanu. Ovakva dekoracija će širiti prijatan, osvežavajući miris.
    Šišarke kao ukrasi za jelku
    Možete napraviti i mirišljave ukrase za jelku od kriški limuna, narandže ili grejpfruta.

    Napravite ikebanu od osušenog cveća, koristeći drvenu dekoraciju sa prazničnim motivima ili napravite pomander od narandži i karanfilića koji će popuniti prostor svežim, citrusnim mirisom, dekorišite prazničnu trpezu malim grančicama privezanim mašnama - stvorićete ležeran, a praznični enterijer, daleko od kiča.

    Pomander
    Napravite pomander od narandži i karanfilića koji će popuniti prostor svežim, citrusnim mirisom

    Malo drugačija jelka i veliki ukrasi

    Ukoliko niste ljubitelj klasične novogodišnje jelke možete se opredeliti za LED svetleće drvo, koje neće zauzimati puno prostora, a pritom će predstavljati zadivljujuću dekoraciju. LED svetleće drvo je naročito pogodno za kancelarije, jer može, u zavisnosti od veličine, stajati i na policama i na stolu, a ako je većih dimenzija, na podu, kao klasična jelka.

    Kada smo već kod novogodišnje jelke, šta je s ukrašavanjem one tradicionalne? Kada je u pitanju novogodišnja dekoracija u kancelarijama, ako nećete da praznični duh bude prenaglašen a, opet, želeli biste da obeležite ove svečane dane, opredelite se za dekoraciju jelke u dve boje - dobar izbor su crne i bele kuglice upotpunjene toplom svetlošću lampica - predstavljaće sofisticiranu a opet efektnu dekoraciju.

    Ove godine su takođe popularne 3D zvezde, bilo da se koriste kao ukrasi ili kao vrh jelke. Takođe, popularni su ukrasi većih dimenzija, čak se može reći predimenzionirani. Nećete pogrešiti ako jelku ili venac ukrasite velikim mašnama ili manje kugle zamenite većim.

    Još jedan trend kada je u pitanju novogodišnja dekoracija jesu stakleni ukrasi u najrazličitijim oblicima. Potražite staklene ukrase u starim kutijama roditelja ili bake i deke - takvi se mahom prenose generacijski.
    Stakleni ukrasi
    Još jedan trend kada je u pitanju novogodišnja dekoracija jesu stakleni ukrasi u najrazličitijim oblicima

    Novogodišnja dekoracija neobičnih oblika

    Sigurno ste i sami primetili da se u prodaji mogu naći ukrasi za jelku u obliku pečurki. Novogodišnja dekoracija u 2023/2024. inspirisana je prirodom i elementima koji se u njoj mogu naći. Pored pečurki, tu su i žirevi, šišarke, providne kugle punjene iglicama bora.

    Novogodišnja dekoracija u obliku pečurke
    Novogodišnja dekoracija u 2023/2024. inspirisana je prirodom i elementima koji se u njoj mogu naći

    Novogodišnja dekoracija u skandinavskom stilu

    Dekoracija enterijera u skandinavskom stilu već godinama ne izlazi iz mode - podrazumeva dosta prirodne svetlosti, minimalističko uređenje bez nepotrebnih stvari, otvorene prostore, drvene elemente, neutralne boje - bela, bež, krem, siva u različitim nijansama. Skandinavski stil odiše umerenošću, jednostavnošću.

    Ako ste i vi ljubitelj tog dizajna, možete ga primeniti i kada je novogodišnja dekoracija u pitanju. Opredelite se za drvene ukrase za jelku, belu boju, aranžmane od šišarki i zimzelenih grančica, meke tkanine. Skandinavski stil, kada je u pitanju uređenje doma u prazničnom duhu, stvara osećaj topline, ukutkanosti.

    Skandinavski stil
    Skandinavski stil odiše umerenošću, jednostavnošću, ali ga možete primeniti i kada je novogodišnja dekoracija u pitanju

    Ukoliko nemate vremena da se posvetite svakom detalju ili pak prosto želite da praznično uređenje stambenog ili poslovnog objekta prepustite profesionalcu, enterijerista može napraviti takav plan. A koliko košta dizajn enterijera? Osnovni planovi koštaju oko 300 EUR, a detaljni planovi unutrašnjeg uređenja s trodimenzionalnim modelima i savetovanjem, kreću se oko 1.500 EUR.

    Ako ste u potrazi za iskusnim i profesionalnim dizajnerima enterijera, pomoć možete potražiti na daibau.rs i to potpuno besplatno, brzo i jednostavno. Potrebno je samo da popunite upit na našem sajtu i ubrzo će vam se javiti stručnjaci za uređenje enterijera s odgovarajućom ponudom.

    Stručni članak 652
    Autor: Daibau trendovi magazin

    Da li Vam je članak bio koristan?


    Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
    Ideje za uređenje doma

    Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

    Tražite dobre izvođače radova za područje Dizajn enterijera?

    Imamo čak 2410 izvođača radova za područje Dizajn enterijera:

    Besplatna pretraga
    Tražimo lokalno
    Bez provizije
    Imamo čak 2410 izvođača radova za područje Dizajn enterijera
    10
    3

    LAKI DEKOR 021 NOVI SAD


    9.7
    0

    URBAN PLANNING DOO APATIN


    10
    1

    STUDIO MS PRO


    9
    0

    GPPUP TEMELJ DOO BAJINA BAŠTA


    Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
    © 2023 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana