Za područje

    Veličina predsoblja, ulaznog hola ili hodnika

    Članak je pregledalo čak 4157+ korisnika
    Važnost predsoblja ili ulaznog hola, odnosno hodnika, ne može biti precenjena. Iako im se posvećuje manje pažnje u odnosu na druge prostorije, one se svakodnevno koriste i osnovna su veza između različitih prostora u kući. Predsoblje, ulazni hodnik ili hol nisu samo funkcionalni elementi; bilo da su veliki, mali, široki ili uski, pružaju priliku za atraktivno uređenje, ali se treba pridržavati nekih osnovnih pravila postavki proporcija.
    Stručni članak 4157
    hodnik predsoblje
    Imamo čak 2411 izvođača radova za područje Dizajn enterijera:

    1. Uloga predsoblja i hodnika

    Predsoblje ili ulazni hol, u zavisnosti od toga da li se radi o stanu ili kući, jeste mesto ulaska u nečiji dom, prva tačka dodira sa novom atmosferom i ambijentom. S druge strane, to je i mesto koje ima ulogu zaštitnika ostatka stambene jedinice od nepovoljnih spoljnih faktora bilo koje vrste. 

    Naspram predsoblja, u funkcionalnom i praktičnom smislu, stoje hodnici koji povezuju sve prostorije u kući i deluju kao vene vašeg doma. Hodnici su tranzitne linije na kojima se ne zadržavate, već jednostavno prelazite iz jednog prostora u drugi. Ako gradite nov objekt, on treba da bude projektovan tako da hodnici budu što kraći ili da ih, ako je moguće, uopšte nema. Ako renovirate dom koji ima hodnike, njihova nova uloga će zavisiti od obima radova za koje se odlučite. Možete preduzeti radikalno renoviranje i kompletno preuređenje, srušiti sve nenoseće zidove i redizajnirati ceo tlocrt stana, po mogućnosti sa što manje takozvanih nus-prostora kakvi su hodnici. Ukoliko ovakvo sređivanje iz raznih razloga nije moguće ili nije poželjno, pozabavite se time kako da osmislite i opremite predsoblje ili ulazni prostor na nov način kako biste obezbedili komfor i funkcionalnost kakvu želite i kakva vam je nužna.

    2. Razlika između predsoblja i hodnika

    2.1. Predsoblje i ulazni hol

    Predsoblje u stanovima ili ulazni hol u kućama obično imaju povoljnije dimenzije, zapravo su boljih proporcija od hodnika i stoga se smatraju nešto korisnijim prostorom. Kao što sam naziv kaže, predsoblje je „soba ispred sobe“, prostor ispred druge prostorije, pa se u zavisnosti od svojih dimenzija može smestiti između hodnika i ostalih prostorija doma da bi postalo fokusna tačka. Predsoblje se nalazi na samom ulazu, gde preuzima ulogu prolazne zone koja štiti stambene prostore od direktnog prodora vetra i hladnoće. Predsoblje odgovarajuće veličine je ono koje je dovoljno veliko da tu lako stane barem jedan orman ili, još bolje, kombinacija plakara, čiviluka i sedišta za obuvanje i izuvanje.

    Ulazni hol je nešto komotniji prostor koji mahom otvara volumen kuće, pa je u izvesnom smislu u prednosti, pošto se može bolje, svrsishodnije i udobnije urediti i opremiti u odnosu na predsoblje stana. Osim osnovnih elemenata nameštaja tu mesto mogu naći i ukrasi ili umetnička dela.

    2.2. Hodnik

    Hodnik je mesto koje povezuje stambene prostorije jedne sa drugima. Obično ima izdužen oblik, što znači da mu je dužina znatno veća od širine. Odnos između dve strane je tako najmanje 1:1,5, a češće 1:2 ili 1:3. U principu, hodnik je manje koristan prostor od predsoblja, jer je u njemu teško postaviti nameštaj zbog njegove relativne skučenosti. Namenjen je prolazu i prelazu između prostorija, zapravo, služi za komunikaciju, a ne boravak, ali se svakako može bar optički uvećati i učiniti prijatnijim, dobro osmišljenim uređenjem.

    Veliki starogradski stanovi često imaju više predsoblja. Veće spavaće sobe su često bile projektovane tako da se u njih ulazi iz hodnika.
    Čista širina hodnika mora biti najmanje 90 cm. Primer na fotografiji ilustruje prilično širok prolaz, ali situacija nije idealna, jer se prohodnost automatski smanjuje ako neko sedi na stolici za radnim stolom. Takav hodnik bi svakako bio funkcionalniji bez stola i stolice.
    Čista širina hodnika mora biti najmanje 90 cm. Primer na fotografiji ilustruje prilično širok prolaz, ali situacija nije idealna, jer se prohodnost automatski smanjuje ako neko sedi na stolici za radnim stolom. Takav hodnik bi svakako bio funkcionalniji bez stola i stolice.

    3. Idealni predsoblje i hodnik

    3.1. Idealno predsoblje

    Kakvo god predsoblje da je u pitanju, ono mahom karakterišu povoljnije proporcije. Da bi se ono smatralo funkcionalnim mora biti najmanje dimenzija 150x150 cm. Ne mora nužno imati kvadratni oblik - čak je bolje ako je malo izduženo. U predsoblje, širine najmanje 150 cm, možete postaviti plići orman ili širi čiviluk sa vešalicama standardne širine od 60 cm, budući da se time ne narušava idealna minimalno preporučiva čista širina prolaza, koja je 90 cm. Predsoblja uža od 150 cm zahtevaju plići orman, plakar ili čiviluk - zapravo, kombinovani element sa sve tri uloge, koji bi po meri trebalo da napravi stolar. Alternativa je veći cipelarnik, koji je uži (35-40 cm), ali, naravno, u njemu ne biste mogli da držite kapute.

    Primer na slici ilustruje pametno osmišljenu opremu predsoblja: levo je postavljena dugačka, a uska klupa sa policama i fiokama za cipele sa zatvorenim frontom, a dovoljno niska da ne zaklanja prozor, a desno uska i visoka otvorena polica na dva nivoa za odlaganje ličnih stvari. Ovakvom kombinacijom zadržan je dovoljno širok prolaz.
    Primer na slici ilustruje pametno osmišljenu opremu predsoblja: levo je postavljena dugačka, a uska klupa sa policama i fiokama za cipele sa zatvorenim frontom, a dovoljno niska da ne zaklanja prozor, a desno uska i visoka otvorena polica na dva nivoa za odlaganje ličnih stvari. Ovakvom kombinacijom zadržan je dovoljno širok prolaz.

    3.2. Idealan hodnik

    Prilikom planiranja hodnika treba se pridržavati osnovnih smernica enterijerista ako hoćete da bude iole funkcionalan. Isto pravilo važi i prilikom opremanja nameštajem. Čista širina hodnika u stambenoj jedinici treba da bude 90 cm, a idealno je 100 do 110 cm, pošto više od toga nije neophodno. Širina hodnika u manjim javnim objektima mora biti 120 cm. Takozvana čista širina označava rastojanje koje mora ostati slobodno za prolaz bez obzira na opremljenost hodnika. To znači da pre kupovine novog komada nameštaja za predsoblje, odnosno, ulazni hodnik ili hol morate tačno izmeriti sve dimenzije, tako da nov element ne bi sasvim suzio prolaz i tako otežao prilaz drugim prostorijama domaćinstva. Ako su prostorna ograničenja u vašem domu zaista velika, odnosno, ukoliko se radi o sasvim malom stanu, za predsoblje ili hodnik se može ostaviti svega 80 cm iako se to inače ne preporučuje.

    4. Projektovanje predsoblja i hodnika

    4.1. Dobro osvetljenje je neophodno

    Pošto su predsoblje i hodnik već tako mali prostori, ključno je da ih dobro osvetlite. Predsoblje ili ulazni hol mogu još i imati nešto prirodnog svetla iz susednih prostora ili preko nadvratnih, odnosno, bočnih okna, ali hodnici gotovo nikad. Zato uz pravilno osvetljenje, odmah deluju veći, komotniji i prijatniji. Savetujemo da izaberete plafonska svetla, jer će zauzimati manje mesta. Takođe je bolje izabrati običnu, a ne štedljivu sijalicu, pošto vam je svetlo u hodniku obično potrebno odmah, pogotovo ako treba nešto da potražite u elementu sa vratima koja ionako prave senku. Druga opcija vezana za vrstu i tip rasvete u tom slučaju su mini-svetiljke koje se uključuju direktno u utičnice i koje emituju meku, prigušenu svetlost, što olakšava noćne odlaske u toalet ili kupatilo.

    4.2 Predsoblje, ulazni hol ili hodnik treba da budu svetli

    Predsoblje i hodnik moraju biti svetli. Ovome ne pomaže samo obilno prirodno ili veštačko osvetljenje, već i izbor svetle palete boja. Preporučujemo da zidove obojite sasvim svetlim tonovima koji će vizuelno uvećati prostor. Takođe, izaberite svetli nameštaj, po mogućstvu monohromatski ili furniran svetlim drvetom. Izbegavajte preveliku količinu stvari - predmeta, nameštaja i raznih materijala i tekstura, jer će to učiniti da ulaz deluje prezasićeno, pretrpano i zagušljivo.

    Predsoblje ili ulazni hol su veći prostori na samom ulazu u dom, ispred ostalih prostorija
    Predsoblje ili ulazni hol su veći prostori na samom ulazu u dom, ispred ostalih prostorija

    5. Predsoblje i hodnik: oprema

    Pokućstvo i nameštaj koji će naći svoje mesto na ulazu u vaš dom zavise pre svega od veličine. Ako dimenzije to dozvoljavaju, predsoblje i hodnik su najčešće opremljeni većim ormanom za kapute i cipele, manjim sedištem za obuvanje i izuvanje, ogledalom (stojećim ili zalepljenim za zid/orman), a ponekad i sa višim konzolnim stočićem za odlaganje ličnih stvari. Ako je prostora malo, možete izabrati samo ormarić za cipele, koji je mnogo uži od visokog elementa, a kapute okačiti na kuke na zidu.

    Stručni članak 4157
    Autor: Daibau trendovi magazin

    Da li Vam je članak bio koristan?


    Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
    Ideje za uređenje doma

    Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

    Tražite dobre izvođače radova za područje Dizajn enterijera?

    Imamo čak 2411 izvođača radova za područje Dizajn enterijera:

    Besplatna pretraga
    Tražimo lokalno
    Bez provizije
    Imamo čak 2411 izvođača radova za područje Dizajn enterijera
    10
    3

    ALIQUANTUM


    9.3
    0

    KAI Arhitecture Interiors


    10
    7

    SLAĐANA VASILJEVIĆ PR RADNJA ZA ARHITEKTONSKU DELATNOST RESIDENTIAL DESIGN STUDIO


    10
    1

    LIMIS DOO RUMA


    Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
    © 2023 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana