Za područje

  Fotonaponska elektrana sa solarnim ćelijama

  Članak je koristilo čak 2103+ korisnika
  Fotonaponska elektrana je jedan od najsavremenijih elektroenergetskih izvora. Sistem je, takođe, jedan od najsofisticiranijih budući da obezbeđuje trajno snabdevanje električnom energijom, a ne nanosi nikakve štete prirodnom okruženju. Fotonaponsku elektranu čine solarne ćelije koje sunčevu energiju pretvaraju u protok struje.
  Stručni članak 2103
  kolektori.jpg

  1. Prednosti i slabosti fotonaponske elektrane

  Ljudi se za fotonaponsku elektranu odlučuju jer je sistem dobijanja električne energije koji ne šteti prirodnoj sredini, ne ispušta škodljive nusprodukte i radi tiho i kontinuirano; povrh svega, fotonaponska elektrana omogućava nezavisnost od javne elektromreže. Ipak, snabdevanje solarnom energijom ima i svojih slabosti – iskoristivost sistema je relativno niska u poređenju s kupovnom cenom.

  Monokristalna solarna ćelija je najskuplja, ali najefikasnija
  Monokristalna solarna ćelija je najskuplja, ali najefikasnija

  2. Kada se koristi solarna elektrana?

  Fotonaponski sistem može da se upotrebi za bilo koji objekt. Najčešće se koristi za one koji nisu na liniji javne elektromreže, kao što su planinske kuće i vikendice, udaljeni zaseoci i slično.

  Savet stručnjaka iz firme FEMAN DOO

  1. Kompanija FEMAN u svojoj ponudi ima suncokret solarne elektrane. Šta su prednosti ove solarne elektrane?

  Suncokret solarne elektrane doprinose da solarni sistem dostigne najveći stepen iskorišćena solarne energije. Osnovna stvar je da se radna površina solarnih panela automatski postavlja u idealan položoj u odnosu na sunčeve zrake (napadni ugao je konstantno 90 stepeni).

  To doprinosi da automatski dvoosni suncokret bude efikasniji od fiksnih solarnih panela za minimum 45%.

  Pored energetskih prednosti solarni suncokret ima i veći bezbednosni nivo, jer se pri jačim vetrovima i oluji, samostalno okreće u idealni položaj da izbegne udare vetre. Suncokret poseduje anemometre / merači brzine vetra / koji je signalnim kablom povezan za upravljačku elektroniku automatskog upravljanja, i pri svakoj brzini vetra od 16 m/s i više automatski prestaje da prati sunce i postavlja se u bezbedonosni položaj.

  Takođe suncokret poseduje GPS lokator na osnovu koga sam prepoznaje lokaciju na kojoj se nalazi i na osnovu čeka programski prati astronomski (geometrijski) položaj sunca.

  Rad suncokreta se daljinski prati on-line komunikacijom na mobilnom telefomu (ili računaru).

  Suncokret ima potpuno automatski rad i kad se postavi na željenu lokaciju, ne zahteva nikakvu ljudsku intervenciju.

  Rezime: Osnovna uloga je povećanje proizvodnje električne energije za c.c.a. 45%, a sam suncokret ima potpuno automatski rad.

  2. Osim solarnih elektrana FEMAN je razvio prvu LED plafonjeru. Koje su prednosti ovog proizvoda i zašto ga preporučujete Vašim kupcima?

  LED plafonjere imaju veliku uštedu u stambenim jedinicama (stambenim zgradama), kako zbog mnogo manje snage lampe od klasičnih, tako i zbog ugrađenog senzora pokreta i vremenskog prekidača, tako da se lampa samostalno aktivira pri registraciji pokreta, a gasi posle prethodno podešenog vremenskog intervala.

  Ušteda je naročito uočljiva u prostoru stepeništa višespratnim zgradama, jer klasičnim sistem stepenišna rasveta radi preko vremenske sklopke (stepenišnog automata) koji se uključuje pritiskom na prekidač na zidu hodnika, koji uključuje automatski rasvetu na stepeništu na više spratova, što nije optimalno za zajedničku potrošnju električne energije koju plaćaju stanari.

  Prednost LED rasvete sa daljinskim uključivanjem pri registraciji pokreta i automatskom gašenju (dosta kraćem od klasičnog stepenišnog automata) je u tome što ne dolazi do istovremenog uključivanja cele sekcije stepenišne rasvete (istovremeno više spratova), već je svaka LED lampa nezavisna i samostalno se pali samo u području gde sama registruje kretanje stanara i svaka lampa prati stvarnu kretnju stanara, čime se izbegava nepotrebno osvetljavanje stepeništa tamo gde trenutno nema prisustva stanara.

  Sve stambene zgrade, u cilju energetske efikasnosti treba da pređu na ovaj sistem rasvete.

  G-din Dejan Krstić, FEMAN DOO

  Solarna elektrana koristi se za objekte koji su bliži javnoj elektromreži, uglavnom onda kada kupci žele čist i dugotrajan izvor energije. Pri tom, da bi objekt koristio energiju iz fotonaponskog sistema, obično se priključuje i na javnu elektromrežu. Tako se, u mesecima s puno sunca, neiskorišćena struja može prodati elektrodistribuciji.

  3. Kako funkcioniše solarna ćelija?

  Osnova fotonaponskog sistema je solarna ćelija koja sunčeve fotone pretvara u električnu energiju. Fotoni kada prodru u solarnu ćeliju potiskuju elektrone s površine u unutrašnjost i to kretanje stvara strujni tok. Fotonaponske ćelije se najčešče prave od silicijuma i spajaju se u panele ili module. Deo sistema je i regulator koji povezuje module, korisnike i baterije. Njegova uloga je da reguliše protok električne energije između elemenata sistema.

  Želite li da pratite rad sistema, između baterije i regulatora se postavlja dodatni uređaj koji pokazuje kakav je protok između pojedinačnih elemenata. Kada objekt nije priključen na javnu elektromrežu i sasvim je autonoman, sistemu se dodaje još jedan agregat. On služi zato da, noću ili kada sunca nema i ćelije ne proizvode struju, ona ipak može da se crpi iz agregata.

  Solarni panel, solarni modul i solarna ćelija
  Solarni panel, solarni modul i solarna ćelija

  4. Iskoristivost fotonaponskog sistema

  Najveću jednokratnu iskoristivost imaju monokristalne silicijumske ćelije i ona iznosi 15-17,5%. Postoje i polikristalne ćelije čija se iskoristivost kreće 13-15%.

  5. Proračun za fotonaponske ćelije

  Veličina modula se određuje prema predviđenoj, budućoj upotrebi. Treba sabrati utrošak energije svih pojedinačnih potrošača u objektu (svaki stalno priključen uređaj za domaćinstvo se računa kao jedan potrošač) i taj broj pomnožimo s brojem sati očekivane upotrebe po danu. Treba imati u vidu i to da se neki uređaji koriste danju, neki noću, pa i to uneti u proračun.

  6. Kako se odvija montaža solarne elektrane?

  Mesto na kome će solarne ćelije biti postavljeno je vrlo važno za ceo proces. Uređaji se moraju pozicionirati tako da do njih dopire što veća količina energije:

  1) solarni moduli treba da su okrenuti ka jugu ili što bliže tom položaju;

  2) moduli se montiraju pod uglom između 10° i 40° - leti je optimalna iskošenost od 30°, a zimi od 70°;

  3) osunčanost lokacije treba da je što bolja – između 7 i 18 sati dnevno, leti;

  4) solarni moduli se uglavnom postavljaju na krov ili nastrešnicu.

  Modulima se mogu dodati i fleksibilna postolja uz pomoć kojih se oni pokreću i prate sunčevo kretanje. Takav sistem je nešto skuplji, ali omogućava maksimalnu iskoristivost. Montaža same elektrane nije komplikovana. Moduli se šrafe na postavljenu potkonstrukciju i povezuju s transformatorima.

  Solarni moduli se prodaju u različitim bojama i veličinama
  Solarni moduli se prodaju u različitim bojama i veličinama

  7. Subvencije za solarne elektrane

  Solarne elektrane se smatraju dugoročnim zelenim investicijama i zato ih država podržava. Postoje subvencije za koje možete konkurisati u lokalnim samoupravama ili nadležnim ministarstvima poljoprivrede i zaštite životne sredine. Imajte u vidu da je na početku 2021. godine Zakon o energetskoj efikasnosti i racionalnoj upotrebi energije ušao u skupštinsku proceduru te da se prijavljivanje za nepovratna i povratna sredstva iz tih fondova očekuje do kraja godine. Kada se odlučite za instalaciju solarnog sistema i ponuđači s kojima ćete doći u kontakt znaće da vam objasne sve detalje. Osim toga, oni od kojih sistem kupite uglavnom se obavezuju i za izradu i podnošenje kompletne dokumentacije.

  8. Solarna elektrana - cena

  Koliko košta solarna elektrana? Cene solarnih elektrana mogu biti vrlo različite zbog broja modula, vrste ćelija i dodatne opreme koja se ugrađuje u sistem. Uglavnom, sve ukupno za prosečnu porodičnu kuću može da izađe između 1.000 i 3.000 EUR.

  Ukoliko se odlučite za postavljanje sistema, možete se obratiti i nama na DaiBau.rs. Na našem sajtu ćete naći još saveta vezanih za ovo temu, ali i ponuđače i proizvođače s kojima sarađujemo i koji će na vaš upit uzvratiti odgovarajućom ponudom.

  Informacije o cenama možete pogledati u našem kalkulatoru.

  Vaš tim,

  DaiBau.rs

  Stručni članak 2103
  Autor: DaiBau trendovi magazin
  Imamo čak 1742 izvođača radova za područje Solarne elektrane:

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Ideje za uređenje doma

  Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

  Imamo čak 1742 izvođača radova za područje Solarne elektrane:

  BESPLATNA PRETRAGA
  TRAŽIMO LOKALNO
  BEZ PROVIZIJE
  TRAŽITE DOBRE IZVOĐAČE RADOVA ZA PODRUČJE SOLARNE ELEKTRANE?

 • Solarne elektrane Beograd
 • Solarne elektrane Novi Sad
 • Solarne elektrane Kragujevac
 • Solarne elektrane Niš
 • Solarne elektrane Čačak
 • Solarne elektrane Kraljevo
 • Solarne elektrane Pančevo
 • Solarne elektrane Zrenjanin
 • Solarne elektrane Novi Pazar
 • Solarne elektrane Smederevo
 • Solarne elektrane Subotica
 • Solarne elektrane Aleksinac
 • Solarne elektrane Apatin
 • Solarne elektrane Aranđelovac
 • Solarne elektrane Bačka Palanka
 • Solarne elektrane Bačka Topola
 • Solarne elektrane Bečej
 • Solarne elektrane Bor
 • Solarne elektrane Bujanovac
 • Solarne elektrane Ćuprija
 • Solarne elektrane Gornji Milanovac
 • Solarne elektrane Inđija
 • Solarne elektrane Ivanjica
 • Solarne elektrane Jagodina
 • Solarne elektrane Kikinda
 • Solarne elektrane Knjaževac
 • Solarne elektrane Kovin
 • Solarne elektrane Kruševac
 • Solarne elektrane Kula
 • Solarne elektrane Kuršumlija
 • Solarne elektrane Leskovac
 • Solarne elektrane Loznica
 • Solarne elektrane Negotin
 • Solarne elektrane Paraćin
 • Solarne elektrane Pirot
 • Solarne elektrane Požarevac
 • Solarne elektrane Preševo
 • Solarne elektrane Prijepolje
 • Solarne elektrane Prokuplje
 • Solarne elektrane Ruma
 • Solarne elektrane Šabac
 • Solarne elektrane Senta
 • Solarne elektrane Šid
 • Solarne elektrane Sjenica
 • Solarne elektrane Smederevska Palanka
 • Solarne elektrane Sombor
 • Solarne elektrane Sremska Mitrovica
 • Solarne elektrane Stara Pazova
 • Solarne elektrane Temerin
 • Solarne elektrane Trstenik
 • Solarne elektrane Užice
 • Solarne elektrane Valjevo
 • Solarne elektrane Velika Plana
 • Solarne elektrane Vranje
 • Solarne elektrane Vrbas
 • Solarne elektrane Vršac
 • Solarne elektrane Zaječar
 • Serbia
  DAIBAU.RS

  Petra Drapšina 27
  21000 Novi Sad

  00381 114 300 340

  © 2022 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana