Za područje

    Nameštaj od paleta: krevet, komoda, stočić za kafu i još po nešto

    Članak je pregledalo čak 1342+ korisnika
    Dok surfujete internetom ili listate neki časopis o dizajnu enterijera, verovatno ćete naići na nameštaj od paleta, koji je (kao što naziv kaže) napravljen od paleta iskorišćenih u industrijskoj proizvodnji. Prednost ovakvog nameštaja je pristupačna cena, prirodni materijal i mogućnost lake naknadne popravke u slučaju oštećenja. Nameštaj od paleta kod nas nude uglavnom stolarske radnje koje se bave izradom unikatnih komada pošto ih nema u serijskoj proizvodnji.
    Stručni članak 1342
    dnevni boravak palete
    Imamo čak 1471 izvođača radova za područje Nameštaj po meri:

    1. Nameštaj od paleta: neke opšte informacije

    Svaki komad ovakvog nameštaja je ručno izrađen sa zadovoljstvom, ljubavlju i željom da vam ulepša dom. Prilikom izrade, majstori vode računa o resursima, ekonomičnosti pri korišćenju materijala te ekološkim standardima i očuvanju prirode. Za sve ljubitelje starog i novog nameštaja od paleta, potražili smo neke osnovne informacije koje je dobro znati pre kupovine takvog nameštaja.

    1.1. Nameštaj od paleta je sasvim pristupačan

    Za razliku od skupog furniranog ili pokućstva od punog drveta, nameštaj od paleta je dobra i pristupačna alternativa. Mnogim kupcima se ne dopada izveštačen izgled nameštaja od iverice prekrivenog plastičnim melaminskim folijama ili dekorima („dekor“ u stručnom žargonu znači imitacija drveta, a ponekad takve proizvode nazivaju i „jegerci“ po najpoznatijem proizvođaču, kompaniji EGGER), a pri tom ne mogu sebi da priušte furniran nameštaj niti onaj od punog drveta. Nameštaj od paleta sasvim nalikuje drvenom, jer to i jeste, premda ne od onog vrhunskog kvaliteta, pošto su ponekad čvorovi u materijalu vrlo uočljivi. Naravno, ima ljudi koji baš takvoj drvnoj građi daju prednost jer deluje najprirodnije.

    1.2. Obrada paleta

    Ukoliko vam se ne sviđa vrsta drveta od koga su palete, lako i brzo možete promeniti njihov izgled, lakiranjem ili farbanjem u željenu boju. Pri tom, posebnu pažnju treba obratiti na teško dostupna mesta i spojeve između pojedinačnih dasaka - do ovih mesta se može doći malim četkama.

    1.3. Nameštaj od paleta je modularan

    Još jedna prednost koju nude komadi nameštaja od paleta je modularnost. To znači da se svaki komad sastavlja od određenih, osnovnih delova, zapravo, spaja ređanjem po visini ili dužini. U ovom slučaju, osnovni element predstavlja jedna paleta. Iako se palete mogu seći na potrebne dimenzije, cilj izrade je da se upotrebe celi osnovni elementi te da se što je moguće više izbegnu poslovi obrade. Svrha ovakvog pristupa je koliko funkcionalna, toliko estetska i praktična. Zadržava se originalnost građe, koristi što manje dodatnih elemenata i čuva autentičnost dizajna.  

    2. Nije svaka paleta pogodna za nameštaj

    Koje će palete biti upotrebljene, uopšte nije nevažno. Za to postoji više razloga. Prvi razlog je što su odbačene, stare palete koje se pokupe pored puta po svoj prilici već duže vreme izložene vremenskim prilikama i štetočinama koje utiču na kvalitet drveta. U kojoj meri je drvo oštećeno, ne može se znati bez laboratorijskih analiza, pa ih radije nemojte uzeti. Drugi problem su insekti i štetočine koje jednostavno napadaju svako drvo, pa tako i drvnu građu, odnosno, palete. Sa toliko ćoškova i pukotina, ovakva struktura je savršeno mesto za njihov smeštaj, što može izazvati mnogo glavobolja. Neki insekti su vidljiviji, drugi manje očigledni, a neki (na primer, crvi) se uopšte ne primećuju dok se ne razmnože.

    Ukoliko se odlučite za nameštaj od paleta, gledajte da ih kupite od firmi koje se njima bave i mogu garantovati kvalitet.

    Treći problem u vezi sa korišćenim paletama, čije poreklo nije poznato, jeste prskanje. Prskanje fungicidnim i insekticidnim sredstvima je standardna procedura tretiranja paleta koje više puta prelaze državne granice, kako se štetočine preko njih ne bi prenosile iz jedne zemlje u drugu. Ovaj proces se često radi sa visoko toksičnom hemikalijom koja se zove metil-bromid. Čak i ako je veći deo toksina očišćen sa palete, ručno pranje nije ni približno toliko efikasno kao mašinsko, tako da će tragovi hemikalija sigurno ostati.

    Krevet od paleta je sigurno najpopularniji
    Krevet od paleta je sigurno najpopularniji

    3. Krevet: najpopularniji komad nameštaja od paleta

    Najpopularniji komad nameštaja od paleta sigurno je krevet. Njega možete i sami napraviti, samo treba da povedete računa o nekim osnovnim smernicama. Koliko ćete paleta iskoristiti zavisi od dimenzija dušeka ali, u principu, za osnovu postelje dimenzija 160x200 cm ili 180x200 cm (standardni bračni kreveti) biće dovoljne 4 palete. Ako želite da krevet ima i uzglavlje i podnožje, biće potrebne još 2-3 palete, u zavisnosti od toga kako ste ih zamislili. Palete se slažu jedna na drugu da bi se dobila odgovarajuća visina za krevet ili sofu, ali moraju biti međusobno dobro fiksirane da se ne pomeraju.

    Moderan krevet inspirisan minimalizmom
    Moderan krevet inspirisan minimalizmom
    Praktičan i moderan krevet
    Praktičan i moderan model inspirisan prirodom
    Krevetod paleta sa fiokama
    Krevet od paleta sa fiokama

    4. Komadni nameštaj od paleta

    U većini stolarskih radionica možete se raspitati o komadima pokućstva koje biste hteli od paleta, a ima i onih koje su specijalizovane za takve narudžbine. Po meri i želji mogu da se naprave osnove kreveta svih dimenzija, sa ili bez uzglavlja i podnožja, vitrine, fiokari, ormani, police za knjige, noćni ormarići, stočići za kafu i drugo. Komadi nameštaja se prave isključivo od kvalitetnih i neoštećenih paleta, pažljivo očišćenih i zaštićenih odgovarajućim sredstvima za drvnu građu te, eventualno, nauljenih, lakiranih ili ofarbanih u boje po zahtevu naručioca.

    5. Nameštaj od paleta je u trendu

    Budući da se palete prave od drveta, jasno je da su prirodna sirovina, ekološki pogodna i poželjna, pošto je odlikuju sva svojstva koje ima i drvo. Zato su trend započeli pobornici zaštite šuma i prekomerne seče drveta za industrijsku proizvodnju. Shodno konceptu minimalizma koji promoviše uz stilske i estetske karakteristike jednostavnosti i svedenosti, između ostalog, i minimalnu eksploataciju svih resursa. U tom smislu, reciklaža, odnosno, ponovna upotreba proizvoda je postala vrlo popularna i stiče sve više zagovornika. 

    Uz industrijski stil koji je naročito popularan među mlađima i za kojim interesovanje ne jenjava, nameštaj po meri napravljen od paleta se savršeno uklapa. Unikatan je, maštovit, drugačiji, pristupačne cene, dok je s druge strane vrlo izdržljiv, čvrst i dugotrajan poput nameštaja od punog drveta.

    Za proizvodnju paleta najčešće se koristi smrekovina, pa je to već drvna građa stolarskog kvaliteta i uz minimalnu doradu može se koristiti za izradu komada nameštaja.
    Od paleta se mogu napraviti vrlo atraktivni komadi nameštaja
    Od paleta se mogu napraviti vrlo atraktivni komadi nameštaja

    5.1. Nameštaj vrhunskog kvaliteta

    Korišćenje profesionalnih premaza za drvo najvišeg kvaliteta proizvodima garantuje dug vek trajanja, jednostavno čišćenje površine i lep izgled strukture drveta. Za one koji žele naglašeniju teksturu, preporučuje se obrada četkanjem, odnosno, brušenjem. Proces četkanja ili brušenja drveta je veoma sličan peskarenju. Mekši delovi drveta se skidaju sa površine posebnim četkama, dok tvrđi ostaju nešto izloženiji. Ovim procesom naglašavaju se starost i tekstura drveta i čini da nameštaj izgleda kao antikni ili rustični. Prilikom izrade najčešće se koriste visokokvalitetni metalni okovi.

    5.2. Kombinacija drveta i metala

    Ako želite da opremite svoj dom u modernom industrijskom stilu, možete odabrati kombinaciju drveta i gvožđa. Trenutno je vrlo popularna kombinacija prirodne boje hrasta i crnog gvožđa obloženog prahom. Naravno, možete sami izabrati kakvu god da kombinaciju želite. Prednost izrade nameštaja po meri upravo je i to što stolar koga izaberete sve pravi tačno po vašim uputstvima i potrebi.

    Naposletku, baš zbog visokog kvaliteta materijala, zanatske izrade i obavezne zaštite od spoljnih uticaja, od paleta se mogu napraviti i komadi kakvi su stolice, fotelje, klupe, ležaljke, stočići, stolovi i sanduci, police ili manji i veći elementi za odlaganje koje možete smestiti na balkonu, terasi ili u bašti. Osim što će postati ukras prostora, služiće vam godinama upravo zbog čvrstine i izdržljivosti, a svakako im možete dodati elemente koji će ih učiniti udobnijim - jastuke, jastučiće, prekrivače, staze ili slično. Ni u kom slučaju nećete pogrešiti.

    I komadi nameštaja na otvorenom mogu biti od paleta
    I komadi nameštaja na otvorenom mogu biti od paleta
    Stručni članak 1342
    Autor: Daibau trendovi magazin

    Da li Vam je članak bio koristan?


    Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
    Ideje za uređenje doma

    Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

    Tražite dobre izvođače radova za područje Nameštaj po meri?

    Imamo čak 1471 izvođača radova za područje Nameštaj po meri:

    Besplatna pretraga
    Tražimo lokalno
    Bez provizije
    Imamo čak 1471 izvođača radova za područje Nameštaj po meri
    8.8
    0

    Enterier Debeljača


    9.6
    0

    GRIFA ENTERIJERI D.O.O.


    9.5
    0

    KUPIDON STYLE


    9.6
    0

    CANE


    Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
    © 2023 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana