Za područje
    b2c

    Kotlovi na pelet i piljevinu ili kotlovi na drva - šta izabrati?

    Članak je pregledalo čak 2643+ korisnika
    Kotlovi na biogorivo su jednostavno, ekološko i pristupačno rešenje za grejanje vašeg doma. U zavisnosti od vrste i tipa biogoriva, razlikuju se kotlovi na drva, piljevinu i pelet. Istražili smo njihove prednosti i slabosti.
    Stručni članak 2643
    kotlovi na pelet
    Imamo čak 179 izvođača radova za područje Kotlovi na biomasu:

    1. Kotlovi na pelet

    Kotlovi na pelet su vrlo popularno rešenje, pogodno i za podno i za radijatorsko grejanje, pošto raspodela toplotnih opterećenja kotla omogućava direktno povezivanje niskotemperaturnog (podnog grejanja) i visokotemperaturnog (radijatorskog grejanja) sistema grejanja na kotao. Pelet se proizvodi od pravilno osušenih drvnih ostataka, koji se mogu precizno dozirati u komoru za sagorevanje, zbog čega se kotlovi na pelet odlikuju izuzetno visokom efikasnošću, najmanjim dimenzijama, automatskim doziranjem materijala i automatskim čišćenjem izmenjivača toplote te rešetke za sagorevanje.

    Najbolji kotlovi na pelet koriste i toplotu kondenzacije vodene pare u gasovima koji nastaju kao nus-proizvodi sagorevanja, što omogućava 100% efikasnost.

    2. Zašto grejanje na pelet?

    2.1. Razlika između kotlova na pelet i peći na pelet

    Kotlovi na pelet su ekološka alternativa gasu, lož-ulju i nafti. Postoji bitna razlika između peći i kotlova na pelet: peći se uglavnom nalaze u dnevnim sobama i preuzimaju funkciju kamina. Kotlovi na pelet se najčešće postavljaju u servisne prostorije i koriste se za centralno grejanje.

    2.2. Dobijanje peleta

    Treba istaći jednu ali vrlo zanimljivu činjenicu: nije potrebno seći drveće da bi se dobio pelet. Više od 90% ovog ogreva čini otpadni materijal dobijen tokom proizvodnje drvne građe i srodnih proizvoda kakvi su piljevina, otpadno drvo i drvno brašno. Stoga je to vrlo poželjna vrsta ogreva prihvatljiva za životnu sredinu i zajednicu koja promoviše i lokalnu i cirkularnu ekonomiju. Kotlovi na pelet predstavljaju uređaje za, takozvani, CO2 neutralan način grejanja, koji je uz sve druge prednosti i sasvim isplativ.

    2.3. Prelazak sa kotla na naftne derivate na kotao na pelet

    Ako želite da svoju peć na lož-ulje ili neko drugo prerađeno gorivo zamenite kotlom na pelet, obimne i skupe prepravke neće biti potrebne. Samo rezervoar za tečno gorivo treba da se zameni prostorom za skladištenje koji mora biti namenski uređen i dovoljno velik za skladištenje godišnje zalihe peleta. Kako pelet nije osetljiv na vlagu, za držanje su pogodni i podrumi.

    Kotao na drva u kontrolisanoj komori za sagorevanje obezbeđuje maksimalnu iskoristivost ogreva
    Kotao na drva u kontrolisanoj komori za sagorevanje obezbeđuje maksimalnu iskoristivost ogreva 

    3. Kako su konstruisani kotlovi na pelet?

    Tipičan kotao na pelet sastavljen je od izdržljivog kućišta, komore za sagorevanje koja je otporna na toplotu i namenjena sagorevanju ogreva, mehanizmom koji puni komoru peletom („pužem-dostavljačem“) i prenosi ga do gorionika, istovremeno štiteći sistem od takozvanog „povratnog udara vatre“. Pored ovih komponenti, tu su i sistem za uklanjanje pepela i samočisteći izmenjivač toplote, a ovi tipovi uređaja vrlo često imaju ugrađen i magacin za određenu, mahom, dnevnu količinu peleta. Pelet se u njega ubacuje preko silosa automatski i bez neželjene prašine.

    4. Kotao na drva

    Kotlovi na drva nude ekonomično i bezbedno grejanje doma, jer je ogrevno drvo dostupno svuda u Srbiji, a i cena mu je pristupačna. Ovo je utoliko bolje ako ste vlasnik šume i na ovaj način možete nabaviti ogrev. Iako kotlovi na drva zahtevaju veća ulaganja u početnoj fazi u odnosu na one na pelet, isplatiće se za samo nekoliko godina. Kada je grejanje u pitanju, uštedećete dosta novca zbog povoljne cene energenta i (još i ako ste vlasnik šume) obezbedićete bar delimičnu energetsku nezavisnost. Kvalitetne peći ili kotlovi na drva su izdržljivi i služiće vam decenijama. Njima se sasvim lako barata, ali im je potrebno redovno čišćenje i održavanje te dovoljno veliki servisni prostor za držanje drveta, koje morate imati na zalihama za najmanje jednu grejnu sezonu.

    Grejanje kotlom na drva doprinosi smanjenju količine CO2 u poređenju sa grejanjem na tečne naftne derivate. Zahvaljujući savremenoj tehnologiji, grejanje kotlovima na drva je danas veoma efikasno, lako i udobno.

    5. Kombinovani kotlovi na pelet i drva

    Kotao na drva i pelet je jedan od najpopularnijih uređaja za grejanje ne samo kod nas već i u okruženju budući da se može ložiti drvima, trinjem, piljevinom, briketima, krupnijim drvnim otpadom i sličnim. Prednost ovakvih kotlova je u tome što imaju dva ložišta koja se istovremeno ili  naizmenično koriste - zapravo, prema potrebi i ogrevu koji je u kotlu. Vrlo je važno i to što se gorionik za pelet može dodati naknadno, bez velikih i komplikovanih zahvata, a i troškova. Zbog odvojenih komora za sagorevanje moguće je birati između loženja trupaca i peleta po želji kupca, odnosno, trenutnim potrebama. Ogrev u komoru za sagorevanje ulazi preko fleksibilnog puža, usisnog sistema iz skladišta ili iz magacina različitih veličina. Ako zvuči komplikovano, ne brinite. Većina savremenih kotlova omogućava jednostavno ručno upravljanje preko komandi i ekrana ili pametno upravljanje preko telefona ili kompjutera.

    Ukoliko imate kotao na drva i želite da povećate kapacitet grejanja dodavanjem ložišta za pelet, to se sada može lako uraditi dodavanjem odgovarajuće opreme.
    Kotao na trinje ili pelet može automatski da se prebacuje sa korišćenja jednog ogreva na drugi
    Kotao na piljevinu ili pelet može automatski da se prebacuje sa korišćenja jednog ogreva na drugi

    6. Kotlovi na piljevinu ili pelet

    Kotlovi na piljevinu su neka vrsta prelaznog rešenja između kotlova na drva i kotlova na pelet. Odlikuje ih čisto sagorevanje čak i sa različitim kvalitetima goriva, kontrola lambda sondom, automatsko prebacivanje pepela iz komore za sagorevanje i izmenjivača toplote u posudu za pepeo, izuzetno tih rad i niske vrednosti emisije štetnih gasova. Kotlovima na piljevinu se uglavnom upravlja preko ekrana osetljivog na dodir, ali je moguće i daljinsko upravljanje. Peći na piljevinu su pogodne za male i velike javne objekte, od škola do hotela, zbog čega ih stručnjaci za grejne sisteme rado preporučuju. Sigurno ćete biti vrlo zadovoljni kotlovima na biogoriva jer su pouzdani i efikasno rade, dugotrajni su i omogućavaju ozbiljne uštede u domaćinstvu.

    Stručni članak 2643
    Autor: Daibau trendovi magazin

    Da li Vam je članak bio koristan?


    Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
    Ideje za uređenje doma

    Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

    Tražite dobre izvođače radova za područje Kotlovi na biomasu?

    Imamo čak 179 izvođača radova za područje Kotlovi na biomasu:

    Besplatna pretraga
    Tražimo lokalno
    Bez provizije
    Imamo čak 179 izvođača radova za područje Kotlovi na biomasu
    9.7
    0

    LOREN LINE PREDUZEĆE ZA UNUTRAŠNJU I SPOLJNU TRGOVINU, PROIZVODNJU I USLUGE DRUŠTVO SA OGRANIČENOM ODGOVORNOŠĆU, BEOGRA


    8.8
    0

    Postavljanje vodovodnih kanalizacionih grejnih i klimatizacionih sistema ATOMIC TERMO TEAM Nova Pazova


    9.8
    0

    COMALCO DOO NOVI SAD


    9.7
    0

    EKO STAR


    Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
    © 2023 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana