Za područje
    OTP banka

    Izolacija fasade - kamena vuna

    Članak je pregledalo čak 2261+ korisnika
    Fasada je obično najveća površina omotača zgrade, pa je razumljivo da se najveći toplotni gubici u objektima i dešavaju direktno kroz fasadu (oko 35-40% svih toplotnih gubitaka). Jedan od najpopularnijih materijala za fasadnu izolaciju je kamena vuna. Koja su njena svojstva i zašto je toliko popularna?
    Stručni članak 2261
    postavljanje kamene vune na fasadu.JPG
    Imamo čak 1936 izvođača radova za područje Fasade:

    1. Izbor najpogodnije izolacije

    Prilikom odabira vrste toplotne izolacije važno je uzeti u obzir nekoliko faktora:

    • kvalitet proizvoda i usklađenost sa standardima,
    • sastav zidova objekta koji se izoluje,
    • željeni stepen toplotne izolacije,
    • tehnička ili druga ograničenja objekta u pogledu debljine izolacije,
    • vrstu objekta koji se izoluje (stambeni, poslovni...)
    • specifične zakonske zahteve,
    • da li želite da fasada bude vatrootporna,
    • da li želite da fasada bude zvučno izolovana,
    • da li želite veći fazni pomak,
    • paropropusnost fasade,
    • vodootpornost fasade i drugo.

    2. Šta je kamena vuna?

    2.1. Kamena vuna je mineralna vuna

    Mineralna vuna je istovremeno toplotna, zvučna i protivpožarna izolacija. Pravi se od sirovina koje se nalaze u prirodi ili recikliranih prirodnih supstanci. Takođe je paropropusna i stoga pogodna za sastav difuziono otvorenih struktura. Omogućava izolaciju gotovo svih građevinskih komponenti. Table i gredice od kamene vune imaju stabilnu gustinu i visoku čvrstinu, što ih čini idealnim za upotrebu u sistemima spoljne zidne izolacije. Vrlo su lake za upotrebu i mogu se postaviti na bilo koju podlogu, uključujući drvene i metalne okvire.

    2.2. Kamena vuna u obliku ploča i greda

    Toplotna izolacija od kamene vune dostupna je u obliku fasadnih gredica ili fasadnih tabli. Glavna razlika između njih je u tome što gredice ne moraju biti dodatno mehanički pričvršćene za noseću podlogu.

    Ploče i grede od kamene vune imaju stabilnu gustinu i visoku čvrstinu, što ih čini idealnim za upotrebu u sistemima spoljne zidne izolacije
    Ploče i gredice od kamene vune imaju stabilnu gustinu i visoku čvrstinu, što ih čini idealnim za upotrebu u sistemima spoljne zidne izolacije

    3. Kamena vuna i zvučna izolacija

    Kamena vuna je odličan materijal za upijanje zvuka, tako da fasadni sistemi u čijem je sastavu pružaju dobru zvučnu izolaciju. Ovo takođe zavisi od debljine i sastava spoljnih zidova.

    4. Kamena vuna i sigurnost od požara

    Kamena vuna je potpuno negoriv materijal i pripada najvišoj klasi zapaljivosti A1. U sastavu kontaktne fasade najveći obim i udeo predstavlja kamena vuna, zbog čega ovakav fasadni sistem u celini pripada klasi zapaljivosti A2, što obezbeđuje odličnu požarnu sigurnost.

    5. Koliko je kamena vuna paropropusna i vodootporna?

    Paropropusnost materijala je označena koeficijentom otpora difuziji vodene pare, zapravo, oznakom „µ“. Kamena vuna je paropropusna koliko i vazduh. Njen koeficijent otpora difuziji vodene pare je 1. Suprotno mišljenju mnogih, paropropusnost kamene vune unutar fasadnog sistema nije eliminisana zbog oblaganja izolacije završnim slojevima. Pravilno odabrani i odgovarajući završni slojevi su takođe paropropusni.

    Proizvodi za kontaktne fasade od kamene vune su impregnirani i tako su trajno hidrofobni, odnosno, vodootporni. Međutim, mora se voditi računa o tome da se izolacija ne nakvasi tokom izrade fasade ili, u slučaju da se to desi, prvo se mora sasvim osušiti pre početka postavljanja završnih slojeva.

    Sušenje kamene vune traje vrlo kratko. Međutim, prilikom izvođenja potrebno je zidne površine zaštititi fasadnom zavesom, bez obzira na materijal koji se koristi.
    Ako želite vatrootporni materijal, kamena vuna je odličan izbor
    Ako želite vatrootporni materijal, kamena vuna je odličan izbor

    6. Ugradnja kamene vune

    Kamena vuna ne zahteva posebne mere bezbednosti prilikom ugradnje. Zbog nezapaljivosti nema potrebe za protivpožarnim merama. Međutim, moraju se poštovati preporuke za upotrebu lične zaštitne opreme pri radu s ovim materijalom.

    7. Kamena vuna - cena po m2

    Kamena vuna za fasade košta različito, u zavisnosti od vrste, debljine, proizvođača i ponuđača. Pre kupovine, pažljivo istražite kretanje cena.

    Debljina izolacije

    Kamena vuna, toplotna provodljivost 0,034 W/mK

    5 cm od 50 EUR/m2
    16 cm od 55 EUR/m2
    20 cm od 62 EUR/m2
    Skela od 4,50 EUR/m2

    7.1. Subvencije

    Koliko će izolacije biti potrebno zavisi uglavnom od toplotne provodljivosti ugrađenog materijala, a u manjoj meri od debljine i sastava osnovnog zida. Fondovi i banke koji se bave subvencionisanjem i kreditiranjem ekološki prihvatljive i energetski poboljšane gradnje obično zahtevaju termoprovodljivost od maksimalno 0,25 W/m²K. Kada je u pitanju kamena vuna, toplotna provodljivost se kreće od 0,032 W/mK do 0,040 W/mK, čime se ispunjavaju zahtevi kreditora i obezbeđuje izolacija debljine približno 14 do 16 cm.

    8. Zaključak

    U većini kategorija kamena vuna se pokazala kao najbolji izbor. Možda je rad sa njom samo malo zahtevniji, budući da je lepo i suvo vreme osnovni preduslov izvođenja radova premda, s druge strane, EPS paneli mogu da se fiksiraju u manje tačaka. Cena fasade od kamene vune je zaista malo skuplja, ali ne smete zaboraviti da je vatrootporna, dok negorivi polistiren ne postoji. Kamena vuna je odličan izbor čak i kada je u pitanju zvučna izolacija.

    Kada se javi potreba za izolacijom fasade, možete se i nama obratiti za pomoć postavljanjem upita, a firme i stručnjaci sa kojima sarađujemo ubrzo će uzvratiti svojim ponudama.

    Stručni članak 2261
    Autor: Daibau trendovi magazin

    Da li Vam je članak bio koristan?


    Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
    Ideje za uređenje doma

    Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

    Tražite dobre izvođače radova za područje Fasade?

    Imamo čak 1936 izvođača radova za područje Fasade:

    Besplatna pretraga
    Tražimo lokalno
    Bez provizije
    Imamo čak 1936 izvođača radova za područje Fasade
    10
    9

    Vukasovic Nik - kolor


    9.1
    0

    Bekvit


    9.1
    0

    DMT CONSTRUCTION


    8.8
    0

    SLOBODAN GEJO PR SPECIJALIZOVANI GRAĐEVINSKI RADOVI VISINSKI RADOVI


    Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
    © 2023 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana