Za područje

    Toplotni mostovi - nepravilna izolacija fasade

    Članak je pregledalo čak 2178+ korisnika
    Svaki objekat može gubiti velike količine toplote kroz neadekvatno izvedene delove omotača. Zbog takvih grešaka se gubi energija, a samim tim povećavaju troškovi za grejanje domaćinstva. Stručno rečeno, pojam „toplotnog mosta“ je definisan kao mesto, odnosno, tačka sa povećanim prenosom toplote u konstrukciji zgrade ili uređaja usled promena na materijalima, debljini ili geometriji konstrukcije. Javlja se na spoljašnjem omotaču objekta. Toplotni mostovi su posebno problematični za objekte koji su dodatno izolovani.
    Stručni članak 2178
    toplotni mostovi
    Imamo čak 1908 izvođača radova za područje Fasade:

    1. Šta je toplotni most?

    1.1 Toplotni most uzrokuje gubitak toplote

    Toplotni most je onaj deo strukture ili omotača objekta gde je povećan prenos toplote iz unutrašnjosti u okolinu iz raznih razloga. Toplotni mostovi mogu izazvati mnogo glavobolje, jer povećavaju troškove grejanja, a sama kuća više zagađuje životnu sredinu zbog veće potrošnje energije.

    2. Zašto nastaju toplotni mostovi?

    Razlozi za nastanak toplotnih mostova su različiti i brojni. To je najčešće posledica nepravilnog spoja između različitih materijala, ali može nastati i zbog posebne geometrije konstrukcije, budući da postoje velike razlike u debljini materijala ili njihovoj toplotnoj provodljivosti (na primer, drvo i beton imaju različitu toplotnu provodljivost). Međutim, toplotni mostovi mogu nastati i zbog ljudske greške, odnosno zbog lošeg ili netačnog izvođenja ili zbog izrade pogrešnog plana izvođenja radova.

    Toplotni most može nastati i zbog loše postavljene ili čak nedovršene toplotne izolacije ili proboja termoizolacije zbog razvoda instalacija.
    Toplotni mostovi se vide pomoću termo-kamere; povećan gubitak toplote se može otkriti na svim prozorima i vratima
    Toplotni mostovi se vide pomoću termo-kamere; povećan gubitak toplote se može otkriti na svim prozorima i vratima

    3. Toplotni mostovi - vrste

    3.1. Konvekcijski toplotni most

    Jedna od vrsta su konvekcijski toplotni mostovi. Oni se mogu rešiti obezbeđivanjem nepropusnosti omotača. Tako se tačke konvekcije svode na otvaranje prozora i vrata. Kada omotač nije hermetički zatvoren u njemu se formiraju lokalni otvori i pukotine, kroz koje nekontrolisano izlazi topao vazduh. Ta pojava se naziva konvekcijskim toplotnim mostom.

    3.2. Geometrijski toplotni most

    Postoje i geometrijski toplotni mostovi. Ova pojava se javlja kada je spoljna površina zida, kroz koju izlazi toplota, veća od unutrašnje zbog, na primer, ugla koji formiraju. Nastaju i kad god se dva strukturna elementa sretnu pod određenim uglom. Ovaj tip toplotnog mosta je uobičajen i teško ga je izbeći. Proces funkcioniše tako što se toplota odvodi sa manje i toplije unutrašnje površine na veću, hladniju vanjsku površinu.

    3.3. Konstrukcijski toplotni mostovi

    Na kraju, ali ne i najmanje važno, konstrukcijski toplotni mostovi se takođe mogu formirati u omotaču objekta. Javljaju se na mestima gde je on na izvestan način prekinut; to su tačke ili mesta u strukturi koji se neminovno moraju napraviti - proboji, prepusti, spojevi, prekidi, često i na kontaktu dva različita materijala različite toplotne provodljivosti itd.

    Konstrukcijski toplotni mostovi nastaju na mestima loše projektovanih detalja i tuda toplota izlazi napolje. 
    Toplotni mostovi često nastaju zbog neizolovane terase ili balkona; mogu se sprečiti pomoću „shock“ elementa
    Toplotni mostovi često nastaju zbog neizolovane terase ili balkona; mogu se sprečiti pomoću „shock“ elementa

    4. Toplotni most - posledice

    Toplotni mostovi uzrokuju gubitak toplote i druge probleme u objektu. Proširenje toplotnih mostova mora se preventivno sprečavati, odnosno, ograničavati njihovo dejstvo, jer u suprotnom, mogu oštetiti građevinske elemente. Mogu se javiti razne negativne pojave, poput korozije, ljuštenja maltera, stvaranja buđi, rasta gljivica, pa čak i slabljenja nosivosti cele konstrukcije.

    4.1. Povećana potrošnja energije

    Najuočljivija posledica formiranja ove vrste fasadnih oštećenja jeste povećana potrošnja energije za grejanje. Hladne površine građevinskih elemenata koje nastaju kao posledica toplotnih mostova zahtevaju više temperature vazduha u zatvorenom prostoru. Dakle, ako želite da imate standardnu toplotnu udobnost, objekat morate jače zagrevati. Rezultat će, svakako, biti porast troškova, ali i opterećenja životne sredine.

    4.2. Toplotni most smanjuje toplotnu udobnost

    Toplotni mostovi, takođe, smanjuju životni komfor u objektu. Problem se povećava posebno zimi, kada su mesta toplotnih mostova na unutrašnjoj strani zida hladnija od mesta bez njih. Zbog toga dolazi do kretanja vazduha u prostoriji, zapravo promaje, što ukućani itekako osećaju. Najjednostavnije rešenje koje svakome prvo padne na pamet je pojačavanje grejanja, a to nikako ne rešava sam problem, već samo celu situaciju vrti u krug.

    4.3. Nakupljanje vlage i buđi

    Zbog toplotnih mostova može doći do stvaranja rose i na unutrašnjim površinama zida. Niže temperature u unutrašnjim delovima zida, na mestima nastanka toplotnih mostova, izazivaju vlaženje. Topli vazduh u zatvorenom prostoru hladi se na hladnoj površini zida i stvara se rosa. Na mestima gde se ona formira, skuplja se i taloži i prašina sve dok se, na posletku, ne pojave i spore ili plesni. Ova pojava se može ublažiti obezbeđivanjem vlažnosti u zatvorenom prostoru između 35 i 65%.

    4.4. Toplotni mostovi uzrokuju propadanje konstrukcije

    Prvi znaci pojave problema, ako toplotni mostovi nisu toliko očigledni, jeste skupljanje vlage. Dugoročno gledano, međutim, vlaga koja se zadržava u građevinskom elementu uzrokuje njegovo oštećenje ili čak propadanje. U pitanju je zapravo „začarani krug delovanja“: što je toplotni most veći i duže postoji, to se i građevinski element na kom je više hladi, postaje vlažniji, a onda u povratnoj sprezi i toplotni most nanosi više štete.

    Zbašnik Senegačnik, Martina (2007) Pasivna kuća. Ljubljana: Arhitektonski fakultet Univerziteta u Ljubljani

    Stručni članak 2178
    Autor: Daibau trendovi magazin

    Da li Vam je članak bio koristan?


    Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
    Ideje za uređenje doma

    Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

    Tražite dobre izvođače radova za područje Fasade?

    Imamo čak 1908 izvođača radova za područje Fasade:

    Besplatna pretraga
    Tražimo lokalno
    Bez provizije
    Imamo čak 1908 izvođača radova za područje Fasade
    9.8
    0

    IZOLEKO


    9.8
    0

    TOTAL PROFESIONAL DOO BEOGRAD


    10
    1

    Uroš Erčić PR Molerska Radnja TM WALLS DECOR


    8.6
    0

    RPJ BUILDING DOO BEOGRAD-ZVEZDARA


    Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
    © 2023 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana