Za područje

  Keramičke dimne cevi: prednosti i slabosti

  Članak je pregledalo čak 1621+ korisnika
  Ako u domu imate peć bilo na pelet, trinje, drva, naftu ili gas, mora postojati i dimnjak za odvod dima i gasova, kako bi se procesi gorenja i sagorevanja odvijali neometano. Sve ovo jednako važi i ako imate kamin. Naravno, kada već dođe do ugradnje sistema grejanja, odnosno, kupovine odgovarajuće opreme, u nekom trenutku se izvesno javlja i pitanje dimnjaka, a nedoumica oko toga nikad ne manjka. Ne bismo li vam bar donekle olakšali izbor, ovog puta ćemo analizirati svojstva i funkcionalnost keramičkog dimnjaka.
  Stručni članak 1621
  keramicke dimne cevi
  Imamo čak 42 izvođača radova za područje Dimnjaci:

  KADA KERAMIČKI DIMNJAK DOLAZI U OBZIR?

  Ako ste se odlučili za klasičnu gradnju, cigla na ciglu, a dimnjak je unutar objekta, izbor klasičnog keramičkog dimnjaka jeste prava odluka. Ne zaboravite da dimnjak mora biti dimenzioniran i prilagođen vašem objektu, tačnije, njegovoj zapremini i odabranom sistemu za grejanje. Keramika odlično podnosi visoke temperature, a i kondenzaciju takođe i ona na njoj ne ostavlja trajne posledice. Želite li da uzmete dimnjak koji će dugo i dobro služiti, keramički (šamotni) dimnjak je najbolji izbor.

  PREDNOSTI KERAMIČKOG DIMNJAKA

  Svakako jedna od velikih prednosti moderne verzije klasičnog keramičkog dimnjaka je dug radni vek i bezbedna upotreba. Ovakav je dimnjak efikasno tehničko rešenje za uklanjanje dima i svih vrsta gasova različitih temperatura. Lako se instalira i održava. Čvrstina materijala ne dozvoljava apsorpciju kondenzata, a to praktično znači da promene temperature ne mogu da promene strukturu keramike. Keramičkim dimnjacima se pripisuje i vrlo visoka protivpožarna sigurnost.

  SLABOSTI KERAMIČKOG DIMNJAKA

  Kao i svi proizvodi i keramički dimnjak ima negativnih karakteristika. Definitivno im je potrebna sasvim čvrsta podloga za ugradnju, što je uslovljeno njihovom sopstvenom velikom težinom. Zbog toga je idealno da se pri novogradnji, pre izlivanja cementne košuljice ili estriha, sazida dimnjak na odgovarajućoj podlozi. Ako se radi o starogradnji, odnosno, renoviranju ili adaptaciji, onda se prvo mora osigurati tvrda podloga dovoljne nosivosti. Za razliku od nekih najsavremenijih inovativnih, dizajnerskih i projektantskih rešenja horizontalnih (koaksijalnih) dimnjaka, ovaj mora biti postavljen isključivo vertikalno.

  ODRŽAVANJE KERAMIČKOG DIMNJAKA

  Unutrašnja strana zidova dimnjaka je glatka te se takve površine lakše čiste, a na njih se i manje lepe čađ, masnoće i nusprodukti sagorevanja. Keramičke dimnjake je potrebno čistiti dva puta godišnje. Keramičke zavojnice za dimnjak su takođe vrlo otporne na agresivno čišćenje.

  CENA KERAMIČKOG DIMNJAKA

  Zbog specifičnih svojstava svakog dimnjaka, teško je dati jednoznačan odgovor o njegovoj ceni. Cena zavisi od visine dimnjaka i njegovog preseka. Zidan keramički dimnjak Ø180 mm izlazi oko 180 EUR/m.

  1
  1.jpg


  Stručni članak 1621
  Autor: DaiBau trendovi magazin
  Imamo čak 42 izvođača radova za područje Dimnjaci:

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Ideje za uređenje doma

  Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

  Imamo čak 42 izvođača radova za područje Dimnjaci:

  BESPLATNA PRETRAGA
  TRAŽIMO LOKALNO
  BEZ PROVIZIJE
  Imamo čak 42 izvođača radova za područje Dimnjaci
  10
  1

  ILIJA GOMILANOVIĆ PR CHIMNEY TECH


  9.6
  0

  VERTICAL SYSTEM PRO DOO KRALJEVO


  9.8
  0

  EXPONT DOO BEOGRAD


  10
  3

  DOO DIMNJAK-MONT SYSTEM ADA


  Tražite dobre izvođače radova za područje DIMNJACI?

  Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
  © 2023 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana