Za područje

  Prohromski dimnjaci

  Članak je pregledalo čak 1696+ korisnika
  Prohrom, nerđajući čelik ili rosfraj uobičajeni su nazivi vrlo poznatog materijala. Kako god da ga zvali, može se reći da je to jedan od materijala koji se poslednjih decenija naširoko koristi u građevinarstvu i dizajnu enterijera. Široka upotreba prohroma pripisuje se njegovim brojnim pozitivnim svojstvima. Toga radi smo se i mi pozabavili karakteristikama, upotrebom, održavanjem, i na kraju, ali ne i najmanje važno, cenama ovakvih dimnjaka.
  Stručni članak 1696
  prohromski dimnjaci

  1. Karakteristike prohroma

  Prohrom je materijal otporan na koroziju i ima nisku toplotnu provodljivost. Odlikuje se izdržljivošću i čvrstinom. Zbog svojih svojstava pogodan koliko za upotrebu na otvorenom, gde je izložen svim mogućim vremenskim uticajima, toliko i unutar objekta. Vek trajanja mu se računa u decenijama. Sa stanovišta uređenja, prohrom se smatra estetski savršenim materijalom koji se lako može koristiti u dekorativne svrhe, samostalno i u vrlo različitim kombinacijama.

  2. Karakteristike prohromskih dimnjaka

  Dimnjaci su neizostavan deo sistema grejanja. Prohromski dimnjaci spadaju u grupu savremenijih, napravljenih od boljih materijala. Sa promenom karakteristika peći za grejanje, bila je neophodna i što brža i efikasnija modernizacija pratećih elemenata sistema, pa i dimnjaka. Kao jedna od karakteristika novih kotlova i peći pojavilo se brzo hlađenje i zagrevanje, što je uslovilo i pronalaženje odgovarajućeg materijala za dimnjake koji bi mogao da izdrži i prati takve promene. Dimnjak od prohroma odoleva kondenzaciji te na njemu nema tragova rđe. Prohromski dimnjaci su neosetljivi na promene temperature, što znači da ne menjaju svoja fizička ni tehnička svojstva, a samim tim im je duži i vek trajanja.

  Savet stručnjaka iz firme TERMORAD GROUP

  1. Koje su osnovne prednosti inox dimnjaka u odnosu na klasične zidane dimnjake?

  Prednosti:

  1. Montaža za 1 dan (za zidanje dimnjaka potrebno je 5-7 dana)
  2. 10 godina garancije na dimovodne elemente od inoksa (trajnost dimovodnih cevi je znatno duža)
  3. Troškovi održavanja su višestruko niži, a potrebe za čišćenjem ređe
  4. Inoks dimnjake je moguće demontirati, relocirati i po potrebi naknadno povećati visinu
  5. Zbog lakih materijala ne zahteva izradu glomaznih i skupih temelja
  6. Taloženje čađi, na poroznim dimovodnim cevima zidanih dimnjaka, zahteva njihov veći prečnik
  7. Ekstremne temperature dodatno učvršćuju prohromske cevi, dok zidani dimnjaci pucaju
  8. Inoks dimnjake odlikuje izuzetna seizmička otpornost (otpotnost na potrese) i često se koriste za sanaciju ispucalih zidanih dimnjaka

  2. Kako funkcioniše proces montaže inox dimnjaka?

  Montaža naših dimnjaka je jednostavna i laka. Oni se sastoje iz delova i montiraju se po sistemu uklapanja cev u cev.

  Da bi kupcima olakšali, na našem „YouTube" na kanalu smo postavili snimak samog postupka montaže jedne makete dimnjaka, koji možete pogledati na linku:

  https://www.youtube.com/watch?v=OT4eENbAc3U

  termorad.jpg
  Rad kompanije TERMORAD GROUP

  TERMORAD GROUP

  3. Sanacija starih dimnjaka pomoću prohromskih zavojnica

  Svojstva prohroma omogućavaju da se takve zavojnice lako ubacuju u starije, dotrajale dimnjake i na taj način eliminišu problemi sa kondenzacijom. Ovakva sanacija je jedino praktično rešenje, ali ako vam se to ne dopada, dotrajali dimnjak se može srušiti i napraviti novi, što naravno povlači veće troškove. Drugi razlog sanacije, odnosno, zamene dimnjaka može biti promena vrste goriva za grejanje, jer za svako gorivo postoji tačno određen tip i vrsta dimnjaka.

  4. Prohromski dimnjaci – održavanje

  Kao i svaka druga stvar, dimnjaci zahtevaju redovno održavanje. Važno je da redovno održavanje i čišćenje dimnjaka obavlja stručno osposobljena osoba, dimničar. Čišćenje prohromskih dimnjaka vrši se plastičnom četkom; ako je u pitanju sistem na čvrsta goriva čišćenje je neophodno jednom mesečno, a ako se grejete na gas, onda jednom godišnje. Čist i redovno održavan dimnjak omogućava bolju iskoristivost goriva te duži vek trajanja celog sistema i samog dimnjaka.

  5. Prohromski dimnjaci – cena

  Cena dimnjaka prvenstveno zavisi od njegove dužine, prečnika zavojnice i broja kolena potrebnih za postavljanje zavojnice dimnjaka. Dimnjak od prohroma je nešto jeftiniji u poređenju sa keramičkim. Kako bi dobili najbolji uvid u cene prohromskih dimnjaka, savetujemo da se konsultujete sa profesionalcima iz ove oblasti koji će Vam dati najbolji savet i cenu koja najviše odgovara Vašim zahtevima i mogućnostima. 

  Ukoliko se odlučite za ugradnju prohromskoj dimljaka, možete se obratiti i nama na DaiBau.rs. Na našem sajtu ćete naći još saveta vezanih za ovu temu, ali i ponuđače i proizvođače s kojima sarađujemo i koji će na vaš upit uzvratiti odgovarajućom ponudom.

  Informacije o cenama možete pogledati u našem kalkulatoru.

  Vaš tim,

  DaiBau.rs

  Stručni članak 1696
  Autor: DaiBau trendovi magazin

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Ideje za uređenje doma

  Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

  TRAŽITE DOBRE IZVOĐAČE RADOVA ZA PODRUČJE DIMNJACI?

  Serbia
  DAIBAU.RS

  Petra Drapšina 27
  21000 Novi Sad

  +381 11 430 0 340

  © 2022 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana