Za područje

  Kapa za dimnjak

  Članak je pregledalo čak 15450+ korisnika
  Kapa za dimnjak spada u tzv. obaveznu dimnjačku opremu. Kapa je zapravo krovni deo dimnjaka, njegov završetak. Kapa štiti dimnjak od vremenskih neprilika, od prodiranja kiše i vetra pre svega, ali i usmerava prolaz dima i dimnih gasova. To su dva najvažnija razloga zbog kojih je dimnjačka kapa toliko važna.
  Stručni članak 15450
  omiljen
  kape za dimnjak.JPG
  Imamo čak 46 izvođača radova za područje Kape za dimnjak:

  1. Čemu služi kapa dimnjaka?

  Osim što dimnjak čini lepšim, kapa dimnjaka zapravo ima niz drugih funkcija i vrlo je bitna komponenta dimnjačkog sistema. Neki od razloga koji idu u prilog njenoj upotrebi mogu biti to da poboljšava „vučnu snagu“ dimnjaka, štiti ga od kiše i snega, poboljšava sagorevanje; pokreću je vetar ili elektromotor pa ona pojačava ventilaciju u samom dimnjaku čime se sprečava skupljanje vlage i taloženje masnoća; kapa dimnjaka olakšava i pristup dimnim otvorima. Kapa dimnjaka se bira prema dimnjaku, pa je vrsta goriva nebitna. Naposletku, iako ne i najmanje važno, kapa produžava vek trajaka samom dimnjaku i celom sistemu, naročito kada je od kvalitetnog materijala i dobro postavljena.

  Kapa dimnjaka je u svakom slučaju, element koji se preporučuje za svaki dimnjak, čak i za one koji tek povremeno koriste. Dimnjaci su raznih veličina te i kape treba da su izrađene u odgovarajućoj srazmeri, odnosno, po narudžbini.

  2. Vrste kapa za dimnjak

  Na tržištu se mogu naći različiti tipovi kapa u nebrojeno varijanti. Najvažnije je da ona koju odaberete ima odgovarajući CE sertifikat, odnosno, da je napravljena u skladu s evropskim pravilnicima. Sertifikat je ujedno i garancija kvaliteta i trajnosti.

  Uopšteno govoreći, kape za dimnjake se dele u dve velike grupe: kape s okretnom glavom i statične. Koja od njih je bolja?

  2.1. Kapa dimnjaka s okretnom glavom

  Ovakve dimnjačke kape imaju posebne zaštitne kuglične ležajeve koji se nalaze u samoj kapi. Oni omogućavaju pokretanje kape u određenom smeru bez bojazni da će se ona zaglaviti ili da će škripati. Okretna glava kape dimnjaka obično je od prohroma – nerđajućeg čelika raznih debljina, otpornog na kiseline i dim.

  - Roto-kapa dimnjaka

  Rotowent kapa za dimnjak je tako dizajnirana da na dinamičan način koristi snagu i brzinu vetra, čime pojačava rad celog dimnjačkog sistema, a istovremeno sprečava taj isti vetar da vraća dim u dimnjak. Ovu kapu možete i sami postaviti.

  Rotowent kapa je odgovarajuća svakoj vrsti i tipu dimnjaka kao i grejanja, pošto je vrlo otporna na visoke temperature.

  Roto-kapa se okreće u pravcu suprotnom vetru
  Roto-kapa se okreće u pravcu suprotnom vetru

  - Turbo-kapa za dimnjak

  Roto Turbowent kapa takođe koristi snagu i brzinu vetra na aktivan način, jer je oni okreću u smeru potrebnom da se pojača „vučna snaga“ dimnjaka. Turbina na kapi se vrti uvek u istom smeru, bez obzira na jačinu i pravac vetra. Turbowent je sistem koji se preporučuje za grejanje na plin i druga tečna goriva kao i za sisteme s prozračivanjem.

  Okretna glava kape dimnjaka pojačava rad i produžava vek trajanja dimnjaka
  Okretna glava kape dimnjaka pojačava rad i produžava vek trajanja dimnjaka

  2.2. Statične kape za dimnjak protiv vetra

  Na tržištu u ponudi ima nebrojeno vrsta i tipova statičnih kapa za dimnjak, takođe. Dva se najčešće upotrebljavaju: „H“ i valkasta kapa.

  - „H“ kapa dimnjaka

  Statična kapa za dimnjak „H“ oblika je takva da aktivno koristi snagu i brzinu vetra za povećanje protoka dimnjaka. Ovaj je oblik odabran zato što najbolje koristi razlike u vazdušnom pritisku kojim se dim izvlači iz dimnjaka, a pušta vazduh. Ova kapa se najčešće pravi od nerđajućeg čelika.

  „H“ kapa je otporna na vetar i s njom dimnjak „bolje vuče“
  „H“ kapa je otporna na vetar i s njom dimnjak „bolje vuče“

  - Valjkasta kapa dimnjaka

  Drugi često upotrebljavani statični tip kapa za dimnjake su one u obliku valjka koji koristi vetar za pojačanje „vučne snage“ dimnjaka. Pravi se od nerđajućeg čelika u raznim prečnicima, odgovarajućim svim vrstama dimnjaka.

  Valjkasta kapa dimnjaka
  Valjkasta kapa dimnjaka

  3. Montaža kape dimnjaka

  Budući da se sve gotove kape za dimnjake prodaju s kompletom šrafova i fiksatora, njihovo je postavljanje sasvim jednostavno. Jednako lako mogu i da se demontiraju i zamene, po potrebi. Međutim, budući da je u pitanju rad na visini, preporučujemo da se ne upuštate u to sami već posao prepustite profesionalcu koji ima odgovarajuću zaštitnu opremu.

  4. Cena kapa za dimnjak

  Cene kapa za dimnjak zavise od njihove veličine, odnosno, prečnika dimne cevi, materijala, proizvođača i, svakako, ponuđača. Rekli bismo da su srednje cene za prosečne kape od nerđajućeg čelika do 35 EUR, ali ima i onih od 80 EUR.

  Stručni članak 15450
  Autor: DaiBau trendovi magazin
  Imamo čak 46 izvođača radova za područje Kape za dimnjak:

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Ideje za uređenje doma

  Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

  Imamo čak 46 izvođača radova za područje Kape za dimnjak:

  BESPLATNA PRETRAGA
  TRAŽIMO LOKALNO
  BEZ PROVIZIJE
  Imamo čak 46 izvođača radova za područje Kape za dimnjak
  10
  3

  DOO DIMNJAK-MONT SYSTEM ADA


  10
  16

  PROFI LIM


  9
  0

  ALEKSANDAR MILOŠEVIĆ PR RADNJA ZA OBLIKOVANJE PROFILA I PROIZVODNJU OD LIMA VELJA PLUS ŽITKOVAC


  9.1
  0

  VERT GRADNJA D.O.O


  Tražite dobre izvođače radova za područje KAPE ZA DIMNJAK?

  Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
  © 2023 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana