Za područje

  Geotekstil ili podložni filc

  Članak je pregledalo čak 5187+ korisnika
  Specijalni tekstil za građevinske radove, poznatiji kao geotekstil, koristi se prvenstveno za stabilizaciju i filtriranje tla, kako u niskogradnji, tako i u visokogradnji. Najviše se koristi za zemljane radove i u hortikulturi.
  Stručni članak 5187
  geoproma
  Imamo čak 1239 izvođača radova za područje Građevinski materijal:

  1. Čemu služe geotekstil ili podložni filc?

  1.1. Geotekstil kao podloga

  U niskogradnji, podložni filc se koristi kao podloga za zemljane radove, u izgradnji puteva, parkirališta, tunela i drugih građevinskih objekata. Geotekstili ovde imaju ulogu ojačavanja podloge, odvajanja ili filtracije zemljišta, odvodnjavanja ili zaštite.

  1.2. Geotekstil za visokogradnju

  Geotekstili se takođe koriste u visokogradnji. Njime se i tu konsoliduje teren ili štiti od erozije, odnosno, odvajaju ili filtriraju slojevi tla. Takođe se koristi za odvod, zaštitu hidroizolacije; može se položiti ispod laminatnih podova ili, uopšteno govoreći, koristiti za zaštitu podova. I na kraju, ali ne i najmanje važno, može se koristiti za zaštitu površina prilikom farbanja ili za zaštitu u baštama.

  2. Koji podložni filc se koristi i koliko košta?

  2.1. Tekstilne membrane

  Na tržištu ima mnogo proizvođača i ponuđača geotekstila koji nude brojne različite vrste.

  Jedan od njih je geotekstilna membrana napravljena uglavnom od termički obrađenog polipropilena. Membrana je hemijski inertna i ekološki prihvatljiva. Koristi se za sprečavanje gubitka nosećeg i drenažnog sloja ili za prenošenje opterećenja na drenažni sloj. Materijal omogućava kontinuiranu drenažu i otporan je na prodiranje korena biljaka. Cena ovog geotekstila je oko 0,90 EUR/m2.

  2.2. Podložni filc sa dodatkom poliestera

  Može se koristiti i posebna vrsta filca, zapravo membrana od polipropilena i poliestera. Sam materijal je otporan na baze i kiseline, kao i na plesni i bakterije. Geotekstil omogućava filtriranje ili odvajanje slojeva tla, drenažu ili zaštitu. Prekomerno izlaganje UV zračenju može prouzrokovati razgradnju filca.

  3. Podložni filc za baštu i vrt

  Građevinski filc ili geotekstil se takođe često koristi u vrtu ili bašti. To je materijal koji propušta vodu, premda istovremeno sprečava da se nekompatibilni materijali međusobno mešaju. Podložni filc se koristi u bašti kao međusloj, recimo, između zemlje i peska za dvorište. Odlična gustina geotekstila od 300 g/m2 omogućava polaganje na različite vrste terena. Nakon što se namesti i utvrdi, puni se nosećim materijalom. U isto vreme, podložni filc nudi odličnu zaštitu od rasta korova, dok u zemlju propušta sve što je biljkama potrebno: vodu, vazduh i hranljive materije.

  Podložni filc se često koristi za ojačavanje strmih terena na kojima se sade biljke, jer sprečava klizanje i ispiranje tla, što je vrlo čest slučaj tokom jakih oluja.

  4. Zaštitni podložni filc

  Pored geotekstila, koji se koristi za temelje građevinskih konstrukcija te u vrtu lii bašti, postoji i zaštitni filc. On je namenjen zaštiti nameštaja i unutrašnjih površina tokom renoviranja. Zaštitni filc je dobra alternativa klasičnom zaštitnom kartonu sa polietilenskom folijom, čije je postavljanje zahtevno i dugotrajno, jer se svaki sloj mora fiksirati posebno. I uklanjanje takve zaštite je takođe komplikovanije i duže. Ovakav podložni filc nudi odličnu preventivu i svestran je - može se koristiti i na podu i na nameštaju. Sa jedne strane je obložen nepropusnom folijom koja sprečava apsorpciju tečnosti i eventualno prodiranje kroz materijal.

  5. Geotekstil u rolnama ili tablama?

  Na tržištu se uglavnom nalaze dva oblika geotekstila - u rolnama ili tablama. Podložni filc u rolnama je posebno pogodan za zaštitu podova, jer se jednostavno raširi i zatim iseče na odgovarajuću veličinu. Geotekstil u tablama se uglavnom koristi za zaštitu neravnih površina, kakve su recimo stepenice, jer se tablama lakše štite oštre ivica i ćoškovi.

  6. Geotekstil ili podložni filc - cena

  Cena geotekstila kreće se između 0,70 i 0,90 EUR/m2. Politlak je takođe napravljen od polipropilena i poliestera. Može biti debljine između 1 i 6 mm. Koristi se u drenažnim sistemima, za zaštitu hidroizolacije, kao podloga za laminat, ali i kao zaštita za bašte. Pored toga, geotekstil je otporan i na bušenje. Cena ovog geotekstila je oko 0,80 EUR/m2.

  Postoje i takozvani netkani geotekstili napravljeni od beskrajnih polipropilenskih niti koje se mehanički stvrdnjavaju mlazom vode ili iglanjem. Ovaa vrsta podložnog filca se koristi jednako u niskogradnji i visokogradnji. Obavlja funkciju odvajanja, filtriranja, odvodnjavanja ili zaštite. Njegova cena se kreće oko 0,80 EUR/m2.

  Podložni filc

  Podložni filc

  Podložni filc

  Stručni članak 5187
  Autor: Daibau trendovi magazin

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
  Ideje za uređenje doma

  Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

  Tražite dobre izvođače radova za područje Građevinski materijal?

  Imamo čak 1239 izvođača radova za područje Građevinski materijal:

  Besplatna pretraga
  Tražimo lokalno
  Bez provizije
  Imamo čak 1239 izvođača radova za područje Građevinski materijal
  9.2
  0

  TRGOVINSKA RADNJA KOŠUTA DEJAN MILOŠKOVIĆ PREDUZET


  10
  0

  ŽIVOTA RADOSAVLJEVIĆ PR, SZR YU TEHNA, VALJEVO


  8.7
  0

  BUILDCORP doo


  10
  7

  Ivan Filipović pr usluge ostalih završnih radova u građevinarstvu Užice


  Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
  © 2023 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana