Za područje

    Koja fasadna izolacija je najbolja - stiropor debljine 5, 8, 10 ili 12 cm?

    Članak je pregledalo čak 7166+ korisnika
    Stiropor je materijal koji već decenijama prednjači u građevinskoj industriji po učestalosti i raznovrsnosti upotrebe. Stiropor spada među, takozvane, tvrde izolacione materijale kojima se lakše rukuje i brže radi, pa su i to neki od razloga njegove popularnosti koliko u novogradnji toliko i pri renoviranjima, sanaciji ili adaptaciji. Međutim, kao i pri ocenjivanju bilo kog drugog proizvoda i ovde odlučujuću ulogu igra odnos kvaliteta, upotrebljivosti i cene, a on je, slobodno se može reći, više nego povoljan.
    Stručni članak 7166
    omiljen
    stiropor 5 cm
    Imamo čak 1239 izvođača radova za područje Građevinski materijal:

    1. Šta je stiropor?

    Najjednostavnije rečeno, stiropor je ekspandirana polistirenska pena, ili poznatiji EPS - posebna vrsta plastike koja se dobija povećanjem volumena zrnaca polistirena za 40 i više puta. Pri tom se dobijaju šuplje kuglice ispunjene vazduhom koji čini 98% mase stiropora. Zbog tolike količine vazduha zarobljene u ćelijskoj strukturi iz koje nema gde, stiropor i jeste lagan i jeste odličan izolator.

    2. Koje vrste stiropora postoje i čemu služe?

    U zavisnosti od toga čemu je stiropor namenjen, u proizvodnji se podešava vreme ekspanzije polistirena i tako dobija ređi ili gušći, odnosno, mekši ili čvršći. Što je ekspanzija duža, stiropor je gušći. Na kraju tog ciklusa sledi sabijanje u table koje su uglavnom standardizovane na veličinu 50x100 cm, dok im se debljina, opet, određuje prema nameni. 

    Bele table stiropora izgledaju isto te se radi razlikovanja obeležavaju crvenim, plavim i crnim linijama. Crvenom bojom su obeležene table fasadnog stiropora; plavom je označen mekši, polutvrdi stiropor koji se koristi u takozvanim sendvič-pločama pri gradnji zidova, plafona, kosih krovova i potkrovlja. Crnom bojom su obeležene najtvrđe, odnosno, tvrdo presovane table stiropora koje služe za suvu gradnju podova pošto su najčvršće te mogu da izdrže opterećenje do 20 Pa, a pri tom su i dovoljno elastične da ne pucaju.

    Vrsta stiropora Debljina i cena po m2
    Fasadni stiropor od 17 gr 12 cm = 685-915 DIN
    Tvrdo presovani stiropor od 25 gr 5 cm = 606-650 DIN
    Tvrdo presovani stiropor od 25 gr 8 cm = 969-993 DIN

    3. Stiropor od 5 cm, 8 cm, 10 cm ili 12 cm

    U industrijskoj proizvodnji i na tržištu se mogu naći table debljine između 1 cm i 30 cm. Ovako veliki raspon je izabran ne samo zbog bogatije ponude, već zbog fleksibilnije primene. Tamo gde je moguće, najjednostavnije je postaviti najdeblju tablu i tako ubrzati i olakšati ceo posao. Međutim, u praksi to najčešće nije tako lako izvodljivo. Sasvim prave i ravne površine, najzahvalnije za ovakvu primenu jesu fasade i podovi. Sve drugo zahteva „ukrajanje“, odnosno, prilagođavanje. Toga radi, kombinacijom tabli raznih debljina dobija se izolacija željenog obima, a da na kraju cela površina deluje i estetski i zanatski dobro urađena. 

    Preporuka Evropske komisije za energetsku efikasnost kaže da je idealna debljina izolacije 12 cm. Jasno je naravno da deblje table, veće gustine, jesu bolji i toplotni i zvučni izolatori. 

    Ugradnja je najlakša na novogradnjama, tamo gde postoje projektantski i građevinski uslovi za to. Kod nas se, ipak, najviše sreće „desetka“ i to samostalno ili u raznim kombinacijama sa tablama stiropora drugih debljina. 

    Recimo, krovište se kod nas, s unutrašnje strane, najčešće oblaže mineralnom vunom preko koje se postavlja paropropusna folija, a sve se „zatvara“ stiroporom debljine 5 ili 8 cm u zavisnosti od vrste i konstrukcije samog krova. Osim toga, uglavnom kod renoviranja starijih objekata kada iz nekog razloga, gde i inače ima raznih i brojnih ograničenja, mora da se radi izolacija zidova s unutrašnje strane, najcelishodnija je upotreba stiropor tabli od 5 cm. Njima se postiže efikasna termo i zvučna izolacija, presecaju toplotni mostovi, a ipak ne oduzima previše od volumena enterijera, zapravo, korisnog prostora. 

    Unutrašnji, pregradni zidovi se pak vrlo često podižu od sendvič-tabli kojima je stiropor debljine 5, 8 ili 10 cm ispuna i izolator. U takvim slučajevima nema racionalnih razloga za postavljanje predebelih tabli jer ti zidovi nikada neće biti izloženi spoljnim uticajima. Oni služe kao pregrade i kao nosači instalacija, pa je u takvim konstrukcijama stiropor od 5 ili 8 cm sasvim dovoljan.

    Isto važi i za fasade. Naravno, najlakše je u novogradnji i kada su spoljni zidovi pravolinijski. Tu onda odmah može da se postavi fasadni stiropor debljine 10, 12 ili 15 cm, pa i deblji ukoliko za tim ima potrebe, a potom uradi i završni sloj fasade. Ukoliko su u pitanju zgrade sa coklom, razlomljene ili višeugaone, s izbačenim balkonima ili polukružnim prozorima, sa prozorskim daskama ili pergolama, a pri tom još i starogradnja, površina će se najlakše ujednačiti ako prvi sloj tabli bude tanji, recimo od 1 ili 2 cm, a onda se postavi i drugi red debljih tabli od 5, 8 ili 10 cm. 

    Stručnjaci savetuju da sa debljinom fasadnog stiropora ne treba preterivati. Tanji, a gušći stiropor je jednako dobar izolator kao deblji, a ređi. U pitanju su tehničke nijanse, a ni razlika u ceni nije prevelika. 

    Naposletku, najdeblji i najtvrđi, tvrdopresovani stiropor debljine 15 cm pa naviše koristi se za suvu gradnju podova. Dovoljno je tvrd da izdrži normalno opterećenje koje se očekuje u stambenim prostorijama, ali i dovoljno elastičan da ne ispuca pod teretom.

    Stiropor table

    U svakom slučaju, uvek je uputno posavetovati se sa nekim stručnjakom koji će znati da vam preporuči i vrstu i debljinu stiropora. Racionalnije ćete uložiti novac, a veća je verovatnoća da ćete dobiti ono što želite - dobro izolovan i ušuškan dom koji će trajati decenijama.

    4. Stiropor - cena

    Vrsta stiropora Cena po m2
    Fasadni stiropor

    stiropor 3 cm, 141-480 DIN

    stiropor 5 cm, 215-800 DIN

    stiropor 8 cm, 344-1.280 DIN

    stiropor 10 cm, 440-1.600 DIN

    stiropor 12 cm, 685-915 DIN

    Stiropor za zidove i krovove

    stiropor 3 cm, 153-258 DIN

    stiropor 5 cm, 255-420 DIN

    stiropor 8 cm, 408-459 DIN

    stiropor 10 cm, 510-561 DIN

    stiropor 12 cm, 612-633 DIN

    Stiropor za podove i ravne krovove

    stiropor 3 cm, 180-420 DIN

    stiropor 5 cm, 300-650 DIN

    stiropor 8 cm, 480-993 DIN

    stiropor 10 cm, 600-1.300 DIN

    stiropor 12 cm, 1.000-1.477 DIN

    Stručni članak 7166
    Autor: Daibau trendovi magazin

    Da li Vam je članak bio koristan?


    Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
    Ideje za uređenje doma

    Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

    Tražite dobre izvođače radova za područje Građevinski materijal?

    Imamo čak 1239 izvođača radova za područje Građevinski materijal:

    Besplatna pretraga
    Tražimo lokalno
    Bez provizije
    Imamo čak 1239 izvođača radova za područje Građevinski materijal
    9.6
    0

    PALMA DOO BEOGRAD, LAZAREVAC


    9.8
    0

    DOO STOJANOVIĆ ODŽACI


    8.8
    0

    TERMO ETRINGIT


    9.2
    0

    SPD MEDAR PREVOZ I TRGOVINA MEDAR MILE PR BAČ


    Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
    © 2023 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana