Za područje

  Kućni liftovi i njihove cene

  Članak je pregledalo čak 22383+ korisnika
  Liftovi već neko vreme nisu namenjeni isključivo javnim objektima i stambenim zgradama već i privatnim kućama. Slično stepeništu, liftovi omogućavaju međuspratnu komunikaciju, što zapravo znači da je zahvaljujući njima moguće kretanje s nižih na više spratove i obrnuto. Svrha lifta u porodičnoj kući je takođe veća i lakša pokretljivost, a na njegovu ugradnju ljudi se odlučuju uglavom iz zdravstvenih razloga, premda mogu to učiniti i zbog većeg komfora ili same želje.
  Stručni članak 22383
  omiljen
  kucni liftovi
  Imamo čak 80 izvođača radova za područje Liftovi:

  1. Standardne dimenzije kućnih liftova

  Ako postavljate lift u kuću prosto zato što ste to oduvek želeli, najbolje će biti da se toga latite još u fazi projektovanja i nacrta, pošto će projektant tada najlakše naći najbolje mesto i odlučiti o vrsti i tipu lifta. Kada se radi projekt za lift, funkcija na koju se obično misli i postaje osnovna, jeste prevoz osoba u invalidskim kolicima. Time se određuju i osnovni standardi koji će biti primenjeni, kao što su da kabina mora biti široka najmanje 80 cm, duga 120 cm dok je uobičajena visina 210 cm; vrata su u tom slučaju 80 cm. Dimenzije manje od ovih se ne preporučuju jer će lift biti neupotrebljiv u svrhe kojima je namenjen.

  Za ovakav lift, neophodno je i njemu odgovarajuće okno čije dimenzije treba da su 125x130 cm, dok je debljina zidova zavisna od vrste gradnje (može biti oko 20 cm ili manje, naročito ako se radi o čeličnoj konstrukciji). Pri projektovanju lifta mora se predvideti jama koja je od gotovog poda 10 cm ispod nivoa najniže tačke, dok je poslednja spratna visina 280 cm od gotovog poda poslednje stanice. 

  Savet stručnjaka iz firme PAN LIFT D.O.O.

  1.Kao stručnjak u oblasti ugradnje liftova, kažite nam koje su osnovne prednosti kućnog lifta?

  Preduzeće PAN LIFT D.O.O. ima širok asortiman proizvoda koji obuhvata standardne električne i hidraulične liftove, panoramske, liftove bez mašinske prostorije, kućne, teretne i maloteretne i liftove za invalidna lica.

  Lift za kuću je dizajniran tako da reši zahteve vertikalnog transporta u javnim i privatnim objektima. Idealno je rešenje za kretanje starijih lica i osoba s invaliditetom. Liftovi su dizajnirani tako da neutrališu prepreke kakve su stepeništa i nepristupačni prilazi. Idealni su za privatne kuće, stanove sa više nivoa, kancelarijske prostore, kao i za javne objekte.

  2. Koliko traje montaža kućnih liftova i kako kasnije teče održavanje?

  Kućni lift se montira za nekoliko dana. Zauzima malo mesta i zahteva minimalno održavanje. Koristi standardno napajanje u privatnim kućama od 230V, a uz montažu idu minimalni građevinski radovi. Može da opsluži do 5 spratova, sa maksimalnom visinom dizanja do 12 m, jednostavan je za upotrebu i nečujan. Dobro osmišljen dizajn omogućava montažu kućnog lifta u svaki enterijer, novi ili postojeći, garantujući uvek najbolji estetski doživljaj, ukrašavajući i obogaćujući stanove, prodavnice i kancelarije.

  Kada se montira spolja, kućni lift garantuje jednostavan prilaz spratovima, a da pritom ne remeti i ne menja arhitektonsku strukturu.
  Kućni lift je moderan proizvod, osmišljen i dizajniran tako da odgovori na
  svaki zahtev klijenta.
  • Tih i jednostavan za montažu
  • Neutrališe arhitektonske barijere
  • Troši sstruju koliko i kućni elektrouređaji
  • Uključuje se u bilo koju utičnicu
  • Zauzima malo mesta
  • Garancija 5 godina
  • Na raspolaganju su modeli za spoljnu i unutrašnju montažu.

  Gđa Svetlana Cvetković, PAN LIFT D.O.O.

  2. Vrste kućnih liftova

  Svi liftovi se, zapravo, mogu podeliti u tri vrste: hidraulični, vučni i pneumatski. Svaka od ovih vrsta liftova ima svoje prednosti i slabosti. Hidraulični lift zauzima mnogo mesta, uglavnom zbog ugradnje mašinske opreme koja ga pokreće. Što se vučnog lifta tiče, za njegovo funkcionisanje nije potrebna posebna mašinska prostorija, budući da se on pokreće na principu protivteže, odnosno, pomoću kontra-tega. Pogonska oprema nalazi se iznad lifta, pa će dodatni prostor biti potreban na tom mestu. Treća vrsta su pneumatski liftovi koji rade pomoću vazdušnog pritiska. Njih čine dve polikarbonatske cevi. Prednost pneumatskog lifta je to što mu ne treba dodatni prostor za ugradnju pogonskog sistema, pa je najpogodniji za već gotove objekte. Lift pokreće pneumatski mehanizam smešten u kutiju čija je visina samo 30 cm.

  3. Ugradnja kućnog lifta

  Činjenica je da je ugradnja ili dogradnja lifta u starogradnji zahtevniji posao od ugradnje u novogradnji; kada se lift projektuje s ostatkom zgrade onda se to čini namenski i planski na najsvrsishodniji način, u odnosu na sve druge zahteve i mogućnosti. U slučajevima kada se lift postavlja u završen objekt, uglavnom se mora se primeniti i nepisano pravilo da u obzir dolaze što manji liftovi. Onda kada unutar zgrade nema ni toliko mesta, prostor se dograđuje i tada je potrebno probijanje etažnih ploča. Ta vrsta zahvata i građevinsku, odnosno, upotrebnu dozvolu, zbog opterećenja cele konstrukcije oknom lifta.

  3.1. Šta ako u kući nema mesta za okno?

  Ako prostor u kući ne ispunjava ni minimalne tehničke zahteve, jedino moguće rešenje je postavljanje okna sa spoljne strane objekta, odnosno, na fasadu. Tada se sa spoljne strane, na fasadi pravi i otvor za vrata lifta tako da enterijer ostaje netaknut. Slabost ovakvog postavljanja okna lifta na spoljnoj strani objekta je prvenstveno estetska, jer utiče na izgled cele zgrade i okoline, ali je zato prednost unekoliko značajnija – statika i arhitektura kuće ostaju netaknuti u svakom pogledu. Uistinu, postavljanje lifta zahteva i svojevrsne zidarske radove, ali jeste brzo. Okno za kabinu se uglavnom pravi kao metalna konstrukcija, mada po želji naručioca može biti i zidano.

  4. Cena kućnih liftova

  Cena je u ovakvim situacijama donekle upitna – postojanje lifta nekretnini diže tržišnu cenu, ali je s druge strane, i trošak same izgradnje veći, upravo iz istog razloga. Cena samog lifta zavisi od broja spratova, vrste konstrukcije, materijala, dimenzija i, svakako, od samog ponuđača.

  Cena kućnog lifta sa konstrukcijom, vratima, komunikacionim sistemom, i pogonom, zavisi od dosta faktora. S obzirom da je u pitanju specifična vrsta lifta koja se prilagođava stambenoj zgradi, za ovaj deo posla najbolje je odmah kontaktirati firmu koja se bavi ugradnjom a koja će izlaskom na teren dati najprecizniju informaciju. 

  spoljni-kucni-liftovi.jpg 

   

  Stručni članak 22383
  Autor: Daibau trendovi magazin
  Imamo čak 80 izvođača radova za područje Liftovi:

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Ideje za uređenje doma

  Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

  Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
  Tražite dobre izvođače radova za područje Liftovi?

  Imamo čak 80 izvođača radova za područje Liftovi:

  Besplatna pretraga
  Tražimo lokalno
  Bez provizije
  Imamo čak 80 izvođača radova za područje Liftovi
  9.8
  0

  TH LIFT d.o.o. Beograd


  10
  2

  Elektroautomatika Tehnika


  10
  0

  PRIVREDNO DRUŠTVO DIMENZIJA DOO ALEKSINAC


  8.6
  0

  GROSSI LIFTOVI DOO


  Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
  © 2023 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana