Za područje
    OTP banka

    Teretni liftovi - za šta se koriste i koje su im prednosti?

    Članak je pregledalo čak 891+ korisnika
    Da li ste znali da je čuvani grčki matematičar i fizičar Arhimed još 236. godine p.n.e. izumeo prvi lift? Ovaj lift sa ručnim upravljanjem koji je koristio vodeni točak kao osnovni mehanizam, podizale su životinje privezane užetom, a mogao je da nosi ljude i robu. Tri veka kasnije, u rimskom Koloseumu su postojala čak 24 lifta za prevozili životinja, gladijatora i opreme od podzemnih nivoa do same arene. A kakvi su teretni liftovi danas i čemu služe?
    Stručni članak 891
    teretni liftovi
    Imamo čak 87 izvođača radova za područje Liftovi:

    Teretni liftovi su liftovi koji služe za nesmetan transport tereta i osoba, ili samo tereta u zavisnosti od namene, na više nivoa. Oni olakšavaju poslovanje i svoju primenu pronalaze u proizvodnim pogonima, skladištima, velikim marketima, poslovnim i tržnim centrima, hotelima, restoranima, laboratorijama itd, u zavisnosti od kapaciteta i veličine nosača. Teret kojim se manipuliše, bilo u pratnji neke osobe ili bez nje, može biti različitih gabarita i težine, međutim najčešće se koriste za prenošenje teških tereta i većih količina robe. Važno je uzeti u obzir karakteristike tereta koji se prevozi pri izboru samog teretnog lifta. Sistem upravljanja može biti električni i hidraulični.

    Teretni liftovi su više praktični nego atraktivni

    Teretni liftovi uglavnom prevoze materijal i robu sporije nego putnički zbog velikih opterećenja i težih uslova rada. Međutim, iako se kreću sporijom brzinom u poređenju sa putničkim liftovima, to ne umanjuje njihovu svrhu - efikasan transport robe.

    Kako teretni liftovi u većini slučajeva prevoze teži i gabaritniji teret, akcent je na praktičnosti i funkcionalnosti, a ne na atraktivnosti kao kod putničkih. U cilju povećavanja bezbednosti i praktičnosti, teretni liftovi mogu biti potpomognuti i čeličnim zidom, ojačanim vratima i čeličnim podom.

    Kod teretnih liftova su nosivost tereta i funkcionalnost važniji od udobnosti i brzine.

    Maloteretni liftovi - štede prostor i prenose male težine

    Maloteretni liftovi vrše siguran prenos materijala i robe relativno male težine - obično od 10 do 100 kilograma, sa jednog nivoa na drugi, unutar objekta. Oni su ekonomični, štede prostor. Karakteriše ih manja kabina i klizna, najčešće automatska vrata. Podižu teret putem električnog aktuatora (elektromotor s reduktorom). Česti su u restoranima gde transportuju pripremljenu hranu, posuđe i pribor za jelo, hotelima, gde vrše isporuke posteljine i peškira sa jednog nivoa na drugi, ali i u medicinskim ustanovama gde prenose hranu, medicinske uzorke, kolica, posteljinu, pružajući sigurnost i sterilno okruženje.

    I kod teretnih liftova koji prenose veće težine i gabarite i kod maloteretnih liftova, treba obratiti pažnju na težinu, veličinu i vrstu tovara, način utovara, vertikalnu razdaljinu između tačke utovara i mesta istovara.

    Teretne liftove danas karakteriše lako upravljanje, bezbedan rad i stvaranje manje buke.

    Teretni liftovi i platforme - razlike

    Teretne platforme su radne mašine za transport tereta sa ili bez pratioca. One ne podležu standardima iz oblasti liftova več su mašine koje se pre svega, u Srbiji, moraju uskladiti sa domaćim standardima iz oblasti mašinogradnje.

    Teretna platforma
    Teretne platforme ne podležu standardima iz oblasti liftova

    Osnovna razlika između teretnih liftova i platformi jeste u brzini dizanja. Liftovima se smatraju sve mašine koje prelaze brzinu dizanja od 0,15 m/s (prema pravilniku o bezbednosti liftova). dok se mašina koja ima brzinu dizanja 0,15 m/s i manje smatra teretnom platformom.

    Lift za automobile - jednostavan i siguran način prevoza vozila

    Kada govorimo o teretnim liftovima, nije zgoreg spomenuti i liftove za automobile. Kontinuiran rast broja automobila u gradskim sredinama nauštrb prostora za parkiranje dovelo je do toga da lift za automobile dobija sve više na popularnosti. Auto-liftove karakteriše posebna tehnologija koja omogućava da vozilo bezbedno uđe i napusti lift, vrlo jednostavno.

    To su liftovi čije su kabine prilagođene za prevoz automobila, po svojoj ukupnoj nosivosti i dimenzijama. Oni su opremljeni sistemima za pozicioniranje unutar kabine da ne bi došlo do oštećenja vozila prilikom ulaska i izlaska iz kabine lifta. U skladu sa željama klijenata sistem se oglašava svetlosnim i zvučnim signalima.

    Lift za automobil
    Auto-liftove karakteriše posebna tehnologija koja omogućava da vozilo bezbedno uđe i napusti lift

    Auto-liftovi se obično izvode kao hidraulična liftovska postrojenja, pošto su visinske razlike koje kabina lifta treba da premosti mahom manje.

    Ukoliko tražite pouzdanog i iskusnog majstora za projektovanje i ugradnju lifta, pomoć možete potražiti na daibau.rs i to potpuno besplatno, brzo i jednostavno. Potrebno je samo da popunite upit na našem sajtu i ubrzo će vam se javiti majstori sa odgovarajućom ponudom.

    Informacije o cenama liftova možete pronaći u našem kalkulatoru.

    Stručni članak 891
    Autor: Daibau trendovi magazin

    Da li Vam je članak bio koristan?


    Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
    Ideje za uređenje doma

    Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

    Tražite dobre izvođače radova za područje Liftovi?

    Imamo čak 87 izvođača radova za područje Liftovi:

    Besplatna pretraga
    Tražimo lokalno
    Bez provizije
    Imamo čak 87 izvođača radova za područje Liftovi
    9.1
    0

    PREDUZEĆE ZA MONTAŽU I ODRŽAVANJE LIFTOVA PAN LIFT DOO


    8.7
    0

    BUILDCORP doo


    9.7
    0

    VIDIJA


    9.5
    0

    ZIM ELEVATOR PREDUZEĆE ZA SERVIS, MONTAŽU I REMONT LIFTOVA DOO BEOGRAD (ZVEZDARA)


    Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
    © 2023 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana