Za područje

    Krečenje

    Članak je pregledalo čak 1267+ korisnika
    Krečenja se možete latiti i sami, premda to sigurno neće izgledati tako dobro kao kada to izvede profesionalni moler. Danas su na tržištu u ponudi bezbrojne varijante, vrste i tipovi farbi pa sam materijal manje-više i nije veliki problem. Ono što vi zapravo plaćate kada angažujete majstora jeste njegovo poznavanje i veština izvođenja tehnika kojima postiže željene rezultate.
    Stručni članak 1267
    krecenje
    Imamo čak 3282 izvođača radova za područje Krečenje, moler:

    1. Možete li sami da okrečite zidove?

    Krečenje je aktivnost dostupna i onima bez prethodnog molerskog iskustva. Važno je dobro se pripremiti pre početka i upoznati se s ispravnim tehnikama i načinima rada, što će omogućiti da se ostvare rezultati što bliži profesionalanim.

    2. Kako se izvodi krečenje?

    2.1. Priprema prostora pre krečenja

    Pre nego što počnete sa krečenjem, vrlo je važno da se prostor adekvatno pripremi i zaštiti. To uključuje zaštitu podova, prozora, vrata i svih površina koje ne želite da farbate. Ne zaboravite da zaštitite pod i plafon ako je druge boje, a svakako i nameštaj ako ga ne iznesete iz prostorije. Za zaštitu se preporučuje upotreba debljih folija, najlona, traka i kartona, a možda i starih čaršafa. Takođe je korisno skinuti utičnice i prekidače, kao i ukrasne lajsne i ivične lajsne parketa.

    2.2. Priprema površina za krečenje

    Nadalje, valja pravilno i temeljno pripremiti podlogu, zapravo sve površine i to tako što ćete ih očistiti ili oprati po potrebi, a eventualne pukotine ili ogoljena mesta zakrpiti glet-masom. Površina koja se farba mora biti sasvim čista, glatka i suva. Ako su zidovi ranije tretirani disperzionom, poludisperzionom ili krečnom bojom, samo krečenje će moći da se obavi, ali ako su upotrebljene izvesne vrste specijalne boje, one se prvo moraju ukloniti. Takođe se preporučuje nanošenje premaza za poboljšanje prijanjanja boje. Temeljno suvo pranje zida uklanja prašinu i masnoću i osigurava bolje prijanjanje boje.

    2.3. Izbor boje za krečenje

    Boja je ključna za konačni izgled prostora. Prilikom izbora boje valja uzeti u obzir postojeće pokućstvo, nameštaj, stolariju i druge elemente enterijera, osvetljenje i željenu atmosferu. Nijanse, tonovi, teksture ili šare takođe mogu dodati jedinstven izgled prostoriji. Kada birate boju, pažljivo proučite ton-karte više proizvođača i uporedite ih s onim što tražite.

    Imajte na umu da u farbarama sada prodaju i boje koje se na licu mesta mešaju prema nijansi sa ton-karte koju ste odabrali.
    Pre nego se počne s krečenjem zidova, molerskom trakom valja zaštiti površine koje se neće bojiti
    Pre nego se počne s krečenjem zidova, molerskom trakom valja zaštiti površine koje se neće bojiti

    2.4. Nanošenje prajmera

    Pre nanošenja završne boje, preporučuje se nanošenje jednog ili dva sloja osnovne boje ili prajmera. Ovo će obezbediti ujednačeniji konačni izgled. Prajmer doprinosi ravnomernosti nanošenja boje i sprečava nejednako upijanje, čime se sprečava da nakon sušenja zid izgleda šareno.

    2.5. Nanošenje boje

    Pre nego što počnete sa poslom, pročitajte sva uputstva proizvođača boje i pridržavajte ih se.

    Nakon pripreme površine i nanošenja prajmera, možete pristupiti nanošenju završne boje. Za veće površine preporučuje se upotreba valjka, a za ivice i detalje četke. Važno je da boju nanesete ravnomerno i pažljivo da biste izbegli prskanje i pojavu zadebljanja na zidu, koliko i mrlja na okolnim površinama. Pravilna tehnika krečenja valjkom i četkom obezbeđuje glatko i ravnomerno nanošenje. Pošto su boje u kantama već gotove, pre upotrebe ih treba dobro promešati. Kada je boja spremna, počinjete od ivica sobe. Za bojenje ivica valja koristiti posebnu manju četku, kojom izvlačite ivice širine oko 3 cm. Nakon ivica, počinjete sa krečenjem plafona. Plafon se radi pre zidova, jer na taj način boja neće curiti niz završen zid. On se prvo kreči u jednom pa u drugom pravcu - obavezno u dva sloja. Koristi se valjak, sunđerasti ili vuneni, sa teleskopskom drškom, premda možete stajati i na merdevinama, ako vam je tako lakše.

    Kada krenete sa krečenjem određene površine, važno je da je potpuno završite što je pre moguće.

    Zatim prelazite na zidove, koji se tretiraju kao odvojena područja. Svaku površinu krečite u potpunosti i što je brže moguće. Kada počnete da radite zidove, prvo bojite oko prozora i vrata koji treba da su zaštićeni najlonom i oblepljeni molerskom trakom tako da ih ne isprskate, a zatim nastavljate prema sredini prostorije. Boja se nanese na zid, a onda uzdužnim potezima razmazuje.

    2.6. Sušenje i nastavak krečenja

    Nakon nanošenja prvog sloja mora se sačekati da se površina potpuno osuši pre nanošenja sledećih slojeva. Većina boja zahteva najmanje dva sloja za ujednačenu i bogatu završnu obradu. Između slojeva, važno je sačekati da prođe preporučeno vreme sušenja naznačeno na pakovanju boje.

    Tek kada se zid sasvim osuši moći ćete da vidite da li ste dobili željenu boju.
    Broj slojeva boje zavisi od samog zida - ako ostavljate zid u istoj boji, biće potrebno maje slojeva i obrnuto
    Broj slojeva boje zavisi od samog zida - ako ostavljate zid u istoj boji, biće potrebno manje slojeva i obrnuto

    3. Koliko slojeva boje treba da se nanese na zid?

    Obično se prilikom krečenja rade najmanje dva sloja boje. Prvi sloj, koji se naziva osnovnim premazom ili prajmerom, pomaže u tome da se ton izjednači, prekriju sve razlike i osigura dobro prijanjanje završne boje. Drugi sloj daje ujednačeniju i puniju nijansu čime naglašava intenzitet boje. U nekim slučajevima, posebno kod svetlih boja ili prelaza između različitih boja, treći sloj može biti neophodan za potpunu pokrivenost.

    4. Koliko je boje potrebno?

    Na kantama ćete naći informacije o tome koliko je u proseku potrebno za pokrivanje kvadratnog metra, pa ćete na osnovu toga lako izračunati koliko treba za površinu koju ste planirali. Opšte pravilo je da je 1 litar boje dovoljan za oko 10 m2 površine. Ako je boja dobrog kvaliteta, dovoljno je jedno nanošenje, premda se iz prakse zna da su za adekvatnu pokrivenost mahom potrebna dva sloja. Ako želite da obojite površine tamnijim nijansama ili onima koje ne pokrivaju dobro, biće potrebna tri ili možda čak i četiri sloja. Svaki put pre nego što nanesete novi sloj, sačekajte da se prethodni dobro osuši, jer tek tada možete videti pravi ton.

    5. Krečenje zidova - cena

    Na primer, cena beljenja u dva sloja disperzionom bojom sa materijalom je oko 2-4 EUR/m2. Međutim, ako odlučite da ipak hoćete nešto drugačije, a niste u prilici da to sami završite, moler je pravo rešenje za vas. Nama se možete obratiti za pomoć slanjem upita, a firme i majstori sa kojima sarađujemo će vam ubrzo poslati svoje ponude.

    Stručni članak 1267
    Autor: Daibau trendovi magazin

    Da li Vam je članak bio koristan?


    Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
    Ideje za uređenje doma

    Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

    Tražite dobre izvođače radova za područje Krečenje, moler?

    Imamo čak 3282 izvođača radova za područje Krečenje, moler:

    Besplatna pretraga
    Tražimo lokalno
    Bez provizije
    Imamo čak 3282 izvođača radova za područje Krečenje, moler
    8.8
    0

    ARTIST037


    9
    0

    DUŠKO LAZIĆ PR ZAVRŠNI RADOVI U GRAĐEVINARSTVU ITD BEOGRAD


    9.6
    0

    ZORAN STOJKOVIĆ PR GRADJEVINSKA RADNJA ZID KOLOR MILATOVAC


    9.2
    0

    Radnja za bojenje i zastakljivanje MALEX MOLERAJ Zrenjanin


    Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
    © 2023 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana