Za područje
    OTP banka

    Kako prava farba može da spreči pojavu buđi i plesni na zidovima?

    Vlaga, buđ i plesan na zidovima ne utiču loše samo na estetiku vašeg doma, već i na zdravlje svih ukućana. Zbog toga je odabir prave vrste i tipa farbe za krečenje ključan u borbi protiv ovakvih nevolja. Hajde da proverimo kako odgovarajuća farba može da smanji rizik od njihove pojave i održi zdravo životno okruženje.
    Stručni članak 432
    kako prava farba moze da spreci pojavu budji plesni na zidovima
    Imamo čak 3286 izvođača radova za područje Krečenje, moler:

    Kako ukloniti buđ i plesan sa zidova

    Kada treba da se pozabavite pojavom buđi i plesni u svom domu, prva reakcija je, svakako, da ih se rešite sad, odmah i zauvek i to potpuno. To se može uraditi pomoću posebnih hemijskih rastvora za uklanjanje buđi i plesni ili mešavine vode i sirćeta. U principu, dobro je ponoviti postupak više puta dok se ne uklone svi tragovi. Nakon čišćenja, ostavite da se zahvaćeno područje potpuno osuši. Preporučuje se upotreba zaštitne opreme tokom čišćenja i redovno provetravanje. U slučaju da je neophodna „velika“ intervencija ili kada da vam je potrebna pomoć majstora, možete proveriti prosečne cene sanacije vlage, plesni i buđi na našem sajtu.

    Smatrate li da je zahvaćena veća površina ili da je oštećenje dublje u zidovima, savetujemo da se u svakom slučaju konsultujete sa stručnjakom.
    Pojava buđi ili plesni u ćošku
    Vlaga, buđ i plesni se najčešće prvo javljaju po ćoškovima

    Izaberite pravu vrstu i tip farbe

    Prilikom odabira vrste i tipa farbe za krečenje koja je posebno namenjena sprečavanju nastanka vlage, valja imati u vidu više faktora. Na osnovu vrste i obima problema sa kojim ste suočeni, izaberite najefikasnije sredstvo.  

    Antimikrobna sredstva boje ili boje farbe protiv buđi i plesni

    Farbe o kojima je reč su posebno namenjene uklanjanju i sprečavanju nastanka ovakvih pojava. One sadrže fungicidne aditive koji aktivno sprečavaju rast i razvoj mikroorganizama. Antimikrobne farbe se posebno preporučuju za prostorije sa visokim nivoom vlage, kao što su kupatila i podrumi, gde je rizik od pojave buđi i plesni na zidovima utoliko veći. Upotreba specijalizovanih farbi će pomoći da napravite dodatni zaštitni sloj u kritičnim oblastima koji će zidove održavati čistim i zdravim.

    Svetlije nijanse boja

    Kada je reč o samim bojama za krečenje, svetlije nijanse su takođe odličan izbor kada postoje problemi sa vlagom. Svetle boje ne samo da će vizuelno uvećati prostoriju, već će pomoći da brže uočite moguću pojavu i širenje mrlja. To se pokazalo naročito važnim na manje uočljivim mestima koja se ne zagledaju često - ma o kojoj prostoriji da je reč - recimo, tamo gde su veći komadi nameštaja kakvi su kreveti, postavljeni sasvim do zida i gde duže ostaju sakriveni. 

    Najnovije vrste farbi sa mikrokapsuliranim fungicidima

    U pitanju su inovativna rešenja u borbi protiv plesni i buđi. Te farbe sadrže minijaturne kapsule koje vremenom oslobađaju fungicide, obezbeđujući dugotrajnu zaštitu. Takva tehnologija je posebno korisna u prostorijama gde nivo vlage često ili konstantno varira. Pružaju trajnu zaštitu, čak i kada su uslovi pogodni za rast i razvoj mikroorganizama.

    Farbe sa visokom paropropusnošću

    Takve vrste i tipovi farbi su ključne za održavanje zdravog životnog okruženja. One omogućavaju zidovima da „dišu“, što znači da vlaga može da isparava, umesto da se nakuplja i zadržava. Time se sprečava stvaranje naslaga na zidovima, što se često javlja u vlažnim i slabo provetrenim prostorijama. Upotreba ovih farbi se naročito preporučuje za prostorije z kojima je teško ili nemoguće obezbediti stalnu ventilaciju, kao što su unutrašnja kupatila bez prozora.

    Buđ na plafonu
    Pojava buđi ili plesni na plafonu

    Da biste sprečili nastanak i širenje vlage, plesni i buđi, valja voditi računa i o preventivnim merama. Ako redovno provetravate prostorije sa povećanom vlažnošću, najefikasnije ćete sprečiti nakupljanje vlage i, posledično, crnilo na zidovima. Prostorije u kojima vlaga „voli“ da se zadržava (na primer spavaće sobe, ostave, podrumi, kupatila) moraju se redovno i dobro provetravati. To se može činiti otvaranjem prozora ili korišćenjem ventilacionih sistema koji pomažu u uklanjanju vlažnog vazduha iz prostorija.

    Pored ventilacije, važno je u svom domu održavati suvo okruženje. Korišćenje takozvanih odvlaživača vazduha u vlažnim prostorima može pomoći u kontroli nivoa vlage i sprečiti pojavu buđi i plesni. Takođe, važno je i redovno proveravanje i otklanjanje eventualnih uzroka curenja vode, kao što su oštećene cevi ili krovovi, pošto i oni jednako mogu doprineti povećanju vlažnosti i kasnijem stvaranju naslaga. Buđ, plesan i vlaga na zidovima mogu dovesti i do mnogih drugih problema, ukoliko se ne reaguje pravovremeno. U tabeli možete videti koji su to najčešći problemi sa farbom tokom krečenja i šta se može uraditi povodom toga.

                                                           PROBLEMI                                                REŠENJA
    Površinske mrlje Upotrebite kvalitetan prajmer, pa nakon njega krečenje u dva sloja, takođe kvalitetnom bojom.
    Ljuštenje farbe Oljuštite oštećen deo, pređite kvalitetnim prajmerom, pa okrečite tako da izjednačite boju.
    Ispucala farba Išmirglajte oštećen deo tako da pukotine sasvim nestanu, pa okrečite fleksibilnijom vrstom farbe.
    Plesan i buđ Očistite plesan i buđ odgovarajućim sredstvom, dobro osušite, pa okrečite farbom protiv štetnih mikroorganizama.
    Mehurići Krečenje kvalitetnom farbom je najbolja prevencija, kao i dobro sušenje između slojeva krečenjenja.
    Farba se ne prima Prvo nanesite kvalitetan prajmer, pa tek kada se on osuši počnite sa krečenjem. 
    Neravnomerna boja Bolje je da se kreči u tanjim slojevima, sa više ponavljanja, nego u debljim.
    Farba se pretvara u prah i otpada Sasvim očistite zid od praha i pređite jednom, ali kvalitetnom farbom.
    Prebrzo sušenje Nemojte krečiti kada je prevruće i radite u tanjim slojevima.
    Boja bledi Izaberite farbu s UV zaštitom i faktorom protiv bledila, za spoljne zidove. 

    Tražite li nekog kome biste poverili sanaciju vlage, buđi i plesni, pomoć možete potražiti i kod nas i to potpuno besplatno, brzo i jednostavno. Potrebno je samo da popunite upit na našem sajtu i ubrzo će vam se javiti preduzeća s odgovarajućom ponudom.

    Stručni članak 432
    Autor: Daibau trendovi magazin

    Da li Vam je članak bio koristan?


    Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
    Ideje za uređenje doma

    Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

    Tražite dobre izvođače radova za područje Krečenje, moler?

    Imamo čak 3286 izvođača radova za područje Krečenje, moler:

    Besplatna pretraga
    Tražimo lokalno
    Bez provizije
    Imamo čak 3286 izvođača radova za područje Krečenje, moler
    9
    0

    MOLERSKO ZIDARSKA RADNJA EN-EX ENTERIJER EXTERIJER LESKOVAC (MANOJLOVCE)


    10
    30

    PROFI LIM


    10
    4

    DARKO VUJOVIĆ PR TRGOVINSKA RADNjA I POSTAVLjANjE PODNIH I ZIDNIH OBLOGA DAXI COLOR LjUBIĆ


    9.3
    0

    KAI Arhitecture Interiors


    Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
    © 2023 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana