Za područje
    OTP banka

    Krečenje zidova, koju boju odabrati?

    Članak je pregledalo čak 3138+ korisnika
    Ako ćete sami krečiti unutrašnje zidove svog stana, prvo treba da se upoznate sa nekim ključnim karakteristikama različitih vrsta zidnih boja. U ovom tekstu smo se pozabavili tom temom pa vam otkrivamo kada je bolje koristiti perive boje od običnih i koje vrste zidnih boja možete kupiti na tržištu.
    Stručni članak 3138
    zidne boje
    Imamo čak 3249 izvođača radova za područje Krečenje, moler:

    Pre nego što razmotrimo ovu temu, napomenuli bismo sledeće: pre nego što se uopšte upustite u ovakav posao, kao i u svaki drugi, valjalo bi da dobro razmislite o tome šta želite da dobijete na kraju, koliko će vam materijala i vremena biti potrebno i da li uopšte hoćete da radite sami. Odlučite li da krečenje prepustite profesionalcu, da biste uštedeli na vremenu i troškovima - što vam svakako preporučujemo, jer naknadne prepravke samo povećavaju troškove - možete se obratiti za pomoć i nama slanjem upita, a firme i majstori sa kojima sarađujemo će vam ubrzo poslati svoje ponude.

    1. Krečenje unutrašnjim bojama

    Kada odlučite da okrečite stan ili neki drugi unutrašnji prostor, naići ćete na različite zidne površine i njihove završne obrade. Pošto se u Srbiji ljudi i dalje najviše uzdaju u zidanje, površine su zidovi od cigle ili blokova, obrađene grubim ili finim malterom. Većina vrsta i tipova boja za krečenje unutrašnjih zidova je pogodna za nove zidove.

    Kada se radi o renoviranju i farbanju starih zidova, tu ćete već naići na različite premaze. To mogu biti krečne zidne boje, silikatne, silikonske ili uljane boje. Zato je važan izbor tipa i vrste proizvoda te pravilna priprema zidne površine. S obzirom da boja za krečenje zidova može biti neprozirna, što znači da obezbeđuje dovoljno dobar zaštitni i dekorativni efekat, ne preporučujemo kupovinu jeftinijih boja prilikom renoviranja stambenog prostora.

    Uglavnom se razlikuju dve velike grupe boja, a to su boje koje se mogu prati i koje se ne mogu prati, odnosno, perive i neperive boje. I jedne i druge odlikuju određene karakteristike - prednosti i slabosti. 
    Krečenje
    Važno je koliko je zidna boja paropropusna

    2. Neperive boje za zidove propuštaju vlagu

    2.1. Neperive boje su paropropusne

    Boje za zidove koje se ne mogu prati, kao što sam naziv kaže, nisu pogodne za intenzivno pranje. Pošto ne sadrže veziva koja bi ih trajno vezala za podlogu, neperive boje ne treba kvasiti. Zbog toga se boje koje se ne peru mogu čistiti samo suvom krpom, jer nisu otporne na trljanje mokrom krpom, recimo. Njihova prednost leži u otvorenosti sloja boje. To znači da vlaga može proći kroz nanose neperive boje. Zbog toga se kondenzacija neće akumulirati na zidu, jer će malter odmah apsorbovati vlagu. Paropropusnost je sve poželjnija, pa se koristi u kućama gde se želi postići efekat, takozvanog, disanja zidova.

    Neperive boje su najjeftiniji izbor za krečenje enterijera.

    2.2. Gde se koriste neperive boje?

    Boje koje se ne mogu prati su najpogodnije za upotrebu na zidovima koji nisu direktno izloženi raznovrsnim nepovoljnim uticajima. Sa njima možete lako da prekrijete plafone i spavaće sobe, kao i pomoćne prostorije, trpezarije, ukratko, sve one prostorije i prostore u kojima se zidovi retko ili nikako ne dodiruju. Manje su pogodne za dečje sobe, garaže i hodnike, gde je više kontakta sa zidom.

    Vrste zidnih boja
    Neperive boje zidova uglavnom se koriste u dnevnim sobama

    3. Perive zidne boje

    3.1. Kakve su perive boje?

    Perive zidne boje su otpornije na čišćenje. Pigmentna pasta sadrži mnogo više veziva, što znači da sloj boje koji se može prati dobro prijanja za podlogu. Nanosi boje su stoga otporni na trljanje vodom, a neke verzije su pogodne i za čišćenje deterdžentima. Iz tog razloga se ova vrsta zidne boje naziva perivom bojom - zid obojen takvom bojom može se očistiti. Pošto boje koje se mogu prati sadrže otporna veziva, njihova struktura je čvršća i tako otpornija na udarce.

    Nanosi perive boje se lakše razlivaju i zato su glatki, a toga radi i nečistoće u njih teže prodiru.

    3.2. Perive boje i kondenzacija

    Perive boje su inače difuzno više ili potpuno zatvorene, pa takvi zidovi slabije dišu i na nižim temperaturama se na njima nakuplja kondenzacija u vidu kapljica vode, što ne šteti samim slojevima boje. Koriste se uglavnom u prostorijama koje su izloženije mehaničkim uticajima i nečistoćama. Krečenje perivim bojama preporučuje se u hodnicima gde je učestalo kretanje s uprljanom odećom i stvarima. Nanošenje perive boje preporučuje se i u kuhinji, trpezariji ili dečjim sobama, jer se zidovi lakše čiste.

    3.3. Perive boje u kupatilu

    Ako ne želite keramiku na pojedinim zidovima u kupatilu, jer to nije neophodno i zato što želite da uštedite novac, možete se odlučiti za perivu boju. Ove boje su otpornije na vlagu i vodu, tako da boja neće početi da se ljušti ni otpada sa površine. Takvo rešenje danas postaje sve popularnije.

    Boje za zidove
    Perive zidne boje dostupne su u istim nijansama kao i obične boje

    4. Vrste zidnih boja u zavisnosti od veziva

    4.1. Glinene boje

    Glinene boje su boje koje se ne peru. Pošto sadrže glinu, potpuno su prirodne i pogodne za prostorije u kojima želite da nivo alergena bude na niskom nivou ili kvalitetnu i prirodnu mikroklimu.

    4.2. Disperzione boje

    Disperzione boje su najčešće korišćena vrsta boja. Vezivo disperzionih boja su smole, koje mogu biti prirodne ili veštačke. Njihov kvalitet se ogleda u tome što propuštaju vodenu paru i otporne su na čišćenje vodom.

    4.3. Silikatne boje

    Silikatne boje imaju kalijum ili natrijum silikat kao vezivo. Zbog toga se na sloju boje stvara sloj tvrdih silikatnih kristala, zbog čega su veoma pogodne za vanjske površine. Prilikom rada sa silikatnim bojama moraju se koristiti zaštitne rukavice, jer je boja jaka.

    Stručni članak 3138
    Autor: Daibau trendovi magazin

    Da li Vam je članak bio koristan?


    Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
    Ideje za uređenje doma

    Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

    Tražite dobre izvođače radova za područje Krečenje, moler?

    Imamo čak 3249 izvođača radova za područje Krečenje, moler:

    Besplatna pretraga
    Tražimo lokalno
    Bez provizije
    Imamo čak 3249 izvođača radova za područje Krečenje, moler
    8.7
    0

    Zefir Construction d.o.o.


    10
    3

    BOMIKS 67


    10
    2

    MKA ENTERIJER


    9.3
    0

    MIRAGE-DECOR doo Novi Sad


    Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
    © 2023 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana