Za područje
    b2c
    Kuhinja nije samo prostorija u kojoj pripremamo obroke, već mesto u domu gde se okupljamo, razgovaramo, provodimo kvalitetno vreme sa najbližima. Prema procenama, minimum 400 sati godišnje provedemo u kuhinji, te je njenom uređenju važno posvetiti veliku pažnju. Danas istražujemo koje su najbolje boje za kuhinju, odnosno koja je to paleta boja za kuhinju sa kojom ne možete pogrešiti.
    Stručni članak 196
    boje za kuhinju
    Imamo čak 1034 izvođača radova za područje Kuhinje po meri:

    Kada kažemo boje mislimo na kolorit zidova, kuhinjskih elemenata, podnih obloga, dekorativnih detalja. Pre svega važno je istaći da je prilikom izbora boje za kuhinju važno da se vodite ličnim senzibilitetom, bojama koje prijaju vašem oku.

    Boje za kuhinju pre svega treba da prijaju vama.

    Baš kao što se menjaju trendovi u svetu mode, tako određeni stilovi enterijera postaju više ili manje moderni. Za one koje žele da njihov dizajn kuhinje bude aktuelan, po “poslednjoj modi”, u nastavku smo izdvojili i najnovije trendove prema svetskim dizajnerima enterijera. Međutim, pojedine boje za kuhinju već godinama, pa i decenijama, ne izlaze iz mode i nisu prolazne, što je svakako bolji izbor.

    Šta treba znati pre izbora boje za kuhinju?

    Ali za početak, na određene faktore je važno obratiti pažnju kada se bira paleta boja za kuhinju: stil enterijera - tradicionalni stil preferira prigušene nijanse i zemljane tonove, skandinavski stil promoviše minimalizam, sve nijanse sive boje, belu, crnu i drvene elemente sa puno prirodne svetlosti, pop art, boho stil vole zasićene nijanse i kontrastne boje; količina svetlosti - ako u kuhinju dopire puno svetlosti tople nijanse će stvoriti osećaj zagušljivosti, dok će hladne nijanse prijatno osvežiti prostor, sa druge strane usled nedostatka svetlosti koriste se tople boje koje izgledaju fantastično u kombinaciji sa drvetom; treći faktor jeste veličina kuhinje - svetle boje vizuelno povećavaju prostor dok ga tamne smanjuju. Stoga, ako vam je kuhinja manjih dimenzija koristite svetle boje poput bele, svetlosive, bež. Ako vam prostor u tom slučaju deluje previše monotono, dodajte detalje u intenzivnim bojama.

    Kuhinja sa prozorima
    Ako u kuhinju dopire puno svetlosti tople nijanse će stvoriti osećaj zagušljivosti, bolji izbor su hladni tonovi.
    Kuhinja sa završnom sjajom obradom učiniće da kuhinja deluje prostranije “na oko”. Odsjaj će produbiti kuhinju.

    Sa druge strane, ako imate kuhinju koja je prostrana, možete koristiti tamnije, zasićene nijanse u kombinaciji sa mat završnicama.

    A da li postoje određena pravila za kombinovanje boja za kuhinju? Ovde ćemo spomenuti švajcarskog slikara ekspresionizma, dizajnera i profesora Johanesa Itena i njegov krug boja. Krug je podeljen na 12 sektora i sadrži tri osnovne boje: crvenu, plavu i žutu, dok su ostale rezultat njihovog mešanja. Najpopularnije kombinacije boja u tabeli su: komplementarna - kada se kombinuju boje sa suprotnih strana kruga; kontrastna trijada - u ovom slučaju odaberite glavnu boju, a kao sporedne izaberite one dve boje koje se nalaze pored njene konstrastne, ovo je blaža verzija od komplementarne kombinacije; klasična trijada - odaberite glavnu boju a potom zamislite jednakostranični trougao - boje koje se nalaze na temenima su vaše sporedne boje i analogna trijada - najblaža verzija, tri boje jedna pored druge.

    Boje za kuhinju sa kojima nema greške

    Siva u svim nijansama - od svetle do antracit, već godinama ne “silazi sa trona”. Čak i Feng shui veština preporučuje ovu boju u uređivanju kuhinje. Siva boja se odlično kombinuje sa gotovo svim tonovima drveta i belom bojom. Svetla nijansa sive boje stvara nežan, umirujući, prozračni ambijent. 

    Kuhinjski elementi u svetlosivoj nijansi u kombinaciji sa drvenim površinama poput kuhinjskog pulta, radne površine, šanka, uz malo bele boje, predstavljaju uvek elegantnu kombinaciju.
    Siva kuhinja
    Svetla nijansa sive boje stvara nežan, umirujući, prozračni ambijent. 

    Mnogi ljudi izbegavaju svetlosivu nijansu u enterijeru jer im je, ako nema nekih detalja u intenzivnijim bojama, ona previše “stroga”, sumorna. Međutim, ukoliko je ukombinujete sa detaljima u zasićenim bojama, ona će biti pun pogodak. Dobar i popularan izbor jeste i antracit siva. Ona je čak sličnija crnoj nego svetlosivoj, te je uvek elegantna. Antracit siva se naročito preporučuje kod savremenog uređenja enterijera. Baš kao i kada je reč o crnoj kuhinji, važno je da se antracit boja “razblaži” sa drvenim elementima ili metalnim (industrijski stil), kao i da u kuhinju dopire dovoljno sunčeve svetlosti.

    Dodaćemo samo još nešto. Siva je boja popularnog skandinavskog stila koji se ističe po jednostavnosti, minimalizmu ali i prefinjenosti. Prema skandinavskom stilu paleta boja za kuhinju podrazumeva sivu i belu, sa drvenim elementima i eventualno zelenim detaljima poput sobnih biljaka.

    Kuhinja u skandinavskom stilu
    Kuhinja u skandinavskom stilu.

    Zelena boja u mint nijansi - zelena boja nas asocira na prirodne krajolike, umiruje um i dušu, povećava koncentraciju i inspiriše. Zelena boja se može koristiti kao akcentna boja, te na istočnom, jugoistočnom ili južnom zidu u kuhinji možete slobodno dodati malo svežine.

    Nežni mint je boja koja je pre nekoliko godina “zakucala”na vrata stilizovanja enterijera. Prvo su postali aktuelni zidovi u ovoj nijansi, a potom i komadi nameštaja, radne sobe, kupatila a konačno i kuhinje.

    Ova nijansa je veoma “zahvalna” jer osim što osvežava prostor i unosi vedrinu i svetlost, odlično se slaže sa različitim materijalima: drvetom, kamenom i metalom. Dobro će se uklopiti u minimalistički uređene domove, ali i one bogate detaljima, u savremenom ili klasičnom stilu.

    Kuhinja u mint zelenoj boji
    Kuhinja u mint zelenoj boji.

    Bezvremenska bela - kada se razmatra paleta boja za kuhinju, bela je neizostavna. Bela boja je uvek u modi. Ona će svaki prostor maksimalno učiniti prostranijim “na oko”, odnosno vizuelno ga povećati. Bela kuhinja unosi svetlost, eleganciju koja nikad ne izlazi iz mode. Jednostavna je a efektna. Jedino pitanje koje se postavlja jeste da li izabrati mat ili sjajnu završnicu? Poslednjih godina mat odnosi primat i bliskija je modernom uređenju, dok se ljubitelji klasičnog stila uvek opredeljuju za sjajnu završnu obradu.

    Ako vam je bela kuhinja previše “sterilna” dodajte neke detalje u veselim bojama. Elementi u braon boji, odnosno izrađeni od drveta unose rustičnost i toplinu u enterijer.
    Kuhinja u beloj boji
    Bela kuhinja unosi svetlost, eleganciju koja nikad ne izlazi iz mode.

    Još jedno rešenje za one kojima je bela kuhinja previše monotona - koristite bež. Međutim pažljivo izaberite nijansu jer bež će izgledati drugačije na dnevnom i na veštačkom osvetljenju. Ukoliko je u pitanju žuto svetlo, bež može izgledati previše nametljivo, zagušiti kuhinju. U tom slučaju izaberite hladne tonove. Kombinujte je sa sivom, braon (generalno zemljanim nijansama) i plavom. 

    Morskoplava boja - popularnosti ove boje u dizajnu enterijera svakako je doprineo i Pantone institut koji je classic blue izabrao za boju 2020. godine. Ova nijansa donosi mir, opuštanje, oslobađanje od stresa. Ovo nije jedini razlog - plava boja se odlično slaže sa belom, drvenim i metalnim elementima, daje ambijentu elegantan ton.

    Plavo-bela kuhinja
    Plava boja se odlično slaže sa belom, drvenim i metalnim elementima.

    Crna boja - pored bele, jedina boja koja nikada nije izašla iz mode. Crna kuhinja izgleda elegantno i sofisticirano. Retko ko se, sa pravom, odluči za isključivo crnu kuhinju - najbolje ju je kombinovati sa metalnim elementima, drvetom, pločicama u svetlijim bojama. Takođe, ako želite da imate crnu kuhinju u svom domu, morate imati ogromne prozore odnosno dotok velike količine prirodne svetlosti. 

    Crna boja je pogodna samo za veće kuhinje, jer će malu kuhinju učiniti vizuelno još više skučenom.
    Crna kuhinja
    Crna boja je pogodna samo za veće kuhinje.

    Baš kao i kod bele kuhinje, kada se govori o završnoj obradi, mat je najbolji izbor za savremeno uređenje dok je sjajna završnica večiti klasik. Ipak, dizajneri enterijera više preporučuju mat.

    Neutralne nijanse - pod neutralnim tonovima misli se na one prirodne, a blage - od drveta, preko prirodnog kamena do zemljanih tonova. Njihova popularnost ne jenjava već godinama, čak decenijama. Ove boje za kuhinju odgovaraju svakom stilu uređenja enterijera, odlično se uklapaju sa drugim nijansama. 

    A koje boje za kuhinju stručnjaci kažu da izbegavate?

    Nakon odgovora na pitanje koja je najbolja boja za kuhinju, sada ćemo se pozabaviti time koja je paleta boja za kuhinju, prema dizajnerima enterijera, za izbegavanje?

    Jarkocrvena boja - ova nijansa generalno ne bi trebala da dominira enterijerom, koja god prostorija da je u pitanju, već samo da se koristi za manje površine ili u vidu upečatljivih detalja. Boja ljubavi i romantike, prema psiholozima može izazvati i nelagodne emocije. A da li ste znali da crvena boja podstiče apetit?  

    Žuta boja - premda se za žutu boju kaže da je radosna i budi dobro raspoloženje jer asocira na sunce, leto, suncokret, daje energiju i elan, ona može biti veoma ometajuća. Koji je glavni razlog zbog kojeg žutu boju treba izbegavati u uređenju kuhinje? Jer sve ostalo “baca u zapećak” odnosno elementi u ostalim bojama postaju nevidljivi. Žuta i slična paleta boja za kuhinju se naročito ne preporučuju ako imate puno prirodnog svetla u ovoj prostoriji. Žuta će dati dodatnu toplinu, što svakako nije poželjno.

    Žuta kuhinja
    Kuhinja u žutoj boji.

    A koje boje za kuhinju u 2024. godini izdvajaju dizajneri enterijera?

    Dizajneri enterijera za 2024. godinu izdvajaju sledećih 5 boja:

    Zemljano zelene nijanse - misli se pre svega na boju mahovine ili maslinastozelenu. U pitanju su tople nijanse koje bude osećaj udobnosti. Posebno dobro funkcionišu kada se upare sa drvenim nameštajem ili onim od bambusa ili ratana.

    Maslinastozelena kuhinja
    Kuhinja u maslinastozelenoj boji.

    Boja peska - asocira na mir i lepotu egzotičnih plaža, smiruje i opušta svojim prirodnim izgledom. Kuhinja u boji peska pre svega izgleda sofisticirano, uklapa se u luksuzni minimalizam. Ako vam ova boja deluje monotono, “razbite” je detaljima u crnoj, zlatnoj boji ili čak bordo. 

    Treća je gorenavedena morskoplava koja je godinama među vodećim. Četvrta je isto navedena siva. 

    Čokoladno braon - pripada zemljanim tonovima koji su uvek pouzdani i bude osećaj udobnosti. Asociraće vas na prirodu ali i na slatke poslastice. Odlična je u kombinaciji sa bež nijansom. Međutim, kako je u pitanju tamna nijansa pogodna je samo za prostrane kuhinje jer može vizuelno da smanji prostor, a niko ne želi da njegova kuhinja deluje još manje nego što to jeste. Kako ne bi izgledala monotono možete je “razbiti” detaljima u bež i zlatnoj boji. 

    A ako ste zainteresovani za izradu kuhinje po meri, biće vam potrebni iskusni majstori. Premda je kuhinja po meri za oko 30% skuplja od industrijske, kvalitetna je i dugovečna. Cena kuhinje po meri se kreće između 150 i 400 EUR/m2, ali imajte u vidu da smo za primer uzeli prosečnu kuhinju sa standardnim brojem elemenata.

    Kome poveriti izradu ili nabavku i postavljanje kuhinje? Pošaljite upit odgovarajućim i ocenjenim zanatlijama u vašoj okolini - besplatno i bez obaveza!

     

     

     

    Stručni članak 196
    Autor: Daibau trendovi magazin

    Da li Vam je članak bio koristan?


    Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
    Ideje za uređenje doma

    Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

    Tražite dobre izvođače radova za područje Kuhinje po meri?

    Imamo čak 1034 izvođača radova za područje Kuhinje po meri:

    Besplatna pretraga
    Tražimo lokalno
    Bez provizije
    Imamo čak 1034 izvođača radova za područje Kuhinje po meri
    9.2
    0

    BOGDAN JEVTIĆ PR ZAVARIVAČKA BRAVARSKA RADNJA JEVTIĆ BAS KLUPCI


    9
    0

    DUŠAN SAVIĆ PR PROIZVODNJA NAMEŠTAJA SAVIĆ NAMEŠTAJ KIKINDA


    9.1
    0

    ZORAN MIHAJLOV PR PROIZVODNJA KUHINJSKOG NAMEŠTAJA WOODLINE ENTERIJERI KOVAČICA


    9.3
    0

    PROIZVODNJA KUHINJSKOG NAMEŠTAJA ENTERIJER ĐELEVIĆ SRBOBRAN


    Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
    © 2023 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana