Za područje
  Vreme je za štednju energije

  Opremanje kuhinje

  Članak je koristilo čak 1509+ korisnika
  Kuhinja je jedna od prostorija kojoj se u prošlosti nije posvećivalo mnogo pažnje. Bila je važna samo njena primarna funkcija. Međutim, vremenom su se položaj, dimenzije i uloga promenili, a samim tim i koncept. U današnje vreme, kuhinja je ne samo mesto za pripremu hrane i čuvanje namirnica, već i mesto za druženje i slobodno vreme. O funkciji kuhinje, njenom mestu, rasporedu kuhinjskih elemenata, materijalima, bojama i cenama pročitajte više u ovom tekstu.
  Stručni članak 1509
  kuhinja1.jpg
  Imamo čak 931 izvođača radova za područje Kuhinje:

  1. Funkcija i opremanje kuhinje nekad i sad

  Primarna funkcija kuhinje, slobodno se može reći, nije menjana odvajkada, jer se ona i dalje zasniva na principu vatre, vode i skladištenja. Ali, to je, zapravo, i jedina stvar koja se nije promenila od njenog nastanka do sada.

  Razvojem savremenih tehnologija, kuhinja je dobijala sve brojnije i sve modernije aparate, uređaje i opremu, a nameštaj je postao minimalistički i funkcionalno dizajniran. Ipak, glavna promena ogleda se u postavci, odnosno, promeni njenog položaja i povezivanju sa drugim prostorijama, što je, takođe, promenilo i odnos prema ovom prostoru.

  Značaj i položaj kuhinje u prošlosti

  Kuhinja je nekada bila manji, odvojen prostor namenjen isključivo pripremi hrane. Kako je to izgledalo u stara vremena, može se videti u nacrtima bogataških vila ili apartmana, u kojima je kuhinja odvojena od velikih trpezarije i primaćeg salona, odnosno, dnevnog boravka. Međutim, u skučenim građanskim i radničkim stanovima kuhinja je bila jedno sa trpezarijom i dnevnim boravkom te se činilo da je znatno veća.

  Značaj i položaj kuhinje danas

  U današnje vreme kuhinja služi ne samo za pripremu hrane i čuvanje namirnica već je mesto okupljanja porodice i prijatelja oko trpezarijskog stola. Prema veličini, apsolutno izgleda svetlije i prostranije. U nekim slučajevima, dnevna soba je odvojena od kuhinje, a često se, u modernim stanovima, kombinuje sa trpezarijom i dnevnom sobom u jedan zajednički prostor, koji se naziva dnevnim boravkom. Razlog za promenu i povezivanje kuhinje, trpezarije i dnevne sobe u boravak, nalazimo u manjim stanovima, gde bi zasebne kuhinja i dnevna soba zahtevale veću površinu. Drugi razlog je savremeni način života koji uglavnom podrazumeva odsustvo od kuće, pa kad se ljudi već nađu u domu onda imaju i potrebu za druženjem, zapravo, zajedničkim kuvanjem i obedovanjem. Druženje i zabava su tako postali glavna smernica u planiranju moderne kuhinje.

  2. Raspored kuhinjskih elemenata

  Jedan niz kuhinjskih elemenata duž zida

  Jedan niz elemenata duž zida smatra se najjednostavnijim aranžmanom. Frižider, orman ili visoki element za odlaganje, sudopera, glavna radna površina, grejna ploča i dodatni pult su među osnovnim kuhinjskim elementima. Kuhinjski niz je vrlo praktičan i koristan, pod uslovom da je dovoljno dugačak.

  Dva niza kuhinjskih elemenata duž zidova

  Raspored sa dva naspramna niza elemenata uglavnom se primenjuje u dugim i uskim kuhinjama, gde se jedan dugački niz deli na dva naspramna praktična i funkcionalna; to znači da vam je sve na dohvat ruke s jedne ili druge strane. Kretanje po kuhinji je na ovaj način mnogo lakše. Ako su nizovi kratki, sudopera treba da je na jednoj, a grejna ploča, odnosno, šporet, na drugoj strani. Tako ni jedan od njih neće stajati u uglu, a osim toga, između njih će biti dovoljno radne površine.

  Ugaoni raspored

  Ugaono postavljanje kuhinjskih elemenata često je rešenje u modernim novogradnjama, ali nije nužno najpogodnije. Slabost ove vrste kuhinje je upravo ugaoni element, koji nije baš praktičan u poređenju sa dubokim fiokama za posuđe. U slučaju otvorenog prostora i veze sa dnevnom sobom, često se postavlja pitanje mesta trpezarijskog stola.

  Kuhinja sa poluostrvom

  Kuhinja sa poluostrvom je svakako ekonomičnija u poređenju sa ugaonim rasporedom kuhinjskih elemenata. Prednost je u tome što su izbegnuti ugaoni elementi, a dobijena dodatna radna površina i fioke. Mesto za trpezarijski sto u ovom je slučaju primerenije, jer može da deluje kao produžetak šanka ili se mogu izostaviti barske stolice ite sto privući uz poluostrvo.

  Kuhinja s ostrvom

  Kuhinje s ostrvom su u izvesnom smislu novina u uređenju; ima ih uglavnom u modernim kućama i stanovima. U ovoj vrsti kuhinje ostrvo se sastoji od ploče za kuvanje i sudopere, a na drugoj strani je niz visokih elemenata s ugrađenim frižiderom, pećnicom na visini i ostalim aparatima za domaćinstvo. Raspored elemenata u ovakvim kuhinjama je krajnje funkcionalan, otvoren i savršen za druženje, jer oko ostrva ima dovoljno prostora za zajedničko kuvanje.

  3. Materijali i boje za kuhinje

  Pored rasporeda kuhinjskih elemenata, materijali i boje su vrlo važni i sa stanovišta povezivanja kuhinjskog prostora s ostatkom doma. Izbor materijala i boja mora se obaviti dovoljno rano, u fazi projektovanja, da bi se stvorila celovita slika budućeg kuhinjskog prostora, usklađivanjem materijala, oblika, boja i dezena sa podnim i zidnim oblogama, prozorskim daskama i, ali ne najmanje važno, vratima. Kuhinjski prostor treba da deluje smirujuće, ali prozračno i vedro.

  Otvorene površine kuhinjskih elemenata su obično u boji drveta ili nekom drugom koloritu, a neretko se koriste staklo ili metal. Drveni frontovi su čest izbor, bilo kao imitacija bilo kao furnir, premda je puno drvo ređe. Mogućnosti su ogromne, a dizajn zavisi isključivo od vaših htenja i potreba. Za radne površine mogu se koristiti kamen, laminat, drvo, prohrom ili aluminijum. Prirodni materijali za kuhinjsku opremu uključuju prirodni kamen i lepljeno drvo. Kuhinjske radne površine takođe mogu biti izrađene od stakla ili kombinacije različitih kompozitnih materijala.

  Prilikom dizajniranja možete se opredeliti za različite kombinacije boja i razne završne obloge kuhinjskih elemenata, iako trendovi sada nalažu površine u istoj boji i materijalu. Ne treba zanemariti ni ručke - mogu se protezati celom širinom prednje strane i biti skrivene ili su klasične, kratke i vidljive. U modernim kuhinjama ručke nisu naglašene da bi se očuvao privid pravolinijskog, minimalističkog i svedenog oblika; tako nalazimo sakrivene žlebove ili profile koji se protežu čitavom širinom kuhinjskih elemenata i fioka.

  4. Cene tipskih kuhinja

  Raspon cena kuhinje prvenstveno zavisi od proizvođača, materijala, posebnih dodataka, prostornog rasporeda i dimenzija kuhinjskih elemenata, ručica, vođica i sličnih stvari.

  U različitim katalozima moguće je pratiti cene standardnih kuhinjskih sklopova, koji uključuju samo kuhinjske elemente bez električnih uređaja. Tipične kuhinje su podeljene u pojedinačne cenovne razrede.

  Raspon cena tipičnog sastava kuhinja može biti popriličan. Cene počinju od 350 EUR i kreću se do 2.500 EUR. Cena zavisi od proizvođača, dimenzija, sastava, materijala, ručica, vođica, rasporeda kuhinjskih elemenata i sličnog.

  Kuhinja s ostrvom spada u najpopularnije tipove
  Kuhinja s ostrvom spada u najpopularnije tipove

  Ukoliko se odlučite za novu I renoviranje stare kuhinje, možete se obratiti i nama na DaiBau.rs. Na našem sajtu ćete naći još saveta vezanih za ovo temu, ali i ponuđače i proizvođače s kojima sarađujemo i koji će na vaš upit uzvratiti odgovarajućom ponudom.

  Informacije o cenama možete pogledati u našem kalkulatoru.

  Vaš tim,

  DaiBau.rs

  Stručni članak 1509
  Autor: DaiBau trendovi magazin
  Imamo čak 931 izvođača radova za područje Kuhinje:

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Ideje za uređenje doma

  Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

  Imamo čak 931 izvođača radova za područje Kuhinje:

  BESPLATNA PRETRAGA
  TRAŽIMO LOKALNO
  BEZ PROVIZIJE
  Imamo čak 931 izvođača radova za područje Kuhinje
  9.8
  0

  ARMING DOO BEOGRAD


  9.2
  0

  PROIZVODNJA ISTALOG NAMEŠTAJA BLUZ TMN


  9.7
  0

  ORLIJAK


  9.7
  0

  JELA JAGODINA DOO JAGODINA


  TRAŽITE DOBRE IZVOĐAČE RADOVA ZA PODRUČJE KUHINJE?

  Serbia
  DAIBAU.RS

  Petra Drapšina 27
  21000 Novi Sad

  00381 114 300 340

  © 2022 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana