Za područje
    OTP banka

    Stari nameštaj - šta možete uraditi sa njim?

    Useljavate se u novi stan ili renovirate svoj životni prostor, te ste kupili nove komade nameštaja i ne znate šta da radite sa starim? Ili možda nemate ideju šta da radite sa nepotrebnim nameštajem poput dečjeg kreveta na sprat ili kreveca koja su deca prerasla? Selite se na drugu lokaciju i ne želite da stari nameštaj nosite sa sobom ili prosto želite više slobodnog mesta u stanu? U nastavku teksta odgovaramo na pitanje šta uraditi sa starim nameštajem.
    Stručni članak 143
    stari namestaj
    Imamo čak 117 izvođača radova za područje Restauracija nameštaja:

    Novi komadi nameštaja koje ste poručili uskoro stižu a niste i dalje odlučili šta da uradite sa starim nameštajem? Dok su ranije naši roditelji, bake i deke imali isti nameštaj i po dve decenije, danas se nameštaj relativno često menja. Razlog je jednostavan: vitrine, regali, kredenci i drugi komadi nameštaja kod naših starih su obično bili izrađeni od punog drveta čime im se garantovao kvalitet. Danas se, međutim, nameštaj mahom izrađuje od iverice ili medijapana.

    Bliži nam se proleće - vegetacija počinje da buja, trava da zeleni, stabla listaju a ljudi se pripremaju da renoviraju svoje kuće i stanove. To znači samo jedno - komadi nameštaja pored kontejnera kao vesnici proleća.

    Stari nameštaj na ulici
    Stari nameštaj

     

    Međutim, oprez! Zabranjeno je u kontejnere i pored njih bacati krupan otpad poput starog nameštaja i građevinskog šuta. Raspitajte se u opštinskom komunalnom preduzeću oko mogućnosti da ugovorite dovoženje većeg kontejnera. Možete uvek angažovati i profesionalne agencije za odnošenje nameštaja, a to su najčešće iste one koje nude usluge selidbe.

    Odgovor na pitanje u naslovu zavisiće prvenstveno od toga da li vam je nameštaj prosto dosadio ili je u potpunosti dotrajao, te izgubio i funkcionalnu i estetsku vrednost. U skladu sa tim nudimo vam četiri opcije kako da iskoristite stari nameštaj.

    1. Stari nameštaj možete restaurirati

    Restauracija nameštaja je uvek odlično rešenje kada je u pitanju stari stilski nameštaj. Sigurno vam je poznata neka od ovih situacija - u svom domu imate komad nameštaja koji ste nasledili od bliske osobe, te za vas ima sentimentalnu vrednost; ili pak imate stari komad nameštaja koji je dotrajao ali se odlično uklapa u postojeći enterijer i ne možete da mu nađete adekvatnu zamenu; imate stari komad koji “gurate” u uglove ili delove kuće u kojima će najmanje biti vidljiv ili ga “sakrivate” pod različitim materijalima. Ako vam je ovo poznato, pravo rešenje može biti restauracija nameštaja. Ovo je odličan način da vratite stari sjaj, odnosno udahnete novi život vašem starom nameštaju.

    Ukoliko vam je stari stilski nameštaj isuviše drag, vezani ste za njega i ne želite da ga izbacite iz kuće, jedina solucija jeste restauracija nameštaja.
    Restauracija nameštaja
    Restauracija nameštaja je uvek odlično rešenje kada je u pitanju stari stilski nameštaj.

    Restauracija nameštaja ima niz prednosti: ekonomičnost - često je restauracija nameštaja znatno jeftinija od kupovine novih komada; autentičnost - imaćete unikatan nameštaj, baš po svojoj meri, što, složićete se, ne možete postići u salonima nameštaja, nameštaj može sačuvati i svoj starinski izgled, kao da je nabavljen u antikvarnici, te će celokupan enterijer delovati rustično i šarmantno; održivost - tu je i ekološki aspekt, kako se godišnje diljem sveta na deponije baci neverovatnih 12 miliona tona nameštaja, a prekomerna količina otpada jedan od najvećih ekoloških problema, daćete svoj doprinos.

    Restauraciju nameštaja, ako su u pitanju manje intervencije, možda možete uraditi i sami uz pomoć šmirgle, specijalnih lakova, boja i papira za dekupaž. Ako imate stari stilski nameštaj od punog drveta, odnosno masivni nameštaj, smatrajte se srećnikom - u pitanju su kvalitetni komadi koje ćete, uz reparaciju, moći da prenosite dalje generacijski. Ako je reč o ormarima i komodama prvo je potrebno da zamenite šarke kao i da promenite glavne eksere u konstrukciji uz pomoć pneumatskih alata. Kada ste rešili problem funkcionalnosti, pozabavite se estetskim aspektom: stari stilski nameštaj može dobiti novo ruho ako ga jednostavno prelakirate. Možete ga ofarbati i u neku drugu boju kako bi se bolje uklopio u postojeći enterijer.

    Stari stilski nameštaj
    Ukoliko vam je stari stilski nameštaj isuviše drag, vezani ste za njega i ne želite da ga izbacite iz kuće, jedina solucija jeste restauracija nameštaja.

    Restauracija nameštaja može se izvesti i uz pomoć dekupaž tehnike. Ovo je odličan način da osvežite stari trpezarijski sto, dekupaž papir dobro poravnajte i prelakirajte te na površinu stavite staklo. Pustite mašti na volju i nameštaju dajte svoj lični pečat. Uz pomoć ove tehnike dekoracije, možete ukrasiti činije, kutije za nakit i drugi dekor.

    Možete restaurirati različite komade nameštaja: ormane, kredence, stolove i stolice, natkasne i drugo.

    Možda stari nameštaj zaslužuje novu šansu. Ofarbajte stari ormar, komodu oblepite samolepljivim tapetama ili “presvucite” staru sofu kako bi se uklopila u nov stil uređenja.

    Odličan način da vaš stari nameštaj opet oživi jeste da ga tapacirate. Presvucite nameštaj novim materijalom. A koliko košta tapaciranje nameštaja? Cena tapaciranja zavisi od veličine i vrste tapacirunga, stanja ispune, ramova, opruga i konstrukcije. Imajte na umu da se naplaćuje sat rada i utrošak materijala. Cena reparacije garniture za sedenje ide od 500 EUR pa naviše. Cena tapaciranja stolice je oko 25 EUR/m2, pri čemu je tu promena ispune sedišta i presvlake.

    Tapaciranje nameštaja
    Odličan način da vaš stari nameštaj opet oživi jeste da ga tapacirate.

    Kako bi vaš stari stilski nameštaj bio i funkcionalan i estetski privlačan, najbolje je angažovati profesionalce. Koliko može da košta restauracija nameštaja? Ako vam se cena učini visokom imajte na umu da restauracija starih komada nameštaja mora da se radi na izvorni način, klasičnim postupcima i prirodnim materijalima, jer samo tako mogu da se očuvaju autentičnost i njegova vrednost. Cena zavisi od veličine nameštaja, stanja materijala, obima posla, broja neophodnih postupaka i, svakako, od izvođača radova. Cena sata rada na restauraciji starih komada nameštaja zajedno s materijalom, kreće se između 13 i 18 EUR, ali ima tapetara i stolara koji naplaćuju po komadu koji se radi.

    Kome poveriti restauraciju nameštaja? Pošaljite upit odgovarajućim i ocenjenim zanatlijama u vašoj okolini - besplatno i bez obaveza!

    2. Stari nameštaj možete prodati

    Još jedan dokaz da stari nameštaj nije uvek za bacanje. Ukoliko je nameštaj očuvan uvek ga možete prodati. Na internetu možete potražiti firme koje vrše otkup starog nameštaja koji je upotrebljiv. To je odličan način da dopunite kućni budžet.

    Za stari stilski nameštaj odnosno antikvarni nameštaj možete dobiti veću sumu.

    Otkup starog nameštaja često vrše i agencije za selidbu. Radnici dolaze na adresu, procenjuju nameštaj i odvoze ga. Manji proizvođači nameštaja nekada nude otkup starog nameštaja i rastavljaju ga a u zamenu nude novac ili neku vrstu “kredita” za kupovinu novih komada nameštaja kod njih.

    Otkup starog nameštaja
    Ukoliko je nameštaj očuvan uvek ga možete prodati.

    3. Stari nameštaj donirajte

    Stari nameštaj poput stolica, komoda, stolova, koji je funkcionalan i ma estetsku vrednost možete donirati ili pokloniti. To možete učiniti u dogovoru sa različitim humanitarnim udruženjima. Na taj način učinili ste dva dobra dela - donirali ste nameštaj onima kojima je stvarno potreban i smanjili količinu otpada na deponijama. Dobro ćete se osećati jer ste nekoga usrećili!

    4. Stari nameštaj može imati novu namenu

    Ovo je još jedan dobar način da starom nameštaju produžite životni vek. Kada stari nameštaj više ne može da vrši svoju prvobitnu funkciju možete mu dati novu, ali naravno samo ako su u pitanju komadi od kvalitetnih materijala koji su i dalje funkcionalni. 

    Stari sanduk za odlaganje stvari nasleđen od bake i deke može postati stočić za kafu na terasi, dotrajala komoda može se koristiti za odlaganje baštenskog alata, stari sto i stolice možete restaurirati i postaviti na terasu, te je urediti u boho stilu, o čemu smo takođe pisali u našem magazinu. Potrebno je samo malo mašte i inspiracije!

     

     

     

     

    Stručni članak 143
    Autor: Daibau trendovi magazin

    Da li Vam je članak bio koristan?


    Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
    Ideje za uređenje doma

    Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

    Tražite dobre izvođače radova za područje Restauracija nameštaja?

    Imamo čak 117 izvođača radova za područje Restauracija nameštaja:

    Besplatna pretraga
    Tražimo lokalno
    Bez provizije
    Imamo čak 117 izvođača radova za područje Restauracija nameštaja
    10
    8

    WOODPROJECT


    8.7
    0

    KUM 2020


    8.8
    0

    Enterier Debeljača


    9.6
    0

    DRAGAN BJELJAC PREDUZETNIK, ZANATSKA RADNJA ZA IZRADU I POPRAVKU NAMEŠTAJA DOMUS PLANDIŠTE


    Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
    © 2023 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana