Za područje
    b2c
    Oluci su vrlo važan deo krova budući da služe odvodu atmosferskih voda sa krovnih površina, sprečavajući time prokišnjavanje, odnosno, prodor vode u objekt. Oluci se danas proizvode od raznih vrsta materijala i na različite načine, premda su im oblik i veličina mahom standardizovani.
    Stručni članak 454
    oluci
    Imamo čak 408 izvođača radova za područje Oluci:

    1. Oluci i materijal

    1.1. Aluminijumski oluci

    Vrlo često se koriste oluci od pocinkovanog lima ili aluminijuma u ​​boji. Oluci od pocinkovanog obojenog lima takođe imaju relativno dug rok trajanja, između 20 i 30 godina, pristupačni su i sasvim lagani. Spojevi ovih vrsta oluka se zatvaraju zaptivnim masama, a one se moraju redovno obnavljati tokom čitavog veka trajanja oluka.

    1.2. Oluci od nerđajućeg čelika i bakra

    Možete izabrati i oluke od nerđajućeg čelika, titan-cinka (legura cinka, bakra i titanijuma) ili bakra, koji inače imaju izuzetno dug vek trajanja - čak oko 70 godina, ali su nešto skuplji. Ova vrsta oluka ima veliku prednost u odnosu na druge tipove zato što se spajaju lemljenjem, a ne zaptivnim masama, pa su spojevi trajniji i sasvim vodonepropusni.

    1.3. PVC oluci

    PVC ili polivinil-hlorid je popularan materijal za oluke, posebno zbog niske cene i lakoće održavanja. PVC oluci su lagani, izdržljivi i otporni na koroziju. Odličan su izbor za one koji žele funkcionalno rešenje uz minimalne troškove i obaveze oko održavanja.

    2. Postavljanje oluka

    2.1. Klasično pozicioniranje oluka

    Oluci se oko ivica krova mogu postaviti na više načina. Klasičnim se naziva montiranje olučnih cevi oko ivica strehe, ali tako da one budu nešto isturenije da bi mogle da prihvataju svu vodu koja se sliva sa krovnih ravni. U estetskom smislu takvo rešenje nije zadovoljavajuće zato što su cevi sasvim vidljive na prvi pogled, odnosno, „štrče“ u odnosu na okolne površine. Međutim, funkcionalno gledano, takva montaža je najcelishodnija jer je opasnost od curenja vode u potkrovlje i sam objekt, minimalna.

    2.2. Skriveni oluci

    Postoji i drugi način postavljanja - takozvano skriveno, pošto se oluci ne vide, jer idu ispod same ivice krova. Takva metoda montaže mahom se koristi za objekte bez strehe, a kod onih koji je imaju izgledaju bolje i modernije, jer su manje vidni. Ipak, pri takvoj vrsti ugradnje mora se itekako paziti na pozicioniranje pošto se, ako se ne izvede kako treba, lako može desiti da voda iz oluka uđe u konstrukciju.

    Klasičan način postavljanja oluka oko ivice krova još uvek je najčešći, a svakako i najlakši  
    Klasičan način postavljanja oluka oko ivice krova još uvek je najčešći, a svakako i najlakši

    3. Redovno čišćenje oluka

    Čišćenje oluka je ključno za održavanje čvrstine, kompaktnosti i funkcionalnosti krova. Oluci prevashodno služe tome da meteorsku vodu odvedu što dalje od krova i objekta, sprečavajući tako svaku vrstu curenja i skupljanja vlage.

    Redovno čišćenje oluka je neophodno, jer se u njima vremenom nakuplja i zadržava lišće, granje, blato i drugi otpad koji može izazvati začepljenja i probleme s odvodnjavanjem.

    4. Kako se čiste oluci?

    4.1. Osnovni koraci pripreme

    Pre nego što počnete sa poslom, ako već rešite da čišćenje obavite sami, uverite se da ste dobro opremljeni. Biće vam neophodni zaštitna obuća, rukavice i šlem da biste izbegli moguće povrede. Postavite sigurnosne ankere i držače ili užad ako ćete se penjati na krov. Nikada ne pokušavajte da očistite oluke osim ako niste čvrsto vezani i bezbedni.

    4.2. Pravilno čišćenje oluka

    Počnite tako što ćete ukloniti veće komade lišća i grana iz oluka. Koristite ručni alat kakve su manje grabulje ili lopatica, da pažljivo izvučete sve ostatke iz oluka. Pazite da ne oštetite cevi, prelivne posude, oluke ili krov tokom procesa. Prilikom čišćenja obratite pažnju i na moguće probleme s odvodnjavanjem. Proverite da li voda slobodno teče i da nema prepreka. Ako primetite bilo šta, uklonite to, pa ponovo proverite prohodnost odvoda.

    4.3. Pranje i ispiranje

    Nakon uklanjanja najkrupnijeg otpadnog materijala, pomoću creva za vodu sa mlaznicom isperite preostalu nečistoću i sitne čestice iz oluka. Pranje treba da bude usmereno od jednog ka drugom kraju cevi da bi ispiranje konstrukcije bilo što temeljnije.

    Oluci puni lišća, granja i drugog otpadnog materijala ne mogu služiti svojoj svrsi i zato ih valja pregledati bar 2 puta godišnje
    Oluci puni lišća, granja i drugog otpadnog materijala ne mogu služiti svojoj svrsi i zato ih valja pregledati bar dva puta godišnje

    5. Kako se oluci pravilno održavaju?

    5.1. Redovni pregledi

    Redovno čišćenje oluka je važno koliko i održavanje njihove funkcionalnosti tokom cele godine, pa se zato kontrola i preporučuje najmanje dva puta godišnje. Idealno je da ih, ako ste u mogućnosti, pregledate u proleće i jesen, kada su najjače padavine kao i nakon svake oluje. Time ćete osigurati pravovremeno rešavanje potencijalnih problema.

    Ako primetite bilo kakva oštećenja na olucima, kao što su pukotine ili rupe, odmah ih popravite da biste sprečili curenje vode.

    5.2. Oluci sa mrežom za lišće

    Mreže za lišće mogu se postaviti na ulaze u oluke da bi se sprečilo to da veći komadi lišća i grana uđu u njih. Naravno, i mreže se moraju redovno pregledati i iz njih uklanjati sav otpadni materijal.

    Ako oluk negde pušta to može postati veliki problem ako ga odmah ne sanirate
    Ako oluk negde pušta to može postati veliki problem ukoliko ga odmah ne sanirate

    6. Koliko košta čišćenje oluka?

    Bez obzira na to kakvi su oluci koje kupite, oni se moraju redovno pregledati i čistiti bar jednom godišnje. Proverava se njihova nepropusnost, zaptivenost spojeva kao i mehanička oštećenja. Za čišćenje ili otčepljivanje horizontalnih i vertikalnih odvoda cene se po dužnom metru kreću oko 10 EUR.

    7. Koliko koštaju oluci?

    Cena oluka zavisi od materijala (bakar, aluminijum, nerđajući čelik, plastika), prečnika, dužine, tipa montaže (sakriven ili vidljiv) i, naravno, od ponuđača. Ivice, opšive, okapnice i odvodne cevi pravi limar po meri i naplaćuje posebno. Cena običnog, razvijenog pocinkovanog oluka dužine 28 cm je između 3 i 5 EUR/m.

    Tražite li nekog kome biste poverili postavljanje ili čišćenje oluka i odvodnog sistema, pomoć možete potražiti na daibau.rs i to potpuno besplatno, brzo i jednostavno. Potrebno je samo da popunite upit na našem sajtu i ubrzo će vam se javiti preduzeća s odgovarajućom ponudom.

    Stručni članak 454
    Autor: Daibau trendovi magazin

    Da li Vam je članak bio koristan?


    Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
    Ideje za uređenje doma

    Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

    Tražite dobre izvođače radova za područje Oluci?

    Imamo čak 408 izvođača radova za područje Oluci:

    Besplatna pretraga
    Tražimo lokalno
    Bez provizije
    Imamo čak 408 izvođača radova za područje Oluci
    9.2
    0

    VVMI Gradnja


    9.2
    0

    IVAN Pavlovic PR krovni radovi LD 2021 Lesnica


    10
    3

    LIMARIJA MIKI 023


    10
    2

    JOVO BAJIĆ PR GRAĐEVINSKA RADNJA LIMARIJA BAJIĆ RUMENKA


    Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
    © 2023 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana