Za područje

  Oluci: količine padavina i dimenzije oluka

  Članak je pregledalo čak 12907+ korisnika
  Prilikom gradnje novog objekta mora se, pored ostalog, pravilno projektovati i odvod vode s krova, jer je to vrlo važno. Drenažni kanali i cevi, odnosno, oluci moraju biti postavljeni na tačno određenim mestima i biti odgovarajućih dimenzija. Pravilne dimenzije oluka presudne su za pravilan odvod kišnice.
  Stručni članak 12907
  dimenzije oluka
  Imamo čak 392 izvođača radova za područje Oluci:

  1. Dimenzije oluka - količina padavina, veličina i nagib krova, broj oluka

  Dimenzije oluka zavise, pre svega, od očekivane količine padavina te veličine i tlocrta krovne ravni. Dimenzije odvodnih cevi i oluka zavise i o toga koliko će ih biti, odnosno, kakva se struktura pravi.

  Dimenzije se mogu proračunati, otprilike, ako se uzme da za 1 m2 krova mora biti 1 cm površine cevi za oluke.

  Na primer, ako je tlocrtna površina krovne ravni 150 m2, potreban je oluk čija površina ima prečnik od 150 cm2, što znači približno 168 mm ili Ø165. Opisan način izračunavanja je vrlo približan, čisto da se stekne predstava o kom redu veličina se govori; kada se gradi nov objekt dimenzioniranje oluka mora da se radi prema odgovarajućem proračunu.

  2. Dimenzije oluka - tačan proračun

  Pre nego što se uopšte upustite u pravilno dimenzioniranje, biće neophodno izračunati površinu krovnog tlocrta i planirati tok odvoda, kao i položaj oluka. Kada se započne dimenzioniranje oluka tokom izgradnje objekta, mora se uzeti u obzir i prosečna količina padavina u Srbiji. Zapravo, uzima se maksimalna količina padavina koja padne za 5 minuta u intervalu od pet godina.

  Izračunata količina padavina u Srbiji varira od 650 ml do 1.000 ml godišnje.

  Dakle, prvo moramo da imamo informacije o dimenzijama tlocrta krova, a zatim o količini padavina za određeno mesto. Ako je površina osnove krova objekta 150 m2 i on je u centralnoj Srbiji, koeficijent protoka je 8,53 l/s. Ove informacije se mogu pročitati iz posebnih tabela koje se nalaze na veb-stranici Republičkog hidrometeorološkog zavoda Republike Srbije.

  Za protok između 2,5 i 3 dovoljan je Ø100, 3,5 do 4 Ø125, za 4,5 do 6, Ø150 te za 6,5 do 7 Ø160.

  Sledeće je potrebno izračunati dimenziju prečnika oluka s obzirom na protok od 8,53 l/s. Približna dimenzija prečnika oluka u našem primeru je oko Ø180.

  Tačan proračun količine stajaće vode i dimenzija oluka izračunava arhitekta ili projektant u okviru projektne dokumentacije, po dobijanju građevinske dozvole.

  3. Oblik i dimenzije oluka

  Meteorska voda se odvodi sa krova u oluke, a zatim se najčešće kroz odvodne cevi sliva u kanalizaciju. Oluci mogu biti polukružnog ili ugaonog oblika.

  3.1. Polukružni oluci - dimenzije

  Kod nas se najčešće koriste polukružni oluci raznih dimenzija, koji se mere u razvijenoj širini. „Razvijena širina“ je stručni izraz kojim se računaju dimenzije odvodnih cevi i oluka - ako bi se polukružna cev spljoštila, odnosno, poravnala dobila bi se ta, takozvana, razvijena širina. Minimalna razvijena širina standardnih oluka je 25 cm, a postoje i razvijene širine od 28 cm, 33 cm, 40 cm i 50 cm. Maksimalna dužina oluka je 600 cm.

  Ako se oluci ne čiste redovno, njihov protok se smanjuje, a rizikuju se i zapušenja
  Ako se oluci ne čiste redovno, njihov protok se smanjuje, a rizikuju se i zapušenja

  3.2. Kvadratni oluci ili pravougaoni oluci - dimenzije

  Dimenzije pravougaonih oluka su približno jednake dimenzijama polukružnih oluka 25 cm, 28 cm, 33 cm, 40 cm i 50 cm razvijene širine. Međutim, kvadratni oluci se unekoliko razlikuju od polukružnih, pošto se kvadratni oluci prave tako da su ujedno i ivica strehe, odnosno, opšiv krova. Postavlja se od 10 cm do 15 cm ispod krovnog pokrivača. Nagib kvadratnog oluka se izvodi u pravcu sliva vode.

  4. Standardne dimenzije oluka

  Razvijena širina 25 cm - prečnik oluka 11,6 cm - poprečni presek oluka 52,8 cm2.

  Razvijena širina 28 cm - prečnik oluka 13,3 cm - poprečni presek oluka 69,5 cm2.

  Razvijena širina 33 cm - prečnik oluka 15,7 cm - poprečni presek oluka 96,8 cm2.

  Razvijena širina 40 cm - prečnik oluka 19,2 cm - poprečni presek oluka 144,7 cm2.

  Osim pravilnog dimenzioniranja neophodno je i stručno postavljanje oluka
  Osim pravilnog dimenzioniranja neophodno je i stručno postavljanje oluka

  5. Veličina oluka i površina krova

  Prečnik oluka i odvodne cevi moraju odgovarati površini krova. Ako je krov oko 25 m2, onda je za njega dovoljan oluk prečnika 7 cm i drenažne cevi prečnika 5 cm. Ako krov ima površinu veću od 100 m2, onda su mu potrebni oluci prečnika 10 cm i više i drenažne cevi prečnika 12,5 cm i više. Da bi se sprečilo prelivanje vode preko fasade tokom pljuskova, spoljna ivica oluka mora biti jedan do dva centimetra niža od unutrašnje ivice. Pad prema odvodnoj cevi treba da bude od pola do jednog centimetra po metru dužine.

  Savet stručnjaka iz firme LIMMAX

  1. Kako odabrati adekvatnu dimenziju oluka?

  Da bi smo odredili tačnu dimenziju horizontalnih i vertikalnih oluka moramo znati površinu krovne ravni sa koje se prikupljaju atmosferske padavine, s obzirom da se na osnovu njene površine određuje i dimenzija oluka. Svakako, ako za radove kontaktirate stručnjake koji se već godinama bave ovim poslom, nećete imati problema prilikom određivanja tačnih dimenzija niti ugradnje.

  2. Koji se materijali koriste za izradu oluka, koji su po vama najbolji?

  Za oluke i sve ostale limarske opšive koriste se pocinkovani lim, pocinkovano-plastificirani lim, bakarni lim, aluminijumski lim i prohromski lim. Po mom mišljenju, na osnovu odnosa kvaliteta i cene materijala najadekvatnije rešenje je pocinkovano-plastificirani lim.

  g. Vladan Spasojević, LIMMAX

   

  Stručni članak 12907
  Autor: Daibau trendovi magazin

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
  Ideje za uređenje doma

  Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

  Tražite dobre izvođače radova za područje Oluci?

  Imamo čak 392 izvođača radova za područje Oluci:

  Besplatna pretraga
  Tražimo lokalno
  Bez provizije
  Imamo čak 392 izvođača radova za područje Oluci
  9.5
  0

  ČELIK-SOKO DOO BEOGRAD


  9.5
  0

  ALEKSANDAR MILIĆ PR GRAĐEVINSKA RADNjA FIZIKALAC POŽAREVAC


  10
  7

  Ivan Filipović pr usluge ostalih završnih radova u građevinarstvu Užice


  9.5
  0

  LIMARIJA MILOŠ BUNJA


  Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
  © 2023 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana