Oluci, cena

Koliko koštaju oluci? Cena oluka zavisi od materijala (bakar, aluminijum, nerđajući čelik, plastika), prečnika, dužine, tipa montaže (sakriven ili vidljiv) i, naravno, od ponuđača. Ivice, opšive, okapnice i odvodne cevi pravi limar. Cena običnog, razvijenog pocinkovanog oluka dužine 28 cm je između 3 i 5 EUR/m.

Kome poveriti postavljanje oluka? Pošaljite upit odgovarajućim i ocenjenim limarima u vašoj okolini - besplatno i bez obaveza! Dovoljno je da popunite formular ispod.

Zatražite ponudu:
Nađi majstore

Cena oluka


Cena oluka. Cena pocinkovanog oluka, razvijenog dužine 28 cm.

10.00 €/m

VEOMA NISKA CENA
€/m

SREDNJA CENA
22.00 €/m

NAJVIŠA CENA
ŽELIM PONUDU IZVOĐAČA RADOVA
Oluci, cena

DETALJNIJE CENE ZA Oluci

vaša količina

jedinica

okvirna cena

vaša cena

Ukupno:
Pošalji potražnju >

Da li Vam je kalkulator bio koristan?

Ideje za uređenje doma

Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

Oluci - sve što treba da znate

1. Oluci - šta sve treba da znate?

Ako su pred vama poslovi vezani za gradnju ili renoviranje krova, jedan od neizostavnih zadataka biće i oluci. Tačnije, njihovo planiranje i ugradnja. Postavljanje oluka je obavezan deo podizanja krova i za to ćete morati da angažujete profesionalce, budući da su u pitanju uskostručni radovi za koje su neophodni odgovarajuće znanje, alati, ali i veština, s obzirom da se izvode na visini. Najtoplije vam preporučujemo da se, ako se ne radi o novogradnji koja je već isplanirana, dogovorena i osigurana, opredelite za jednog izvođača i princip „ključ u ruke“. 

Oluci
Pravilno postavljen drenažni sistem omogućiće neometan protok padavina i osigurati dugotrajnost cele krovne konstrukcije

1.1. Planiranje drenažnog sistema krova

Iako se možda čini da postavljanje oluka nije naročito komplikovano, znajte da je u pitanju čitav sistem koji se mora pažljivo isplanirati uz tačne proračune sa više parametara i dobro realizovati da bi oluci svojoj svrsi služili kako treba u godinama koje su pred vama. Dakle, realizacija nije ništa manje složena od drugih komponenti izgradnje kuće da biste imali siguran i dugotrajan dom. Projekt drenaže krova se radi istovremeno sa projektovanjem krovne konstrukcije i mora ga raditi odgovorni projektant. Isto je poželjno kada je u pitanju rekonstrukcija ili zamena delova krova, krovnog pokrivača ili dimnjaka.

1.2. Šta sve ulazi u proračun postavljanja oluka

Dimenzije oluka se izračunavaju prema više faktora: očekivanim prosečnim padavinama u datom mestu, veličini i tlocrtu krovne površine. Od tih parametara zavisi kakav će se sistem drenaže praviti, prečnik i položaj cevi te struktura odvoda sa krova. 

Uzima se da za 1 m2 površine krova mora biti 1 cm površine cevi za oluke. Pri tom treba znati da se računa takozvana „razvijena širina oluka“ što je zapravo veličina lima pre nego što se savije u oblik oluka. 

U Srbiji se proizvode sledeće standardne dimenzije oluka:

  • razvijena širina 25 cm - prečnik oluka 11,6 cm - poprečni presek oluka 52,8 cm2;
  • razvijena širina 28 cm - prečnik oluka 13,3 cm - poprečni presek oluka 69,5 cm2;
  • razvijena širina 33 cm - prečnik oluka 15,7 cm - poprečni presek oluka 96,8 cm2;
  • razvijena širina 40 cm - prečnik oluka 19,2 cm - poprečni presek oluka 144,7 cm2.

Informacije o prosečnim količinama padavina u Srbiji se mogu pročitati na veb-sajtu Hidrometeorološkog zavoda Republike Srbije, u posebnim tabelama po regionima. Inače, tamo se kaže da kod nas u proseku ima 650 -1.000 ml padavina godišnje.  

2. Kako pronaći dobrog limara

Limari su majstori koji se u građevinarstvu bave upravo završnim poslovima gradnje krova, tačnije, opšivanjem strehe, postavljanjem okapnica, oluka, snegobrana i gromobrana. Dakle, kada tesari i krovopolagači završe svoj deo posla, da bi se osigurala nepropusnost i dugotrajnost krova, limari imaju zadatak da se postaraju da padavine ne mogu da nanesu nikakvu štetu. Oluci su u smislu zaštite vrlo važna komponenta sistema koji skuplja vodu i odvodi je do tla da bi se sprečilo prokišnjavanje i kvašenje fasade ili ugrožavanje temelja. S druge strane, sistem može biti napravljen i tako da se kišnica skuplja u podzemnim rezervoarima i koristi za potrebe domaćinstva.

Kada je u pitanju novogradnja, limarski radovi se odvijaju uz ostale po projektu za koji je dobijena građevinska dozvola i vi ste, što se toga tiče, mirni. Međutim, kada se javi potreba za renoviranjem ili zamenom krovnog pokrivača, najčešće moraju da se rade i oluci, pa tada za izvođača valja da se postarate sami. 

S obzirom na to koliko ponuđača ima na tržištu, neće vam biti nimalo lako da se opredelite za jednog. Toga radi, preporučili bismo vam da se obratite nama - sarađujemo sa firmama i zanatlijama čije reference i sve komentare klijenata možete videti na našem veb-sajtu. Popunite onlajn formular sa najosnovnijim podacima o traženom projektu i ubrzo ćete dobiti ponude zainteresovanih izvođača sa svim detaljima.

3. Dimenzioniranje oluka, njihov oblik i položaj

3.1. Dimenzije olučnih cevi

Određivanje prečnika olučnih cevi, tačnije, dimenzioniranje celog sistema, zavisi od veličine krova i njegove arhitekture te očekivanog opterećenja količinama padavina. Jasno je da drenažni sistem ravnog krova, onog na jednu, dve ili više voda ne može biti isti niti može biti postavljen na isti način. Za svaku vrstu krova, stepen nagiba pa i vrstu krovnog pokrivača, radi se drugačiji proračun; praktično, to je formula sa više sadržalaca i njome mora da se pozabavi iskusan stručnjak koji zna šta i kako treba. Najbolje je kada angažujete nekog lokalnog profesionalca pošto on iz iskustva sa terena može da predvidi sve opcije i rizike. Dakle, jedini način da drenažni sistem služi najbolje i najduže što može, jeste da bude projektovan shodno svim zadatim faktorima, izveden stručno te da oluci i svi spojni elementi budu od kvalitetnih materijala. 

3.2. Oblik cevi

Važno je znati da se oluci dele na cevi koje skupljaju vodu i one koje ih odvode s krova do tla. Cevi za slivanje vode su uže i one čine horizontalnu mrežu na krovu, odnosno, spojevima krovnih kosina. Drenažne cevi počinju na tim spojevima i one su vertikalne - vode do tla i mahom su na uglovima zgrade. Oko kuće može biti ukopana kišna kanalizaciona cev kojom voda otiče ili do javnog voda ili do podzemnog rezervoara/kišnog kolektora. 

Za porodične kuće se uglavnom biraju polukružne cevi raznih dimenzija, prema proračunu očekivanog priliva i protoka vode. Oluk treba da je maksimalne dužine 6 metara. Pravougaoni oluci se prave tako da istovremeno služe i kao opšiv krova, odnosno, ivica strehe, pa se postavljaju 10-15 cm ispod nivoa krovnog pokrivača i pod uglom kojim se obezbeđuje neometan sliv vode.  

3.3. Položaj cevi

Sam sistem oluka može biti vidljiv ili sakriven i to se bira prema tipu fasade, odnosno, arhitekture objekta. U Srbiji su oluci „razvučeni“ oko krova mnogo češći, dok su skriveni pretežno rezervisani za modernu gradnju svedenih linija gde se nastoji da sve površine budu pravolinijske i neprekinute.  

4. Materijali za oluke

Ima slučajeva kada se projektanti odlučuju za drvene oluke i to skoro isključivo kada je u pitanju strogo stilizovan način gradnje samo prirodnim materijalima ili kod spomenika kulture kojima se izgled ne sme narušiti prilikom radova rekonstrukcije i obnove. U svim ostalim situacijama biraju se metalne cevi, pošto su postojanije, lako se menjaju i ne zahtevaju održavanje. Koristi se pocinkovan, plastificiran, bakarni, aluminijumski i prohromski lim. Svi oni su, upravo zato što će sve vreme biti izloženi promenljivim uticajima spoljne sredine, zaštićeni raznim vrstama premaza i supstanci. Naši stručnjaci mahom preporučuju oluke od pocinkovano-plastificiranog lima zbog najboljeg odnosa kvaliteta i cene. 

5. Održavanje oluka

Samim tim što se prave tako da budu izloženi vremenskim prilikama i neprilikama više decenija, jasno je da im nekakvo specijalno održavanje nije potrebno. Ako su od dobrog materijala i ugrađeni profesionalno po datim standardima, oluci će zaista i trajati godinama. Ipak, na vama je da redovno čistite lišće i ostale naslage koje vetar nanese da ne bi došlo do zagušenja.

6. Sistem za grejanje oluka

Naposletku, tu je i autonomni sistem za grejanje oluka. Ako živite u kraju gde su zime jače i duže sa puno padavina, nije besmisleno razmisliti o ugradnji sistema za grejanje oluka. To su zapravo kablovi koji se razvlače duž oluka i uz pomoć senzora se uključuju po potrebi kada nanosi snega pređu kritičnu masu. Struja puštena kroz provodnike polako zagreva cevi i otapa sneg tako da se izbegava opasnost od zadržavanja prevelikih nanosa koji mogu da izazovu curenje u unutrašnjostI objekta ili da svojom težinom odvale deo strehe ili oluka.

Daibau.rs, pomažemo pri prooceni investicije i izboru izvođača za vaš DomŽELIM PONUDU IZVOĐAČA RADOVA
Poslednji projekti

Oluci i postavka

Da bi smo uradili drenažu terena, potrebno je na kući koja je 10 x 10m, postaviti oluke. 42336 € do 70560 €

........

Ponuda za zamenu oluka na zgradi

Ponuda za zamenu - sanacija oluka. 42336 € do 70560 €

........

Popravka krova i zamena oluka

Potrebno mestimično gušće fiksiranje krovnih tabli , zamena starih oluka novim i izrada nadstrešnice nad ulaznim vratima. 31752 € do 52920 €

........

ŽELIM PONUDU IZVOĐAČA RADOVA

Cena, Oluk, cca 18 m
Oluci, Apatin

270 € do 450 €

Cena, Oluk za bedem, cca 3m
Oluci, Sombor

270 € do 450 €

Cena, Zamena oluka na zgradi, 100 m2
Oluci, Kruševac

630 € do 1050 €

Cena, Oluci i vetar lajsne, cca 26m lajsne i 10m oluci
Oluci, Stepojevac

540 € do 900 €

Cena, Zamena oluka, 15 m
Oluci, Beograd

90 € do 150 €

Cena, Ugradnja oluka, cca 2 x 13m i 4 x 6m
Oluci, Bela Palanka

540 € do 900 €

Cena, Novi oluk, 11×11 + ostalo
Oluci, Titel

108 € do 180 €

Cena, Da se zamene ili ociste oluci 8.sprat, cca 60m
Oluci, Pirot

540 € do 900 €

Cena, Popravka oluka, cca 20m2
Oluci, Medoševac

45 € do 75 €

Cena, Zamena oluka, kuća je u osnovi 123 m2
Oluci, Beograd

180 € do 300 €

Cena, Postavljanje oluka, cca 8m
Oluci, Rumenka

540 € do 900 €

Cena, Potreban oluk , zamena starog, cca 10m
Oluci, Čelarevo

1080 € do 1800 €

Cena, Popravka oluka,
Oluci, Jagodina

270 € do 450 €

Cena, Zamena oluka na zgradi, 2kom
Oluci, Beočin

540 € do 900 €

Cena, Olukuci i opšivke na garaži, cca 55m
Oluci, Vranić

540 € do 900 €

Cena, Ponuda za čišćenje oluka na zgradi, 80 dužnih metara
Oluci, Kostolac

360 € do 600 €

Cena, Oluci, zamena krovne lamperije, vetrobranski lim, cca 64 m
Oluci, Barajevo

921.6 € do 1536 €

Cena, Postavljanje oluka, cca 100m
Oluci, Šabac

540 € do 900 €

Cena, Postavljanje oluka, cca 170m
Oluci, Petrovac

720 € do 1200 €

Cena, Potrebni oluci i opšivka, cca 60 m2
Oluci, Vrbas

225 € do 375 €

Cena, Oluk za nadstrešnicu, 3,15m
Oluci, Novo Selo (Niš)

90 € do 150 €

Cena, Oluci, cca 60m
Oluci, Topolovnik

900 € do 1500 €

Cena, Zamena oluka, cca 95m2
Oluci, Beograd

540 € do 900 €

Cena, Zamena trulog oluka, cca 1.-1.5.m
Oluci, Beograd

180 € do 300 €

Cena, Čišćenje oluka i event popravke, cca 20m
Oluci, Leskovac

540 € do 900 €

Cena, Zamena oluka na kuci, cca 3m
Oluci, Niš

540 € do 900 €

Cena, Oluci, cca 80m
Oluci, Bela Palanka

1152 € do 1920 €

Cena, Oluci, cca 120m
Oluci, Grocka

648 € do 1080 €

Cena, Vraćanje oluka u ležište, 1 kom
Oluci, Vranić

270 € do 450 €

Cena, Oluk za kuću, kuća: cca 180 m2
Oluci, Krupanj

180 € do 300 €

Cena, Zamena oluka, cca 6 x 6m i 2 vertikale od 4 m
Oluci, Beograd

720 € do 1200 €

Cena, Zamena horizontalnih oluka, cca 2 x 5 m
Oluci, Beograd

810 € do 1350 €

Cena, Čišćenje oluka na višespratnici, Vidljiva dužina zapušenih oluka je oko 25 metara.
Oluci, Paraćin

540 € do 900 €

Cena, Oluci za kuću, cca 12 x 7m , 4 vertikale
Oluci, Smederevska Palanka

900 € do 1500 €

Cena, Kompletno zamena oluka na kući, cca 65m2
Oluci, Donji Milanovac

1080 € do 1800 €

Cena, Izrada i ugradnja oluka, cca 700m2
Oluci, Belegiš

1350 € do 2250 €Pogledajte druge završene projekte i cene

Oluci cenovnik

Zatražite neobavezujuću ponudu od firmi

354+ PREDUZEĆA ZA Oluci
BESPLATNA PRETRAGA
BEZ PROVIZIJE
ZATRAŽI PONUDU

Tražite dobre izvođače radova za područje Oluci?

Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
© 2023 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana