Za područje

  Oluci, cena

  Koliko koštaju oluci? Cena oluka zavisi od materijala (bakar, aluminijum, nerđajući čelik, plastika), prečnika, dužine, tipa montaže (sakriven ili vidljiv) i, naravno, od ponuđača. Ivice, opšive, okapnice i odvodne cevi pravi limar. Cena običnog, razvijenog pocinkovanog oluka dužine 28 cm je između 3 i 5 EUR/m.

  Kome poveriti postavljanje oluka? Pošaljite upit odgovarajućim i ocenjenim limarima u vašoj okolini - besplatno i bez obaveza! Dovoljno je da popunite formular ispod.

  Brzo do majstora - lako i besplatno!
  Nađi majstore

  Cena oluka


  Cena oluka. Cena pocinkovanog oluka, razvijenog dužine 28 cm.

  10.00 €/m

  VEOMA NISKA CENA
  16.00 €/m

  SREDNJA CENA
  22.00 €/m

  NAJVIŠA CENA
  Želim ponudu izvođača radova

  Detaljnije cene za Oluci (2024)

  Da li Vam je kalkulator bio koristan?

  Oluci - sve što treba da znate

  1. Oluci - šta sve treba da znate?

  Ako su pred vama poslovi vezani za gradnju ili renoviranje krova, jedan od neizostavnih zadataka biće i oluci. Tačnije, njihovo planiranje i ugradnja. Postavljanje oluka je obavezan deo podizanja krova i za to ćete morati da angažujete profesionalce, budući da su u pitanju uskostručni radovi za koje su neophodni odgovarajuće znanje, alati, ali i veština, s obzirom da se izvode na visini. Najtoplije vam preporučujemo da se, ako se ne radi o novogradnji koja je već isplanirana, dogovorena i osigurana, opredelite za jednog izvođača i princip „ključ u ruke“. 

  Oluci
  Pravilno postavljen drenažni sistem omogućiće neometan protok padavina i osigurati dugotrajnost cele krovne konstrukcije

  1.1. Planiranje drenažnog sistema krova

  Iako se možda čini da postavljanje oluka nije naročito komplikovano, znajte da je u pitanju čitav sistem koji se mora pažljivo isplanirati uz tačne proračune sa više parametara i dobro realizovati da bi oluci svojoj svrsi služili kako treba u godinama koje su pred vama. Dakle, realizacija nije ništa manje složena od drugih komponenti izgradnje kuće da biste imali siguran i dugotrajan dom. Projekt drenaže krova se radi istovremeno sa projektovanjem krovne konstrukcije i mora ga raditi odgovorni projektant. Isto je poželjno kada je u pitanju rekonstrukcija ili zamena delova krova, krovnog pokrivača ili dimnjaka.

  1.2. Šta sve ulazi u proračun postavljanja oluka

  Dimenzije oluka se izračunavaju prema više faktora: očekivanim prosečnim padavinama u datom mestu, veličini i tlocrtu krovne površine. Od tih parametara zavisi kakav će se sistem drenaže praviti, prečnik i položaj cevi te struktura odvoda sa krova. 

  Uzima se da za 1 m2 površine krova mora biti 1 cm površine cevi za oluke. Pri tom treba znati da se računa takozvana „razvijena širina oluka“ što je zapravo veličina lima pre nego što se savije u oblik oluka. 

  U Srbiji se proizvode sledeće standardne dimenzije oluka:

  • razvijena širina 25 cm - prečnik oluka 11,6 cm - poprečni presek oluka 52,8 cm2;
  • razvijena širina 28 cm - prečnik oluka 13,3 cm - poprečni presek oluka 69,5 cm2;
  • razvijena širina 33 cm - prečnik oluka 15,7 cm - poprečni presek oluka 96,8 cm2;
  • razvijena širina 40 cm - prečnik oluka 19,2 cm - poprečni presek oluka 144,7 cm2.

  Informacije o prosečnim količinama padavina u Srbiji se mogu pročitati na veb-sajtu Hidrometeorološkog zavoda Republike Srbije, u posebnim tabelama po regionima. Inače, tamo se kaže da kod nas u proseku ima 650 -1.000 ml padavina godišnje.  

  2. Kako pronaći dobrog limara

  Limari su majstori koji se u građevinarstvu bave upravo završnim poslovima gradnje krova, tačnije, opšivanjem strehe, postavljanjem okapnica, oluka, snegobrana i gromobrana. Dakle, kada tesari i krovopolagači završe svoj deo posla, da bi se osigurala nepropusnost i dugotrajnost krova, limari imaju zadatak da se postaraju da padavine ne mogu da nanesu nikakvu štetu. Oluci su u smislu zaštite vrlo važna komponenta sistema koji skuplja vodu i odvodi je do tla da bi se sprečilo prokišnjavanje i kvašenje fasade ili ugrožavanje temelja. S druge strane, sistem može biti napravljen i tako da se kišnica skuplja u podzemnim rezervoarima i koristi za potrebe domaćinstva.

  Kada je u pitanju novogradnja, limarski radovi se odvijaju uz ostale po projektu za koji je dobijena građevinska dozvola i vi ste, što se toga tiče, mirni. Međutim, kada se javi potreba za renoviranjem ili zamenom krovnog pokrivača, najčešće moraju da se rade i oluci, pa tada za izvođača valja da se postarate sami. 

  S obzirom na to koliko ponuđača ima na tržištu, neće vam biti nimalo lako da se opredelite za jednog. Toga radi, preporučili bismo vam da se obratite nama - sarađujemo sa firmama i zanatlijama čije reference i sve komentare klijenata možete videti na našem veb-sajtu. Popunite onlajn formular sa najosnovnijim podacima o traženom projektu i ubrzo ćete dobiti ponude zainteresovanih izvođača sa svim detaljima.

  3. Dimenzioniranje oluka, njihov oblik i položaj

  3.1. Dimenzije olučnih cevi

  Određivanje prečnika olučnih cevi, tačnije, dimenzioniranje celog sistema, zavisi od veličine krova i njegove arhitekture te očekivanog opterećenja količinama padavina. Jasno je da drenažni sistem ravnog krova, onog na jednu, dve ili više voda ne može biti isti niti može biti postavljen na isti način. Za svaku vrstu krova, stepen nagiba pa i vrstu krovnog pokrivača, radi se drugačiji proračun; praktično, to je formula sa više sadržalaca i njome mora da se pozabavi iskusan stručnjak koji zna šta i kako treba. Najbolje je kada angažujete nekog lokalnog profesionalca pošto on iz iskustva sa terena može da predvidi sve opcije i rizike. Dakle, jedini način da drenažni sistem služi najbolje i najduže što može, jeste da bude projektovan shodno svim zadatim faktorima, izveden stručno te da oluci i svi spojni elementi budu od kvalitetnih materijala. 

  3.2. Oblik cevi

  Važno je znati da se oluci dele na cevi koje skupljaju vodu i one koje ih odvode s krova do tla. Cevi za slivanje vode su uže i one čine horizontalnu mrežu na krovu, odnosno, spojevima krovnih kosina. Drenažne cevi počinju na tim spojevima i one su vertikalne - vode do tla i mahom su na uglovima zgrade. Oko kuće može biti ukopana kišna kanalizaciona cev kojom voda otiče ili do javnog voda ili do podzemnog rezervoara/kišnog kolektora. 

  Za porodične kuće se uglavnom biraju polukružne cevi raznih dimenzija, prema proračunu očekivanog priliva i protoka vode. Oluk treba da je maksimalne dužine 6 metara. Pravougaoni oluci se prave tako da istovremeno služe i kao opšiv krova, odnosno, ivica strehe, pa se postavljaju 10-15 cm ispod nivoa krovnog pokrivača i pod uglom kojim se obezbeđuje neometan sliv vode.  

  3.3. Položaj cevi

  Sam sistem oluka može biti vidljiv ili sakriven i to se bira prema tipu fasade, odnosno, arhitekture objekta. U Srbiji su oluci „razvučeni“ oko krova mnogo češći, dok su skriveni pretežno rezervisani za modernu gradnju svedenih linija gde se nastoji da sve površine budu pravolinijske i neprekinute.  

  4. Materijali za oluke

  Ima slučajeva kada se projektanti odlučuju za drvene oluke i to skoro isključivo kada je u pitanju strogo stilizovan način gradnje samo prirodnim materijalima ili kod spomenika kulture kojima se izgled ne sme narušiti prilikom radova rekonstrukcije i obnove. U svim ostalim situacijama biraju se metalne cevi, pošto su postojanije, lako se menjaju i ne zahtevaju održavanje. Koristi se pocinkovan, plastificiran, bakarni, aluminijumski i prohromski lim. Svi oni su, upravo zato što će sve vreme biti izloženi promenljivim uticajima spoljne sredine, zaštićeni raznim vrstama premaza i supstanci. Naši stručnjaci mahom preporučuju oluke od pocinkovano-plastificiranog lima zbog najboljeg odnosa kvaliteta i cene. 

  5. Održavanje oluka

  Samim tim što se prave tako da budu izloženi vremenskim prilikama i neprilikama više decenija, jasno je da im nekakvo specijalno održavanje nije potrebno. Ako su od dobrog materijala i ugrađeni profesionalno po datim standardima, oluci će zaista i trajati godinama. Ipak, na vama je da redovno čistite lišće i ostale naslage koje vetar nanese da ne bi došlo do zagušenja.

  6. Sistem za grejanje oluka

  Naposletku, tu je i autonomni sistem za grejanje oluka. Ako živite u kraju gde su zime jače i duže sa puno padavina, nije besmisleno razmisliti o ugradnji sistema za grejanje oluka. To su zapravo kablovi koji se razvlače duž oluka i uz pomoć senzora se uključuju po potrebi kada nanosi snega pređu kritičnu masu. Struja puštena kroz provodnike polako zagreva cevi i otapa sneg tako da se izbegava opasnost od zadržavanja prevelikih nanosa koji mogu da izazovu curenje u unutrašnjostI objekta ili da svojom težinom odvale deo strehe ili oluka.

  Daibau.rs, pomažemo pri prooceni investicije i izboru izvođača za vaš Dom  Želim ponudu izvođača radova
  Poslednji projekti

  Zamena oluka na kući

  Potrebna zamena dotrajalih oluka na kući, horizontale i vertikale, cca 15 m. Trenutno na kući imam skelu. Kuća je 14 x 10 m. 21168 € do 35280 €

  ........

  Zamena oluka i popravka ili zamena limene lamperije

  Potrebni novi oluci na kući sa spratom, horizontale i vertikale okrugli, limena lamperija ispod strehe da se popravi ako može ili zameni cela, te popravka ostećenog malog dela krova. 158760 € do 264600 €

  ........

  Izrada oluka

  Potrebna izrada oluka na porodičnoj kući. 63504 € do 105840 €

  ........

  Želim ponudu izvođača radova

  Cena, Obnova krova, 30 m2, 50 stepeni
  Oluci, Kraljevo

  2250 € do 3750 €

  Cena, PVC oluci, cca 21kom 120mm x 3m
  Oluci, Beograd

  900 € do 1500 €

  Cena, Zamena oluka na poslovnoj zgradi, cca 250m
  Oluci, Trstenik

  3600 € do 6000 €

  Cena, Zamena horizontalnih oluka, 12 m
  Oluci, Leštane

  315 € do 525 €

  Cena, Popravka oluka na zgradi, cca 7m
  Oluci, Ugrinovci (Zemun)

  1350 € do 2250 €

  Cena, Oluke i opšivka oko ođaka, cca 5 x 6m
  Oluci, Ruma

  540 € do 900 €

  Cena, Zamena oluka na kući, horizontale 2 - 3 m
  Oluci, Zrenjanin

  180 € do 300 €

  Cena, Krpljenje oluka iznad stana u zgradi, cca 3m
  Oluci, Beograd

  270 € do 450 €

  Cena, Izrada oluka na novom krovu, obim krova 46m,
  Oluci, Obrenovac

  540 € do 900 €

  Cena, Oluk da odvede vodu sa nadstrešnice, 7m
  Oluci, Novi Sad

  270 € do 450 €

  Cena, Zamena oluka na krovu, Oko 30-35 metara
  Oluci, Beograd

  270 € do 450 €

  Cena, Oluci za staru porodičnu kuću, cca 62m2 u osnovi
  Oluci, Medvedja

  360 € do 600 €

  Cena, Oluci za prizemnu kuću, 20 m
  Oluci, Aleksa Šantić

  225 € do 375 €

  Cena, Popravka oluka, zgrada P+5S, 10 m
  Oluci, Pančevo

  450 € do 750 €

  Cena, Opšivka i oluci, cca 9m
  Oluci, Uljma

  270 € do 450 €

  Cena, Nezavršeni limarski radovi na krovu, Oko 30m oluka + opsivke oko prozora
  Oluci, Šabac

  630 € do 1050 €

  Cena, Ponuda za zamenu vertikale na zgradi, 22m vertikale sa dva kolena na zgradi
  Oluci, Beograd

  630 € do 1050 €

  Cena, Promena oluka na nusprostoriji, 20m
  Oluci, Novi Sad

  270 € do 450 €

  Cena, Postavljanje oluka, 30m
  Oluci, Dobanovci

  540 € do 900 €

  Cena, Ugradnja oluka, 50m
  Oluci, Zaječar

  720 € do 1200 €

  Cena, Zamena oluka i opšiva, cca 10,5m
  Oluci, Novi Sad

  360 € do 600 €

  Cena, Popravka lima na krovu, krov: cca 100 m2
  Oluci, Rakovac

  450 € do 750 €

  Cena, Zamena starih oluka prizemna zgrada Zemun, cca 40 dužnih metara
  Oluci, Beograd

  540 € do 900 €

  Cena, Nabavka 10 m horizontalnog oluka, 10 metara
  Oluci, Ivanjica

  180 € do 300 €

  Cena, Zamena oluka na kući, 35 m
  Oluci, Futog

  360 € do 600 €

  Cena, Premostiti oluk s jednog mesta na drugi, cca 4 m
  Oluci, Beograd

  135 € do 225 €

  Cena, Zamena oluka na spratnoj kući, kuća: cca 150 m2
  Oluci, Beograd

  450 € do 750 €

  Cena, Postavljanje samouklapajućeg lima na krovu, cca 150 m2
  Oluci, Aradac

  2250 € do 3750 €

  Cena, Zamena oluka na spratnoj kući, cca 30 m
  Oluci, Zrenjanin

  360 € do 600 €

  Cena, Popravka oluka na spratnoj kući, 40 m
  Oluci, Stara Pazova

  450 € do 750 €

  Cena, Limarski radovi na krovu kuće, 20 m
  Oluci, Subotica

  180 € do 300 €

  Cena, Zamena starih i postavka novih oluka na spratnoj kući, 30 m
  Oluci, Beograd

  270 € do 450 €

  Cena, Postavka oluka na prizemnoj kući, 30 do 40 metara
  Oluci, Čajetina

  270 € do 450 €

  Cena, Postavljanje oluka, cca 25m
  Oluci, Užice

  360 € do 600 €

  Cena, Uraditi oluke za celu kuću, cca 10 x 10 m
  Oluci, Sremska Mitrovica

  180 € do 300 €

  Cena, Čišćenje oluka, cca 110 vertikala + 21 horizontala
  Oluci, Beograd

  540 € do 900 €  Ideje za uređenje doma

  Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

  Oluci cenovnik

  Zatražite neobavezujuću ponudu od firmi

  419+ Preduzeća za Oluci
  Besplatna pretraga
  Bez provizije
  Zatraži ponudu
  Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
  Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
  © 2024 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana