Za područje
    OTP banka
    Pametne brave se najjednostavnije mogu objasniti kao brave koje omogućavaju otključavanje vrata bez ključa, već uz pomoć mobilnog telefona, skeniranjem otiska prsta ili lica, kucanjem šifre. Sa njihovim korišćenjem, zaključuje se, nema više brige oko gubitka ili zaboravljanja ključa, a sama sigurnost stambenog ili poslovnog objekta je u velikoj meri unapređena. Istražili smo stoga koji su sve benefiti pametne brave, kome su namenjene i koju pametnu bravu odabrati.
    Stručni članak 441
    pametne brave
    Imamo čak 1890 izvođača radova za područje Pametne kuće:

    Pametne brave su postale sve češći izbor mnogih i jedna su od najtraženijih komponenti pametnih kuća i modernih poslovnih prostora.

    Kako funkcionišu pametne brave?

    Jedan od najznačajnijih benefita pametne brave jeste viši nivo zaštite u odnosu na tradicionalne. Ova prednost proizilazi iz samog načina funkcionisanja pametne brave. Dok su konvencionalne, tradicionalne brave neretko mete provale, one koje koriste moderne tehnologije omogućavaju: biometrijsko prepoznavanje (uz pomoć otiska prsta ili crta lica, čime se neovlašćeni pristup svodi na minimum); pristup putem pametnog telefona (omogućava se kontrola iz daljine, odnosno otključavanje i zaključavanje sa bilo kod mesta); nude mogućnost praćenja i obaveštenja (putem mobilne aplikacije korisnicima stižu obaveštenja ko ulazi i izlazi iz stambenog/poslovnog objekta), čime se smanjuje ta mogućnost.

    Savet stručnjaka iz firme DAN Company , ekskluzivnog predstavnika firme Sciener Solutions

    1. Koje su ključne komponente i tehnologije koje se koriste u pametnim bravama?

    Kod klasičnih pametnih brava za ulazna i sigurnosna vrata ključne komponente su prednji panel, unutrašnja brava bez ili sa cilindrom, PCBA, zadnji panel i prateći dodaci. U zavisnosti od tipa brava same komponente mogu imati različite karakteristike. Tako na primer prednji panel može biti na dodir ili tastatura, može imati funkciju očitavanja otiska prsta, kartice, prepoznavanje lica, prepoznavanja dlana I sl. Unutrašnja brava može biti bez cilindra sa poluautomatik mehanizmom zaključavanja ili sa cilindrom gde će zaključavanje biti potpuno automatsko i zaključavanje/otključavanje će vršiti motor same brave. Sam PCBA u bravi zavisi od dizajna i funkcionalnosti brave, koje karakteristike podržava i koje je brava veličine.

    Sciener pametne brave
    Sciener Solutions

    Pametne brave su pre dolazile sa uputstvom za programiranje preko same tastature gde bi vlasnik brave otkucao kodove i brojeve na tastaturi u zavisnosti šta želi da programira na samoj bravi. Svako menjanje i ponovno programiranje bi zahtevalo da je korisnik pored brave što je dodatno otežavalo njeno korišćenje i prouzrokovalo veliki gubitak vremena. Kako je tehnologija napredovala tako su se razvijale i aplikacije koje su znatno olakšale upotrebu brava. Tako danas preko aplikacije kao što je Sciener možemo dodeljivati pristupe, šifre, snimati otisak prsta, nasnimavati kartice i voditi potpunu evidenciju o tome ko je, kada I na koji način pristupio bravi.

    Glavne tehnologije koje se danas koriste za upravljanje pametnim bravama su WiFi, Bluetooth i radio frekvencije. WiFi brave su povezane na ruter i kontrolišu se preko interneta dok su Bluetooth brave nezavisne od internet konekcije. Iako naizgled deluje da su WiFi brave bolje rešenje jer se kontrolišu preko interneta, ove brave su ranjivije na cyber napade jer imaju konstantnu povezanost sa ruterom. Takođe ukoliko dođe do prekida konekcije ne može se omogućiti pristup i samim tim brava gubi svoju funkciju. Bluetooth pametne brave osim što su nezavisne rešile su i način povezivanja na internet kako bi se njima upravljalo gde god da se nalazite. To je moguće pomoću  dodatnog uređaja “Gateway-a” koji služi kao most između rutera i brave. Dok je on konstantno povezan na mrežu, sa bravom se povezuje samo preko Bluetootha u trenucima kada joj se zadaju specifične instrukcije. To znači da je Bluetooth pametna brava mnogo bezbednija od WiFi jer samo na trenutke šalje i prima informacije od Gateway-a preko Bluetooth-a. Sciener Solutions je razvio 11 patenata na tehnologiju dodele šifara na daljinu. Taj proces se odvija putem specifičnog algoritma po kome su brave programirane što znači da možete kreirati i slati šifru osobi kojoj dajete pristup apartmanu gde god se Vi ili ta osoba nalazili bez potrebe da brava ima bilo kakvu konekciju sa internetom ili mrežom. To znači da pametna brava može biti instalirana i na najnepristupačnijem mestu bez dometa i WiFi-ja a da ćete i dalje moći da dodelite šifru Vašem gostu koji dolazi u apartman.

    2. Koji su osnovni koraci za instalaciju pametne brave? Da li je to nešto što korisnici mogu sami uraditi ili je najbolje da to radi profesionalac?

    Kod instaliranja pametnih brava prvo pitanje je da li ih instalirate na postojeća ili nova vrata? Ukoliko su nova vrata koja se rade po meri, znatno je lakše odabrati pametnu bravu jer će i sama izrada vrata biti orijentisana ka bravi. To znači da će proizvođac ostaviti sve potrebne elemente i doraditi vrata kako bi ona odgovarala pametnoj bravi. U slučaju da imate postojeća vrata na koja želite da instalirate pametnu bravu, što se i dešava u većini slučajeva gde se radi renoviranje hotela ili apartmana, vrsta brave i njen dizajn uveliko zavise od toga koja vrata imate. Nije svaka brava kompatabilna sa svim vratima i obratno. Postoji mnogo faktora koji utiču na to koja će se brava instalirati, kao što su tip vrata, debljina krila vrata, dubina ukopavanja, pozicija cilindra, tip zaključavanja i sl. Iz tog razloga naša firma ima preko 25 modela različitih brava i naš tim konsultuje klijente koja pametna brava će se najbolje uklopiti na njihova vrata. Potrebno nam je da vidimo koja su vrata u pitanju i da izvršimo potrebna merenja kako bismo odredili koji model brave bismo instalirali.

    Drugi korak je montaža. Što se tiče ugradnje preporučljivo je da naš tim odradi svu potrebnu ugradnju i pomogne klijentu oko instaliranja mobilne aplikacije. Neadekvatna ugradnja može dovesti do problema kod korišćenja kao što su brže pražnjenje baterije, veće opterećenje motora, glavljenje brave i sl. Adekvatnom montažom od strane stručnih majstora takvi problemi se eliminišu.

    Treći korak je povezivanje sa mobilnim uređajem. Uz Sciener aplikaciju korisnik brave se povezuje sa pametnom bravom i njome upravlja. Na raspolaganju su mu opcije kao što su eKljuc, bluetooth otključavanje, slanje sifre, nasnimavanje kartice, nasnimavanje otiska prsta, evidencija pristupa i još mnogo funkcija koje su sve sadržane u Sciener aplikaciji dostupnoj i na srpskom jeziku. Sa Sciener aplikacijom korisnik u svakom trenutku gde god da se nalazi ima potpunu kontrolu ko, kada i na koji način ulazi u njegov apartman i više nikada ne mora da brine o ključevima.

    S obzirom da je pametna brava specifična stvar na koju utiču mnogi faktori potrebno je da naš tim razume sve zahteve klijenta i vidi sve tehničke mogućnosti izvođenja. Takođe kako smo napomenuli potrebna je adekvatna ugradnja, profesionalni servis i korisnička podrška nakon ugradnje. Tako da odgovor na pitanje je definitivno da bi klijenta od prvog zahteva do instaliranja i kasnije korisničke podrške trebalo da isprati profesionalac iz našeg tima.

    3. Kako se pametne brave integrišu sa pametnim kućnim sistemima, kao što su pametni telefoni, pametni zvučnici ili pametne kamere?

    U zavisnosti od tipa pametne brave i aplikacije koja je podržava one se mogu intergisati na svoje ili neke postojeće sisteme. Dole ćemo navesti neke: 

    a) Sciener aplikacija sa drugim aplikacijama – Sciener dozvoljava svim drugim aplikacijama njenu integraciju što znači da ukoliko imamo neki postojeći sistem uz Sciener otvoren API on se može integrisati sa našom aplikacijom. To znači da bi taj sistem pored svojih funkcija mogao da ima i sve postojeće funkcije koje pruža Sciener Solutions. 

    b) Kako smo napomenuli i ranije Wifi i Bluetooth konekcija omogućavaju mnoge vidove integracije. U zavisnosti od tipa rešenja sistema to mogu biti različiti moduli koji povezuju pametnu bravu sa pametnim telefonom, tabletima i pametnim uređajima u kući preko čega možete imati kontrolu nad Vašom bravom. 

    c) Kako su sve popularniji kućni pametni asistenti tako su se razvili i sistemi koji ih podržavaju. Pametne brave nisu izuzetak tako da su i one integrisane sa Amazon Alexa, Google Home i drugim kućnim asistentima putem kojih otključavate vrata ili proveravate da li su zaključana. 

    d) Video nadzor je još jedan vid integracije sa pametnim bravama koji postaje sve popularniji ali su rešenja još uvek u razvijanju. Trenutno postoje rešenja video nadzora u samoj bravi koja snima ko prilazi vratima kao i sistem prepoznavanja lica gde se brava otključava automatski međutim ti sistemi su najnovija tehnologija koja se i dalje razvija. Takođe razvijeni su i sistemi koji prepoznaju tablice automobila gde brava otvara garažu i kasnije brava prepoznaje lice gde otvara ulazna vrata, ali ti sistemi se za sada retko koriste i dosta su skupi za privatne korisnike. 

    e) Jedna od naprednijih integracija kućnih pametnih sistema sa pametnom bravom je i automatizacija gde se, u zavisnosti koja osoba otvara vrata u apartmanu, aktiviraju različiti scenariji. Brava prepoznaje lice ili kombinaciju šifre korisnika pa samim tim daje informaciju Smart Home sistemu koji scenario da aktivira. To je naročito interesantno kod privatnih korisnika ekskluzivnijih objekata ili ukoliko se apartman izdaje zahtevnijim gostima – gost može vlasniku stana prethodno da najavi kako želi da izgleda scenario kada uđe u stan, bilo da je neko određeno osvetljenje, muzika, hlađenje prostorije i slično. Vlasnik podešava kombinaciju šifre koja će, nakon što je gost otkuca na bravi dati komunikaciju da se aktivira određeni scenario. 

    Kod odabira pametne brave ukoliko već imate postojeći sistem najvažnije je da odaberete bravu koja može da se integriše sa tim sistemom kako biste ga nadogradili. Ukoliko je to otvoren pristup u zavisnosti od zahteva i mogućnosti postojećeg pametnog sistema Vi dalje možete integrisati pametnu bravu kako bi iskoristili sve funkcionalnosti koje pruža.

    Pametna kvaka Sciener
    Sciener Solutions

    Na kraju bismo zaključili da su pametne brave idealan izbor i predstavljaju napredak što se tiče komfornosti i sigurnosti. Njihova praktičnost i primena je daleko veća od postojećih konvencionalnih brava i kako tehnologija napreduje pametne brave postaju osnovni deo savremenog života gde menjaju način na koji obezbeđujemo i kontrolišemo naš dom. Samim tim neminovno je da će pametne brave zameniti klasične u skorijoj budućnosti.

    G-din Andreja Miletic, DAN Company

    One se često integrišu sa drugim pametnim uređajima kao što su pametna rasveta, termostati ili kamere za nadzor, čime se osigurava kontrola više uređaja u jedinstvenom sistemu.

    Sistem pametne kuće
    Pametne brave se često integrišu sa drugim pametnim uređajima, čime se omogućava kontrola više uređaja iz jednog sistema

    Pored veće bezbednosti, pametne brave su zahvaljujući svom načinu funkcionisanja i praktičnije. One rade bez tradicionalnih ključeva, koriste digitalne ključeve ili PIN-ove (nećete morati da brinete da li ste izgubili ključeve ili ih zaboravili, niti o njihovom kopiranju ili čak menjanju brave iz bezbednosnih razloga), omogućavaju deljenje pristupa (deli se pristup drugima pomoću privremenih PIN-ova ili digitalnih ključeva), nude pogodnost automatizacije (pametne brave se mogu automatski zaključavati kada napustite kuću, odnosno, otključavati kada se vratite).

    Dakle, uz pomoć pametne brave ulazna vrata možete otključati ili zaključati na daljinu uz pomoć mobilnog telefona, vrlo slično upotrebi daljinskog TV upravljača; uz pomoć prislanjanja prsta i očitavanjem otiska ili obrisa lica; ukucavanjem šifre koju samo vi znate. Šifra za otključavanje se može dati određenim osobama (ovo je odlična opcija za poslovne prostore).

    Otključavanje PIN-om
    Uz pomoć pametne brave ulazna vrata možete otključati ukucavanjem šifre koju samo vi znate

    Koji su sve benefiti pametne brave?

    Slobodno se može reći da pametne brave revolucionarno utiču na sigurnost i komfor svakodnevnog života.

    Pored toga što zaboravljanje fizičkih ključeva postaje prošlost i mogućnosti upravljanja bravama na daljinu, odnosno mogućnosti otključavanja i zaključavanja sa bilo kog mesta, putem aplikacije na pametnom telefonu, pametne brave nude i mnoge druge prednosti.

    Pametne brave su vrlo jednostavne za korišćenje, što je jedan od glavnih razloga njihove popularnosti. Mogu ih koristiti i stariji ljudi, ljudi s određenim zdravstvenim smetnjama, a naročito će se dopasti onima koji često zaboravljaju i gube ključeve. Užurbana svakodnevnica ostavlja vrlo malo slobodnog vremena te će mnogi ceniti mogućnost integrisanja ovih brava u sistem pametne kuće i upravljanje svim aspektima doma ili poslovnog prostora na jednom mestu. Još jedan značajan benefit svakako je i potpuna kontrola nad pristupom, jer pametne brave obično dolaze sa korisnim bezbednosnim funkcijama poput praćenja ko je i kada pristupio bravi, a ta kontrola se može vršiti i s udaljenosti.

    Otključavanje vrata otiskom prsta
    Ulazna vrata možete otključati uz pomoć prislanjanja prsta i očitavanjem otiska

    Osim što koriste naprednu tehnologiju koja obezbeđuje veću sigurnost i praktičnost u odnosu na konvencionalne, pametne brave se mogu prilagoditi gotovo svakom enterijeru jer se proizvode u različitim stilovima. Dok su neke pametne brave vrlo tanke, minimalistički dizajnirane, druge se uklapaju u vintidž stil. Ovo će naročito radovati sve one koji drže do određenog koncepta unutrašnjeg uređenja i ne žele njegovo narušavanje.

    Kome su pametne brave namenjene?

    Pametne brave su se naročito korisnim pokazale u određenim situacijama: kod starih i slabo pokretnih osoba - omogućavaju opušteniju i lakšu svakodnevnicu kako osobama koje imaju problem sa kretanjem, sluhom, vidom, pamćenjem tako i onima koji vode brigu o njima; kod stanodavaca (naročito za „stan na dan”) - pametne brave im nude mogućnost da kontrolišu pristup svojim nekretnina što redukuje rizik od krađe i neovlašćenog ulaska, a takođe mogu da sa samo dva klika gostima pošalju šifru za ulazak koja će trajati za vreme njihovog boravka. Zato ne iznenađuje što su upravo stanodavci jedni od najčeščih korisnika pametnih brava; investitori - olakšava im se i pojednostavljuje proces upravljanja različitim nekretninama, a njihova tržišna cena raste (sa rastom funkcionalnosti objekata raste i cena nekretnine); preduzeća - bolja kontrola pristupa određenim prostorijama, ali i celoj zgradi, odnosno, poslovnom prostoru.

    Pametna brava u kancelariji
    Pametna brava je dobar izbor za preduzeća zbog bolje kontrole pristupa određenim prostorijama, ali i celoj zgradi, odnosno, poslovnom prostoru

    Važno je napomenuti i da su pametne brave dobar izbor za staklena vrata, jer se time unapređuje bezbednost u kombinaciji s estetikom.

    Pametne brave za staklena vrata su inovativno rešenje kojim se povezuje neprolazna estetika stakla sa visokim nivoom sigurnosti.

    Kako izabrati pametne brave?

    Glavni odgovor na ovo pitanje glasi: razmatranjem svojih, ali i potreba ostalih stanara/zaposlenih, kao i budžeta koji ste spremni da izdvojite. Koje funkcije su vam neophodne? Tako možete suziti izbor i odabrati adekvatnu pametnu bravu.

    Važno je istaći da postoje različiti tipovi pametnih brava, a jedan od ključnih činilaca za odabir jeste tip cilindra. Klasične brave sa cilindrom mogu se lako nadograditi funkcionalnošću dodavanjem odgovarajućih pametnih cilindara. To je naročito korisno ako želite da zadržite postojeću bravu i samo je nadogradite.

    Nemojte zaboraviti na instalaciju i održavanje pametne brave. Dok neke pametne brave zahtevaju profesionalnu instalaciju, druge možete montirati i sami. Osim toga, raspitajte se o potrebi za baterijama ili punjenjem da biste stekli uvid u to koliko često će biti potrebno održavanje.

    Još jednu stvar je najbolje proveriti pre same kupovine pametne brave - kompatibilnost sa mrežom ili pametnim telefonom. Osim toga, promislite o nivou sigurnosti koji vam je potreban za vezu - dok neke brave koriste Bluetooth, druge koriste Wi-Fi ili čak Zigbee protokol. Pored provere kompatibilnosti potrebno je proveriti dostupnost i funkcionalnost mobilne aplikacije koja dolazi uz bravu. Mobilna aplikacija treba da bude jednostavna za korišćenje i ima sve neophodne opcije za upravljanje pametnom bravom.

    Kontrola mobilnim telefonom
    Mobilna aplikacija treba da bude jednostavna za korišćenje i ima sve neophodne opcije za upravljanje pametnom bravom

    Pre kupovine pametne brave razmislite i o rezervnim pristupima za otključavanje vrata. Pojedine pametne brave dolaze sa fizičkim ključevima ili PIN kodom kao alternativama u slučaju da se javi neki problem sa pametnom bravom (ako se, recimo, isprazni baterija na pametnom uređaju).

    Pored svih navedenih opcija, pametne brave imaju i neke dodatne - mogućnost davanja privremenih pristupa gostima, praćenje istorije otključavanja i slično. Pre kupovine razmotrite da li su vam potrebne i dodatne funkcije.

    A koliko će koštati pametne kuće i koja je cena pametnih instalacija zavisiće od sistema koji je upotrebljen i kvadrature prostora. Ukoliko tražite nekog kome biste poverili projektovanje i ugradnju pametnih instalacija, pomoć možete potražiti na daibau.rs i to potpuno besplatno, brzo i jednostavno. Potrebno je samo da popunite upit na našem sajtu i ubrzo će vam se javiti preduzeća s odgovarajućom ponudom.

    Stručni članak 441
    Autor: Daibau trendovi magazin

    Da li Vam je članak bio koristan?


    Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
    Ideje za uređenje doma

    Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

    Tražite dobre izvođače radova za područje Pametne kuće?

    Imamo čak 1890 izvođača radova za područje Pametne kuće:

    Besplatna pretraga
    Tražimo lokalno
    Bez provizije
    Imamo čak 1890 izvođača radova za područje Pametne kuće
    9.8
    0

    ZANAT SERVIS


    10
    5

    ENTERIJER TIM JOVIČIĆ


    10
    1

    ALEKSANDAR PAJOVIĆ PREDUZETNIK UGRADNJA I SERVIS KLIMA UREĐAJA MIRKOM KLIMATIZACIJA LAĐEVCI


    9.8
    0

    VIRTUEL D.O.O. BEOGRAD-JAKOVO


    Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
    © 2023 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana