Za područje
    b2c

    Farbanje radijatora u pet koraka

    Članak je pregledalo čak 1956+ korisnika
    Period pre početka grejne sezone može se iskoristiti za temeljno čišćenje i farbanje radijatora. Naročito se preporučuje farbanje starijih radijatora, pošto sa godinama korišćenja boja na radijatorima postaje žućkasta. Mogu se obojiti i oni noviji da bi im se boja osvežila ili se bolje uklopili u enterijer. Ako odlučite da se posla prihvatite sami, postupak farbanja radijatora u pet koraka izgleda ovako.
    Stručni članak 1956
    farbanje radijatora
    Imamo čak 1632 izvođača radova za područje Farbanje metala:

    Radijatori, bilo da su oni aluminijumski ili tučani (liveni), valja da se farbaju u određenim vremenskim intervalima. Kupovina novih predstavlja veliki finansijski izdatak, a ako su ispravni, ali estetski neprivlačni, možete ih prosto prefarbati i znatno uštedeti. Koliko god nameštaj i ostali elementi enterijera bili novi i izgledali baš po vašem ukusu, „bezbojni ili oljušteni“ radijatori itekako će narušiti estetiku celokupnog prostora.

    Priprema prostora pre nego što počne farbanje radijatora

    Radijatori pre farbanja moraju biti ugašeni i hladni te ne iznenađuje što se većina odlučuje da ovaj posao obavi leti kada nije grejna sezona.

    Samo na potpuno hladnim radijatorima može se skidati postojeća i nanositi nova boja.

    Pre početka farbanja neophodno je da dobro zaštitite pod, zidove i nameštaj koji se nalaze u blizini. To možete učiniti kartonima, folijama koje se koriste za molerske radove, starim novinama. Takva zaštita prostora je neophodna da biste sebe kasnije poštedeli dodatnog rada i troškova. Nakon što ste sve zaštitili, red je da zaštitite i sebe. Obavezno koristite zaštitnu masku koju ćete staviti preko respiratornih organa, ali i zaštitne rukavice koje će vam štititi kožu.

    Radijatori se mogu farbati dok su na zidu ili skinuti - to je komplikovaniji način, ali obezbeđuje potpuno temeljno bojenje, odnosno, da se ne prekoči nijedna tačka. Ako ste odlučili da ga/ih ne skidate i da farbanje obavite u zatvorenom, mora se obezbediti dobro provetravanje. Obavezno otvorite prozore i vrata te omogućite kruženje vazduha.

    Pre farbanja radijatora kupite odgovarajuću boju

    Farbanje radijatora ne može da se radi običnim bojama. U tu svrhu koriste se specijalne farbe za radijatore -takozvana termo-farba za metal. Te su farbe otporne na visoke temperature kao i na njihove promene. Takođe, imaju odličnu pokrivnu moć - postojanost boje i otpornost na žutilo koje se javlja tokom godina korišćenja im je jedna od osnovnih karakteristika. Ako niste sigurni koju biste da kupite, možete pitati prodavca u farbari ili se jednostavno konsultovati sa majstorom, ako rešite da posao prepustite nekom s iskustvom.

    Farba se uglavnom nanosi u jednom sloju upravo zbog njene veće pokrivne moći. Vreme sušenja i ostale detalje treba proveriti na pakovanju i postupati prema preporukama proizvođača. Radijatore ne morate nužno ofarbati u belu boju, kao što je to slučaj u većini domova, već se možete odlučiti za nijansu koja najviše odgovara vašem enterijeru u mnoštvu boja koje se mogu naći na tržištu. Ovo je naročito zgodno ukoliko želite da vam se radijator „stopi” sa bojom zida i tako vizuelno „neutrališe“.

    Farbanje radijatora u plavo
    Radijator možete neutralisati tako što ćete ga ofarbati u boju zida

    Nabavite potreban alat za farbanje radijatora

    Pored farbe biće vam potreban i odgovarajući alat - obične četke za farbanje, četke sa dugačkom drškom, ugaone četke, mali valjci sa dugačkom drškom. Valjak se preporučuje za novije aluminijumske radijatore koji imaju ravnu prednju stranu dok su za stare tučane bolji izbor četke. Za teško dostupne delove koristi se specijalna zakrivljena četka sa produženom drškom.

    Za farbanje možete koristiti i boju u spreju u zavisnosti od toga da li više preferirate raspršivanje boje ili upotrebu tradicionalnog alata za farbanje. Prednosti boja u spreju su te što se jednostavnije koriste i ravnomernije nanose. Ti benefiti naročito dolaze do izražaja prilikom farbanja rebrastih radijatora - možete jednostavno raspršiti boju i na teško dostupna mesta. Međutim, prilikom upotrebe  farbi u spreju mora se zaštiti veća površina prostora oko radijatora, a veća je i mogućnost udisanja materija koje ulaze u njihov sastav.

    Farbanje radijatora je nemoguće bez čišćenja

    Nakon što ste zaštitili okolni prostor, nabavili zaštitnu opremu, adekvatnu farbu i alat, prvo što treba uraditi je šmirglanje i čišćenje radijatora. Delovi koji se gule se odstranjuju špahtlom, a ostali se matiraju šmirglom. Stara farba mora da se sasvim skine, išmirgla površina i odstrane nečistoće pa tek onda započne farbanje. Naravno, ovaj postupak zavisi od trenutnog stanja radijatora - kod radijatora koji su novi i minimalno oštećeni biće dovoljno samo malo šmirglanja da bi nova boja prionula.

    Važno je znati da se boja ne prima na prašinu te je od suštinskog značaja da radijatori budu čisti, bez prašine i masnoća da bi se boja lepo vezala. Radijatore ne treba čistiti samo ovom prilikom već se trudite da to radite redovno, na početku svake grejne sezone - prljavi radijatori mogu da imaju i do 30% nižu toplotnu efikasnost, što nije dobro ni sa ekološkog ni sa ekonomskog aspekta.

    Ukoliko je radijator maskiran mrežom ili rešetkom, prvo nju skinite, odvijajući zavrtnje sa zadnje ili bočne strane. Samu rešetku ili mrežu možete oprati pod tušem ili u kadi. Spoljne površine radijatora možete očistiti navlaženom krpom ili sunđerom. Pristup nečistoćama između rebara i njihovo čišćenje pak nije toliko jednostavno. Pre nego što počnete s uklanjanjem nečistoća između rebara podmetnite vlažan peškir ispod - prašina će se zalepiti za njega i neće se raznositi dalje po sobi. U ovu svrhu upotrebite uzan nastavak za crevo usisivača i usisajte sve dostupne delove ili sve izduvajte fenom za kosu. Prilikom čišćenja nemojte zaboraviti prostor između radijatora i zida. Sigurno ćete se iznenaditi koliko puno prašine se nakupilo između dva čišćenja. Potrudite se da odstranite svu prašinu i nečistoće pre nego što krenete sa farbanjem radijatora.

    Tek kada se radijator u potpunosti osuši može da se počne sa nanošenjem boje.
    Majstor farba radijator
    Farbanje radijatora možete uraditi i sami, ali ako želite da izbegnete greške angažujte majstore

    I za kraj - nanošenje boje

    Nakon što ste radijator očistili od prašine, masnoće i drugih nečistoća i pustili ga da se osuši, preostalo je nanošenje boje. Ofarbajte svoj radijator kao da je potpuno novo slikarsko platno koje čeka da bude ispunjeno bojom.

    Boja se najčešće nanosi u vertikalnom položaju, a jedan deo i u horizontalnom, između rebara. Na ovaj način se postiže ravnomerna obojenost. Na kraju, ostavite radijator da se dobro osuši.

    Farbanje radijatora možete uraditi i sami, ali ako želite da izbegnete greške i ne trošite svoje slobodno vreme, najbolje je posao prepustiti iskusnim majstorima. Koliko će koštati farbanje metala zavisiće od zahtevnosti površine (koliko ima rđe na primer), broja rebara, ali i samog farbara.

    Ukoliko se odlučite za farbanje radijatora, možete se obratiti i nama na daibau.rs. Na našem sajtu ćete naći još saveta vezanih za ovu temu, ali i ponuđače i proizvođače s kojima sarađujemo i koji će na vaš upit uzvratiti odgovarajućom ponudom.

     

    Stručni članak 1956
    Autor: Daibau trendovi magazin

    Da li Vam je članak bio koristan?


    Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
    Ideje za uređenje doma

    Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

    Tražite dobre izvođače radova za područje Farbanje metala?

    Imamo čak 1632 izvođača radova za područje Farbanje metala:

    Besplatna pretraga
    Tražimo lokalno
    Bez provizije
    Imamo čak 1632 izvođača radova za područje Farbanje metala
    9
    0

    Pan dekor


    9.8
    0

    MOLERSKO FARBARSKA RADNJA BOKI FAS BOJAN NIKOLIĆ PR, PASI POLJANA


    9.6
    0

    MAXDECOR TEHNIC


    10
    1

    STIL PAINT 021


    Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
    © 2023 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana