Farbanje metala cena

Koliko košta bojenje metala? Cena farbanja metala zavisi od veličine i zahtevnosti površine, ali i stanja u kom je (koliko je rđe, recimo), broja premaza, tipa boje i, svakako farbara. Cena farbanja metalne konstrukcije ili farbanja ograde s brušenjem iznosi između 7 i 11 EUR/m2.

Kome poveriti farbanje metala? Pošaljite upit odgovarajućim i ocenjenim farbarima u vašoj okolini - besplatno i bez obaveza! Dovoljno je da popunite formular ispod.

Zatražite ponudu:
Nađi majstore

Cena farbanja metala


Cena farbanja metalne konstrukcije ili ograde s brušenjem stare boje.

7.00 €/m2

VEOMA NISKA CENA
€/m2

SREDNJA CENA
10.20 €/m2

NAJVIŠA CENA
ŽELIM PONUDU IZVOĐAČA RADOVA
Farbanje metala cena

DETALJNIJE CENE ZA Farbanje metala

vaša količina

jedinica

okvirna cena

vaša cena

Ukupno:
Pošalji potražnju >

Da li Vam je kalkulator bio koristan?

Ideje za uređenje doma

Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

Farbanje prahom - sve što treba da znate

1. Farbanje prahom - šta sve treba da znate?

Farbanje prahom je zapravo plastifikacija, odnosno proces elektrostatičkog nanošenja boje u prahu na metalnu, drvenu ili neku drugu površinu koja se potom peče na 180-200°C. Osim što je dobijena boja lepša, ujednačenija, trajnija i kvalitetnija od one koja se dobija klasičnim farbanjem, ovim postupkom se površina štiti od korozije i oštećenja.

Farbanje metala

Koji je premaz najbolji za metalne proizvode? Zašto treba izabrati farbanje prahom? Farbanje je tradicionalni način rada dok je farbanje prahom savremenije rešenje. Doprinosi većoj izdržljivosti i kvalitetnijem izgledu, a manje negativno utiče na prirodnu sredinu.

1.1. Šta je zapravo farbanje prahom?

Farbanje prahom je postupak suvog nanošenja boje koji se obično koristi pri obradi metala, uglavnom industrijske opreme. Boja se na metal nanosi kao suvi prah elektrostatičkim postupkom, a zatim se fiksira toplotnom obradom, odnosno, pečenjem i sušenjem. Poznato je da praškasti premaz osigurava visokokvalitetni krajnji rezultat, koliko funkcionalno toliko i estetski. Prahom presvučena površina nije samo vrlo izdržljiva već i prilagodljiva. Može se koristiti na raznim površinama, uključujući metal, drvo, beton, čelik i plastiku. Farbanje prahom je pogodno za unutrašnju i spoljašnju primenu i jedna je od najisplativijih završnih obrada.

1.2. Koliko je izdržljiv ovakav premaz?

To je jedan od najtrajnijih premaza koji se može koristiti za zaštitu različitih površina, ne samo metala. Hemijski procesi koji se odvijaju tokom elektrostatičkog farbanja omogućavaju stvaranje završnog, zaštitnog sloja pogodnog i za industrijske mašine i za svakodnevne proizvode. Ovakav premaz odlično podnosi ekstremne vremenske uslove i velika fizička opterećenja, što praktično znači da je otporan na udarce, ogrebotine i ljuštenje.

1.3. Koliko traje premaz u prahu?

Dugotrajnost proizvoda umnogome zavisi od više faktora. Tu se misli na kvalitet pripreme, vrstu praškastog premaza i sredinu u kojoj će se proizvod nalaziti. Zaštitni sloj dobijen praškastim premazom može potrajati i 20 godina, premda se može razgraditi i brže usled neodgovarajuće upotrebe, izlaganja UV zračenju i spoljnim uticajima. Različiti premazi imaju različit vek trajanja. Na primer, premazi sa fluoropolimerima i uretanima mogu trajati duže. Napravljeni su tako da izdrže ekstremne uslove i pogodniji su za proizvode na otvorenom. Epoksidni premazi mogu trajati veoma dugo u zatvorenom, ali kada se izlože spoljnim uslovima, razgradiće se vrlo brzo.

1.4. Druge prednosti farbanja prahom

Praškasti premazi imaju više prednosti, što ih čini odličnim izborom za zaštitu metala. Pored opštepoznatih, otpornosti i izdržljivosti, tu su i druge prednosti koje bi trebalo uzeti u obzir prilikom odabira završne obrade.

  • Ekološki prihvatljiv izbor: Može se reciklirati i ponovo koristiti. Za razliku od termopremaza, termoplastični premazi se mogu vrlo lako preoblikovati. Prah se nanosi vrlo precizno s minimalnim gubicima, za razliku od klasičnog bojenja. Biće potrebno oko 5% materijala manje. Činjenica da mu nisu potrebni rastvarači je veliki plus. Praškasti premaz ne oslobađa pare organskih jedinjenja koje bi mogle štetiti životnoj sredini. Pored toga, sigurniji je za upotrebu i, mada se i dalje preporučuje nošenje zaštitne opreme, ne predstavlja toliku opasnost po zdravlje koliko druge metode farbanja i nanošenja zaštitnih premaza.
  • Isplativ izbor: Iskustvo korišćenja praškastog premaza za neke će možda biti važno, za neke izuzetno. U svakom slučaju, benefiti su vidljivi već pri prostom poređenju s drugim završnim slojevima.
  • Poliran izgled: Farbanjem bojom u prahu vrlo lako se dobija lepa, polirana i sjajna površina. Činjenica da odbija hemikalije, vlagu i druge elemente takođe je čini vrlo jednostavnom za održavanje.

1.5. Koje su slabosti farbanja prahom?

Uprkos činjenici da se praškasti premaz može pohvaliti obiljem prednosti, njegove nedostatke ne treba zanemariti. Stvar je u tome što se za postizanje željene efikasnosti i funkcionalnosti mora upotrebiti pravi tip i pravi način nanošenja boje u prahu. Pri farbanju prahom manja je mogućnost kontrole konačne debljine boje. Može se čak dogoditi da debljina ispadne neujednačena, što utiče na ukupnu teksturu. U tom se slučaju mora ponoviti ceo postupak. Iako je jedna od mnogih prednosti farbanja prahom recikliranje i ponovna upotreba, takođe može doći do unakrsnog prelivanja boje. To jednostavno znači da farbanje neće zadovoljiti očekivanja, a samim tim će i efikasnost i kvalitet postati upitni.

2. Farbanje prahom - izbor pravog ponuđača

Izbor pravog ponuđača zavisi od individualnih potreba projekta. Nijedno preduzeće koje se bavi elektrostatičkim farbanjem neće biti odgovarajuće za svaki posao. Pre nego što odaberete ponuđača ovakvih usluga, postavite sebi sledećih 8 pitanja.

2.1. Da li proizvod može da se farba prahom?

Prvo treba da znate da li je praškasti premaz najbolji izbor za vaš proizvod ili projekat. Verovatno ste već saznali da drvo, guma, plastika i drugi materijali koji nisu termootporni, ne bi trebalo da budu farbani prahom. Površina ili komad premazan prahom mora da se zapeče i to u peći koja dostiže temperature i preko 400°C, što znači da će se u njoj mnogi uobičajeni materijali prosto istopiti ili sagoreti. Ako niste sigurni, prvo proverite s ponuđačem da li ono što želite da ofarbate prahom uopšte sme da bude tako tretirano.

2.2. Da li je potrebna neka priprema?

Da li površinu proizvoda treba peskirati pre nego što se nanese prah? Mnogi ponuđači nude i uslugu pripreme površine pre nanošenja praha - bilo da se radi o peskarenju granulama, suvim ledom, peskom, vodom ili drugim vrstama materijala. Međutim, ima i onih koji se isključivo bave elektrostatičkim farbanjem. Zato obavezno, pre nego što pogodite posao, proverite šta tačno radionica ili preduzeće podrazumevaju pod uslugom, odnosno, šta tačno nude. Ako je neophodna priprema površine, preporučujemo da to onda uradi ponuđač koji će raditi i farbanje. Peskarenje abrazivima je savremenija verzija šmirglanja, pošto s metala uklanja sve nečistoće kao i stare zaštitne premaze. Zbog toga što ostaje potpuno oguljena, površina će biti osetljiva na rđu i druge uticaje, naročito tokom transporta ili čekanja na farbanje. Direktnim prelaskom sa peskarenja na farbanje prahom obezbeđuje se maksimalno čista površina i prijanjanje boje i izbegavaju eventualni problemi.

2.3. Da li su potrebne dodatne usluge?

Da li vaš proizvod zahteva montažu nakon farbanja, a pre isporuke? Da li je potrebna i dodatna obrada površine? Uverite se da je pružalac usluge voljan i u stanju da pruži ove dodatne usluge.

2.4. Da li vam se žuri?

Vreme čekanja na farbanje prahom zavisi od nekoliko faktora: koliko je zauzet odabrani majstor/radionica/preduzeće, da li je spreman i voljan za brzu uslugu (i da li ste vi spremni da to i platite) i tako dalje. Ovde govorimo o uslugama kakve su: vreme potrebno za pripremu i način rada, priprema površine i sekundarne usluge te rok isporuke. Obično su rokovi za pružanje ovakvih usluga nekoliko nedelja.

2.5. Da li je potrebno farbanje različitim bojama?

Proverite koje marke praškastih boja nudi ponuđač. Neki ponuđači rade sa više dobavljača, pa imaju razne tipove i vrste boja dok drugi rade samo s jednim dobavljačem. Neki mogu da naprave višebojan proizvod ili proizvod s više tekstura. Ako je potrebno više boja na proizvodu ili ako pojedini delovi ostaju neobojeni, o tome treba s ponuđačem da se dogovorite unapred. Neki to mogu, drugi ne. Specifični zahtevi znatno utiču na izbor ponuđača, koliko i na cenu.

2.6. Da li su potrebni natpisi ili posebni grafički efekti?

Neke radionice za farbanje prahom imaju mašine i uređaje koji mogu da izvedu sve o čemu ste samo mogli da sanjate, što se tiče boja, efekata, tekstura itd. Druge, pak, mogu primati samo jednostavne, standardne narudžbine.

2.7. Da li je vaš proizvod mali ili veliki?

Saznajte koje veličine proizvoda ponuđač može da prihvati. Neke stvari su možda prevelike za prostor ili opremu koju imaju. U tom slučaju proizvod bi morao da se rastavi pre farbanja, a pitanje je da li može da se rastavi. S druge strane, manji proizvodi se jednostavno mogu potopiti u praškasti premaz, ako se u radionici primenjuje takav način rada.

2.8. Da li je vaša narudžbina velika ili mala?

Neki ponuđači ne prihvataju male porudžbine. U mnogim slučajevima, međutim, naplaćuju visoku cenu za male količine, jer moraju pokriti svoje troškove. Većina ponuđača zapravo najradije prima velike porudžbine - veće narudžbine su za vas takođe isplativije.

3. Farbanje prahom - vrste premaza

Postoje dve vrste premaza u prahu - termoaktivni i termoplastika.

3.1. Termoplastika

Termoplastični praškasti premazi omekšavaju i postaju tečni kada se zagrevaju. Oni ne stupaju u hemijske reakcije s drugim elementima, ostaju isti, i zato se mogu i ponovo upotrebiti. Ovi premazi su obično deblji i samim tim trajniji u poređenju s termoaktivnim premazima. Iz tog razloga se mogu koristiti za mnoge stvari napravljene od metala kao što su automobilski delovi, metalni predmeti, pa čak i frižideri.

3.2. Termoaktivni premazi

S druge strane, termoreaktivni prah je sasvim drugačiji po tome što formira hemijske veze nakon što se stvrdne, što onemogućava njegovo recikliranje. Pogodni su za područja gde su temperature visoke, jer ih veze sprečavaju da se tope. Ova vrsta praškastog premaza je mnogo jeftinija u odnosu na termoplastiku.

4. Farbanje prahom - postupak

Praškasti premaz bazira se na polimernoj smoli u kombinaciji sa pigmentima, inhibitorima, modifikatorima protoka, sredstvima za ravnanje i mnogim drugim aditivima. Svi sastojci treba da se pomešaju, rastope, a zatim ohlade i samelju u prah. Zagrevanjem se dobija ravnomerna završna obrada, a hlađenje pomaže u formiranju čvrste prevlake. Postupak nanošenja praha eliminiše prekomerno prskanje koje se javlja pri korišćenju rastvorenih boja. Praškasti premazi se razlikuju od klasične boje i po tome što im je potreban električni naboj da bi prionuli uz podlogu, dok je za boju potreban lepak. Za postupak nanošenja koristi se elektrostatička prskalica. Ona daje prahu pozitivan električni naboj i time ga spaja, odnosno, lepi za druge komponente površine koja se farba. Postupak hemijskog vezivanja ojačava praškasti premaz jer veze nakon stvrdnjavanja praha postaju stalne. Jedna od najvažnijih prednosti upotrebe praškastih premaza je što im se može dodati nekoliko slojeva nakon očvršćavanja, u zavisnosti od željene konačne debljine. Deblji premazi znače duži vek trajanja i veću zaštitu. Praškasti premazi su pogodna zaštita za metale jer odbijaju korozivne materije kakve su hemikalije i voda.

4.1. Priprema

Jednom kada se izabere vrsta premaza, prvi korak u procesu farbanja je priprema. Ovo je možda najvažniji deo procesa, koji utiče na to koliko kvalitetno će se boja u prahu zalepiti na površinu koju želite da zaštitite. Priprema može da bude brušenje, peskarenje ili nanošenje prajmera pre boje u prahu.

4.2. Farbanje

Praškasta boja se obično nanosi na površine pomoću elektrostatičke prskalice (pištolja) napunjene prahom određene boje. Na željenu površinu se prska pomoću komprimovanog vazduha. Jednom kada prah pokrije površinu predmeta, može da počne očvršćavanje. Površina se zagreva tako da se prah topi, razliva i stvara film. Kada se površina ohladi, premaz se stvrdne i postupak je završen.

4.3. Drugi načini farbanja prahom

Postoje i drugi načini nanošenja praškaste boje, iako oni mogu biti problematični ili pogodni samo za određene vrste projekata. Na primer, metalna površina se može zagrejati pre nanošenja premaza, omogućavajući prahu da se istopi u kontaktu s metalom. Ovde je problem u tome što višak praha može da iscuri, pa je neophodno ponavljanje postupka. Elektrostatička primena tečnog praha je još jedan način nanošenja. Pogodan je za farbanje manjih komada koji se prosto umaču u boju.

4.4. Koliko traje farbanje prahom?

Koliko će trajati postupak nanošenja praškastog premaza zavisi od komada koji se radi. Veći komadi zahtevaju više vremena, jer obe strane (lice i naličje) moraju biti pokrivene premazom. Na primer, farbanje točkova automobila ne bi trebalo da traje duže od dva sata po komadu. Proces se može završiti za jedan dan. Prilično precizan deo procesa je vreme sušenja. Komadi se suše u specijalnoj peći za očvršćavanje praha. Ovo je poslednji korak postupka nanošenja praškastog premaza. Peć zagreva proizvod na 162-204℃,10 do 30 minuta. Vreme potrebno za očvršćavanje zavisi od veličine proizvoda i debljine sloja boje.

Daibau.rs, pomažemo pri prooceni investicije i izboru izvođača za vaš DomŽELIM PONUDU IZVOĐAČA RADOVA
Poslednji projekti

Farbanje nameštaja od kovanog gvozđa

Potrebno je farbanje garniture namestaja od kovanog gvozdja ( dve stolice, sto, dvosed)
Potrebno je preuzeti namestaj ( u Beogradu), pa vratiti nakon zavrsenog posla.

Garnitura je za terasu. Verovatno bi se farbala u belu boju. 10584 € do 17640 €

........

Farbanje ograde na terasama

Potrebno farbanje ograde na terasama. 1 perizemlje, 3 visoko prizemlje i 4 sprat. 7 terasa je dužine oko 6m i visine 1m, a na ulazu 4m dužine i 1m visine. 47628 € do 79380 €

........

Farbanje SIMSA na terasi

Potrebno farbanje i skidanje rdje sa simsa na terasi, duzina terase oko 3,5m. 21168 € do 35280 €

........

ŽELIM PONUDU IZVOĐAČA RADOVA

Cena, Farbanje ograde na terasi, cca 4m x 1.15m
Farbanje metala, Novi Beograd

270 € do 450 €

Cena, Farbanje plafona hale, od 2000m2
Farbanje metala, Obrenovac

5400 € do 9000 €

Cena, Farbanje kade, 2
Farbanje metala, Niš

270 € do 450 €

Cena, Farbanje metalne kade i farbanje keramičkih pločica u kupatilu, cca 2.5 x 3 m
Farbanje metala, Smederevo

540 € do 900 €

Cena, Farbanje metalne postojece spoljne ograde, oko 35m
Farbanje metala, Užice

270 € do 450 €

Cena, Farbanje kade, 1 kada
Farbanje metala, Pirot

180 € do 300 €

Cena, Farbanje metalnog zida, cca 2m2
Farbanje metala, Beograd

135 € do 225 €

Cena, Potrebno farbanje TA peci, 1 peć
Farbanje metala, Niš

135 € do 225 €

Cena, Farbanje metalne komode, cca 80 x 47 x 117cm
Farbanje metala, Beograd

270 € do 450 €

Cena, Farbanje kapije, cca 8 m2
Farbanje metala, Apatin

135 € do 225 €

Cena, Farbanje stare metalne ograde, 40 m - dužine, 1 m visina
Farbanje metala, Smederevo

90 € do 150 €

Cena, Stolice frizerske samo postolje sive da ofarbamo u zlatno, 2 kom
Farbanje metala, Beograd

45 € do 75 €

Cena, Peskiranje i farbanje, cca 50 metara
Farbanje metala, Zaječar

360 € do 600 €

Cena, Farbanje i menjanje krova na terasi vikendice, cca 6 × 3m
Farbanje metala, Banoštor

540 € do 900 €

Cena, Farbanje ograde na terasi, cca 5m dužina x 1m visina
Farbanje metala, Niš

270 € do 450 €

Cena, Obrada lima 3mm 45x59 cmm sa farbanjem, 0,25 m2
Farbanje metala, Kruševac

360 € do 600 €

Cena, Farbanje metalnog okvira na velikim ulaznim vratima od zgrade, cca 48m dužine
Farbanje metala, Beograd

270 € do 450 €

Cena, Farbanje metala za lokal, cca 6m2
Farbanje metala, Leskovac

270 € do 450 €

Cena, Farbanje gelendera, cca 10 m2
Farbanje metala, Novi Beograd

135 € do 225 €

Cena, Farbanje liftova u zgradi -teretni i putnicki , teretni lift 2.10 m x1.00m , "obican" putnički 1.30m x 1.00 m
Farbanje metala, Beograd

1080 € do 1800 €

Cena, Farbanje prozora i radijatora, cca 6 prozora 1fran. vrata i 2 radijatora
Farbanje metala, Novi Sad

270 € do 450 €

Cena, Emajliranje kade, 1 kom
Farbanje metala, Užice

90 € do 150 €

Cena, Farbaje metala, 2 lifta, ulazna vrata zgrade
Farbanje metala, Beograd

540 € do 900 €

Cena, Peskarenje i farbanje fricovke 20 l, 0.7
Farbanje metala, Novi Sad

270 € do 450 €

Cena, Farbanje pocinkovanog lima u hali, cca 180m2
Farbanje metala, Novi Sad

1080 € do 1800 €

Cena, Farbanje kovane ograde, cca 30 m2
Farbanje metala, Inđija

270 € do 450 €

Cena, Farbanje metalne ograde terasa, cca 20m
Farbanje metala, Niš

270 € do 450 €

Cena, Skidanje rdje i farbanje ograde od terase, Duzina oko 3.5m, visina oko 1.5m
Farbanje metala, Beograd

270 € do 450 €

Cena, Farbanje metalnih stolica, 4 kom
Farbanje metala, Beograd

540 € do 900 €

Cena, Farbanje protivpožarnog stepeništa 20 spratova, 20 spratnih jedinica
Farbanje metala, Novi Sad

1800 € do 3000 €

Cena, Farbanje liftova, kabina malog i velikog lifta i vrata po spratovima
Farbanje metala, Novi Beograd

270 € do 450 €

Cena, Farbanje ulaznih vrata stambene zgrade, cca 15 m2
Farbanje metala, Novi Beograd

121.5 € do 202.5 €

Cena, Farbanje stola i stolica, ograde i vrata terase, 1 sto na rasklapanje 1x1 m, 4 reziserske stolice, ograda od metala i vrata terase
Farbanje metala, Novi Sad

540 € do 900 €

Cena, Skidanje farbe sa kade i premazivanje novom farbom, 1 kom
Farbanje metala, Novi Sad

45 € do 75 €

Cena, Rekonstrukcija metalne ograde na terasi, cca 6 m2
Farbanje metala, Beograd

270 € do 450 €

Cena, Peskarenje i farbanje ograde, cca 30 m
Farbanje metala, Majilovac

216 € do 360 €Pogledajte druge završene projekte i cene

Farbanje metala cenovnik

Zatražite neobavezujuću ponudu od firmi

1526+ PREDUZEĆA ZA Farbanje metala
BESPLATNA PRETRAGA
BEZ PROVIZIJE
ZATRAŽI PONUDU

Tražite dobre izvođače radova za područje Farbanje metala?

Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
© 2023 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana