Za područje

  Moderne tapete

  Članak je pregledalo čak 4525+ korisnika
  Za tapete se ljudi uglavnom odlučuju onda kada žele da s manje novca vidljivije promene svoj dom ili neki njegov deo. Enterijeristi i inače preporučuju tapete za prazne i jednolične prostore. Međutim, pri izboru treba biti vrlo pažljiv, zbog toga što je granica dobrog ukusa i kiča vrlo tanka. Može se dogoditi da, umesto da se prostorija osveži i učini dinamičnom, ispadne pretrpana detaljima koji rasipaju pažnju. Moderne tapete ispunjavaju svoju estetsku funkciju samo onda kada se uklapaju s nameštajem, zavesama, tepisima kao i ostalim elementima pokućstva. Najbolje je kada se ceo enterijer oprema istovremeno ili potražite savet stručnjaka.
  Stručni članak 4525
  moderne tapete
  Imamo čak 1384 izvođača radova za područje Lepljenje tapeta:

  1. Od čega su tapete?

  Postoji više vrsta tapeta, ali im je svima zajednički – obrađen papir. Rekli bismo da su najjednostavnija vrsta upravo papirne tapete sastavljene od jednog ili više slojeva papira. Gornja strana može biti štampana ili prosto jednobojna. Sledeća vrsta, nešto složenijih su reljefne tapete, kojima se s gornje strane nanosi jači sloj boje koji stvara reljef. Postoje i vinilne tapete. One se prave od presovanog papira i termički se obrađuju sa raznim dodacima. Naposletku tu su i netkane (vlies) tapete koje se prave od netkanog tekstila, a čija je osnova od termički obrađenog papira. Postavljanje ovih tapeta je vrlo jednostavno i kao stvoreno je za početnike, pošto se zid maže lepkom, a ne tapeta. Postoje i flizelinske tapete, ali ima i drugih vrsta kao što su one od grubih, kombinovanih, plastičnih ili metalnih vlakana, a moderne tehnologije omogućile su pronalazak najnovijih tipova koje čak i ne izgledaju kao takve kada ih kupite, jer su u prahu, pa tek kada se zidovi okreče i osuše dobijate sasvim neverovatne i fascinantne slike.

  Savet stručnjaka iz firme MOJ ZID

  1.Kako izabrati odgovarajuće tapete za prostoriju, a da pri tom ne preteramo s bojama, dezenom?

  Uz veličinu sobe, koja je od izuzetnog značaja, veoma je važna i boja zidova, koja takođe može da utiče na vizuelni utisak veličine prostora. Trudite se da izbegavate tamne tapete ukoliko je prostor mali, jer ćete ga tako dodatno smanjiti. U tom slučaju tapete koje su idealne su svetle i neutralne.

  Ako je prostor koji treba da ispunite, ipak, veliki, onda možete malo da se opustite i igrate. Ali, opet je važno da većina zidova bude u neutralnim nijansama, jer ćete tako stvoriti prijatnu atmosferu. Ukoliko biste da razbijete monotoniju uvek na jedan zid možete staviti tapete s interesantnim jarkim dezenom.

  2. Od kojih se materijala prave tapete i koji materijal je najbolji, prema Vašem stručnom mišljenju?

  Tapete se prave uglavnom od papira, vinila i non wowen materijala-netkano platno (materijal napravljen od dugačkih vlakana koja su sjedinjena parom, toplotom ili presom). Najbolje su, prema mom stručnom mišljenju, tapete od vinila i non wowen.

  3. Kakva treba da bude podloga na koju se tapete nanose?

  Osnova na koju se nanose tapete treba da bude ravna i glatka, čista i otprašena. Neravne i površine s teksturom se ne preporučuju.

  g. Saša Jevđenijević, MOJ ZID

  2. Postavljanje tapeta

  Postavljanja tapeta se možete latiti i sami ili angažovati majstora, molera, koji će to obaviti umesto vas. Ako se odlučite za samostalan rad, pokušaćemo da vam posao olakšamo nekim savetima.

  Postavljanje tapeta zahteva i nešto alata kog verovatno već imate u kući. Trebaće vam metar, makaze, nož, olovka, četka i gumeni valjak za tapaciranje, četka ili valjak za nanošenje lepka, kantica za lepak, lepak, libela, skalpel, sto i možda još ponešto. Pre početka lepljenja tapeta, proverite da li su sve rolne tapeta iste, da li nema grešaka u dezenu i da li su sve iz iste serije. Samo ako se sve ovo poklapa, sve rolne će biti iste boje i dezena.

  Lepljenje tapeta prepustite iskusnom majstoru
  Lepljenje tapeta radije prepustite iskusnom majstoru

  Pre početka lepljenja tapeta trebalo bi da proverite i zid. Ima li kakvih pukotina, neravnina ili sličnog to treba da se sanira gipsom. Svakako, ukoliko su na zidu već tapete, treba ih sasvim oljuštiti. Ako je u pitanju nov zid, sačekajte da se sasvim osuši. Sušenje novih zidova traje oko 6 sedmica. Osim što zid mora da je suv, treba da je i svetao. Ako nije, možete ga okrečiti belom bojom. Tapete se smeju postavljati na betonske i gipsane zidove, s tim što se gipsani prvo premazuju posebnom emulzijom. Isto važi i za drvene zidove. Neposredno pre lepljenja tapeta, takav zid dobro očistite metlicom.

  Kada je zid spreman, možete početi s lepljenjem. Rolne režite tako da trake budu 5-10 cm duže od visine zida. Svaku sledeću traku režite tek pošto prethodnu zalepite, tako da se dezen poklapa i izgleda neprekinuto.

  2.1. Lepak za tapete

  Kada izrežete traku potrebne dužine, rasprostrite je preko stola tako da joj naličje bude okrenuto nagore, pa ga premažite lepkom. Lepkom mažite jednu po jednu traku. Lepak rastvorite u kanti po uputstvu proizvođača. Za netkane (vlies) tapete najbolji je lepak koji se sporije suši i kasnije lakše odvaja od podloge. Za polivinilne ili reljefne tapete, pak, bolji je disperzivni lepak koji se brže suši, a njime se premazuje zid, a ne tapeta. Neke tapeta se prethodno potapaju u vodi, a vreme potapanja zavisi od vrste.

  Prvu traku postavite na zid pomoću libele. Vrlo je važno da se ona postavi sasvim precizno, jer ćete sve ostale lepiti upravljajući se prema njoj. Tu prvu traku postavite tako da joj ivica visi sa zida, a kasnije ćete je odrezati. Traku tapete na zid pritiskate valjkom za tapete i to iz sredine ka spolja, a lepak koji izađe preko ivica odstranite sunđerom. Kada se traka zalepi za zid, prođite valjkom još nekoliko puta celom dužinom i širinom. Kada stignete do drugog kraja zida, traku tapete postavite tako da tu ivicu ne prelazi ili je isecite.

  2.2. Lepljenje tapeta - cena     

  Ukoliko znate da baš i niste za ovakvu vrstu posla ili prosto za to nemate vremena, preporučili bismo vam da moler izvede neophodne radove. Osim toga, on/ona će to uraditi brže i veštije od vas, naročito ako uzmete tapete čiji dezen mora da se „uklapa“ po trakama. Nama se možete obratiti za pomoć slanjem upita, a firme i majstori sa kojima sarađujemo će vam ubrzo poslati svoje ponude.

  3. Samolepljive tapete

  Samolepljive imaju velikih prednosti u odnosu na klasične tapete; najbitnija je ta da se ne mažu lepkom, što zahteva iskustvo i preciznu ruku. Samolepljivim tapetama je naličje već ravnomerno premazano lepkom preko kog je zaštitna folija. Foto-tapete su od, takođe, samolepljive PVC folije koja se lako lepi i jednako lako odlepljuje sa zida. Tapete su otporne na vlagu i udarce, a čiste se vlažnom krpom.

  3.1. Samolepljive tapete za nameštaj

  Samolepljivim tapetama možete ukrasiti i osvežiti nameštaj. Njima možete sakriti eventualna oštećenja ili pohabana mesta, ali i jednostavno ukrasiti neke komade novim dezenima i motivima.

  3.2. Tapete za vrata

  Vrata su u svakoj prostoriji velika neiskorišćena površina. Upotrebite neki od modela ovih tapeta da napravite veliki, dvometarski ukras za koji inače nikada ne biste našli mesta u sobi.

  3.3. Samolepljive tapete za kuhinju

  Premda se samolepljive tapete mogu iskoristiti za bilo koju prostoriju, nekako su najomiljenije one za kuhinju. Možete ih upotrebiti i za trpezariju ili iznad kuhinjskog pulta. Ipak, pazite na to da vam pažnja ne odluta maštovitim predelima ili prizorima pejzaža dok kuvate.

  4. Foto-tapete

  Možda biste hteli da neke delove svog doma ukrasite najlepšim slikama sveta? Za to su foto-tapete savršene. Upotrebite ih za bilo koju površinu bilo spavaće ili dnevne sobe bilo kuhinje. Foto-tapete su zapravo fotografije visoke rezolucije u veličini celog zida. Jednom rečju, koliko ima fotografija toliko ima i foto-tapeta – birajte među prizorima iz prirode, mesta, apstraktne ili geometrijske ili, možda nešto sasvim treće – mogućnosti su bezbrojne. Foto-tapete mogu biti i personalizovane: proizvođaču tapeta pošaljite svoju omiljenu fotografiju i dimenzije, pa ćete dobiti foto-tapet po traženoj meri.

  Foto-tapete pružaju neograničene mogućnosti u savremenim enterijerima
  Foto-tapete pružaju neograničene mogućnosti u savremenim enterijerima

  5. 3D zidne tapete

  Još su renesansni slikari uspevali da dočaraju osećaj virtuelnog prostora korišćenjem perspektive na svojim delima. Danas se ta tehnika vraća u modu kao novi trend u uređenju domova, ali ostvarena savremenim tehnikama izrade 3D tapeta. 3D je magija kojom se soba pretvara u šumu, ceo grad vam je na dlanu, a možete pokušati i sa futurističkim scenama kao što je „pogled iz vasionskog broda“.

  6. Dekorativne tapete

  Moglo bi se reći da tapeta ponovo sve više ima u savremenim domovima, hotelima, motelima, restoranima, ali i drugim prostorima. Dekorativne se tapete mogu naći kao jednobojne, višebojne, štampane ili reljefne u bezbroj nijansi i isto toliko dezena. Uzorci na njima mogu biti sasvim moderni, ali i istorijski, kakve su tapete s floralnim motivima. Sve traženije su i tapete-imitacije raznih prirodnih materijala – stoga se na zidovima vrlo lako mogu naći drvo, kamen, opeka, tkanine, beton, staklo i mnogo toga još.

  6.1. Tapete - kamen

  Izgleda da su naročito omiljene tapete s imitacijama kamena. Najverovatnije stoga što je oblaganje zidova pravim kamenom vrlo skup i zahtevan rad, a ovako, lepljenjem tapeta se začas dobije lep i prijatan rustični ambijent. Slike kamena su, ništa manje maštovite od drugih – naći ćete naslikane pesak, šljunak, oblutke, kameni zid ili stene u svim mogućim varijantama.

  7. Tapete - cena m2

  Moglo bi se reći da su cene tapeta različite koliko i one same. Obično zavise od materijala i dezena. Dizajnerske, unikatne tapete su unekoliko skuplje.

  Prilikom istraživanja cena na internetu, za poređenje smo uzeli dve veb-stranice na koijima se nude tapete. Pri tom smo imali u vidu neke od najtraženijih mustri i preračunali njihove cene u kvadratne metre. Treba naglasiti da se tapete uglavnom ne kupuju po kvadratnom već dužnom metru. Nekako je postao standard da im je širina 52 cm, a da su u rolnama od po 10 m. Na prvoj veb-stranici koju smo uzeli za primer, cene se kreću između 5,2 i 23 EUR/m2. Ima ih, međutim, i skupljih – od 43 do čak 78 EUR/m2. Na drugoj veb-stranici našli smo isti raspon - 5,4 do 25 EUR/m2.

  Stručni članak 4525
  Autor: Daibau trendovi magazin

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Tražite dobre izvođače radova za područje Lepljenje tapeta?

  Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
  Ideje za uređenje doma

  Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

  Imamo čak 1384 izvođača radova za područje Lepljenje tapeta:

  Besplatna pretraga
  Tražimo lokalno
  Bez provizije
  Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
  © 2024 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana