Za područje
    OTP banka
    Bilo da ste od onih koji zaziru od kamere za video nadzor na poslu/javnom prostoru ili vam pak kamere ne pričinjavaju neprijatnost, jedno je sigurno - video nadzor ima brojne prednosti. Sve više ljudi u našoj zemlji uviđa značaj istog, te se sigurnosne kamere za video nadzor mogu videti na mnogobrojnim kućama, vikendicama, u cilju sprečavanja pokušaja krađe ili vandalizma. Sistemi video nadzora se stalno razvijaju, te su doživeli značajne promene u poslednjih pet godina. Ovo su najnoviji trendovi na tržištu.
    Stručni članak 370
    video nadzor
    Imamo čak 2092 izvođača radova za područje Alarmni sistemi:

    Kao glavna prednost video nadzora naglašava se veća sigurnost, bilo da su u pitanju stambeni ili poslovni objekti. Video nadzor ne samo da sprečava neovlašćeni pristup objektima već obezbeđuje značajne dokaze u vidu snimaka koji će pomoći u istrazi krađe, vandalizma ili drugih krivičnih dela.

    Video nadzor je odlična preventivna mera za sprečavanje krivičnih dela, jer odvraća počinioce istih.

    Sprovedena su i istraživanja na temu uticaja video nadzora na kriminalne aktivnosti. Ona upućuju na to da je na mestima koja su često “na meti” kradljivaca, postavka video nadzora smanjila procenat krivičnih dela.

    Video nadzor ima bitnu ulogu u praćenju radnih procesa, čime doprinosi efikasnosti poslovanja. Snimci kamera za video nadzor menadžerima ukazuju na oblasti koje traže optimizaciju. Tako, na primer, video nadzor u prodajnim objektima otkriva dosta o navikama potrošača i usmerava rukovodioce kako da bolje upravljaju resursima i povećanju promet. Takođe, video nadzor omogućava praćenje i upravljanje događajima u realnom vremenu, te brzo reagovanje u slučaju neke vanredne situacije odnosno pretnje. Na ovaj način se minimalizuju rizici, povrede na radu.

    Jedna stvar je sigurna - sve je više onih koji su spremni da izdvoje novac i odustanu od dela privatnosti radi sprečavanja pokušaja razvojništva ili krađe. Sve su brojnije stambene zgrade, kuće i vikendice koje se, uz pomoć video nadzora, štite od provalnika.

    Video nadzor kuće
    Sve su brojnije stambene zgrade, kuće i vikendice koje se, uz pomoć video nadzora, štite od provalnika.

    Ovo je doprinelo da se sistemi video nadzora neprekidno razvijaju i napreduju u korak sa zahtevima tržišta. Savremeni sistemi video nadzora postaju sve efikasniji, inteligentniji, pouzdaniji, jednostavno bezbedniji. 

    Tehnološki razvoj video nadzora najviše se odnosi na poboljšanje rezolucije slike. Danas se kamere ne zadržavaju samo na svojoj primarnoj ulozi - snimanju, već nude i druge mogućnosti, naročito razvojem IoT (Internet of Thing ili internet stvari) o kojem će kasnije biti više reči.

    Sigurnosne kamere za video nadzor danas imaju znatno bolje tehničke mogućnosti za snimanje, javljaju se u različitim oblicima, sa širokim opsegom rezolucije i funkcija.

    Mi smo izdvojili sedam aktuelnih trendova koji su iznedrili u poslednjih 5 godina, kada je u pitanju video nadzor.

    Video nadzor se sve više oslanja na IP komunikaciju

    Poslednjih godina primetan je trend da video nadzor postaje deo kućne bežične mreže, odnosno da se sistemi oslanjaju na IP komunikaciju. IP kamere (internet protokol kamere) ili mrežne kamere, osiguravaju digitalni video nadzor slanjem i primanjem snimaka preko internet ili lokalne mreže (LAN). Kako su u pitanju kamere veće rezolucije od analognih sistema (najčešće HD odnosno 720p i Full HD odnosno 1080p), vide se i najsitniji detalji.

    Najplastičnije objašnjeno: na odmoru ste, a putem aplikacije na “pametnom” telefonu, preko Wi-Fi mreže, pristupate kućnom sistemu video nadzora radi provere. I to nije sve: u realnom vremenu gledate šta se dešava i pregledate snimke koje je DVR sačuvao. Ukoliko je u pitanju duže odsustvo i ponestane mesta za nove snimke, sistem video nadzora će sam, po principu FIFO (first in, first out - najpre se obrađuje najstariji unos) obrisati stare snimke kako bi napravio mesta za nove video zapise. Ovaj trend primenjuje sve više svetskih proizvođača sistema video nadzora.

    Pristup kućnom sistemu video nadzora putem pametnog telefona na plaži
    I kada ste na odmoru, putem aplikacije na “pametnom” telefonu, preko Wi-Fi mreže, možete pristupiti kućnom sistemu video nadzora radi provere.
    Možete dobiti i obaveštenje u realnom vremenu ako sistem detektuje neobičnu aktivnost, odnosno kada se aktivira alarm iz određenog razloga. Na taj način možete kontaktirati nadležne u slučaju krađe, čak i ako ste udaljeni od kuće.

    Takođe, još jedna prednost - putem aplikacije možete se javiti na interfon i komunicirati sa posetiocem na daljinu. Ovo je odlično rešenje ako ste nekog zadužili da vam zaliva biljke dok ste na odmoru. Ako niste imali pristup internetu u datom momentu, možete pogledati snimljenu video poruku.

    Uvek u toku uz GSM kamere za video nadzor

    Međutim, šta ako želite da instalirate video nadzor na vikendicu ili posed daleko od grada koji nema stalan pristup internetu? Pritom tražite ekonomično rešenje, odnosno video nadzor koji nećete morati puno da platite jer ne boravite svakodnevno na toj lokaciji?

    Rešenje za video nadzor prostora u kojima često ne boravite a trebate da ih nadgledate mogu biti GSM kamere. GSM kamere se koriste tamo gde nema Wi-Fi mreže. Najjednostavnija definicija jeste da su to bežične sigurnosne kamere koje zahtevaju samo signal mobilne mreže za prenos podataka.

    Za GSM kamere važno je da postoji domet signala mobilne mreže.

    Takođe, većina GSM kamera radi uz pomoć baterija, a imaju mogućnost i solarnog napajanja, te nije potrebna električna utičnica. Mnoge GSM kamere šalju SMS poruku upozorenja kada su baterije u kameri slabe.

    GSM kamera na solarno napajanje
    Većina GSM kamera radi uz pomoć baterija, a imaju mogućnost i solarnog napajanja, te nije potrebna električna utičnica.

    Video nadzor i skladištenje u “oblaku”

    UHD (Ultra HD) snimci traže mnogo više prostora za skladištenje, a skladištenje u “oblaku” (cloud) istaklo se kao praktično, skalabilno rešenje ali i odlična mera za zaštitu podataka. Skladištenje u cloud-u jeste primetan trend na koji se oslanja sve više proizvođača video nadzora. Zašto? Jer sistemi video nadzora postaju fleksibilniji, manje se oslanjaju na lokalno skladištenje (storage) i DVR uređaje. Korisnici imaju mogućnost pristupa video zapisima s bilo kog mesta, ne samo kroz namenske aplikacije, već putem web interfejsa.

    Video nadzor koji koristi cloud za skladištenje podataka
    Skladištenje u cloud-u jeste primetan trend na koji se oslanja sve više proizvođača video nadzora.

     

    Skladištenje u cloud-u omogućava čuvanje velikih količina podataka na siguran način. Obezbeđuje i udaljeni pristup, veću fleksibilnost i skalabilnost.

    Na ovaj način redukuje se potreba za skupim masovnim skladištenjem, kod kojeg su mogući kvarovi. “Oblak” nudi i druge mogućnosti - lakoću pristupa, rezervna je opcija ako se disk pokvari u ključnom trenutku.

    Integracija video nadzora

    Već smo gore spomenuli Internet stvari (IoT). Integracija video nadzora sa internetom stvari omogućava kamerama da komuniciraju sa drugim uređajima, sistemima i senzorima, nudeći bolja, kompleksnija rešenja.

    Internet of Things integracije pružaju bolju komunikaciju različitih komponenti u CCTV sistemima, poput alarma i kontrole pristupa. Na ovaj način pospešuje se robusnost sistema zaštite.

    Ovde se izdvojio još jedan trend - unapređenje sajber bezbednosti. Naime, kako se sistemi video nadzora povezuju sa drugim uređajima, sve više se u fokus stavlja bezbednost kako samog sistema, tako i dragocenih podataka koje skladišti. Dakle, novi CCTV sistemi imaju naprednije bezbednosne karakteristike. Sve više se značaja pridaje zaštiti od sajber pretnji.

    Video nadzor u visokoj rezoluciji

    Napredak u sistemima video nadzora najvidljiviji je kod kvaliteta slike video zapisa. Dobar kvalitet slike postaje neizbežnost, naročito u integraciji sa novim tehnologijama kao što je prepoznavanje lica. 

    UHD kamere su znatno unapredile mogućnosti CCTV sistema.

    Premda je 1080p najviše rasprostranjen standard, mnogi se okreću 4K rezoluciji, a novi trend jeste 8K rezolucija koja nudi “kristalno čiste” slike, do najsitnijih detalja. Video zapisi u 8K rezoluciji precizno prikazuju konture lica, registarske tablice. Na ovaj način obezbeđuju efikasniju identifikaciju, proaktivnu zaštitu.

    Unapređenje rezolucije slike od SD do 8K UHD
    Premda je 1080p najviše rasprostranjen standard, mnogi se okreću 4K rezoluciji, a novi trend jeste 8K rezolucija

    A koliko koštaju alarmni sistemi? Cene alarmnih sistema zavise od složenosti i vrste (bežični i žičani), kvaliteta, broja sigurnosnih uređaja, načina upravljanja i ponuđača usluge. Ugradnja prosečnog protivprovalnog sistema s glavnom jedinicom, senzorima i kamerama kreće se između 190 i 400 EUR.

    Kome poveriti planiranje i montažu alarmnog sistema? Pošaljite upit odgovarajućim i ocenjenim proizvođačima i dobavljačima alarmnih sistema u vašoj okolini - besplatno i bez obaveza!

    Video nadzor i mašinsko učenje

    Prvo ćemo definisati šta je to mašinsko učenje. U pitanju je grana računarske nauke koja je usresređena na to da omogući veštačkoj inteligenciji (AI) da oponaša ljude prilikom rešavanja određenih zadataka. Mašinsko učenje i AI su, baš kao i ostale grane, transformisali i sisteme video nadzora, pružajući napredne mogućnosti, sofisticirane analize podataka - detekciju objekata, prepoznavanje lica, analizu nekonvencionalnog ponašanja.

    Mašinsko učenje smanjuje broj lažnih pretnji i povećava njihovu tačnost, unapređuje algoritam detekcije tokom vremena.

    Najplastičnije objašnjeno - integracija video nadzora sa veštačkom inteligencijom pruža mogućnost automatskog prepoznavanja lica, objekata, delovanja.

    Integracija video nadzora i veštačke inteligencije
    Integracija video nadzora sa veštačkom inteligencijom pruža mogućnost automatskog prepoznavanja lica, objekata, delovanja. 

    Video nadzor i multisenzor kamere

    Poslednjih godina, višesmerne multisenzor kamere za video nadzor dobijaju sve više na popularnosti. Ovo ne iznenađuje imajući u vidu da obezbeđuju istu pokrivenost kao nekoliko standardnih kamera, odnosno nude ogromnu pokrivenost, uz malu potrošnju energije, bez narušavanja kvaliteta video zapisa.

    Multisenzor kamere za video nadzor su dostupne u IP i HDCVI formatu. Ne iziskuju velika ulaganja kada je u pitanju montaža, održavanje, potrošnja energije. 

     

     

    Stručni članak 370
    Autor: Daibau trendovi magazin

    Da li Vam je članak bio koristan?


    Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
    Ideje za uređenje doma

    Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

    Tražite dobre izvođače radova za područje Alarmni sistemi?

    Imamo čak 2092 izvođača radova za područje Alarmni sistemi:

    Besplatna pretraga
    Tražimo lokalno
    Bez provizije
    Imamo čak 2092 izvođača radova za područje Alarmni sistemi
    9.3
    0

    VLADIMIR RADUNOVIĆ PR POSTAVLJANJE ELEKTRO SISTEMA I TRGOVINA W-SYSTEM ČAČAK


    9.5
    0

    IT-HOME


    8.9
    0

    Elektro Savic EFS


    9.2
    0

    EUROALARM


    Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
    © 2023 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana