Za područje
    OTP banka

    Kontejneri za stanovanje - da li je potrebna građevinska dozvola?

    Kontejneri za stanovanje jesu sve popularnija alternativa tradicionalnoj gradnji. Oni nude brojne prednosti, a jedna od primarnih jeste ekonomičnost. Međutim, da li je za njih potrebna građevinska dozvola? U nastavku teksta odgovaramo na ovo pitanje, uz sve prednosti i slabosti kontejnera za stanovanje.
    Stručni članak 422
    kontejneri za stanovanje
    Imamo čak 104 izvođača radova za područje Kontejneri za stanovanje:

    Šta su kontejneri za stanovanje?

    Ranije, kontejneri su se mahom klasifikovali kao privremeni, mobilni objekti koji se lako pomeraju sa jednog na drugo mesto. U najvećoj meri su se koristili na gradilištima - kao kancelarijski prostor za ljude koji vrše nadzor građevinskih radova, za potrebe radnika koji obavljaju građevinske poslove, kao magacin, odnosno, mesto za odlaganje potrebnih materijala i alata.

    Međutim, vremenom, proizvodnja kontejnera je usavršena, pa su počeli da se koriste izdržljiviji, čvršći materijali, otporni na nepovoljne spoljne uslove, materijali boljeg kvaliteta koji omogućavaju trajan boravak.

    Kontejneri za stanovanje su doživeli ekspanziju početkom pandemije korona virusa, kada smo, radi lične i bezbednosti drugih, kontinuirano boravili u zatvorenom prostoru. Tada je potražnja za vikendicama na periferiji rapidno porasla, a oni koji su ih imali svom vlasništvu smatrani su „srećnicima”, jer su mogli da uživaju sve benefite boravka u prirodi. Oni koji su imali samo placeve, najbrže rešenje su videli baš u nabavci kontejnera za stanovanje.

    U skladu sa potrebama tržišta, kontejneri za stanovanje su sve bolji, njihova proizvodnja je u stalnom usponu po pitanju izbora sirovina, primene inovativnih postupaka i izrade savremenih modela.  

    Stambeni kontejneri jesu gotovi moduli koji se jednostavno povezuju i prilagođavaju različitim potrebama. Oni danas omogućavaju da stvorite jedinstven prostor po sopstvenom ukusu.
    Kontejneri kao stambeni objekti
    Kontejneri za stanovanje su sve bolji, njihova proizvodnja je u stalnom usponu po pitanju izbora sirovina, primene inovativnih postupaka i izrade savremenih modela.  

    Ne moraju biti isključivo stambeni. Mogu se koristiti kao trafike, prodavnice, frizerski i kozmetički saloni, kancelarije najrazličitijih namena, kao smeštajni prostor za izdavanje. Tu su i posebni modeli - sanitarni kontejneri - u koje se smeštaju muški i ženski toaleti, pa čak i kompletna kupatila sa tuševima i umivaonicima. Ovo je naročito pogodno za industrijske zone i fabričke komplekse, koliko i gradilišta.

    Prvo ćemo se pozabaviti pozitivnim i negativnim stranama kontejnera za stanovanje.

    Kontejneri za stanovanje - prednosti

    Kada su u pitanju stambeni kontejneri, prva prednost koja se izdvaja jeste brzina postavljanja. Tradicionalna izgradnja kuće traje mesecima, nekad čak i godinama, a troškovi građevinskih materijala, radne snage, neophodnih dokumenata i drugih činilaca, neretko premašuju budžet koji smo spremni da izdvojimo.

    Mnoge kompanije koje se bave proizvodnjom i montažom kontejnera za stanovanje već imaju gotove module, čime se ubrzava čitav proces. Naime, naručioci samo treba da među dostupnim modelima izaberu one koji najviše odgovaraju njihovim potrebama.

    Stambeni kontejneri se prave u fabrikama koje su specijalizovane za izradu modularnih objekata tog tipa, pod strogo kontrolisanim uslovima. Dok se vaš budući kontejner za stanovanje pravi, to vreme možete iskoristiti za pripremne radove (ponekad bude gotov za manje od 30 dana). Kada se kontejner transportuje na željenu lokaciju, sama montaža je jednostavna i brza, što rezultira uštedom vremena, ali i novca. U zavisnosti od vaših potreba i želja, kontejneri za stanovanje mogu doći opremljeni panelnim radijatorima, nastrešnicama, klima-uređajima, roletnama, komarnicima i raznim stvarima druge vrste.

    Fabrika stambenih kontejnera
    Stambeni kontejneri se prave u fabrikama koje su specijalizovane za izradu modularnih objekata tog tipa, pod strogo kontrolisanim uslovima
    Kontejneri za stanovanje mogu postati funkcionalni stambeni/poslovni prostori u gradu, vikendice u prirodi, prostori za izdavanje.

    Druga prednost ,kada su su u pitanju stambeni kontejneri, jeste mogućnost modifikovanja u skladu sa potrebama budućih korisnika, ali i konfiguracije terena. Zahvaljujući modularnoj strukturi, možete kombinovati više jedinica, da bi kreirali prostor koji u potpunosti zadovoljava vaše potrebe. Tako i na maloj površini možete obezbediti traženi stambeni komfor.

    Činjenica da su stambeni kontejneri modularni objekti, obezbeđuje veliku fleksibilnost pri njihovom projektovanju.

    Budući da su u pitanju mobilni objekti koji se mogu jednostavno premeštati sa jednog mesta na drugo, ako se često selite zbog posla ili nekog drugog razloga, kontejneri za stanovanje su odlično rešenje, jer i oni idu sa vama na novu lokaciju.

    Tu su i kvalitet i trajnost. Danas se stambeni kontejneri izrađuju od čvrstih sirovina koje su otporne i na ekstremne vremenske uslove, koroziju i druge spoljašnje uticaje te su, u skladu sa tim, predviđeni za višegodišnje korišćenje.

    Kontejneri za stanovanje se mahom proizvode od čelika, koji je izuzetno čvrst i postojan materijal te predstavljaju trajno rešenje za život i rad.

    Još jedna prednost, koja je mnogima i odlučujući razlog za kupovinu stambenog kontejnera, jeste ekonomičnost. Modularni kontejneri za stanovanje predstavljaju izuzetno ekonomičan izbor jer su početni troškovi znatno niži nego kod tradicionalne gradnje, a ostvaruju se i dugoročne uštede, pošto su najčešće u pitanju energetski efikasni objekti.

    Na kontejnere za stanovanje mogu se ugraditi solarni paneli kao i sistemi za skupljanje kišnice. Odatle proističu i njihovi ekološki benefiti. Imajući u vidu da se čelik od kojeg su napravljeni kasnije može reciklirati, predstavljaju održivu alternativu konvencionalnoj gradnji.

    Osim toga, stambeni kontejneri iziskuju neuporedivo manje održavanja i popravki, što takođe redukuje troškove na duge staze.

    Kontejner kao vikendica
    Kontejneri za stanovanje mogu postati funkcionalni stambeni/poslovni prostori u gradu, vikendice u prirodi, prostori za izdavanje.

    Kontejneri za stanovanje - cena

    Cena kontejnera za stanovanje variraće u zavisnosti od veličine (danas se mogu naći kontejneri različite kvadrature), izbora materijala, opremljenosti (sistema grejanja/hlađenja, podnih i zidnih obloga, broja prozora i vrata, debljine izolacije…), ali i od toga da li su uračunati prevoz i montaža.

    Koliko u proseku koštaju kontejneri za stanovanje? Cena se kreće od 2.000 EUR do 3.500 EUR. Izrada po meri je za oko 30% skuplja.

    Ukoliko ste u potrazi za izvođačima kojima biste poverili izradu ili nabavku i postavljanje kontejnera za stanovanje, pomoć možete potražiti na našoj platformi. Pošaljite upit odgovarajućim i ocenjenim stručnjacima za stambene kontejnere u vašoj okolini - besplatno i bez obaveza!

    Kontejneri za stanovanje - slabosti

    Može se reći da su slabosti stambenih kontejnera zanemarljive u odnosu na njihove benefite, ali ćemo ih svejedno navesti.

    Prvom slabošću se smatra ograničena visina unutrašnjeg prostora, što umnogome može uticati na samo uređenje enterijera. Kontejneri za stanovanje iziskuju odgovarajuću podlogu zbog stabilnostti te se valja na vreme raspitati o detaljima i pripremiti je.

    Još jedna slabost, koja navodi ljude da se premišljaju, jeste to što se ne može postići tradicionalan stil, čak i ako se unutrašnji prostor u potpunosti uredi u tom duhu. Stoga su kontejneri za stanovanje bolji izbor za one koji preferiraju moderan stil uređenja.

    Da li je za kontejnere potrebna građevinska dozvola?

    Ukoliko su u pitanju kontejneri koji se klasifikuju kao privremeni objekti, odnosno ako su namenjeni preseljenju i pomeranju s jednog na drugo mesto, nije potrebna građevinska dozvola. Ovo su najčešće privremene kancelarije (poput onih koje se koriste na gradilištima dok traju radovi), magacinski prostori i slično.

    Međutim, ako je reč o trajnim objektima koji se koriste u stambene svrhe, poput kontejnera za stanovanje na duge staze ili vikendica, građevinska dozvola je neophodna. Dakle, čak iako se radi o vrsti objekta koja je namenjena premeštanju, ako se postavlja kao trajni stambeni objekt, građevinska dozvola je obavezna. Stambeni kontejneri ne smeju da narušavaju izgled okoline kao ni da remete funkcionisanje drugih, već postojećih objekata u neposrednoj blizini.

    Stambeni kontejneri
    Sa kontejnerima za stanovanje i na maloj površini možete obezbediti velik stambeni komfor
    Kada se modularni kontejner upotrebljava kao privremeni objekt, nije potrebna građevinska dozvola. Ako je u pitanju kontejner za trajnu upotrebu, on iziskuje građevinsku dozvolu.

    Da bi se dobila građevinska dozvola za stambeni kontejner, podnosilac mora da dostavi planove koji uključuju detaljne informacije o lokaciji, veličini i dizajnu kontejnera, kao i o svim vodovodnim, električnim instalacijama i sistemima za grejanje. Na osnovu toga biće utvrđeno da li ispunjavaju lokalne građevinske propise.

    Stručni članak 422
    Autor: Daibau trendovi magazin

    Da li Vam je članak bio koristan?


    Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
    Ideje za uređenje doma

    Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

    Tražite dobre izvođače radova za područje Kontejneri za stanovanje?

    Imamo čak 104 izvođača radova za područje Kontejneri za stanovanje:

    Besplatna pretraga
    Tražimo lokalno
    Bez provizije
    Imamo čak 104 izvođača radova za područje Kontejneri za stanovanje
    10
    3

    Zoe Industrial Mont


    9.4
    0

    TEHNOMETALS


    9.4
    0

    INTEGRAL SYSTEMS DOO


    9.2
    0

    MLG DOO


    Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
    © 2023 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana