Za područje
    OTP banka

    Kako se staklenici i plastenici čiste i održavaju tokom zime?

    Staklenici i plastenici se koriste za uzgoj biljaka u zatvorenom prostoru, u kontrolisanim uslovima, čime se produžava sezona, omogućava proizvodnja van rokova i prezimljavanje biljaka. Mnogi u njima danas drže egzotične ukrasne biljke i citruse koji ne uspevaju na otvorenom u našim klimatskim uslovima, a staklenici predstavljaju i svojevrstan ukras u dvorištu, kada se koriste kao zimske bašte. Tokom zimskog perioda staklenici i plastenici traže čišćenje, dezinfekciju ali i pravilno održavanje.
    Stručni članak 413
    staklenik
    Imamo čak 417 izvođača radova za područje Staklenici, plastenici:

    Premda se u našoj zemlji staklenici i plastenici najviše koriste za uzgoj povrća i proizvodnju rasada, sve češća je njihova nabavka zbog uzgoja i prezimljavanja sukulenata, biljaka iz egzotičnih krajeva sveta i južnog voća. Na taj način postaju zeleni ukrasi u dvorištu, a primetan je i trend koji je stigao iz Skandinavije, da se staklenici koriste za boravak i uživanje tokom zimskih meseci, pa čak i pretvaraju u vanjske kancelarije - dobro je poznato da zelena boja podstiče koncentraciju, a samim tim i produktivnost.

    Staklenici kao i plastenici se mahom koriste za biljnu proizvodnju, međutim među njima postoji dosta razlika, i to ne samo u ceni.

    Staklenici i plastenici se prvenstveno razlikuju po konstrukciji i pokrivci. Kada je o pokrivci reč, na plastenike može ići meka pokrivka - folija ili tvrda - polikarbonat, leksan. Staklenici, kako im i ime kaže, nose staklo te ih karakterišu jače konstrukcije, a često zahtevaju i betonsku osnovu. Takođe, staklenici omogućavaju racionalnije korišćenje svetlosti - propuštaju veći deo spektra sunčeve svetlosti u odnosu na plastenike, a kako staklo tokom vremena ne menja svoje fizičke karakteristike za razliku od plastike, osiguraće i identičnu propustljivost stakla više od tri decenije. Sa druge strane, plastenici drže primat kada je reč o termoizolaciji, naročito kada se koristi dupla folija na naduvavanje, a vazduh služi kao izolator.

    Osim boljih termoizolacionih svojstava pokrivke, plastenici su lakši za transport i montažu.
    Plastenici
    Plastenici uzimaju primat kada je reč o termoizolaciji, lakši su za transport i montažu

    Osim pokrivke i konstrukcije, razlika je u ceni. Plastenici namenjeni domaćinstvu, sastavljeni od pocinkovane čelične konstrukcije i prekriveni polietilenskom folijom, veličine 24 m2, kreću se oko 18-65 EUR/m2, a ako se odlučite da ga montiraju profesionalci, cena raste na oko 25-70 EUR/m2. Staklenici su skuplji - za manji staklenik, na primer, 3x6 metara, valja izdvojiti znatno više - oko 2.500 EUR, približno oko 150 EUR/m2. Na cenu umnogome utiče izbor pokrivke i dodatna oprema (postavljanje oluka za sakupljanje kišnice, recimo, automatizacija zalivanja, grejanja, otvaranja prozora i tako dalje).

    Tokom zimskog perioda, staklenike i plastenike treba održavati, pravilno očistiti i dezinfikovati. Za poljoprivredne proizvođače je to neophodno, pošto direktno utiče na rod i kvalitet plodova.

    Zašto je važno čišćenje plastenika i staklenika?

    Izdvajaju se dva osnovna razloga - čista, prozračna stakla/folija će propustiti više svetlosti, a bez svetlosti se biljke ne mogu pravilno razvijati ni rasti, a drugi razlog leži u uslovima koji vladaju u ovim zatvorenim prostorima. Naime, više temperature od spoljne i povećana vlažnost vazduha doprinose razvoju i širenju patogena i insekata, kao i naseljavanju glodara. Dakle, čišćenje i dezinfekcija plastenika i staklenika vrši se da bi se smanjio razvoj bolesti i napadi štetočina.

    Čišćenje i dezinfekcija plastenika se vrše nakon proizvodnog ciklusa.

    Ako se staklenik koristi kao ukras u bašti u kome uživate sami ili u društvu najbližih ili vam, pak, služi kao vanjska kancelarija, čišćenje je neophodno da bi se higijena održala na optimalnom nivou i stvorili zadovoljavajući uslovi za boravak.

    Staklenik sa dekoracijom
    Primetan je i trend koji je stigao iz Skandinavije, da se staklenici koriste za boravak i uživanje tokom zimskih meseci

    Zima sa sobom donosi nepovoljne vremenske uslove. Veliki snežni nanosi mogu izazvati pucanje najlona pod pritiskom, pa čak i krivljenje konstrukcije. Niske temperature dovode do smrzavanja vode, pa je potrebno zagrevanje ovih spoljnih prostora.

    Kako se čiste staklenici i plastenici?

    Kada je reč o čišćenju plastenika koji se koriste za uzgoj biljaka, počinje se od spoljnog kruga - čisti se prvo spoljni prostor oko plastenika. Sklonite sve predmete koji vam ne trebaju, poput saksija i gajbica; ako je nema, napravite stazu do plastenika, jer će vam u suprotnom, tokom ovog perioda godine kada se očekuju padavine biti teško da hodate po mokroj zemlji i baricama. Jednostavno, unosićete blato u plastenik. Plastenik se čisti mekim spužvama ili jutom, namenskim sredstvima ili blagim, ekološkim deterdžentom.

    Ne zaboravite da na sastavima delova plastenika, sa spoljne strane, mogu ostati zaglavljeni delovi biljaka u kojima se nalaze štetočine. Uklonite te biljne ostatke.

    Kada je reč o čišćenju unutrašnjosti, važan je redosled. Prvo valja isključiti i zaštititi sve električne instalacije, ukloniti potpore za biljke - bilo da su one drvene, plastične ili metalne - a zatim ukloniti i same biljne ostatke koji su tu ostali (zajedno sa stablom se čupa i koren). Potom se iznose cevi za navodnjavanje i malč-folije kojima je takođe potrebna dezinfekcija, ali obavezno izvan plastenika. Čišćenje folije i okvira zavisi od materijala od kojeg su napravljeni, ali se to uglavnom čini toplom vodom ili vodom sa sodom bikarbonom.

    Dezinfekcija plastenika
    Kada je reč o čišćenju unutrašnjosti plastenika, važan je redosled

    Potom sledi dezinfekcija. Dezinfikuje se uz pomoć sumpora i plavog kamena. Za dezinfekciju 1 m3, treba 10 do 20 gr sumpora, najviše 30 gr. Postupak dezinfekcije se vrši na temperaturi iznad 12°C, tokom 24h. Sagorevanjem sumpora nastaje sumpor-dioksid. Sumpor deluje parom, a nakon tog perioda plastenik se mora otvoriti da se provetri. Naravno, treba naglasiti da se u periodu dok traje dezinfekcija ne sme ulaziti u plastenik.

    Nakon što se zapale sumporne trake treba brzo izaći iz plastenika i za sobom dobro zatvoriti vrata.

    Prilikom dezinfekcije sumporom, važno je da su svi otvori na plasteniku dobro zatvoreni. Obavezna je upotreba zaštitne opreme.

    Plavi kamen se koristi za dezinfekciju drvene konstrukcije, odnosno njegov 5% rastvor. Nikako se ne sme koristiti za dezinfekciju armature od metala, jer bi zarđala.

    Dezinfekcija plastenika može se obaviti i kalijum-permanganatom. I u tom slučaju temperatura mora biti viša od 12°C, a objekt zatvoren 24 h, da bi se potom širom otvorio i dobro provetrio.

    Alat takođe mora da se dezinfikuje, prosuši i premaže lanenim uljem da bi se sprečila korozija metala.

    Kod čišćenja staklenika koji se koriste za prezimljavanje i uzgoj biljaka, ali i za odmor i uživanje, počinje se od toga da se sasvim isprazni. Usisivačem ili četkom očistite pod, paučinu iz ćoškova, obrišite stolove i police, baš kao u kući. Dezinfikujte sve, ali i alat kojim radite.

    Čišćenje staklenika
    Kod čišćenja staklenika koji se koriste za prezimljavanje i uzgoj biljaka, ali i za odmor i uživanje, prvo ga valja sasvim isprazniti

    Na tržištu se mogu pronaći namenska sredstva za čišćenje staklenika, a ako ih nemate možete koristiti blagi, ekološki deterdžent.

    Najbolji dan za čišćenje staklenika je onaj kada ima povetarca. On će pomoći u bržem sušenju staklenih površina.

    Čišćenje spoljašnjosti jeste rad na visini za koji će vam biti potrebne merdevine. Budite obazrivi da se ne povredite ili posečete. Treba ukloniti svu prljavštinu i mahovinu, a uz pomoć mekanog sunđera i hemijskog sredstva, očistiti sve staklene površine.

    Kako se staklenici i plastenici održavaju tokom zime?

    Da bi biljke uspešno prezimile ili rasle, prostor mora da se greje. Staklenici se mogu zagrevati toplom vodom, pa ako se nalaze u blizini kuće mogu se priključiti na centralno grejanje. Neretko su staklenici jednim delom naslonjeni na stambeni objekt te je priključenje na postojeći sistem grejanja u kući umnogome olakšan. Staklenici se mogu grejati na plin ili lož-ulje, ali u tom slučaju gasovi nastali njihovim sagorevanjem moraju se odvoditi van staklenika kroz cev dimnjaka, pritom svodeći gubitke na minimum. Kada su u pitanju manji staklenici, moguće je zagrevanje električnom energijom, ali se tako stvaraju veliki mesečni troškovi.

    Temperatura u plasteniku
    Da bi biljke uspešno prezimile ili rasle, staklenik mora da se greje

    Snežne nanose valja redovno i pažljivo čistiti sa plastenika da se sneg ne bi nagomilao i prouzrokovao pucanje folije, krivljenje ili lomljenje konstrukcije. Neki proizvođači na krovu plastenika, pred početak zimske sezone, montiraju prskalice-rasprskivače. Kada počnu veće snežne padavine, voda se pušta kroz sistem i tako sprečava stvaranje snežnog pokrivača. Međutim, ako se zakasni sa puštanjem vode i na plasteniku se nataloži sneg, onda ne treba uključivati rasprskivače. Ako nemate prskalice-rasprskivače, u tu svrhu možete upotrebiti crevo sa većim protokom vode.

    Ako je došlo do smrzavanja, najbolje je koristiti improvizovani skidač snega, sa produženom drškom i tupim vrhom. Za dužu letvu se veže manja, u obliku slova T, a na manju pričvrste krpe. Sneg treba odbaciti što dalje od plastenika, da se ne bi stvarao dodatno pritisak na donji, bočni deo.

    Plastenik na zimu
    Snežne nanose treba redovno i pažljivo čistiti sa plastenika

    Ukoliko vam je potreban plastenik ili staklenik, možete se obratiti nama na daibau.rs. Potrebno je samo da popunite upit na našem sajtu i ubrzo će vam se javiti preduzeća s odgovarajućom ponudom.

    Stručni članak 413
    Autor: Daibau trendovi magazin

    Da li Vam je članak bio koristan?


    Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
    Ideje za uređenje doma

    Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

    Tražite dobre izvođače radova za područje Staklenici, plastenici?

    Imamo čak 417 izvođača radova za područje Staklenici, plastenici:

    Besplatna pretraga
    Tražimo lokalno
    Bez provizije
    Imamo čak 417 izvođača radova za područje Staklenici, plastenici
    9.5
    0

    MILOŠ RAKIĆ PR PROIZVODNJA STOLARIJE PVC I ALU RAKIĆ SMEDEREVO


    9.6
    0

    ELESTRA


    9.9
    0

    DOO PAVLE PANČEVO


    9.6
    0

    MIHAJLO TODOROVIĆ PREDUZETNIK BRAVARSKA RADNJA PLANUM VARVARIN


    Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
    © 2023 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana