Za područje

  Staklenici, plastenici, cena

  Koliko košta staklenik? Cena staklenika zavisi od njegove veličine, materijala konstrukcije i krovišta, broja otvora i, eventualno, sistema za zalivanje. Cena staklenika, namenjenog domaćinstvu, napravljenog od pocinkovanih čeličnih cevi i prekrivenog polietilenskom folijom, veličine 4x6 m (24 m2), bez postavljanja, kreće se oko 800 EUR. Ako se odlučite da staklenik montiraju majstori to će biti još 100 EUR. Tako staklenik s polietilenskom folijom i konstrukcijom od pocinkovanih čeličnih cevi i kliznim vratima izlazi između 35 i 50 EUR/m2. Ako je u pitanju lagana sklopiva konstrukcija, možete poprilično uštedeti kupovinom polovnog staklenika.

  Kome poveriti izradu staklenika? Pošaljite upit odgovarajućim i ocenjenim staklorescima ili stručnjacima za staklenike u vašoj okolini - besplatno i bez obaveza! Dovoljno je da popunite formular ispod.

  Brzo do majstora - lako i besplatno!
  Nađi majstore

  Cena staklenika


  Cena staklenika. Staklenik od poliuretanske folije i čeličnih pocinkovanih cevi i s pokretnim vratima.

  35.00 €/m2

  VEOMA NISKA CENA
  40.00 €/m2

  SREDNJA CENA
  48.00 €/m2

  NAJVIŠA CENA
  Želim ponudu izvođača radova

  Detaljnije cene za Staklenici, plastenici (2024)

  Da li Vam je kalkulator bio koristan?

  Staklenici, plastenici - sve što treba da znate

  1. Staklenici, plastenici - cene, namene, vrste. Šta sve treba da znate?

  1.1. Podela staklenika/plastenika prema nameni

  Ako pomišljate na kupovinu staklenika ili plastenika, možda bi prvo trebalo da razmislite čemu bi on, zapravo, služio. Različite vrste staklenika imaju različite namene. Ako vam staklenik treba kao rasadnik i zimovnik za cveće onda se on pravi drugačije od onog koji biste, recimo, koristili kao zimski vrt, plastenik, odnosno, povrtnjak. Neki staklenici ili plastenici bolje akumuliraju toplotu, neki imaju veću korisnu površinu i tako dalje.

  Staklenici, plastenici
  Plastenik pokriven polikarbonskim pločama

  1.2. Zagrevanje staklenika/plastenika

  Staklenici/plastenici mogu da se greju, a mogu da budu i bez grejanja. Oni s grejanjem imaju širu upotrebu jer se mogu koristiti za razmnožavanje i zimovanje biljaka pošto im produžavaju vreme vegetacije. Mogu da služe i za fazu puštanja korenja pre presađivanja na otvorenom. Naposletku, gajenje egzotičnih biljaka nije moguće bez grejanja.   

  1.3. Veličina i proširenje staklenika/plastenika

  Uvek preporučujemo da se, ako ste u mogućnosti, odlučite za modularne staklenike/plastenike jer oni mogu vrlo jednostavno da se proširuju po potrebi. Može da se dogodi da će nekih godina takvo proširenje biti neophodno shodno potrebama, mada je najbolje da se one proračunaju i predvide što preciznije i pre same kupovine i podizanja staklenika/plastenika. Osim toga, treba predvideti i dovoljan prostor za slobodno kretanje između polica ili redova. Police prvenstveno treba da budu dovoljno duboke zbog biljaka, ali ne dublje od 60 cm niti šire od 100 cm da biste mogli da dohvatite ono što je na njima. U stakleniku/plasteniku uvek treba da postoji i dovoljno veliki sto za rad sa biljkama.

  2. „Uradi sam“ ili gotov staklenik/plastenik?

  2.1. „Uradi sam“ staklenik/plastenik

  Prvo treba da odlučite da li biste staklenik ili plastenik pravili sami ili biste kupili gotov, fabrički. Preporučujemo da se gradnje staklenika ili plastenika prihvatate sami samo ako drugog rešenja nema. Stručno napravljen i postavljen će sasvim sigurno biti bolji, duže će vam služiti i uštedeti mnogo posla i troškova. Time će i dobitak biti veći. Ipak, budete li ga sastavljali sami, znajte da masivnija konstrukcija znači i manje svetlosti i toplote. U običnim prodavnicama nećete naći sve odgovarajuće elemente niti okove koji su potrebni, pa će improvizacije zahtevati više truda i izdataka.

  2.2. Fabrički napravljen staklenik

  Kada kupujete gotov staklenik ili plastenik, savetujemo da se ne odlučite za one najjeftinije koji se često mogu naći u tržnim centrima, rasadnicima ili specijalizovanim radnjama. Uvek radije odaberite skuplji, a kvalitetniji.

  Staklenici
  Neka staklenik bude što bliži kući

  Čvrsti materijali

  Savetujemo da posebnu pažnju obratite na to koliko je čvrst okvir, konstrukcija staklenika, odnosno, plastenika. Najbolje je kada je okvir od čvrstog i izdržljivog materijala koji može da nosi i do 100 kg i trpi jače udare vetra. U našim krajevima ima naglih promena vremena i jakih vetrova te konstrukcija takve prilike mora da izdrži, a da staklenik/plastenik ne završi potpuno uništen ili u komšijskom dvorištu. Nadalje, konstrukcija mora da nosi i nanose snega da ne biste bili prisiljeni da noći provodite čisteći sneg s krova kako se ne bi urušio.

  Dobro prozračivanje

  Osim čvrstog okvira konstrukcije vrlo je važno da staklenik/plastenik ima i što bolje prozračivanje. Dobra ventilacija, pa čak i veštačka ukoliko je potrebno, vrlo je važna zbog zaštite biljaka od bolesti ili upotrebe hemijskih sredstava. Prozračivanje staklenika/plastenika je bitno iz više razloga. Prvi je taj da u stakleniku ne sme biti vlage, a drugi je održavanje uravnotežene temperature. U manjim staklenicima/plastenicima, čak i zimi, temperatura može biti i viša od 30°C. Otvaranje vrata ili manjeg prozora na krovu nisu dovoljni za ujednačavanje temperature. Dobro prozračivanje se ponekad postiže i otvaranjem bočnih strana, pri čemu je vrlo važno da ta bočna krila ne dosežu do tla, odnosno, da nisu od zemlje do krova. Najbolje je kada su donje polovine bočnih zidova fiksne te da otvori počinju tek na metar visine od tla. Na taj se način, prilikom ranojutarnjeg prozračivanja, mladice štite od noćnog mraza koga naročito u proleće ima pri tlu, noću i ujutru pre sunca. Prozračivanje u letnjem periodu je takođe vrlo važno dok su temperature visoke pošto bi se bez toga biljke sasvim sparušile.

  3. Podela staklenika/plastenika prema vrsti

  3.1. Prema materijalu

  Izbor materijala za okvir konstrukcije zavisi od načina upotrebe, zahtevnosti održavanja i izgleda. Okvir staklenika/plastenika najčešće se pravi od drveta, aluminijuma i čelika.

  Drveni staklenik/plastenik

  Drvo je najbolji materijal od ova tri u svakom pogledu, pošto odlično zadržava toplotu. Ipak, ima i neke slabije karakteristike kao što su visoka cena i vrlo zahtevno održavanje.

  Aluminijumski staklenik/plastenik

  Aluminijumski okvir konstrukcije je lak i ne zahteva održavanje. Međutim, aluminijum ne zadržava toplotu.

  Čelični staklenik/plastenik

  Čelični okvir je najskuplji, ali se najjednostavnije postavlja, a osim toga, omogućava ugradnju većih stakala. Zahteva redovno održavanje.

  3.2. Podela staklenika/plastenika prema oplati

  Staklene ploče su najbolje za staklenike. Ovo staklo je posebno jer je tanje, a skuplje zbog premaza koji omogućavaju bolje propuštanje svetlosti i zadržavanje toplote. Slabost mu je to što lako puca i lomi se.

  Plastične ploče su manje dobre. Skuplje su, osetljivije i postaju zamućene s vremenom. Slabo zadržavaju toplotu, a zbog stalnog zagrevanja postaju krte.

  Polikarbonske ploče su praktične zato što se teško lome i dobar su izolator, ali su skupe, neotporne na vatru i boja im je nepostojana.

  4. Gde treba postaviti staklenik/plastenik

  Sunce

  Prvo pravilo za orjentisanje položaja u prostoru, odnosno, mesta postavljanja je da to bude deo dvorišta koji je najveći deo dana izložen Suncu.

  Položaj

  Vrlo je važno i to da staklenik/plastenik bude postavljen tako da prati kretanje Sunca, odnosno, da mu ulaz, prednji deo bude okrenut ka istoku, a zadnji ka zapadu tako da biljke budu izložene toploti i svetlosti tokom celog dana.

  Zavetrina

  Najbolje je kada staklenik/plastenik može da bude u zavetrini; strujanje vazduha je za biljke odlično, ali udari jakog ili stalnog vetra mogu oštetiti staklenik.

  Voda

  Staklenik/plastenik nikada ne treba da bude u podnožju uzvišenja niti u kotlini, odnosno, na mestima gde ga slivanje ili zadržavanje vode posle obilnih padavina može oštetiti kao i biljke u njemu. Isto tako, ni mesta s visokim podzemnim vodama nisu dobra za gajenje biljaka.

  Blizu kuće

  Što je staklenik/plastenik bliži kući to je bolje. Prvenstveno zbog količine vode potrebne za zalivanje, što može biti i zahtevno i naporno. S druge strane je i praktično da bude blizu, pošto tako i zimi, po lošem vremenu, lako možete doći do svežih začina, zeleniša ili cveća.

  Tražite dobre izvođače radova za područje Staklenici, plastenici?

  Daibau.rs, pomažemo pri prooceni investicije i izboru izvođača za vaš Dom  Želim ponudu izvođača radova
  Poslednji projekti

  Montažer za plastenik

  Potrebna montaža plastenika dimenzije cca 3 x 6 m. Plastenik je jako loše montiran, potreno je ojačati. 31752 € do 52920 €

  ........

  Demontaža i montaža plastenika

  Demontaža na jednoj parceli i montaža na drugoj parceli. 40 m2 je površina plastenika. 42336 € do 70560 €

  ........

  Plastenik za hobi

  Želim mali plastenik za hobi proizvodnju povrća, cca 5 x 5 x 2 m. 105840 € do 176400 €

  ........

  Želim ponudu izvođača radova

  Cena, Staklenik ili plastenik polikarbonski, cca 400 m2
  Staklenici, plastenici, Begaljica

  11700 € do 19500 €

  Cena, Mini staklenik, cca 4 x 3 m
  Staklenici, plastenici, Gornji Milanovac

  540 € do 900 €

  Cena, Promena plastike na postojećem plastenu, cca 8x20x3m
  Staklenici, plastenici, Sremski Karlovci

  270 € do 450 €

  Cena, Izrada plastenika, cca 8 x 20 m
  Staklenici, plastenici, Vrnjačka Banja

  5760 € do 9600 €

  Cena, Cevi i najlon za plastenik sa vratima, Dužina 10 m, širina 5 m.
  Staklenici, plastenici, Sjenica

  1170 € do 1950 €

  Cena, Zamena folije plastenik, cca 50 x 10 x 4.7 m
  Staklenici, plastenici, Sombor

  360 € do 600 €

  Cena, Izrada plastenika, cca 6 x 10 m
  Staklenici, plastenici, Stara Pazova

  1620 € do 2700 €

  Cena, Izrada plastenika, cca 20 x 6 m
  Staklenici, plastenici, Temska

  540 € do 900 €

  Cena, Izrada staklenika, 100 m2
  Staklenici, plastenici, Idvor

  2520 € do 4200 €

  Cena, Izrada manjeg staklenika, osnova cca 2 x 4 m
  Staklenici, plastenici, Sremska Kamenica

  720 € do 1200 €

  Cena, Staklenik za cvece, cca 300m2
  Staklenici, plastenici, Kragujevac

  10800 € do 18000 €

  Cena, Staklenik za cveće, cca 3 x 8m i 3 x 10m
  Staklenici, plastenici, Negotin

  450 € do 750 €

  Cena, Potreban plastenik i staklenik, cca 50m2 - staklenik cca 70m2-plastenik.
  Staklenici, plastenici, Guča

  3600 € do 6000 €

  Cena, Mini plastenik, cca 6 x 3 m; visina 2m
  Staklenici, plastenici, Mali Zvornik

  630 € do 1050 €

  Cena, Staklenik, za organsku proizvodnju povrca, Oko 50m2 12× 4.5 ×3m , 2 kom
  Staklenici, plastenici, Viča

  1800 € do 3000 €

  Cena, Mali plastenik od poliuretana s krovom, cca 8 m2
  Staklenici, plastenici, Gornji Milanovac

  270 € do 450 €

  Cena, Staklenik za vrt sa helios staklom, cca 3m x 4m
  Staklenici, plastenici, Novi Pazar

  1350 € do 2250 €

  Cena, Staklenik - plastenik, cca 2,5 x 4 x 6 m
  Staklenici, plastenici, Vršac

  1800 € do 3000 €

  Cena, Podizvođači za postavljanje folije na plastenike, plastenik: 2 kom
  Staklenici, plastenici, Obrenovac

  450 € do 750 €

  Cena, Staklenik, cca 6 x 15
  Staklenici, plastenici, Divci

  1800 € do 3000 €

  Cena, Providna folija zatvaranje terase, cca 6m x 3m
  Staklenici, plastenici, Novo Selo (Vrnjačka Banja)

  360 € do 600 €

  Cena, Izrada staklenika, cca 15 x 10 m
  Staklenici, plastenici, Sopot

  18000 € do 30000 €

  Cena, Izrada staklenika, cca 30 m2
  Staklenici, plastenici, Srbobran

  1080 € do 1800 €

  Cena, Postavka plastenika, cca 20 x 5m
  Staklenici, plastenici, Obrenovac

  1350 € do 2250 €

  Cena, Staklenik, cca 4m x 6m
  Staklenici, plastenici, Kušići

  1350 € do 2250 €

  Cena, Izrada staklenika, cca 30 m2
  Staklenici, plastenici, Leskovac

  1080 € do 1800 €

  Cena, Izrada i montaža plastenika, cca 25 x 8 m visitation 3,5-4,3
  Staklenici, plastenici, Zablaće

  1440 € do 2400 €

  Cena, Izrada staklenika, cca 6 x 4 m
  Staklenici, plastenici, Trupale

  1800 € do 3000 €

  Cena, Plastenik, cca 5 x 10 x 3,5m
  Staklenici, plastenici, Gornji Milanovac

  1080 € do 1800 €

  Cena, PVC plastenik, cca 50m2
  Staklenici, plastenici, Ralja

  2700 € do 4500 €

  Cena, Plastenik, cca 4 x 6m
  Staklenici, plastenici, Vladimirovac

  1080 € do 1800 €

  Cena, Plastenik, cca 10 x 6cm
  Staklenici, plastenici, Šabac

  900 € do 1500 €

  Cena, Pokrivanje plastenika, cca 51 x 14 m x 2
  Staklenici, plastenici, Pančevo

  360 € do 600 €

  Cena, Staklenik, cca 15 x 6m
  Staklenici, plastenici, Inđija

  1080 € do 1800 €

  Cena, Izrada plastenika, cca 16m2
  Staklenici, plastenici, Stojnik

  630 € do 1050 €

  Cena, plastenik, cca8 m x 30 m
  Staklenici, plastenici, Banovo Polje

  1350 € do 2250 €  Ideje za uređenje doma

  Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

  Staklenici, plastenici cenovnik

  Zatražite neobavezujuću ponudu od firmi

  418+ Preduzeća za Staklenici, plastenici
  Besplatna pretraga
  Bez provizije
  Zatraži ponudu
  Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
  Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
  © 2024 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana