Za područje
    OTP banka

    Staklenici - upotreba i uređenje

    Članak je pregledalo čak 918+ korisnika
    Staklenici su odlično rešenje za uzgoj biljaka van sezone, njihovo prezimljavanje, gajenje tropskih biljaka koje ne mogu da uspeju na otvorenom u našim klimatskim uslovima, ali su i upečatljiv ukras u svakom dvorištu, neodoljivog šarma. U nastavku istražujemo sve varijante upotrebe staklenika, ali i načine na koje ga je najbolje opremiti.
    Stručni članak 918
    staklenici u bašti
    Imamo čak 418 izvođača radova za područje Staklenici, plastenici:

    Prve preteče staklenika nastale su u davnom 16. veku, kada se javilo oduševljenje i želja za gajenjem egzotičnih biljaka mešu aristokratijom severne Evrope. Ipak, tek 18. vek je doneo njihov razvoj - prvo u botaničkim baštama i na imanjima bogatih vlasnika, ovi staklenici su služili za čuvanje tropskih biljaka koje su stizale sa istoka Afrike i američkog kontinenta. Ti staklenici se, ipak, nisu mogli uporediti sa današnjim - bili su mračni i nepravilno grejani, mnogo se svetla gubilo jer je staklo bilo mutno, iskrivljeno i pravljeno malih dimenzija.

    Razvoj načina grejanja biljaka u staklenicima je takođe napredovao sasvim sporo - prvobitne peći na drva i otvoreni kamini su vremenom zamenjeni sistemom cevi kroz koje je prolazio dim ili vreo vazduh iz peći koje su bile montirane sa spoljne strane. Velika potražnja za egzotičnim biljem, koja se javila ponovo sredinom 19. veka, dovela je do razvoja pouzdanijih načina grejanja uz poboljšanje proizvodnje ravnog stakla. Viktorijanci su kupovali na hiljade staklenika.

    Danas je proizvodnja staklenika usavršena te oni nude brojne prednosti. Pre izrade i opremanja staklenika važno je dobro promisliti o njegovoj nameni, odnosno, njihovoj nameni: da li ćete u njemu gajiti povrće, napraviti pravi zeleni raj od egzotičnih biljaka ili je, pak, najvažnija njegova estetika, budući da će predstavljati svojevrstan ukras u dvorištu. Upravo od namene zavisiće karakteristike budućeg staklenika i način opremanja.

    Staklenici - uzgoj biljaka

    Ako želite da šarm i lepotu cveća sačuvate do proleća, onda su staklenici odlično rešenje. Ipak, najčešći razlog zbog kojeg se ljudi u Srbiji opredeljuju za kupovinu staklenika jeste uzgoj povrća. Koriste se i za prezimljavanje citrusa i drugih tropskih i suptropskih biljaka, jer biljke iz egzotičnih krajeva i tokom zimskih meseci zahtevaju blagu i ujednačenu temperaturu, kao i za proizvodnju rasada u rano proleće. Staklenici produžavaju sezonu čime proizvođači ostvaruju veće prihode i sama proizvodnja postaje rentabilnija. Na koji način se to ostvaruje?

    staklenici-uzgoj-biljaka.jpg
    Staklenici produžavaju sezonu čime proizvođači ostvaruju veće prihode

    Staklenik je zaštićeno mesto u kojem možete kontrolisati faktore sredine, a sve u cilju optimalnog rasta biljaka. U glavne prednosti staklenika, kada je uzgoj biljaka u pitanju, spadaju dobra distrubucija svetlosti u unutrašnjosti i kontrola mikroklime - uspostavlja se optimalno okruženje za uzgoj biljaka - podešavanjem temperature, ravnomernim osvetljenjem i sličnim. Sve ove prednosti staklenika rezultiraju intenziviranjem proizvodnje, bržim rastom biljaka i većom količinom plodova po jedinici površine. Omogućena je proizvodnja van sezone zahvaljujući podešavanju uslova sredine, što dovodi po veće prodajne cene proizvoda i kontinuirane proizvodnje. Takođe, jedan od benefita je mogućnost biljne proizvodnje i u regionima sa nepovoljnom klimom kao i više ciklusa useva godišnje (više od jedne setve/sadnje).

    Biljke se u stakleniku grupišu prema jednakim potrebama za toplotom, svetlošću, vodom i hranljivim materijama. Zavisno od količine gajenog bilja može biti postavljen veći ili manji broj stolova i polica na kojima se biljke drže.

    Staklenici - ukras u dvorištu

    Osim što služe za gajenje povrća i cveća, ove staklene konstrukcije predstavljaju upečatljiv ukras u dvorištu, dajući mu šarm. Zamislite koliko je divan osećaj kada napolju besni zima, a vi sedite u toplom stakleniku i pijete čaj.

    Pored gajenja biljaka, na severu Evrope staklenici se često koriste kao zimske bašte za sedenje i uživanje tokom zime.
    Staklenik zima
    Pored gajenja biljaka, na severu Evrope se staklenici često koriste kao zimske bašte

    Odvojite malo prostora u svom stakleniku za stočić i stolice ili, čak, celu garnituru za sedenje, da bi sami ili u društvu uživali u ovoj zelenoj oazi okupanoj suncem. Usled nedostatka radne sobe, mnogi staklenik pretvaraju u kancelariju, ubacujući tu radni sto i stolicu.

    Staklenik ukras u dvorištu
    Staklenici predstavljaju upečatljiv ukras u dvorištu

    Staklenici - saveti za uređenje

    Uređenju staklenika valja posvetiti dosta pažnje da bi se na najbolji način iskoristio svaki pedalj raspoloživog prostora i učinio ga što prijatnijim za boravak. U tome će vam pomoći nekoliko saveta:

    • ako je staklenik malih dimenzija, dobar raspored i organizacija elemenata su presudni. Ne zaboravite da iskoristite vertikalni prostor, ubacite police na koje možete slagati saksije;

    Staklenici vertikalan prostor
    Ne zaboravite da iskoristite vertikalni prostor, ubacite police na koje možete slagati saksije

    • od staklenika možete napraviti svoj kutak za čitanje - dovoljno je samo da ubacite jednu rustičnu stolicu za ljuljanje. Ukoliko je staklenik većih dimenzija i u njemu boravite sa društvom ili porodicom, možete dodati klupu u nekoj jačoj boji;

    • ako staklenik koristite isključivo u komercijalne svrhe, odnosno u njemu se bavite biljnom proizvodnjom, to ne znači da ne treba da ulepšate njegovu unutrašnjost i uredite ga po želji. Stolove na kojima su biljke poslagane ili police možete ofarbati u omiljenu boju - pustite mašti na volju i sami ukrasite saksije. Svaki posao ćete lakše obavljati ako personalizujete prostor i opremite ga u skladu sa ličnim preferencijama;

    uspešno spojite funkcionalnost i estetiku. Nabavite dekorativnu korpu u boho stilu u kojoj ćete držati različite baštenske predmete, limenke interesantnog dizajna za čuvanje kesica semena, ako ste kreativni možete oslikati staklene tegle i u njima držati etikete, kanape i druge sitnice;

    ne zaboravite na prostor oko staklenika. Možete ga ispuniti biljkama ili, ukoliko je staklenik mali i u njega ne mogu stati komadi nameštaja za sedenje, napolju možete postaviti sto i stolice i uživati u pogledu na biljke koje se nalaze unutar staklenika.

    Ukoliko vam je potreban staklenik, a ne možete da pronađete iskusno preduzeće koje će vam isti izraditi i montirati, možete se obratiti nama na daibau.rs. Potrebno je samo da popunite upit na našem sajtu i ubrzo će vam se javiti preduzeća sa odgovarajućom ponudom.

    Informacije o cenama možete pogledati u našem kalkulatoru

    Stručni članak 918
    Autor: Daibau trendovi magazin

    Da li Vam je članak bio koristan?


    Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
    Ideje za uređenje doma

    Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

    Tražite dobre izvođače radova za područje Staklenici, plastenici?

    Imamo čak 418 izvođača radova za područje Staklenici, plastenici:

    Besplatna pretraga
    Tražimo lokalno
    Bez provizije
    Imamo čak 418 izvođača radova za područje Staklenici, plastenici
    9.5
    0

    MILOŠ RAKIĆ PR PROIZVODNJA STOLARIJE PVC I ALU RAKIĆ SMEDEREVO


    9.7
    0

    SAMOSTALNA ZANATSKA RADNJA SIMAX SLAVČA MILOŠEVIĆ PR, RITOPEK


    8.8
    0

    Enterpro 21


    9.8
    0

    ALBA-PROMET


    Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
    © 2023 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana