Za područje
    b2c

    Priprema bazena za zimu - kada i kako se radi?

    Nakon sunčanih dana i letnjeg perioda stigla je jesen i pravo vreme da se bazen pripremi za zimu, odnosno, vansezonsko mirovanje. Priprema je važna da bi vas bazen u narednoj sezoni dočekao u optimalnom stanju. A kada i kako se sve to radi saznaćete u nastavku teksta.
    Stručni članak 497
    priprema bazena za zimu
    Imamo čak 137 izvođača radova za područje Bazeni:

    Tokom letnjih meseci bazeni su idealan način da se rashladite, prepustite umirujućem dejstvu vode ili uživate u plivanju - prema mišljenju stručnjaka - jednom od najkorisnijih sportova za ljudsko telo. Bazeni su i važan stilski dodatak kuće i okućnice, a mogu se naći u nebrojano mnogo modela i vrsta, prevashodno se razlikujući po konstrukciji i materijalu od kojih su. Prostor oko bazena je tokom toplijeg dela godine omiljeno mesto za organizovanje raznih proslava i porodičnih okupljanja. A šta kada nastupi hladnije vreme?

    Kada se vrši priprema bazena za zimu?

    Priprema bazena za „zimovanje“ izvodi se kada temperatura vode opadne ispod 12°C i više ne prelazi tu granicu.

    Pre nego što se bazen spremi za zimu (dok još nije toliko hladno) hemijski tretman i filtriranje vode valja postepeno redukovati. Važno je istaći da se filtriranje i hemijski tretman vode smanjuju srazmerno opadanju temperature vode. Formula je jednostavna - filter-pumpa u toku celog dana treba da radi onoliko časova koliko iznosi polovina visine temperature vode. To praktično znači da, ako je temperatura vode u bazenu 16°C, pumpa treba da radi samo 8 sati u toku dana, pa se prema tome podesi i tajmer koji je uključuje.

    Kada je reč o hemijskom tretmanu doziranje je takođe vrlo jednostavno - ako ste na 30°C koristili dve hlorne tablete, na 16°C će biti dovoljna jedna. A zašto? Pri nižim temperaturama usporava se razvoj bakterija i algi.

    Kako se vrši priprema bazena za zimu?

    Preporuka za većinu bazena je da tokom zime ostanu u potpunosti ili delimično napunjeni vodom. U bazenima od poliestera treba preko zime da ostane 1/2 do 2/3 količine vode, isto kao i u bazenima sa folijom i sa skimerima (LINER). Betonski bazeni sa skimerom, odnosno, prelivnim kanalom, ne moraju se prazniti.

    Bazen u zimu
    Preporuka za većinu bazena je da tokom zime ostanu u potpunosti ili delimično napunjeni vodom

    Prva stvar koju valja obaviti svakako je čišćenje zidova, dna bazena i podešavanje nivoa vode. Dno bazena može se očistiti usisivačem. Svakako valja očistiti i filter.

    Za one bazene koji ostaju napunjeni do 2/3, nivo vode treba da se snizi na 20 cm ispod povratnih mlaznica.

    Pre svega ostalog, prvi korak cele procedure je takozvani „šok-tretman" hlorom - nekoliko dana neposredno pre nego što ste planirali da se prihvatite celog posla, treba izvršiti „šok-tretman" uz pomoć brzootapajućeg hlora da bi se uništile sve bakterije, klice, alge. Doziranje granula u tom slučaju iznosi 15 g po m3 vode. Pre ovog koraka obavezno treba regulisati pH vrednost vode. Granule hlora se prvo rastvore u vodi, u nekoj posudi, pa se taj rastvor razlije po obodu bazena ili sipa u kompenzacioni sud. Važno je istaći da se „šok-tretman" ne izvodi u isto vreme kada deluju sredstva za suzbijanje algi, odnosno, algicidi.

    Pre dezinfekcije pH vrednost treba podesiti između 7,2 i 7,6. To se ne može bez laboratorijske analize vode koja pokazuje trenutnu pH vrednost. U zavisnosti od dobijenih rezultata voda u bazenu se tretira odgovarajućim sredstvom.

    Kada se završi „šok-tretman" brzootapajućim hlorom, valja sačekati dva dana, a potom se koristi hemija za bazene. U tu svrhu upotrebljava se neko sredstvo za zimsku zaštitu bazena koje sprečava stvaranje algi i taloženje kamenca. Količina se dodaje prema uputstvima proizvođača naznačenim na ambalaži. Na nižim temperaturama se razvoj algi usporava, a sa korišćenjem ovog sredstva, u potpunosti anulira.

    Sredstva za zimsku zaštitu smatraju se odličnim rešenjem za bazene na otvorenom, one koji prezimljavaju napunjeni.
    Zaštita bazena
    Za one bazene koji ostaju napunjeni do 2/3, nivo vode treba sniziti na 20 cm ispod povratnih mlaznica

    Kada se u vodu sipa hemija uključuje se sistem filtracije da bi se raširila po čitavom bazenu, a nakon toga se ponovo pere filter.

    Nakon što se bazen očisti od fizičkih nečistoća i voda se hemijski tretira, sledi zimsko održavanje tehničke prostorije i prekrivanje bazena.

    Bazenima kojima nivo vode ostaje na 1/2 do 2/3, isključuje se osigurač za tehničku prostoriju, a u tehničkoj prostoriji svi prekidači u razvodnoj kutiji. Sledeći na redu su ventili - zatvara se ventil za dno bazena, dok se ostali ventili otvaraju i pušta se da voda isteče iz cevi. To su cevi skimera, mlaznica i one za usisavanje. Ventile je najbolje skinuti i odložiti na sigurno. Valja povesti računa i o dihtunzima - svi ventili koji ostaju zatvoreni i zadržavaju vodu moraju se izolovati stiroporom, staklenom vunom ili nekim drugim izolatorom. Iz peščanog filtera se takođe mora ispustiti voda tako što se otvori ispust na njegovom dnu. Poklopac filtera i ispust na dnu valja da ostanu otvoreni preko zime. Kod onih filtera koji imaju šestopozicioni ventil na vrhu, preporučuje se skidanje obruča da bi se oslobodio pritiska. Ručicu tog ventila treba postaviti u neutralan položaj, što znači da nije ni u jednom od 6 mogućih položaja. Time se zaptivka ventila oslobađa opterećenja.

    Prekriven bazen
    Pre dezinfekcije potrebno je podesiti pH vrednost vode između 7,2 i 7,6

    A pumpa za bazen? Iz svih bazenskih pumpi mora se ispustiti voda tako što se otvore ispusni čepovi. Može se upotrebiti i WD-40 da bi se naprskali i zaštitili pokretni delovi pumpe koji su dostupni. Potom se skidaju pumpe i skladište na suvom i toplom mestu - u kotlarnici ili garaži, recimo, ili se odnesu u servis na kontrolu.

    Vodovodni priključak se zatvara izvan tehničke prostorije i prazne sve cevi koje vode do njega. Nameštene PVC ventile je najbolje skinuti ili samo otvoriti. Takođe se mora paziti na dihtunge.

    Preporuka je da tehnička prostorija bude izolovana i da ima određen način grejanja kojim se reguliše temperatura tokom čitave godine, dok tokom zime mora biti podešena tako da onemogućava zamrzavanje. Ako takvog dogrevanja nema, važno je izolovati cevi, ventile i slivnike u kojima se nalazi voda. Valja proveriti i dihtovanje ulaznih vrata.

    A šta je sa bazenima koji tokom zime ostaju sasvim puni? Ukoliko nije podešen zimski režim rada, onda se kao i za bazene koji ostaju 2/3 puni, potpuno prazne sve cevi u tehničkoj prostoriji, kao i filteri i bazenske pumpe. A ako zimski režim rada postoji, sve cevi, filteri i protočna pumpa ostaju puni tokom cele godine pošto se filtracioni uređaj u tom slučaju uključuje samo po potrebi, odnosno, onda kada je temperatura vode oko 3°C.

    Čemu služe gumeni čepovi za cevi? Oni se koriste kada je bazen napunjen vodom, a treba isprazniti cevi između bazena i tehničke prostorije. Gumenim čepovima za dihtovanje se brzo i lako zatvori cev, nakon čega može da se isprazni a da bazen ostane pun vode. Takođe, oni se mogu koristiti i za cevi u bazenima koji su delimično ispražnjeni. Na taj se način sprečava curenje vode u tehničku prostoriju u slučaju da se usled obilnih padavina nivo vode u bazenu podigne.

    Za kraj ostaju prekrivači za bazene i plovci.

    Zaštitni plovci ili kompenzatori leda služe da akumuliraju pritisak leda u slučaju smrzavanja površine bazena. Za betonske bazene su nužni, ali se preporučuju i za ostale vrste pošto sprečavaju nastajanje oštećenja zbog leda. Plovci se spajaju zajedno u lanac koji se zatim položi duž bazena. Preporuka je da ima minimum dva reda zaštitnih plovaka, pa i više, ako je bazen veći.

    Prekrivači za bazene ne smeju propuštati svetlost niti imati otvore na sebi da kišnica ne bi unosila nečistoću. Ukoliko se na sredini bazena kišnica skuplja i zadržava, mora se upotrebiti crpna pumpa. Univerzalno je pravilo da prekrivač na svakoj strani bazena bude veći za 1,5 - 2 metra od njegovih realnih dimenzija.

    Prezimljavanje bazena
    Prekrivači za bazene ne smeju propuštati svetlost niti imati otvore na sebi 

    Priprema bazena za ponovnu upotrebu

    Naredne godine, kada spoljne temperature krenu da rastu i dođe vreme za ponovno korišćenje bazena, određene radnje takođe moraju biti obavljene.

    Prvo se uklanja zimski zaštitni prekrivač (ako se na njemu nagomilala prljavština i voda od kišnice mora se očistiti pre skidanja), oprati, složititi i skloniti. Takođe, sklanjaju se i zimski plovci koji služe protiv zaleđivanja.

    Kako se bazen nije koristio nekoliko meseci, neminovno je da su se nakupile nečistoće te je kao i kod zimske pripreme bazena potrebno usisati dno i očistiti zidove. Potom se vrše pripreme u tehničkoj prostoriji, odnosno, iznova nameštaju svi elementi koji su uklonjeni - filteri, pumpe, grejači, ukoliko postoje, UV lampe, elektrolizeri i sve drugo. Kada svi uređaji i delovi opreme budu ponovo povezani u sistem mogu se uključiti prekidači u razvodnoj kutiji i pustiti voda u sistem.

    Za kraj dolazi priprema bazenske vode koja ne sme da ima alge ni nečistoće. Treba da ima odgovarajuću pH vrednost koja zavisi od vrste bazena: u poliesterskim bazenima i bazenima sa folijom pH vrednost treba da bude između 7,0 i 7,4, dok u betonskim pH vrednost valja da se kreće između 7,4 i 7,6.

    Godišnje održavanje podrazumeva uslugu sezonskog otvaranja bazena, odnosno, prolećnog puštanja u rad čim temperatura vode pređe 15°C, ali i zatvaranje i njegovo „prezimljvanje”. Iznosi za ovakve usluge znatno variraju u zavisnosti od veličine i vrste bazena i od toga koja hemija se koristi, ali i od samog ponuđača. Pored otvaranja i zatvaranja bazena usluge održavanja podrazumevaju čišćenje, redovnu proveru i održavanje sistema za filtraciju, uspostavljanje optimalne pH vrednosti vode, čišćenje bazenske opreme. Zbog svih tih faktora iznosi se kreću od nekoliko stotina do nekoliko hiljada evra za kompletne usluge.

    Ukoliko vam bazeni deluju primamljivo i razmišljate o njima, imajte na umu da ni u tom slučaju ponude nikako nisu ujednačene. Recimo, betonski bazen s keramičkom oblogom, hidroizolacijom i svim potrebnim radovima može da izađe oko 650 EUR/m2.

    Ukoliko tražite nekog kome biste poverili izgradnju ili nabavku i postavljanje bazena, pomoć možete potražiti na daibau.rs i to potpuno besplatno, brzo i jednostavno. Potrebno je samo da popunite upit na našem sajtu i ubrzo će vam se javiti izvođači sa odgovarajućom ponudom. 

    Stručni članak 497
    Autor: Daibau trendovi magazin

    Da li Vam je članak bio koristan?


    Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
    Ideje za uređenje doma

    Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

    Tražite dobre izvođače radova za područje Bazeni?

    Imamo čak 137 izvođača radova za područje Bazeni:

    Besplatna pretraga
    Tražimo lokalno
    Bez provizije
    Imamo čak 137 izvođača radova za područje Bazeni
    8.6
    0

    AQUAPLAN DOO ZRENJANIN


    10
    1

    Deco Desing


    8.8
    0

    Ljuba-Gradnja


    10
    1

    M&L JANKOVIC COMPANY DOO


    Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
    © 2023 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana