Za područje
  OTP banka

  Kako se održava bazen?

  Članak je pregledalo čak 6884+ korisnika
  Imate li dovoljno sreće da vaše dvorište krasi bazen, toj sreći ćete morati malo da pomognete pravilnim održavanjem. Jedino će tako biti i ostati atraktivan, osvežavajući i uvek spreman za upotrebu. Preventivno i redovno održavanje mnogo pomaže u smanjenju ukupnih troškova, jer ćete jedino tako izbeći nastanak nepopravljive štete nastale zanemarivanjem. U stvari, za njega važe ista ona pravila koja se odnose na bilo koji uređaj, mašinu ili opremu – a bazen je sve to isto kao i vaš automobil - redovni pregledi su od suštinske važnosti.
  Stručni članak 6884
  kako se odrzava bazen
  Imamo čak 118 izvođača radova za područje Bazeni:

  Osim pregleda i održavanja bazenske konstrukcije, jednako ili možda još važnije je, održavanje vode u bazenu, jer se pri kupanju bukvalno natapate u njoj, a ona često uđe u uši, nos, grlo i oči. Na prvom su mestu, dakle, higijena i čistoća vode, a one se postižu hemikalijama i drugim aditivima. Spremili smo, stoga, nekoliko saveta o čišćenju i održavanju bazena i vode u njemu.

  Savet stručnjaka iz firme DOO EKSPORT-IMPORT GORDEX ČAČAK

  1. Kada govorimo o održavanju bazena, kako pravilno postupati tokom zimskog perioda, da li bazen treba da se isprazni ili ipak treba ostaviti vodu u njemu?

  U našem klimatskom podneblju preporuka je da se voda ostavi u bazenu tokom zimskog perioda. Na ovaj način se štite ivice i dno bazena. Vodu treba pripremiti, očistiti od prljavštine, dovesti PH u nominalnu vrednost, zatim tretirati sredstvom za dezinfekciju i filtrirati. Nakon toga nivo vode treba spustiti ispod otvora za ispust vode i sipati sredstvo za zimsko održavanje vode. Uputstva za upotrebu sredstava su, u većini slučajeva, ispisana na ambalaži od strane proizvođača. Ovo sredstvo će sprečiti stvaranje algi tokom zimskog perioda, ali neće sprečavati vodu da ledi. Najbolje rešenje za niske temperature je pokrivka za bazen koja će sprečiti stvaranje leda.

  2. Koja sredstva Vi kao stručnjak preporučujete protiv algi u bazenima?

  Na našem tržištu se mogu naći razna sredstva za borbu protiv algi, jedan od najpouzdanijih algicida je rastvor Bakar II sulfata (plavi kamen). Takođe, Algimax Eliminator se pokazao kao jako efikasan u borbi protiv algi.

  3. Kako možemo kontrolisati kvalitet vode u bazenu?

  Najbitniji parametri za pravilno održavanje bazena su PH vrednost vode i koncentracija hlora. Na tržištu postoje komparatori kojima se mere ove vrednosti, lako su dostupni i jednostavni su za upotrebu. Korišćenje komparatora je neophodno ukoliko želite da imate savršeno čistu i bezbednu vodu u vašim bazenima.

  G-din Gordan Vučićević, DOO EKSPORT-IMPORT GORDEX ČAČAK

  Održavanje optimalnih hemijskih vrednosti vode

  Danas vrlo jednostavnim alatima možete proveriti pogodnost hemijskih aditiva neophodnih za održavanje neškodljive i besprekorno čiste vode. Oni će odmah pokazati koliki je trenutni udeo hemikalija u vodi. U principu, pravilo je da ravnotežu hemikalija u vodi bazena treba proveravati svakih 7 dana tokom letnjih meseci, a tokom ostatka godine biće dovoljne provere na svakih 14 dana, jer niže temperature otežavaju i usporavaju razmnožavanje štetnih mikroorganizama. Naravno, u hladnijim mesecima vodu treba kontrolisati samo ako i dalje koristite bazen.

  edovno održavanje i čišćenje bazena je ključno za bezbedno kupanje
  Redovno održavanje i čišćenje bazena je ključno za bezbedno kupanje

  pH vrednost

  Nivo pH faktora u bazenu treba da bude između 7,2-7,8, a idealna vrednost bi bila oko 7,4. Ako pH vode u bazenu padne ispod 7,2, to znači da ste dodali previše hlora; o tome treba naročito voditi računa i pažljivo slediti uputstva proizvođača. Svaka veća pH vrednost ukazuje na to da je efikasnost hlora manja. Ako pH dostigne vrednost od 8,0, to znači da je hlor već 10% manje efikasan u odnosu na optimalne pH vrednosti.
  Ako je pH visok, na zidovima bazena će početi da se formira pena; ako je pH niži, pene neće biti. Prekomerna količina hlora svakako nije poželjna; najbolje je održavati adekvatnu pH vrednost i uklanjati eventualno formiranu penu.

  Optimalna pH vrednost bazenske vode je 7,4
  Optimalna pH vrednost bazenske vode je 7,4

  Praznite korpu filtera

  Korpa filtera ili skimmer basket, obično se nalazi negde sa strane, kako bi bila dostupnija. Njena primarna funkcija je skupljanje nečistoća iz okoline (npr. opalog lišća) pre nego što se natope i potonu na dno bazena. Važno je da redovno kontrolišete korpu, tako da nikada ne bude ispunjena više od polovine, pošto u suprotnom, ne može da funkcioniše kako treba i ne služi svojoj svrsi.

  Korpa filtera ne dozvoljava da se zeleni otpad i nečistoće padnu na dno bazena
  Korpa filtera ne dozvoljava da se zeleni otpad i nečistoće padnu na dno bazena

  Pazite na nivo vode

  Da li je nivo vode previsok ili prenizak? Idealna visina vode u bazenu ponekad je prava zagonetka, ali se ipak treba pronaći optimalna. Računa se da voda treba da doseže tačno do sredine visine korpe filtera da bi čitav bazen efikasno i kvalitetno funkcionisao. Ako je nivo vode prenizak, pumpa za bazen može presušiti, a ako je previsok, korpa filtera će se „gušiti“; nagomilana nečistoća će se preliti na površinu vode, a zatim, na kraju, pasti na dno bazena.

  Ograničite broj hlorisanja

  Povremeno će, zbog povećane količine algi ili čak životinjskog izmeta, biti neophodan agresivniji pristup čišćenju. Ovo zapravo znači da će biti potrebno povećanje količine hlora kako bi se neutralisali opasan otpad i zagađivači. Hlor ubija sve gljivice, bakterije i druge mikroorganizme. Takozvano hemijsko hlorisanje vode u bazenu, međutim, trebalo bi da bude ograničeno isključivo na ekstremne slučajeve. To nikako ne bi smelo da bude stalna praksa, jer je povećana količina hlora u vodi štetna po kožu i zdravlje uopšte. Preporučujemo da ne koristite bazen najmanje nekoliko dana nakon ovakvog hlorisanja kako bi dozirane količine hlora isparile iz vode. Takođe savetujemo da, ukoliko ovakav korak već preduzmete i to bez stručne pomoći, radite noću, odnosno uveče kada nema sunca; ono razgrađuje hlor, pa bi time efekti ovog agresivnog procesa čišćenja bili daleko slabiji.

  Hemijsko hlorisanje se izvodi samo u izuzetnim situacijama
  Hlorisanje se izvodi samo u izuzetnim situacijama

  Čišćenje filtera

  Većini bazena čišćenje filtera potrebno je samo nekoliko puta godišnje, a to najviše zavisi od učestalosti upotrebe bazena. Glavni znak upozorenja da filter hitno treba očistiti su lošiji učinak drenaže na dnu bazena i mirisi koji dolaze sa površine vode. Filtere, takođe, treba pažljivo pregledati nakon svake veće oluje, koja može naneti puno zelenog otpada i nečistoće iz okoline. Pri čišćenju filtera u 10% hlorovodoničnoj kiselini obavezna je upotreba zaštitne opreme koja se sastoji od visokih gumenih rukavica i naočara. Ključno je da, kada mešate kiselinu sa vodom da biste dobili 10-procentni rastvor, uvek dodajte KISELINU U VODU, a ne obrnuto. Filter dobro očistite, pa ga ostavite da se osuši na vazduhu.

  Pregled bazenske konstrukcije

  Voda nije jedini element bazena koji zahteva redovan pregled, čišćenje i održavanje. Jednako su važni strukturni elementi poput dna, zidova i ograde, kao i alarmi koji štite i zatvaraju bazen. Ovo poslednje je veoma važno, posebno ako imate malu decu koja ne umeju da plivaju - ako bazen nije pravilno ograđen i osiguran, tokom igre mogu pasti u vodu i udaviti se. Ako otkrijete pukotine na zidovima ili dnu bazena, možete ih popraviti silikonom, ali morate obratiti pažnju i na koroziju koja zahteva trenutno saniranje.

  Stručni članak 6884
  Autor: DaiBau trendovi magazin
  Imamo čak 118 izvođača radova za područje Bazeni:

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Ideje za uređenje doma

  Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

  Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
  Tražite dobre izvođače radova za područje Bazeni?

  Imamo čak 118 izvođača radova za područje Bazeni:

  Besplatna pretraga
  Tražimo lokalno
  Bez provizije
  Imamo čak 118 izvođača radova za područje Bazeni
  9.7
  0

  Hidroinženjering VA 996


  9.4
  0

  DRUŠTVO ZA PROIZVODNJU, PROMET I USLUGE VODOPROM


  9.5
  0

  SAMOSTALNA ZANATSKA RADNJA AQUA CENTAR DARKO FERK PREDUZETNIK BEOGRAD (NOVI BEOGRAD)


  10
  1

  MILOŠ OPAČIĆ PR OSTALI ZAVRŠNI RADOVI M-2 RUMA


  Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
  © 2023 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana