Za područje
    b2c

    Čišćenje solarnih panela - kada i na koji način se čiste?

    Članak je pregledalo čak 2043+ korisnika
    Solarne elektrane su efikasan način za dobijanje jeftine i čiste energije. Instalacijom solarnih fotonaponskih panela omogućava se i do 90% uštede prosečnog računa za struju te ne iznenađuje što se sve veći broj građana odlučuje za njihovu instalaciju na krovu porodičnog doma. One imaju još jednu bitnu prednost - minimalno održavanje, premda ne treba zaboraviti ni na njihovo čišćenje. Kada se čiste i na koji način?
    Stručni članak 2043
    ciscenje solarnih panela
    Imamo čak 2285 izvođača radova za područje Solarni sistemi:

    Prljavi solarni paneli proizvode 20% manje struje

    Solarna elektrana omogućava domaćinstvu da bude energetski samodovoljno, što je u svetlu poskupljenja energenata odlučujuća prednost. One su u potpunosti neškodljive po životnu sredinu jer koriste obnovljiv izvor energije - sunčeve toplotu i svetlost, koju direktno pretvaraju u električnu. Solarni sistemi ranije nisu bili toliko rasprostranjeni - koristili su se isključivo za napajanje objekata koji nisu imali pristup distributivnoj mreži, dok je danas situacija sasvim drugačija. Njihova popularnost sve više raste, na šta je umnogome uticalo pojeftinjenje solarnih sistema, niža cena postavljanja (cena ugradnje solarnih panela je niža za oko 90% u odnosu na pre jednu deceniju), ali i dodela subvencija za njihovu nabavku.

    Savet stručnjaka iz firme SOLARNI SISTEMI LUTEJA DOO NIŠ

    1. Koliko su solarni sistemi popularni u Srbiji?

    Kako pokušavamo da idemo u korak sa svetom samim tim i ova grana postaje sve interesantnija i zastupljenija kod nas, kako fizičkim tako i pravnim licima. S tim u vezi, zadnjih godina (a naročito poslednje dve godine) u našoj zemlji je ovo postalo pravi "boom". Interesovanje raste i nadam se da će se taj trend nastaviti u periodu ispred nas. U prilog tome pored povećane potražnje ide i veliki broj novootvorenih firmi u Srbiji koje su odlučile da se bave baš ovom vrstom pružanja usluge.

    2. Koje su glavne prednosti korišćenja solarnih sistema u poređenju sa tradicionalnim izvorima energije?

    Ovo pitanje bi moglo da bude intervju sam za sebe koliko je širok spektar benefita korišćenja ovakvih sistema. Ali da probamo najosnovnije...glavne kao što Vi kažete:

    • Energija koju dobijamo od sunca ... samim tim nešto sto nam je u osnovi besplatno, naravno nakon inicialnog ulaganja u opremu,
    • U toku proizvodnje energije nema zagađenja, otpada, nus proizvoda kao što je to slučaj, recimo, sa čvrstim i fosilnim gorivima,
    • 99% opreme koja se koristi za instaliranje ovakvih sistema gotovo u potpunosti podleže reciklaži. Materijali koji se danas koriste za izradu panela, invertera i konstrukcije su takvi da se nakon isteka svog veka eksploatacije mogu ponovo vratiti na traku za proizvodnju,
    • Održavanje ovakvih sistema je daleko, daleko jednostavnije a samim tim i jeftinije od bilo kog drugog sistema za proizvodnju energije. Ako se vežemo za proizvodnju elektricčne energije solarni sistemi ne zahtevaju skupe remonte i prediktivno održavanje kao što je to slučaj kod hidro i termo elektrana koje takve "akcije" imaju više puta godišnje.

    3. Kako se solarni sistemi održavaju i koliko često je potrebno servisiranje?

    U prethodnom pitanju smo počeli već na ovu temu....Ukoliko se proračun sistema, odabir opreme i na kraju instalacija obavi profesionalno od strane lica zaduženih za pružanje ovakve usluge iskustvo nam kaže da će se održavanje svesti na periodičan pregled instalirane opreme u garantnom roku. Većina sistema instaliranih zadnjih godina poseduje online praćenje, što je kod nas praksa od samog početka poslovanja, gde je moguće nadgledanje sistema 24/7 na daljinu kako od strane nas instalatera tako i od strane investitora. Većina problema se rešava iz kancelarije telefonom ukoliko ih uopšte ima. Najčešća reklamacija je obično da korsnik solarnog sistema "ne vidi" svoju elektranu na svom mobilnom telefonu..."Restartujte ruter za WiFi koji posedujete u svom objektu"- je rečenica koja najčešće reši problem.

    4. Da li solarni sistemi rade tokom noći ili u oblačnim danima? Kako se rešava pitanje skladištenja energije?

    Solarni sistemi, kao što im samo ime kaže, zahtevaju solarnu energiju - sunce. Svoje nazivne karakteristike sistemi dostižu u dnevnom periodu kada je nebo vedro - čisto u sunčanom delu dana. Solarni sistemi funkcionišu i u danima kada je oblačno, naravno, ali slabije nego kada kada je sunčano. Razvojem novih tehnologija na ovom polju imamo sve bolje korišćenje panela i po oblačnom vremenu nego što je to bilo pre 10-15 godina. Nažalost, solarni sistemi koji su zastupljeni na našim prostorima nemaju proizvodnju tokom noći, čak ni po mesečini.

    Što se skladištenja tiče mogu pomenuti 3 najefikasnija rešenja:
    1. Baterija (Gel, kiselinska, litijum...) je klasično skladištenje energije sa ograničenim kapacitetom koje omogućava kasnije korišćenje iste za razne potrebe potrošača u tkzv. OffGrid sistemima.
    2. Sve zastupljeniji OnGrid sistemi ne moraju da imaju baterije za nesmetan rad već se višak proizvedene energije šalje u mrežu EPS-a. Ovakav rad sistema zahteva da imate regularan priključak EPS-a, sklopljen ugovor sa EPS-om čime je dozvoljeno "vraćanje viška" pomenutih kilowatta (Kw) i njihovo kasnije korišćenje za svoje potrebe. Na ovaj način EPS je vaša baterija/akumulator.
    3. Bafer / spremnik tople vode je jedan jako korisni vid skladištenja viška energije proizvedene solarnim sistemom. Da li ćete zagrejanu vodu koristiti kao tehničku ili za pomoć grejanju prostora, nebitno je...Dobro izolovan tank može vam obezbediti čuvanje zagrejane vode za korišćenje i u noćnom periodu.

    G-din Tomaš Zdravković, SOLARNI SISTEMI LUTEJA DOO NIŠ

    Solarnim sistemima je potrebno vrlo malo održavanja, u koje spada i pranje. Uz redovno čišćenje solarnih panela oni će raditi najbolje i najefikasnije, obezbeđujući čistu obnovljivu energiju decenijama nakon kupovine i montaže. Čišćenjem im produžavate vek trajanja i povećavate proizvodnju energije - tokom vremena razne nečistoće i čestice prašine se talože na njihovoj površini te do ćelija dolazi znatno manje sunčevog zračenja. U zavisnosti od lokacije kuće i vremenskih uslova, na panelima se zadržava veća ili manja količina naslaga. Neophodno je stoga da se u gradskim sredinama sa mnogo zagađenja ili u blizini različitih proizvodnih postrojenja čišćenje češće vrši. Sa druge strane, ako se vaša kuća nalazi u blizini zelenih površina, taložiće se polen koji raznosi vetar.

    Ako se ploče zaprljaju i sam učinak će se smanjiti. Ukoliko se radi o maloj količini nečistoća, ona može dovesti do smanjenja proizvodnje energije za oko 5%. U suprotnom, ako se na panelima nataloži deblji sloj prašine i nečistoća, pad proizvodnje električne energije može prelaziti i 20%.

    Prljavi solarni paneli
    Ako se solarne ploče zaprljaju njihov učinak će se smanjiti

    Kada se vrši čišćenje solarnih panela?

    Čišćenje solarnih panela se preporučuje makar dva puta godišnje.

    Ukoliko su paneli na vašoj kući nagnuti, to je za vas dobra vest: kiša će spirati nečistoće koje se talože na solarnim panelima. Međutim, ako su ploče nagnute na 5° ili manje, tada može doći do stvaranja debelog sloja koji uzrokuje znatno smanjenje efikasnosti. Uz donju ivicu ploče se mogu stvoriti blatnjave lokve. Takođe, tokom sušnih perioda godine i dužih razdoblja bez padavina, za čišćenje se morate postarati sami.

    Preporuka je da se čišćenje solarnih panela obavi u rano proleće, budući da se tako pripremaju za sezonu kada će biti najviše sunčanih sati. Takođe, zimi valja panele obavezno čistiti nakon obilnih snežnih padavina. Ukoliko se proizvodnja energije smanji to je jasno upozorenje da je panelima potrebno održavanje.

    Dakle, koliko često treba čistiti solarne panele umnogome zavisi i od lokacije i klimatskog podneblja u kojem se kuća nalazi. Pravilo koje bi svakako trebalo da zapamtite jeste: nemojte raditi po direktnoj sunčevoj svetlosti, tokom podneva, jer solarni paneli ne smeju biti prevrući prilikom čišćenja.

    Kako se vrši čišćenje solarnih panela?

    Sledstveno tome: voda za čišćenje treba da bude mlaka. Ako koristite sasvim hladnu vodu, a paneli su vrući, ili obrnuto, ako prilikom zimskog čišćenja i skidanja snega sa panela koristite vruću vodu, a oni su hladni, može doći do toga da popucaju usled ekstremne temperaturne oscilacije.

    U zavisnosti od toga kakav je objekt u pitanju, solarne panele je nekada moguće očistiti samo baštenskim crevom, bez penjanja na krov, ukoliko su vam u domašaju. Možete koristiti i brisač sa dugom drškom. Važno je očistiti staklo panela, a kablove, ukoliko ste se odlučili za samostalno čišćenje, a nemate nikakvog pređašnjeg iskustva, ne dirajte, jedino uklonite naslage lišća po potrebi.

    Od alata su uglavnom potrebni crevo i meka krpa ili sunđer. Kada je reč o upotrebi hemijskih preparata za čišćenje, važno je zapamtiti da bilo kakva abrazivna sredstva nisu dozvoljena. Najbolje je koristiti razblaženu sapunicu napravljenu od ekološkog deterdženta. Hemijski preparati koriste se samo ako ima skorelih ostataka kakav je ptičiji izmet. Solarne panele perite samo mlazom vode sa niskim pritiskom i izbegavajte uređaje za čišćenje pod visokim pritiskom ili parne mlaznice.

    Pre čišćenja solarnih panela, važno je proveriti da su oni u tom trenutku isključeni i nisu pod naponom. Jasno je da nije bezbedno stajati na krovu pored solarnih panela koji su pod visokim naponom.

    Još jedna stvar je ključna: primenite sve mere sigurnosti ukoliko se penjete na krov. Takođe, ukoliko ste odlučili da ih sami očistite, prvo proverite da li je proizvođač dao neke posebne smernice za to.

    Profesionalno čišćenje solarnih panela
    Za čišćenje solarnih panela možete angažovati profesionalce

    Ko vrši čišćenje solarnih panela?

    Proverite garanciju koju ste dobili kupovinom solarnog sistema. Neke firme u sklopu kupovine nude profesionalno održavanje solarnog sistema tokom celog trajanja, jer će usled izostanka ili nepravilnog održavanja početi da se smanjuje efikasnost.

    Ukoliko nije obuhvaćeno garancijom, za čišćenje solarnih panela možete angažovati profesionalce. Naime, kako su paneli većih dimenzija, teško je doći do svih mesta bez odgovarajuće opreme. Takođe, profesionalci će koristiti odgovarajuća hemijska sredstva koja neće oštetiti panele, a ukloniće nakupljene nečistoće koje utiču na efikasnost njihovog rada. Oni će nakon čišćenja vratiti solarne panele na maksimalnu proizvodnju električne energije. 

    Stručni članak 2043
    Autor: Daibau trendovi magazin

    Da li Vam je članak bio koristan?


    Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
    Ideje za uređenje doma

    Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

    Tražite dobre izvođače radova za područje Solarni sistemi?

    Imamo čak 2285 izvođača radova za područje Solarni sistemi:

    Besplatna pretraga
    Tražimo lokalno
    Bez provizije
    Imamo čak 2285 izvođača radova za područje Solarni sistemi
    10
    2

    ĐURĐEVIĆ TERMOSOLAR d.o.o.


    9.8
    0

    TELEFON INŽENJERING DOO BEOGRAD, ZEMUN


    9.5
    0

    UNISS COM LAB


    9.5
    0

    NOLEKO


    Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
    © 2023 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana