Solarni sistemi, cena

Koliko koštaju solarni sistemi? Investicija u solarni sistem grejanja je dugoročno isplativa. Solarna elektrana i solarni kolektori će umnogome umanjiti troškove za struju, grejanje i zagrevanje sanitarne vode. Cene postavljanja solarnog sistema su različite. Razlikuju se prema vrsti, tipu, snazi, veličini i broju kolektora, u zavisnosti od toga da li se spajaju sa sistemom za zagrevanje sanitarne vode i grejanja prostora ili ne; toj ceni treba dodati i montažu solarnih kolektora. Cena kompleta dva solarna vakumska kolektora, bojlera od 200 lit. i montaže izlazi između 1.500 i 2.400 EUR.

Kome poveriti ugradnju i kasnije održavanje solarnog sistema? Pošaljite upit odgovarajućim i ocenjenim stručnjacima za korišćenje solarne energije u vašoj okolini - besplatno i bez obaveza! Dovoljno je da popunite formular ispod.

Zatražite ponudu:
Nađi majstore

Cena solarnog sistema za kuću


Cena solarnog sistema za zagrevanje vode u prosečnoj kući. Cena kompleta dva solarna vakuumska kolektora i bojlera od 200 lit. Cena solarnog sistema i montaže.

1500.00 €/kom

VEOMA NISKA CENA
€/kom

SREDNJA CENA
2400.00 €/kom

NAJVIŠA CENA
ŽELIM PONUDU IZVOĐAČA RADOVA
Solarni sistemi, cena

DETALJNIJE CENE ZA Solarni sistemi

vaša količina

jedinica

okvirna cena

vaša cena

Ukupno:
Pošalji potražnju >

Solarni kolektori


Koliko mogu da koštaju solarni kolektori? Solarni kolektori umnogome umanjuju troškove za zagrevanje...

Proverite i: Solarni kolektori, cena

Solarne elektrane


Koliko mogu da koštaju solarne elektrane? Kupovina solarne elektrane je dugoročna investicija koja, ...

Proverite i: Solarne elektrane, cena

Da li Vam je kalkulator bio koristan?

Ideje za uređenje doma

Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

Solarni sistemi - sve što treba da znate

1. Solarni sistemi - šta sve treba da znate?

Solarni sistemi
Solarni kolekltori su u poslednjih 20 godina usavršeni i funkcionalno i estetski

Na koji način solarni kolektori napajaju vaš dom?

 1. Solarne ćelije apsorbuju sunčevu svetlost i stvaraju jednosmernu struju.
 2. Električna energija prolazi do invertera (pretvarača) koji pretvara jednosmernu struju u korisnu naizmeničnu struju određenog napona (AC/DC) za vaš dom.
 3. Sunce sada napaja vaš dom! Sav višak električne energije proizveden u solarnom sistemu može da se vrati u mrežu i evidentira kao kredit na vašem mesečnom računu za električnu energiju ili ga kupuje distributer električne energije.
 4. Noću ili kada sunca nema, uzimaćete neophodnu struju iz mreže ili iz baterija (ako se odlučite da ih instalirate).
 5. Tokom najmanje 30 godina (koliko u proseku traju sadašnji solarni sistemi) uživaćete u jeftinoj struji i uštedeti mnogo novca, istovremeno stvarajući čistu i obnovljivu energiju za svoj dom i porodicu.

1.1. Šta čini solarni sistem?

1.1.1. Solarni paneli (ili moduli)

Solarne ćelije apsorbuju sunčevu energiju i pretvaraju je u električnu. Solarne panele možete birati prema raznim kriterijumima od kojih su najbitniji snaga, fleksibilnost i estetika.

1.1.2. AC/DC invertor

Solarne ćelije proizvode jednosmernu struju dok svi aparati i uređaji za domaćinstva rade na naizmeničnu. Solarni sistemi su stoga opremljeni AC/DC invertorom (pretvaračem) koji pretvara jednosmernu struju u naizmeničnu, omogućavajući tako njenu upotrebu. Međutim, invertor obavlja i druge važne funkcije, poput regulisanja snage solarnih panela i osiguranja da je napon električne energije koja dolazi do vašeg doma ili nazad, u mrežu, konstantan i planiran.

1.1.3. Fiksatori - nosači solarnih panela

Solarni paneli moraju biti dobro pričvršćeni za bilo koju podlogu. Nosači se mogu montirati na krovne grede tokom gradnje, premda se mogu pričvrstiti i na postojeći krov. Takođe je moguće montirati nosače solarnih panela na zemlju, za solarno polje.

1.1.4. Stabilizator

Stabilizatori se instaliraju na zadnjoj strani svake solarne ćelije kako bi se osiguralo da svaki solarni modul može da radi optimalno, čak i ako je susedna ploča osenčena ili prljava. Takođe, pomaže u praćenju performansi i efikasnosti, pokazujući kako svaki panel funkcioniše te olakšavajući prepoznavanje i rešavanje potencijalnih problema s pojedinačnim panelima.

1.1.5. Merač proizvedene energije

Nakon što instalirate solarni sistem, merač energije s dvosmernim brojilom zameniće staro, monofazno, jednotarifno ili dvotarifno brojilo. Novo brojilo omogućava da tačno beležite solarnu energiju koju šaljete nazad u sistem.

1.2. Komponente i mogućnosti solarnih ćelija

Solarni kolektori su u poslednjih 20 godina znatno usavršeni i funkcionalno i estetski. Imaju tri glavne komponente: solarne ćelije, nosače i okvire. Svaki od ovih elemenata dostupan je u različitim varijantama koje se mogu međusobno kombinovati da bi se dobio drugačiji izgled u različitiom rasponu cena.

1.2.1. Solarne ćelije

Polikristalne ćelije (poli)

Polikristalne ili poli-ćelije se odmah prepoznaju po dubokoj, modroplavoj boji. Do pre nekoliko godina, polikristalne ploče su dominirale tržištem pošto im je proizvodnja bila znatno jeftinija. Danas su, međutim, mono-ploče jeftinije i postaju sve popularnije. Poli-ploče su sada najzastupljenije u komercijalnim i komunalnim solarnim projektima, tamo gde njihov poseban izgled nije upitan.

Monokristalne ćelije (mono)

Mono-ćelije su napravljene od jednog kristala, što im daje karakterističnu, jednoliku crnu boju. Mono-ploče nisu samo traženije zbog svog elegantnog izgleda, već su i čvršće i vremenom se manje kvare. Cena mono-ploča je naglo pala tokom poslednje decenije, tako da sada čini glavninu domaćih solarnih instalacija.

1.2.2. Okvir

Slično okviru za slike, okvir solarne ploče je ono što drži stakleni sendvič, zapravo, silicijumsku ćeliju i zadnju ploču zajedno. Okviri solarnih panela napravljeni su od laganog i izdržljivog aluminijuma i proizvode se u dve boje: crnoj i srebrnoj. Funkcionalno gledano, među njima nema razlike te je izbor stvar ukusa. Srebrni okviri su obično na polikristalnim ćelijama i cena im je nešto niža. Crni su okviri definitivno najpopularniji za kućne solarne sisteme i lepo se slažu i s polikristalnim i s monokristalnim ćelijama.

1.2.3. Folija

Ispod silicijumskih ćelija na solarnom panelu nalazi se, takozvana, zadnja folija. Njena primarna funkcija je da zaštita komponenenata unutar ploče, premda utiče i na njihov izgled. Folija je obično crne ili bele boje, a najveći broj kupaca se odlučuje za monohromnu kombinaciju, odnosno, crnu zadnju foliju, crni okvir i crne solarne ćelije. Crne solarne ploče se uglavnom najbolje slažu s krovnim pokrivačima objekata.

Merenje solarne proizvodnje

Jedan od prvih termina koji će biti presudan za razumevanje i razgovor o solarnoj proizvodnji je termin kilovat-sat ili kWh. Kilovat-sat je mera potrošnje energije od 1.000 vati na sat. Ako sijalicu od 100 vati koristite deset sati, potrošićete jedan kilovat-sat (kWh) energije. Želite li da saznate prosečne energetske potrebe svog domaćinstva, zapravo količinu potrošnje u kWh, pogledajte na računu Elektrodistribucije stavku „Potrošnja“.

Kontrola energije

Da biste na najbolji način iskoristili solarni sistem, važno je znati koliko energije trošite u odnosu na to koliko energije vaš sistem proizvodi. Kontrola energije takođe omogućava praćenje i generisanje optimalnog funkcionisanja sistema. Većina sistema ima kontrolu energije, premda je i kontrola snage jednako važna. Pokazalo se da se potrošačke navike menjaju s većom vidljivošću i svešću, baš kao što neki ljudi drugačije voze kad na kontrolnoj tabli vide koliko se potrošnja goriva povećava s brzinom. Vlastitom proizvodnjom i efikasnijim korišćenjem manje energije moći ćete da povećate uštede, a proporcionalno i vrednost investicije.

1.3. Šta se dešava kada nestane struje?

Solarne ćelije proizvode električnu energiju, ali je ne skladište. Kada se napajanje isključi, sistem neće proizvoditi električnu energiju bez baterije. Gotovo su svi solarni sistemi priključeni na javnu elektromrežu, što znači da su povezani s lokalnim distributerom i vraćaju mu proizveden višak električne energije. U slučaju kvara na mreži, solarni sistem se automatski isključuje. Ako bi sistem nastavio da proizvodi struju, mogao bi da povredi servisere koji popravljaju dalekovod, a na koji je vezan i vaš solarni sistem. Jedini način da se osigura njihova sigurnost je isključivanje sistema. Želite li da imate struju i u vreme isključenja, mora se dodati rezervni sistem baterija (kao što je Tesla Powerwall). Baterije će akumulirati struju koju proizvodi vaš sistem i moći ćete da je koristite noću i punite danju.

1.4. Kako vremenske prilike utiču na proizvodnju struje?

Šta se dešava sa solarnom proizvodnjom za oblačnih, kišnih i snežnih dana?

Oblaci i kiša

Za tmurnih dana možete očekivati pad solarne proizvodnje. Ipak, nije sve izgubljeno! Solarni paneli će i dalje će moći da proizvode nešto energije, čak i ako nema sunca.

Sneg

Tokom snežnih padavina, solarna proizvodnja će se zaustaviti pošto se sneg nakuplja na panelima. Kada pahuljice prestanu da padaju, sneg se topi ili klizi s panela - nema potrebe da čistite solarne panele! Na severu, gde je nebo sivlje, a snežne padavine veće, opterećenja snegom treba uzeti u obzir još prilikom planiranja strukture sistema solarnih ćelija. Zanimljiva je činjenica da se po završetku snežne oluje akumulira više sunčeve energije, pošto je sistem hladan; u stvari, hladni provodnici pružaju manje otpora, što omogućava da struja koju sistem generiše lakše prolazi od panela do kuće.

1.5. Koliko su izdržljivi solarni paneli?

Važno je znati kako solarni sistem trpi vetar i grad. Srećom, ovo nije nešto oko čega treba da se brinete. Solarni sistemi su posebno dizajnirani da izdrže jak vetar i proizvođači ih obično testiraju u olujnim uslovima. Većina solarnih kolektora ima sertifikat kojim se potvrđuje da trpe udare vetra do oko 200 km/h. Sve dok je krov na mestu i paneli će ostati na njemu. Pored toga, tipična aluminijumska i staklena kućišta koja sadrže solarne ćelije potpuno su vodootporna čak i za vreme jake kiše. Što se tiče grada, većina ploča je napravljena tako da izdrži udace grada prečnika 2,5 cm.

Međutim, s obzirom na to da polomljeno drveće ili granje i druge stvari mogu oštetiti solarni sistem ili krov, dobra vest je da se nosači panela u slučaju potrebe mogu lako skinuti i kasnije vratiti na mesto.

1.6. Garancije za solarni sistem

Većina solarnih panela ima 12 godina garancije za proizvod i 25 godina garancije na rad. Garancija za izlaznu snagu garantuje da će u svih 25 godina svaki panel proizvesti oko 85% struje što je jednako onome kada je prvi put instaliran (tačan procenat varira u zavisnosti od proizvođača). Napomena: Nakon 25. godine paneli će nastaviti da proizvode energiju istom brzinom. Ako nivo proizvodnje padne ispod linearne stope navedene u garanciji, proizvođač ima obavezu da zameni ploču! Inverter takođe ima standardnu 12-godišnju garanciju, dok stabilizatori imaju 25-godišnju garanciju.

2. Solarni sistem - izaberite pravog ponuđača

Ponuđač, garancije, vrste solarnih modula, inverteri - prilikom kupovine solarnog sistema mora se uzeti u obzir mnogo toga! Takođe, sve je više ponuđača, a neki koriste vrlo agresivne tehnike prodaje. Sve je više priča o pogrešnim informacijama u vezi s realnim troškovima kupovine i projektovanoj uštedi i tome slično. Zato uvek savetujemo da tražite više ponuda različitih ponuđača!

Nabrojaćemo nekoliko korisnih saveta o tome na šta treba obratiti pažnju prilikom traženja solarnih sistema:

 1. Uverite se da su specifikacije proizvoda, usluge, garancije i cene transparentni i jasno definisani.
 2. Neka ponuđač poseti vaš dom, izvrši sve potrebne analize i preglede na licu mesta, pre nego što da ponudu.
 3. Procenite trenutne i buduće energetske potrebe, razgovarajte s ponuđačem i uverite se u to da sistem nije prevelik.
 4. Proverite da li preduzeće ima sva potrebna ovlašćenja za instaliranje solarne elektrane.
 5. Proverite bilans stanja i reference ponuđača.
 6. Proverite koje garancije nudi.

3. Vrste solarnih sistema

Solarni sistemi se najčešće postavljaju na krov ili na zemlju. Koje će mesto biti najbolje za vaše domaćinstvo zavisi od više faktora, a najvažniji su osunčanost/senka, veličina dvorišta/bašte, orjentacija kuće, elastičnost krova i slični.

3.1. Solarni sistem na krovu

Krovni solarni sistem je sistem koji se fiksira za krov pomoću fiksatora, odnosno, nosača. Tri su osnovna preduslova za korišćenje ovog sistema.

3.1.1. Koje uslove krov mora da ispunjava?

Prostor:

Potrebna je odgovarajuća kvadratura nezasenčenog prostora za instaliranje sistema na krovu. Za prosečni sistem od 4-6 kW (16-24 panela) treba 50-100 kvadratnih metara.

Orijentacija:

Krov treba da bude orijentisan tako da tokom cele godine prima što je moguće više sunčeve svetlosti. Najbolje je ako je okrenut ka jugu, ali su mogući položaji i prema istoku i zapadu. Samo krovovi okrenuti ka severu zaista nisu odgovarajući.

Senke:

Neophodno je izvršiti analizu osunčanosti i istovremeno proveriti da drveće ne baca senke na površinu predviđenu za postavljanje panela.

3.2. Solarni sistem na zemlji

Za postavljanje solarnog sistema na tlu, takozvanog, solarnog polja, mora se napraviti potkonstrukcija koja se fiksira za podlogu. Elektromreža i uređaji ukopavaju se u zemlju i vode do kuće koja je povezana s meračem. Ovaj sistem ima stoga izvesnih prednosti i slabosti.

3.2.1. Prednosti

 1. Solarne ploče mogu biti orijentisane ka jugu, tako da budu maksimalno izložene svetlosti.
 2. Prostor nije ograničen, kao na krovu, što omogućava ugradnju više solarnih panela i veću proizvodnju električne energije.
 3. Odlično za one koji ne žele solarne panele na svom krovu zbog estetike ili one koji žive u zgradama proglašenim kulturnim dobrima.

3.2.2. Slabosti

Troškovi postavljanja ovakvog solarnog sistema su viši u odnosu na krovni.

3.3. Solarne pločice kao krovni pokrivač

Solarne pločice nisu nov koncept. Iako svi sanjamo o svetloj budućnosti, gde je solarna energija u potpunosti integrisana u dizajn i gradnju kuća, a tradicionalisti nemaju čemu da se usprotive, trenutno je glavna briga to koliko uštede može da se ostvari solarnim pločicama. Činjenica je da su se solarne pločice do sada pokazale znatno nefikasnijim u odnosu na solarne panele, velike rođake. Osim toga, solarni krov zahteva kompletnu zamenu krovnog pokrivača, što takođe povećava troškove materijala i rada. Povrat ulaganja u takav solarni krov je shodno tome mnogo duži u odnosu na klasični solarni sistem.

3.4. Solarne ploče pravljene po meri

Postoje i druge kreativne mogućnosti za uključivanje solarnih sistema u pejzaž ili arhitekturu domova i preduzeća. Popularan izbor za instaliranje solarnih sistema su, na primer, nastrešnice za automobile ili nastrešnice za terase, odnosno, verande.

4. Kako se uspostavlja solarni sistem napajanja?

Proces instaliranja i postavljanja solarnog sistema može se razlikovati u zavisnosti od ponuđača. Daćemo jedan tipičan primer:

Proces obično započinje vašim upitom, nakon čega ćete putem interneta dobiti besplatnu ponudu, mada možete zakazati sastanak ili nazvati telefonom. Kada kontaktirate ponuđača, stručni savetnik će vam ponuditi puno saveta i biće vam na raspolaganju za sva pitanja. Najpre ćete ugovoriti sastanak s konsultantom koji će doći do vas ili na parcelu budućeg doma. Tu će izvršiti analizu osunčanosti, pogledati trenutnu potrošnju energije i dobiti sve ostale potrebne podatke. Ove informacije će iskoristiti za solarnu elektranu tačno prilagođenu vašem domu i potrebama kao i za pripremu ponude s detaljnim obrazloženjem troškova instalacije i uštede prema postojećem sistemu. Zatim se plan i nacrt solarnog sistema mogu dalje menjati kroz zajednički dogovor. Kada budete zadovoljni ponudom i potpišete ugovor sa ponuđačem, vaše solarno putovanje zaista započinje.

Ponuđač će se pobrinuti za sve administrativne poslove (pribavljanje svih potrebnih dozvola i saglasnosti) i istovremeno će obezbediti svu nephodnu opremu i uređaje. Ova faza obično traje do dva meseca, ali može trajati i duže, u zavisnosti od uslova. Onda sledi zabavni deo! Ponuđač će pripremiti raspored realizacije i izvršiti završni pregled, nakon čega radovi mogu početi. Postavljanje solarnog sistema po pravilu traje samo jedan radni dan. I sve će se ovo dogoditi, a da vi ni prstom ne mrdnete! Vaše solarno putovanje će biti završeno! Sistem će raditi i proizvoditi čistu energiju svakog dana, a vi ćete moći da uživate u finansijskim i ekološkim blagodetima narednih 30 godina!

Daibau.rs, pomažemo pri prooceni investicije i izboru izvođača za vaš DomŽELIM PONUDU IZVOĐAČA RADOVA
Poslednji projekti

Solarna elektrana za kucu, kuca nema struju

Potreban solarni sistem za kucu od 100 kvadrata, kuca nema prikljucak na Elektro mrezu. 952560 € do 1587600 €

........

Solarni paneli za kucu

Potrebni solarni paneli za kuću. Kuća i krov izgradjeni oko 1981. Strujomer je star. Kuca je u gradu Negotinu.

Molim kontakt putem Vibera ili Whatsapp-a. 952560 € do 1587600 €

........

Solarni sistem za vikendicu

Potreban ceo solarni sistem za struju, da kozemo ukljuciti svetla, frizider, muziku, hidrofor za vikendicu. 1587600 € do 2646000 €

........

ŽELIM PONUDU IZVOĐAČA RADOVA

Cena, Servis solarnog sistema, iscurio antifriz,
Solarni sistemi, Gornji Matejevac

540 € do 900 €

Cena, Solarni panel za sanitarnu vodu, cca 80m2
Solarni sistemi, Niš

5400 € do 9000 €

Cena, Zagrevanje vode preko solarnih panela, cca 60m2
Solarni sistemi, Niš

4050 € do 6750 €

Cena, Solarna elektrana, cca 60m2
Solarni sistemi, Niš

13500 € do 22500 €

Cena, Solarni paneli za proizvodnju struje, cca 5kw
Solarni sistemi, Niš

4500 € do 7500 €

Cena, Ugradnja već kupljenih solarnih panela, 16kom 420w
Solarni sistemi, Ugrinovci (Zemun)

2700 € do 4500 €

Cena, Dva solarna panela na vikedici, cca 40 m2
Solarni sistemi, Sombor

7200 € do 12000 €

Cena, Solarna elektrana maksimalnu potrošnja struje 1000kw/mesečno, cca 120m2
Solarni sistemi, Niška Banja

1350 € do 2250 €

Cena, Potrebni solarni paneli komplet za vikendicu, cca 30 m2
Solarni sistemi, Zlatibor

13500 € do 22500 €

Cena, Ugradnja solarnog panela na kamp prikolici, cca 20m2
Solarni sistemi, Boljevac

1350 € do 2250 €

Cena, Solarni paneli, cca 120m²
Solarni sistemi, Požega

13500 € do 22500 €

Cena, Fotonaponski sistem 6kw-kosi krov, cca 50m2
Solarni sistemi, Valjevo

3600 € do 6000 €

Cena, Solarni paneli na vikendicu, cca 80m2
Solarni sistemi, Vranje

16200 € do 27000 €

Cena, Solarna energija 5 kilovata, cca 38 m2
Solarni sistemi, Crna Bara (Bogatić)

5130 € do 8550 €

Cena, Solarna elektrana, cca 20-30kw
Solarni sistemi, Beli Potok (Beograd)

13500 € do 22500 €

Cena, Solarni paneli, snage 12- 15 kw
Solarni sistemi, Svrljig

13500 € do 22500 €

Cena, Solarni sistem za električnu energiju, 50m2
Solarni sistemi, Niška Banja

3150 € do 5250 €

Cena, Solarni sistem za sanitarnu vodu, cca 150mkv
Solarni sistemi, Zaječar

4500 € do 7500 €

Cena, Solarni paneli sa hibridnim inverterom, cca 10m2
Solarni sistemi, Beograd

1350 € do 2250 €

Cena, Solarni paneli, 2kom x340w
Solarni sistemi, Raška

3600 € do 6000 €

Cena, SolarnI sistem grejanja, cca 100m2
Solarni sistemi, Kragujevac

13500 € do 22500 €

Cena, Mini solarna elektrana , do 6kw
Solarni sistemi, Negotin

13500 € do 22500 €

Cena, Ugradnja solarnog panela 550 w, 1-2 kom
Solarni sistemi, Pirot

450 € do 750 €

Cena, Solarni paneli 3.5kw, cca 60m2
Solarni sistemi, Beograd

13500 € do 22500 €

Cena, Solarna elektrana za domaćinstvo, proizvodnja 1000 kwh mesečno
Solarni sistemi, Novi Slankamen

13500 € do 22500 €

Cena, Solarni paneli za struju, 6kw inventer 10kw
Solarni sistemi, Lebane

13500 € do 22500 €

Cena, Solarni paneli , 32m2, Off grin 1kw
Solarni sistemi, Sokobanja

5400 € do 9000 €

Cena, Instalacija solarnih panela off grid/ vikendica, cca 3-3,5Kw
Solarni sistemi, Bačko gradište

13500 € do 22500 €

Cena, Solarni sistem, struja za mini vikendicu, cca 25m2
Solarni sistemi, Gadžin han

3600 € do 6000 €

Cena, Solarni paneli , cca 2200m2.
Solarni sistemi, Niš

13500 € do 22500 €

Cena, Nabavka i montaža solarne elektrane, cca 200m2
Solarni sistemi, Ugrinovci (Zemun)

13500 € do 22500 €

Cena, Solarni sistem, cca 280 m2
Solarni sistemi, Požarevac

1800 € do 3000 €

Cena, Postavljanje solarne elektrane na krovu , 5 kW, 50 m2 površina krova
Solarni sistemi, Smederevo

1800 € do 3000 €

Cena, Solarna elektrana 100kw na zemlji, 100kw
Solarni sistemi, Lazarevac

13500 € do 22500 €

Cena, Solarni sistem za grejanje kuće , cca 40 - 50 m2
Solarni sistemi, Požega

1800 € do 3000 €

Cena, Paneli za frizider muziku i svetlo, cca 40 m2
Solarni sistemi, Kremna

1800 € do 3000 €Pogledajte druge završene projekte i cene

Solarni sistemi cenovnik

Zatražite neobavezujuću ponudu od firmi

2251+ PREDUZEĆA ZA Solarni sistemi
BESPLATNA PRETRAGA
BEZ PROVIZIJE
ZATRAŽI PONUDU

Tražite dobre izvođače radova za područje Solarni sistemi?

Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
© 2023 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana