Za područje

    Gašeni kreč i krečni malter, cena

    Članak je pregledalo čak 2502+ korisnika
    Kreč se koristi u proizvodnji maltera kao vezivo. Postoje živi i gašeni kreč (vapno), koji se razlikuju po hemijskom sastavu i procesu proizvodnje. Krečni malter se pravi na bazi kreča, koji je ekološki, izdržljiv materijal, a pre svega dobro reguliše vlagu i sprečava stvaranje zidne buđi. Iako je gašeni kreč vekovima star građevinski materijal, zbog navedenih svojstava ponovo postaje sve popularniji.
    Stručni članak 2502
    krecni malter
    Imamo čak 470 izvođača radova za područje Malterisanje:

    1. Šta je gašeni kreč?

    1.1. Živi kreč

    Kreč je osnova krečnog maltera, koji se pravi procesima poznatim kao gašenje i paljenje. Živi kreč se proizvodi spaljivanjem krečnjaka u peći na visokim temperaturama do 900°C. Po svojoj hemijskoj strukturi, kreč je kalcijum-oksid, bela kristalna supstanca (prah). Prilikom paljenja krečnjaka, usled visoke temperature, dolazi do nepovratne hemijske reakcije.

    1.2. Kako se pravi gašeni kreč?

    Gašeni kreč se pravi gašenjem živog kreča vodom. Ovakav kreč je po svom hemijskom sastavu kalcijum-hidroksid. Kada se radi sa gašenim krečom neophodan je povećan oprez, jer prekomerna količina kalcijum-hidroksida može biti štetna. Gašeni kreč se koristi u različite svrhe, uključujući i pravljenje krečnih maltera.

    2. Zašto odabrati gašeni kreč?

    2.1. Kreč ima dugu istoriju

    Gašeni kreč je vekovima star građevinski materijal sa jednako dugom tradicijom upotrebe, a koji danas ponovo postaje sve aktuelniji. Najvažniji razlozi njegovog povratka „na velika vrata“ leže u tome što je u svakom pogledu ekološki: i njegov način proizvodnje je takav, lako je dostupan i uopšte ne šteti ni ljudima ni okolini. Po potrebi, kreč se lako uklanja sa objekta, a za razliku od mnogih drugih građevinskih materijala, ne škodi životnoj sredini ni kao otpad. 

    2.2. Kreč za odličnu mikroklimu

    Smatra se da kreč umnogome pozitivno utiče na mikroklimu doma, a samim tim i na udobnost življenja. To je materijal koji je prirodno stabilan u vodi i vodootporan, antistatičan, paropropusan je i ne emituje štetne materije. U stambenim prostorima se najčešće koristi gašeni kreč u vidu krečnih maltera o čijim ćemo vrstama i cenama detaljnije govoriti.

    Gašeni kreč je vodootporan i ima antiseptičko dejstvo
    Gašeni kreč je vodootporan i ima antiseptičko dejstvo

    3. Krečni malter i njegova svojstva

    3.1. Krečni malteri imaju antiseptičko dejstvo

    Za razliku od glinenih maltera, krečni malteri su po svom hemijskom sastavu baze, zbog čega imaju povoljno antiseptičko delovanje. U praksi to znači da sprečavaju stvaranje zidne buđi i da su pogodni za ljude koji pate od alergija. Krečni malteri su stoga odličan izbor ako želite da sanirate stare objekte sa visokim procentom vlage, gde postoji i velika verovatnoća stvaranja buđi.

    3.2. Krečni malteri su raznovrsni

    Krečni malteri se mogu koristiti i unutar objekta i spolja, za fasadu. Unutar objekta krečni malter se može koristiti za sve zidove, kao i za plafone. U principu, krečni malter je pogodan za sve vrste podloga, može se nanositi na cigle, beton, kamen, glinu itd. Posebno je pogodan kao obloga visoko poroznih zidova kakvi su, recimo, zidovi od gaziranog betona.

    Krečni malteri se mogu bojiti različitim nijansama i tonovima, koji se postižu zemljanim ili mineralnim pigmentima boje.

    4. Kako se nanose krečni malteri?

    Malteri se nanose na podlogu u jednom ili više slojeva, a mogu se raditi ručno ili mašinski. Krečni malter se najčešće nanosi na fasadu u dva sloja, prvo kao sloj grubog, a zatim sloj finog maltera. Neke od najboljih osobina krečnog maltera su i te da su paropropusni i da odlično upijaju i regulišu vlagu. Dakle, oni deluju kao neka vrsta regulatora vlažnosti.

    5. Krečni malteri - tehničke karakteristike

    Krečni malter je termoizolacioni i vodootporan materijal. Ova vrsta maltera je potpuno organska, samim tim i ekološki prihvatljiva, budući da uopšte nema negativan uticaj na zdravlje. Često se koriste i za sanaciju starih objekata, posebno kada je u njima povećan nivo vlage.

    6. Sastav krečnog maltera

    Glavni sastojci krečnog maltera su pesak i kreč. U zavisnosti od efekta maltera koji se želi, bira se odgovarajuća boja i granulacija peska. Pesak ne sme da bude prljav niti da sadrži tragove gline ili drugih materija. Kao kreč se obično koristi gašeni, koji mora biti čist i bez velikih grudvica.

    Razmera gašenog kreča: pesak treba da bude između 1:1 i 1:4, sa postepenim povećanjem količine peska u mešavini. Bitno je i kojim redosledom se dodaju sastojci u smesu - prvo se mora mešati gašeni kreč sa vodom, tako da se dobija krečno mleko u koje se potom postepeno dodaje pesak. Stalni dotok svežeg vazduha i visoka temperatura dodatno ubrzavaju vezivanje maltera.

    7. Krečni malter - cena

    Cena gotovog krečno-cementnog maltera je između 5 i 10 EUR. Gotov kreč se prodaje u prahu (hidratisani), u džakovima 5-35 kg ili kao gašeni (vapno) u kantama 5-25 kg.

    Informacije o cenama možete pogledati u našem kalkulatoru.

    Stručni članak 2502
    Autor: Daibau trendovi magazin

    Da li Vam je članak bio koristan?


    Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
    Ideje za uređenje doma

    Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

    Tražite dobre izvođače radova za područje Malterisanje?

    Imamo čak 470 izvođača radova za područje Malterisanje:

    Besplatna pretraga
    Tražimo lokalno
    Bez provizije
    Imamo čak 470 izvođača radova za područje Malterisanje
    8.8
    0

    GRADJEVINSKA RADNJA OD DVORISTA DO KROVA


    10
    1

    MT ŠPAHTLA doo Provo


    10
    5

    Ćosić Gradnja D.O.O.


    9.8
    0

    TOTAL PROFESIONAL DOO BEOGRAD


    Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
    © 2023 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana