Za područje
    b2c

    Pravilno izvođenje fasade

    Članak je pregledalo čak 1658+ korisnika
    Kvalitet, svrsishodnost i lep izgled fasade mogući su samo ako je pravilno i stručno urađena, pa je važno dobro se pripremiti za rad i poznavati ključna pravila. Ovo će uštedeti vreme, sprečiti greške i naknadne popravke te, na kraju, ali ne i najmanje važno, uštedeti mnogo novca.
    Stručni članak 1658
    pravilno izvodjenje fasade
    Imamo čak 1939 izvođača radova za područje Fasade:

    1. Pravilno izvođenje fasade je delo vrsnog majstora

    Kvalitetno i profesionalno urađene fasade, rezultat su, pre svega, izbora profesionalnog, iskusnog i pouzdanog izvođača. Nije dovoljno samo odabrati kvalitetne materijale jer se oni neće sami ugraditi. Dobar izvođač radova će, takođe, pažljivo pratiti uputstva proizvođača vezana za sastav i korišćenje određenih proizvoda ili poluproizvoda. Kvalitetan izvođač radova će se dobro pripremiti za posao, obaviti ga u odgovarajućim uslovima i voditi računa o svim relevantnim preduslovima, kakvi su recimo, vremenski i temperaturni.

    Kada je osnova sasvim glatka, lepak se nanosi preko cele površine ploče
    Kada je osnova sasvim glatka, lepak se nanosi preko cele površine ploče

    2. Izrada fasade - uputstva

    2.1. Izrada fasade u odgovarajućim spoljnim uslovima

    Za kvalitetan konačni rezultat važno je da se fasadni radovi uvek izvode na temperaturama višim od 5°C. Mora se voditi računa da temperatura ne padne ispod ove granice čak ni noću. Pored same temperature vazduha važni su i drugi spoljni faktori. Pravilno sastavljanje strukture fasade nalaže da se suncu ne dozvoli da direktno obasjava i zagreva površine dok radovi traju, isto kao što ju je neophodno zaštititi od kiše i vetra. 

    2.2. Izvođenje fasade na odgovarajućoj osnovi

    Prilikom lepljenja fasadnih sistema važno je da podloga bude što ravnija. Dozvoljeno odstupanje je približno 10 mm na četiri metra dužine. Lepak se može naneti tek kada je površina sasvim glatka. Pored toga, važno je i da podloga nije vlažna.

    Kvalitetno izvođenje fasade: kada je u pitanju novogradnja, betonska podloga mora biti stara najmanje 30 dana (u normalnim uslovima) kako biste bili sigurni da je dovoljno suva. U zimskom i kišnom periodu bolje je sačekati i ne počinjati radove.

    Različitim debljinama materijala podloge će biti potrebno različito vreme za sušenje. Na taj način mogu nastati i različite krajnje nijanse boje. Ako podloga nije dovoljno suva, popucaće i fasada. Zbog toga je glatka i suva površina izuzetno važna za dobar konačni rezultat.

    2.3. Izrada fasade - nanošenje lepka

    Ako se stiroporske ploče postavljaju na betonsku ili ciglenu podlogu, lepak se mora naneti u trakama širine oko 5 cm i debljine do 2 cm, na ivicama i ćoškovima tabli. Na ovaj način se sprečava da vazduh uđe ispod tabli i utiče na izolaciju. Međutim, kada je podloga sasvim glatka, lepak se može naneti preko cele površine table, odnosno, do debljine 1 cm.

    Pravilna i kvalitetna gradnja fasade zahteva da se stiroporske table premazane lepkom odmah zalepe na podlogu. Time se sprečava prebrzo sušenje lepka i slabije prianjanje za podlogu. Čak i delimično osušen lepak može prouzrokovati lošiji završni izgled, lošiju izolaciju fasade, pa i ispadanje tabli.

    2.4. Izolacione table i pravilno izvođenje fasade

    Vrlo je važno osigurati da spojevi postavljenih izolacionih tabli budu kompaktni. Ekspandirana polistirenska traka se ubacuje u sve spojeve koji su širi od nekoliko milimetara ili se u njih ubrizgava pena, koja se na kraju mora izravnati sa površinom tabli. Table se zato postavljaju sa minimalnim fugnama.

    2.5. Ugradnja fiksatora, prozora, potprozorskih daski i drugih dodataka

    Struktura fasade sa svim neophodnim elementima mora biti takva da toplotni mostovi ne mogu da se stvaraju. Elementi za fiksiranje moraju imati otvore odgovarajuće veličine, potpuno očišćene i suve. Prilikom ugradnje vrata, prozora i potprozorskih daski važno je da budu postavljeni po svim propisima i uz poštovanje pravila dobre prakse da bi se obezbedio zadovoljavajući kvalitet stanovanja i smanjila verovatnoća stvaranja buđi.

    Kvalitet, ispravno funkcionisanje svrsishodnost i lep izgled fasade mogući su samo ako je pravilno i profesionalno izrađena
    Kvalitet, ispravno funkcionisanje, svrsishodnost i lep izgled fasade mogući su samo ako je pravilno i profesionalno izrađena

    3. Greške u izradi fasade

    Najveće greške u izradi fasade javljaju se kod balkona. Nepravilno izvedeni slojevi fasade, odnosno, omotača objekta, uzrokuju nastanak toplotnih mostova. Na mnogim mestima balkoni uopšte nisu izolovani, ili su jedva izolovani. Takvi balkoni, pored neadekvatnih uslova za život, takođe izazivaju kondenzaciju vlage iz vazduha u tačkama ili na mestima povećanog prolaza toplote, što dovodi do razvoja zidne buđi i plesni.

    Problematični su i toplotni mostovi na prozorskim špaletnama, gde se zbog nepravilne ugradnje prozora ne može postaviti deblja toplotna izolacija, a zbog čega nastaje buđ na okolnim zidovima.

    4. Pravilna konstrukcija fasade - detalji su bitni

    Svaka izolacija fasadnog sistema mora biti zatvorena sa svih strana. Pored osnovnih komponenti, proizvođači visokokvalitetnih fasadnih sistema u svojim proizvodnim programima imaju i pribor za fasadne sisteme, odnosno razne profile, lajsne i trake, koji se koriste uglavnom na spoju fasade s ostalim elementima (prozorima, potprozorskim daskama, cokli, krovu, terasama, balkonima..) .

    Upotreba dodataka za fasadne sisteme omogućava, između ostalog, nepropusno zaptivanje, koje je važno uglavnom zbog toga što sprečava prodor vode u fasadni sistem, a istovremeno štiti izolaciju od pristupa insekata. Ako spojevi nisu zaptiveni kako treba te nisu vodonepropusni, mravi mogu doći do stiropora, rastvoriti ga svojom kiselinom i u njemu stvoriti dom, što svakako niko ne želi na svojoj kući.

    Stručni članak 1658
    Autor: Daibau trendovi magazin

    Da li Vam je članak bio koristan?


    Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
    Ideje za uređenje doma

    Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

    Tražite dobre izvođače radova za područje Fasade?

    Imamo čak 1939 izvođača radova za područje Fasade:

    Besplatna pretraga
    Tražimo lokalno
    Bez provizije
    Imamo čak 1939 izvođača radova za područje Fasade
    8.7
    0

    BauProfi-MasterTeam


    9.4
    0

    ZORAN BAČILOVIĆ PREDUZETNIK, SAMOSTALNA ZANATSKA RADNJA NOVOTON, BOR


    10
    0

    DOO VIJATOR ALIĐERCE-PREŠEVO


    9.8
    0

    ZANATSKO TRGOVINSKA RADNJA NENAD STOJKOVIĆ NENAD PREDUZETNIK PUKOVAC


    Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
    © 2023 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana