Za područje

    Termografija: termo-kamera i snimanje za lociranje toplotnih mostova

    Članak je pregledalo čak 2162+ korisnika
    Na novoizgrađenom ili starom objektu, bilo gde i bilo kada, može se izvršiti energetski ili termografski pregled. Ispitivanje se vrši posebnom infracrvenom kamerom, koja se zove termalna kamera. Izvodi se beskontaktno, na daljinu. To je najefikasniji način identifikacije i lociranja toplotnih mostova na bilo kojoj građevini.
    Stručni članak 2162
    temografija
    Imamo čak 36 izvođača radova za područje Termovizija:

    1. Šta je termografija?

    Infracrvena termografija (ICT) je proces u kome termalna kamera snima i stvara termalni video i termalne slike objekta koristeći infracrveno zračenje, odnosno, mereći toplotno zračenje koje se nalazi u infracrvenom delu elektromagnetnog spektra. Pošto infracrveno zračenje emituju ili reflektuju svi objekti sa temperaturom iznad apsolutne nule, termografija omogućava posmatranje okoline u mraku bez osvetljenja, premda se taj pregled može vršiti i pri svetlosti. Količina zračenja koje emituje neki objekt raste sa temperaturom, pa stoga termografija takođe omogućava da se posmatraju temperaturne promene. Topli objekti na termovizijskoj kameri izdvajaju se iz hladnije pozadine, što znači da ljudi, toplokrvne životinje i grejna tela postaju lako vidljivi i danju i noću. Ovo čini termografiju posebno korisnom za vojsku i druge korisnike nadzornih kamera.

    2. Toplotno snimanje u građevinarstvu i arhitekturi

    2.1. Termografija pokazuje toplotne mostove

    Termografija se već izvesno vreme koristi i u građevinarstvu. Termovizijskom kamerom, na osnovu principa toplijih i hladnijih tačaka u nekom prostoru, može se utvrditi koji elementi zgrade imaju višu temperaturu od drugih. Ovi elementi predstavljaju mesta ili površine objekta sa povećanom toplotnom propusnošću i znak su da nešto nije u redu sa omotačem zgrade. U većini slučajeva radi se o toplotnim mostovima, oštećenjima fasade i/ili izolacije, ili lošoj termoizolaciji ili nezaptivenosti; vlaga i buđ jednako utiču na prenos toplote, zapravo, njeno gubljenje iz zgrade. Termografija ili termovizijsko snimanje je osnovni postupak za procenu stanja objekta, na osnovu kojeg se potom planira njegova sanacija.

    2.2. Termičko snimanje tokom gradnje

    Velika prednost korišćenja termografije tokom izgradnje je analiza onoga što je već urađeno. Pre nego što se omotač građevine ispuni izolacijom, može se proveriti da li na fasadi postoje određena mesta sa neobjašnjivo povećanom toplotnom propusnošću, koja neće moći da se reše samo termoizolacijom. To znači da se toplotni mostovi mogu otkriti na vreme i pravilno sanirati tokom izgradnje. Snimanje cele fasade pre i posle ugradnje izolacije je takođe odličan način da se vizuelno dokumentuju poboljšanja napravljena postavljanjem izolacije.

    Snimak termo-kamerom
    Termo-kamera omogućava lociranje toplotnih mostova na površini zgrade. Mesta sa povećanom toplotnom provodljivošću su obojena crvenom bojom

    3. Unutrašnja i spoljna termografija

    3.1. Termografija i vremenske prilike

    U oblasti građevinarstva termografija može da služi kao vid kontrole unutrašnjih i/ili vanjskih radova. Eksterno termografsko snimanje, koje se koristi za određivanje toplotne propustljivosti omotača zgrade, uglavnom se izvodi u hladnijem delu godine, tokom grejne sezone. Zimi je najveća temperaturna razlika između zagrejanih unutrašnjih prostora i negrejanog, hladnog okruženja, što omogućava lakšu detekciju, interpretaciju analiza i tačnije podatke. Za razliku od eksterne termografije, unutrašnje termografsko snimanje se u principu može izvoditi u bilo koje vreme i ne zavisi od specifičnih vremenskih ili temperaturnih uslova, premda se za što tačnije rezultate i lakšu analizu uvek preporučuje snimanje u hladnom delu godine.

    3.2. Sunčevo zračenje

    Mnogi stručnjaci preporučuju sprovođenje termografskih istraživanja u mraku, jer jako sunčevo zračenje može ometati proces termografskog snimanja i otežati tumačenje rezultata. Drugi smatraju da je dovoljan hladan i oblačan dan. U svakom slučaju, najvažnije je da rezultate tumači iskusna i kvalifikovana osoba. U svojoj analizi stručnjak će moći da uzme u obzir i manje idealne uslove koji su uticali na kvalitet snimka i prema tome će prilagoditi svoje zaključke. Ispravna interpretacija slika je stoga ključna.

    4. Termalna kamera

    4.1. Šta je termalna kamera?

    Termografska ili termalna kamera je uređaj za izvođenje termografije, odnosno, termografsko snimanje kojim se prave slike sa prikazima raspodele toplote po površini objekta. Profesionalac mora biti u stanju da pravilno protumači i oceni ono što vidi. Na taj način se detektuju gubici toplote na omotaču zgrade. Slika koju je napravila termografska kamera pokazuje moguće nedostatke do kojih je došlo tokom izgradnje. Termo-kamere obično detektuju zračenje u dugom infracrvenom opsegu elektromagnetnog spektra (9-14 μm) i termografe ili slike ovog zračenja.

    4.2. Kvalitet termalne kamere je vrlo važan

    Kvalitet i rezolucija termo-kamere su od ključne važnosti za obavljanje tačnih termografskih pregleda omotača zgrade, posebno kada na slici treba da se uhvati cela fasada. Kao i kamere drugih vrsta, termalne imaju različita sočiva, a za fotografisanje cele fasade se koristi širokougaoni objektiv. Ako je fasada zaista velika, potrebno je napraviti nekoliko slika i spojiti ih kompjuterski, u zavisnosti od veličine objekta. Cena kamera raste sa rezolucijom snimanja koliko i brojnošću bilo koje dodatne opreme.

    Termografski snimak leti
    Termografija leti: jasno je da toplota prolazi u unutrašnjost najviše kroz prozor, u stvari kroz staklo, a tamo gde je klima-uređaj temperatura vazduha je najniža

    5. Očitavanje termografske slike

    Najpogodnije vreme za obavljanje ovakvog pregleda zgrade je zima, jer se tada najbolje vide gubici toplote. Tada je razlika između spoljašnje i unutrašnje temperature zgrade najveća. Na snimku su mesta s istom temperaturom obojena istom bojom, tako da se mogu jasno razlikovati tačke sa različitim temperaturama. Tačke na kojima je temperatura najviša su obojene narandžasto ili crveno i takođe predstavljaju toplotne mostove. Što su crvenije, to je veći gubitak toplote. Ovo važi za spoljno termografsko snimanje.

    Toplotne mostove je najlakše izbeći pravilnim i kvalitetnim planiranjem kuće i pravilnom realizacijom konstrukcije i svih detalja, ali ako se ipak pojave, moraju se što pre sanirati.

    Za unutrašnju termografiju važi upravo suprotno. Tu su toplotni mostovi predstavljeni plavom bojom, jer su ti delovi hladniji u odnosu na unutrašnje prostorije, dok su toplije površine obojene žutom, narandžastom i crvenom bojom.

    6. Termovizijski pregled objekta

    Termovizijsku kontrolu svog doma ne možete uraditi sami. Za takav pregled najbolje će biti da angažujete stručnu osobu ili preduzeće koje se takvom delatnošću bavi. Rekli smo da su analiza i tumačenje slika najvažniji i za to vam profesionalac i treba, premda termovizijsko snimanje možda i možete da obavite sami. Nakon završetka snimanja, takva osoba sastavlja izveštaj koji sadrži slike na kojima se vide mesta sa toplotnim gubicima. Takođe, stručnjak će izvršiti i poređenje stvarnih i dozvoljenih toplotnih gubitaka, prema PURES. Na kraju, predložiće vam i razumne, u stvari, realno primenjive mere koje možete preduzeti kako biste sanirali kritična mesta.

    7. Koliko koštaju termo kamera i termografija?

    Cena osnovnog termografskog pregleda kuće ili stana, sa oko 8 slika, izlazi oko 90 EUR. Za detaljniji pregled i do 30 slika, biće potrebno oko 160 EUR. Cena termografskog pregleda manjeg poslovnog ili industrijskog objekta sa do 50 slika je oko 350 EUR. Obimniji termografski pregled sa do 200 slika bi iznosio oko 900 EUR.

    Termovizijska kamera
    Termalne kamere se takođe koriste za nadzor i bezbednost
    Stručni članak 2162
    Autor: Daibau trendovi magazin

    Da li Vam je članak bio koristan?


    Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
    Ideje za uređenje doma

    Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

    Tražite dobre izvođače radova za područje Termovizija?

    Imamo čak 36 izvođača radova za područje Termovizija:

    Besplatna pretraga
    Tražimo lokalno
    Bez provizije
    Imamo čak 36 izvođača radova za područje Termovizija
    8.8
    0

    ARTIST037


    9.8
    0

    COMALCO DOO NOVI SAD


    9.2
    0

    ENERGOMONT DOO BAČKI VINOGRADI


    9.4
    0

    AGENCIJA ZA KONSALTING I MENADŽMENT TEHVAS


    Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
    © 2023 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana