Za područje

  Vinilne podne obloge

  Članak je pregledalo čak 2818+ korisnika
  Vinilne podne obloge su sa napretkom tehnologija proizvodnje postale odlična alternativa drugim vrstama podova. Da bismo vam olakšali izbor, izdvojili smo neke od njihovih prednosti, među kojima su osim kvaliteta, brojne varijante dizajna namenjene svim prostorijama doma, pristupačne cene i lako održavanje. Osim toga, pozabavili smo se i načinima postavljanja koji nisu previše zahtevni.
  Stručni članak 2818
  vinilne podne obloge
  Imamo čak 1106 izvođača radova za područje Vinilni podovi, PVC podovi:

  1. Šta su i kakvi su vinilni podovi

  Naziv vinilnih podova dolazi od skraćenice PVC, tačnije, polivinilhlorida. Međutim, PVC se ne koristi uvek kao jedina sirovina za ovaj proizvod, pošto zbog sadržaja hlora nije potpuno bezopasan po zdravlje. Komercijalni naziv za vinil kao materijal uključuje i druge vrste plastike. Na primer, sve više se koriste EVA i PEVA materijali, koji su mnogo pogodniji za upotrebu u stambenim i poslovnim prostorima.

  Vinilni podovi su itekako zastupljeni u poslovnim i komercijalnim zgradama, a sve se više koriste i u opremanju kuća i stanova. Proizvodnja vinila stara je više od 50 godina, ali se tehnološki stalno unapređuje. Sada se u prodaji mogu naći homogene i heterogene vinilne podne obloge. Homogene podne obloge sastoje se od jednog sloja vinila, dok se heterogene vinilne obloge sastoje od više slojeva različitih materijala, uglavnom sa zvučnom izolacijom ili slojem koji služi za ublažavanje udaraca i padova.

  2. Prednosti vinilnih podova

  Prva prednost vinilnih podova je trajnost. Deblji gornji sloj vinilnog poda štiti od udara predmeta. Ove podne obloge su takođe elastične, što znači da lako podnose pomeranje podne površine (hodanje, skakanje, trčanje...) bez nastanka pukotina ili vidljivih deformacija.

  Tehnologija proizvodnje pruža neograničene mogućnosti dizajna. Napredne tehnike štampanja vinilnih podova u kombinaciji s utiskivanjem reljefa omogućavaju vrlo ubedljive imitacije drveta, kamena ili drugih modernih tekstura.

  Prednost vinila je i u tome što mu je gornji sloj antibakterijski i antistatičan, što znači da su obloge pogodne i za osobe koje pate od raznih tipova alergija.

  Održavanje im je takođe jednostavno, jer se mogu čistiti i vlažnom krpom zbog otpornosti na vlagu.

  Vinilni pod kao imitacija drvenog
  Vinilni pod kao imitacija drvenog

  3. Slabosti vinila

  Uprkos činjenici da je vinil veoma izdržljiv materijal, on se „ne ponaša“ najbolje pod prevelikim opterećenjima. Postavljanje teških predmeta, komada nameštaja ili pokućstva te inventara u magacinima ili sličnog, na vinilu se ne preporučuje. Dakle, ova podna obloga nije dobar izbor za skladišta, radionice ili proizvodne objekte. Direktno izlaganje suncu i visokim temperaturama takođe nije povoljna opcija. Njegova boja može izbledeti, a visoke temperature ga mogu deformisati. Vinil stoga nije pogodna obloga za spoljašnje površine. Pošto u enterijeru nije direktno izložen sunčevoj svetlosti, nikakvih problema u tom smislu neće ni biti, pa se može uzeti za bilo koju prostoriju.

  4. Postavljanje vinila

  Vinil se može postaviti na postojeće podne obloge kao što su keramičke pločice ili parket. Ovo je velika prednost i omogućava vam da vrlo lako obnovite pod ili podove u svom domu. Međutim, ne preporučuje se postavljanje novog preko starog, dotrajalog vinila ili laminata. Ako vam smeta hladnoća (kao što su keramičke pločice), vinil možete iskoristiti kako biste pod učinili toplijim i prijatnijim. Vinil se može postaviti i u novoizgrađenim objektima direktno na cementnu košuljicu ili estrih. Pri tome, mora se samo obratiti pažnja na pravilnu pripremu podne površine.

  4.1. Postavljanje vinila - priprema poda

  Prilikom postavljanja direktno na košuljicu ili estrih, podloga mora biti sasvim suva, ravna i čista. Ako na njoj postoje pukotine ili bilo kakva oštećenja druge vrste, moraju se popuniti pre nastavka posla.

  Ako ćete vinil postavljati na postojeću podnu oblogu (keramiku, parket...), dobro proverite da na podu nema eksera niti tragova vlage. Uklonite sve neravnine i nanesite masu za ravnanje. Ovo je važno jer bi se na novom vinilnom podu izbočine i nepravilnosti takođe videle, a i osećale pod stopalima. Ako su fugne između keramičkih pločica uže od četiri milimetra, a pod je inače sasvim ravan, ravnajuća masa neće biti potrebna. Samo vodite računa o tome da se spojevi vinilnih ploča ne poklapaju sa fugnama između pločica.

  Najpogodnija osnova za polaganje vinila je brušena šperploča, koja stvara mekši, topliji i prijatniji pod.

  4.2. Polaganje vinilnih ploča na „klik“

  4.2.1. Postavljanje vinila - prethodna priprema

  Preporučujemo da pre nego što počnete rad proverite da li je sav materijal prikladan, odnosno, odgovarajući. Zapravo, raspakujte sve pakete i poređajte ploče tako da ih lepo vidite. Obratite pažnju na ujednačenost boje ili šara, moguća mehanička oštećenja i nedostatke. Vrlo je važno da se materijal pre postavljanja aklimatizuje na prostor u kom će biti. To praktično znači da treba da „odleži“ na sobnoj temperaturi bar dva dana. Vinil se rasteže na toplom i skuplja na hladnom, pa će se u tom roku stabilizovati. Zbog tog rastezanja materijala takođe je važno da se ostavlja razmak od najmanje 5 milimetara duž ivica, kako bi vinil mogao da „radi i diše“ shodno promenama mikroklimatskih uslova u prostoriji.

  4.2.2. Postavljanje vinila na „klik“

  Postavljanje se uvek počinje u levom uglu i nastavlja udesno i na gore. Distancerima označite minimalno rastojanje od 5 mm od zida i obratite pažnju na poravnanje ploča, odnosno, lajsni. Pričvrstite ceo red zajedno. Na kraju, opet, držite minimalnu udaljenost od zida. Kada završite sa polaganjem ploča, uklonite distancere. Preostali razmak do zida pokriva se odgovarajućim, takozvanim, ivičnim lajsnama ili profilima.

  4.3. Postavljanje vinilnih ploča lepljenjem

  Vinil se takođe može lepiti na podlogu. Time se sprečava prodor vode ispod ploča, što je naročito važno ako ih upotrebljavate za kupatilo, toalet ili kuhinju - u stvari, svaku prostoriju s povišenom koncentracijom vlage. Svakako, i u ovom slučaju se pre početka rada mora proveriti podloga - ona treba da je sasvim suva, ravna i čista. Masa za ravnanje nanosi se u sloju debljine od najmanje 3 mm. Potom se nanosi lepak (najbolje onaj koji preporučuje proizvođač) i najzad, ređaju ploče ili razvlače rolne. Na kraju se pod dodatno poravnava, u stvari, sabija valjkom.

  4.3.1. Vinil za podno grejanje

  Ako ćete lepiti vinil na podove sa podnim grejanjem, mora se voditi računa da temperatura na površini sa vinilom ne prelazi 25°C. Vinil je materijal odlične termoprovodljivosti.

  4.3.2. Još neke napomene

  • Pre nego što počnete sa poslom, ostavite vinil da leži u prostoriji u kojoj ćete ga postaviti najmanje 2 dana. Tako će se materijal prilagoditi mikroklimatskim uslovima.
  • Vrlo je bitno da podloga na koju ćete lepiti vinil bude suva, glatka i ravna.
  • Obratite pažnju na smer ploča, rolni ili letvica - sve moraju biti okrenute u istom pravcu.
  • Pažljivo pratite uputstva proizvođača.

  5. Gde se sve može upotrebiti vinil?

  Vinilne ploče su pogodne za vlažne prostorije koliko i one sa podnim grejanjem. Pošto su vrlo izdržljive i otporne, mogu se postaviti u prometnim hodnicima, kuhinjama i na drugim sličnim mestima. Vinil se isto tako može koristiti za stepenice, pri čemu utiče na debljinu gazišta. Uz vinilne podne obloge prodaju se i odgovarajuće ivične, prelazne i ugaone lajsne, pa ne zaboravite da i njih kupite uz ostali materijal, jer bez njih nećete moći da završite zadatak.

  Vinilni pod kao imitacija keramike
  Vinilni pod kao imitacija keramike

  6. Vinilne podne obloge – cena

  Cena obloga zavisna je od tipa (ploče ili rolne, letvice), boje, zaštitnih premaza i, svakako, ponuđača usluga. Cena PVC podnih obloga obično se kreće između 12 i 20 EUR/m2. Za samo postavljanje naplaćuje se od oko 5 EUR/m2 pa naviše.

  Stručni članak 2818
  Autor: Daibau trendovi magazin

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Tražite dobre izvođače radova za područje Vinilni podovi, PVC podovi?

  Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
  Ideje za uređenje doma

  Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

  Imamo čak 1106 izvođača radova za područje Vinilni podovi, PVC podovi:

  Besplatna pretraga
  Tražimo lokalno
  Bez provizije
  Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
  © 2024 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana