Za područje

  Dekorativni beton: cena štokovanog, poliranog, pranog i brušenog betona

  Članak je pregledalo čak 10502+ korisnika
  Beton se oduvek ubraja među glavne građevinske materijale, a u skorije vreme sve se češće koristi kao vidljiv, dekorativni element savremenih objekata. Vidljiv beton krasi mnoge hotele, lokale, galerije, trgovine, pa i porodične kuće. Njegova naročita prednost su brojne mogućnosti obrade, odnosno, načini na koje sve može da izgleda u enterijeru i eksterijeru. Možete izabrati štokovan, brušen, pran ili poliran beton.
  Stručni članak 10502
  dekorativni beton
  Imamo čak 948 izvođača radova za područje Teraco kamen:

  1. Vrste vidljivog betona

  Postoji više vrsta vidljivog betona od kojih je svaka primerena tačno određenom objektu ili prostoru. Neki od dekorativnih betonskih podova se rade direktno na postojećoj podlozi, dok neke vrste zahtevaju posebnu. U suštini, razlikuju se dva tipa dekorativnog betona: prvi je onaj koji se pravi brušenjem i poliranjem postojeće betonske ploče pri čemu se ta površina tanji, a drugi je onaj koji se pravi dodavanjem tanjeg sloja betona preko podloge.

  Savet stručnjaka iz firme PR postavljanje podnih i zidnih obloga KAMEN ART

  1. Koje usluge nudi firma KAMEN ART?

  Firma “Kamen Art” jeste mlada firma ali sa iskusnim majstorima preko 25 godina iskustva. Firma nudi usluge u postavljanju teraco podova livenih na licu mesta, teraco stepenica, zidova, terasa, staza itd. koji u završnoj obradi mogu biti polirani, brušeni, štokovani i prani. Radimo i pikovane i štokovane fasade kao i ugradnju kamena kako lomljenog tako i sečenog kamena.

  2. Koliko je bitan odabir adekvatne podloge u određenom prostoru?

  Pravilan odabir podloge kako u enterijeru tako i u eksterijeru nije samo stvar ukusa već stvar odabira kvalitetnog i postojanog materijala, takođe možemo spomenuti i da je vrlo bitan i zbog ekoloških standarda.

  3. Šta je teraco i koje su njegove prednosti?

  Teraco je mešavina mermernog granulata i cementnog agregata i vode, po potrebi i oksidisane boje. Teraco je italijanska reč za terasu, ovaj materijal se najčešće koristio kao završna obloga za terase i stepeništa. Najviše se koristio u 19. i prvoj polovini 20. veka u svim kako javnim objektima ali i u privatnim. Početkom 21. veka ponovo dolazi do sve veće potražnje za teraco podovima. Teraco može biti liven na licu mesta ili montažni poput montažnih stepenica, cokle, prozorskih klupica i sl. Prednosti teraca su to što je ekološki materijal, prirodnih i postojanih boja, koji pravilno ugrađen, na kvalitetnu podlogu, postaje praktično neuništiv. Vrlo se lako održava uz pomoć vode i blagih neutralnih sredstava za čišćenje. Jedna od najvećih prednosti teraca je što može biti ponovo obrušen i ispoliran čime dobija potpuno novi izgled. Dodatnim poliranjem zaštitnim sredstvima za impregnaciju teraco postaje lepši i dugotrajniji.

  G-din Predrag Starčević, PR postavljanje podnih i zidnih obloga KAMEN ART

  2. Prani beton

  Prani beton se pokazao kao, može se slobodno reći, omiljena vrsta poda za enterijer i eksterijer. Prani je beton dekorativna vrsta vidljivog betona koja se dobija pranjem, odnosno, skidanjem tankog sloja površine. Na taj način se zapravo ističe struktura i tekstura agregata koji postaje ukrasni element. Pravljenje ovakvog poda zahteva usklađenost betoniranja i završne obrade, koje se rade odmah po ugradnji. Kako se to izvodi? Betonska se ploča izliva u fazama na površini određene kvadrature. Kada se beton potom stegne do izvesne mere, sledi obrada površine i to takva da se glatki sloj betona guli pranjem pod pritiskom i ostavlja ogoljen agregat. U ovom poslu je vrlo važno poštovanje satnice, pošto beton sme da se stvrdne samo do tačno određene tačke, jer u suprotnom ne može više da se pere. Na kraju dolazi i impregnacija takve površine kojom se štiti od vremenskih prilika i habanja.

  Prani beton je vrlo čest u javnim prostorima, jer je zaista lepo izgleda i ima potrebne karakteristike – izdržljiv je i ne kliže se. Finalni izgled pranog betona dobija se dodavanjem različitih elemenata kakvi su pigmenti i minerali, cementi i granulati.

  3. Poliran beton

  Poliran se beton odlikuje izuzetnom estetikom i kvalitetom. On krasi mnoge javne objekte i površine, jer mu projektanti zbog brojnih odličnih karakteristika daju prednost nad drugim podnim oblogama. Jedna od njih je i izuzetna izdržljivost. Brušenjem i poliranjem se skida gornji sloj betona, a površina koja ostane se potom impregnira posebnim sredstvima. Prednosti poliranog betona su i to da ne dozvoljava razvoj alergena, bakterija niti plesni. Poliran beton ne zahteva ni mnogo nege, osim povremene obnove impregnacije na svakih nekoliko godina.

  Mogućnosti poliranog betona se umnožavaju i time što njegov završni izgled može da se menja. Jedini je uslov da se boja veziva te vrsta i veličina agregata izaberu pre ugradnje. Brušenjem agregat postaje toliko vidljiv da se na posletku dobije teraco pod. Za kraj sledi završno poliranje do punog sjaja. Pre početka upotrebe, polirani se beton štiti od habanja dubinskom impregnacijom.

  Poliran beton ili teraco je najčešće korišćen materijal za javne objekte
  Poliran beton ili teraco je najčešće korišćen materijal za javne objekte

  3.1. Kakva je razlika između pranog i poliranog betona?    

  Prani beton (teraco) se kao podna obloga pravi direktno na betonskoj površini u debljini od oko 2 cm, ako se radi o poliranom betonskom podu te se armirano-betonska podloga na licu mesta brusi i polira. Betonska podloga u tom je slučaju finalni pod. Kada se pravi poliran beton takođe se koristi postojeća ploča kao podloga, ali joj se ništa ne dodaje već skida površinski sloj. Dubina do koje se brusi, odnosno, koliki se sloj skida, zavisi od želje naručioca; da li hoće da agregat bude više ili manje vidljiv. A postoji i mogućnost da beton izgleda ujednačeno, monohromno i monolitno, bez ikakvih dodataka.

  4. Štokovani beton

  Štokovan se beton smatra idealnim za spoljne površine. Štokovanje je, zapravo, proces pri kome se prethodno izbrušena površina okljucava ili špikuje (bode) udarnim, profilisanim čekićem (HTC) ručno ili mašinski. Ovakvom obradom cement i agregat postaju hrapavi i, samim tim, nastala zrnasta površina izgleda odlično, kvalitetna je i, najvažnije, ne proklizava. Na kraju se i ona impregnira da bi bila što trajnija.

  Štokovan beton je pogodan za javne površine – trgove, pločnike, trotoare, staze, parkove, prilaze trgovinskim i sportskim centrima kao i svim sličnim mestima izloženim svakodnevnoj upotrebi, opterećenju i vremenskim prilikama i neprilikama. Ovakav beton se i lako održava, pošto se čisti na uobičajene načine; jedino je bitno da mu se impregnacija obnavlja na svakih par godina. Dubinska impregnacija ga štiti od smoga, taloga, snega i soli.

  5. Brušeni beton

  Brušeni betonski pod je takođe idealan za spoljne površine, pošto se ne kliže; lako se pravi kao i poliran beton, s tim da se kod brušenih betona finalna površina ne polira tako da bude sasvim glatka. Tu je mnogo važnija dubinska impregnacija koja beton štiti od smrzavanja.

  Brušen beton se pravi na armiranoj betonskoj ploči koja mora biti određene debljine i mašinski uglačana. Pripremljena ploča se dalje brusi po fazama do određene dubine, a koliko će to biti zavisi od toga koliko se želi da agregat bude vidljiv. Prilikom rada se koriste teške mašine i oprema za brušenje. Na kraju, ovako obrađen pod postaje površina u eksterijeru koja izgleda monolitno i kompaktno, a obezbeđuje izdržljivost i dugotrajnost.

  6. Mikrotoping (microtopping) beton

  Mikrotoping beton je dekorativna vrsta sastavljena od određenih polimera kojima se obogaćuje cement, a namenjen je samo „zalivanju“ površina. U suštini, ovaj je beton veštačka smesa koja se razliva preko estriha. Budući da je vrlo adhezivna, prianja na svaku vrstu podloge i materijala. Mikrotoping može da se koristi i za spoljne i za unutrašnje površine. Ne moraju nužno biti ravne, jer se mikrotoping vezuje i za vertikalne površine. Kako će izgledati kada se završi zavisi od naručioca. Postoje brojne boje i nijanse, kao i načini obrade kojom se postiže izgled ispranog, pohabanog ili poliranog betona.

  7. Premazi za beton, spolja

  Dekorativni beton zahteva održavanje da bi što duže zadržao svoj kvalitet i izgled. Preventivni premazi za beton produžavaju vek trajanja izloženih površina pošto štite od atmosferskih uticaja, vlage i mikroorganizama, rastvora i kiselina. Premazi mogu biti za vodonepropusnost, hidroizolaciju, prajmeri ​​i materijali za sanaciju i zaštitu betona.

  8. Dekorativni beton - cena

  8.1. Prani beton - cena

  Koliko košta prani beton? Prani beton košta 12-20 EUR/m2.

  8.2. Poliranje betona - cena

  Koliko košta poliran beton? Cena poliranja je 10-20 EUR/m2.

  8.3. Štokovani beton - cena

  Koliko košta štokovani beton? Štokovanje se kreće od 20 EUR/m2.

  8.4. Dijamansko brušenje betona - cena

  Koliko košta brušenje betona? Cena poliranja betona se kreće 5-6 EUR/m2.

  8.5. Mikrotoping beton - cena

  Koliko košta mikrotoping beton? Cena mikrotopinga je 40-55 EUR/m2.

  Pošaljite nam upit ili postavite pitanje.

  Stručni članak 10502
  Autor: Daibau trendovi magazin

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Tražite dobre izvođače radova za područje Teraco kamen?

  Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
  Ideje za uređenje doma

  Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

  Imamo čak 948 izvođača radova za područje Teraco kamen:

  Besplatna pretraga
  Tražimo lokalno
  Bez provizije
  Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
  © 2024 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana