Teraco kamen, cena

Koliko košta teraco? Cena teraca najviše zavisi od vizuelnog efekta koji želite da postignete. Na konačnu cenu ne utiče samo cena granulata već i način obrade teraca, odnosno, završne površine koliko i boja. Teraco pod debljine 2 cm, zajedno s ugradnjom i brušenjem, bez ivičnjaka i dilatacije, košta oko 35-60 EUR/m2.

Kome poveriti izradu teraco poda? Pošaljite upit odgovarajućim i ocenjenim teracerima u vašoj okolini - besplatno i bez obaveza! Dovoljno je da popunite formular ispod.

Zatražite ponudu:
Nađi majstore

Cena teraco poda


Cena teraco poda. Cena teraco poda debljine 2 cm, zajedno s ugradnjom i brušenjem. Cena teraca bez ivičnjaka i diletacije.

35.00 €/m2

VEOMA NISKA CENA
€/m2

SREDNJA CENA
60.00 €/m2

NAJVIŠA CENA
ŽELIM PONUDU IZVOĐAČA RADOVA
Teraco kamen, cena

DETALJNIJE CENE ZA Teraco kamen

vaša količina

jedinica

okvirna cena

vaša cena

Nabavka betona za podove

Cena betona za podove. Cena nabavke betona za podove.€/m3

m3
potražnja>

Obrada pranog i poliranog betona

Cena obrade pranog i poliranog betona. Cena finalne obrada poda - pranog i poliranog betona.€/m2

m2
potražnja>

Ugradnja, brušenje i ravnanje betona

Cena ugradnje, brušenja i ravnanja betona.€/m2

m2
potražnja>

Impregnacija dekorativnog betona

Cena impregnacije dekorativnog betona. Cena zaštite površine dekorativnog betona.€/m2

m2
potražnja>

Mikrotoping beton za podove

Cena mikrotoping (microtopping) betona za podove. Cena nabavke i ugradnje mikrotoping betona za podove.€/m2

m2
potražnja>

Mikrotoping beton za zidove

Cena mikrotoping (microtopping) betona za zidove. Cena nabavke i ugradnje mikrotoping betona za zidove.€/m2

m2
potražnja>
Ukupno:
Pošalji potražnju >

Da li Vam je kalkulator bio koristan?

Ideje za uređenje doma

Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

Teraco kamen - sve što treba da znate

1. Teraco kamen - šta sve treba da znate?

Teraco je vrsta poda, tačnije, način izrade kamenog poda koji su pre više stotina godina smislili majstori sa Mediterana. U svežu glinenu površinu utiskivali su komadiće kamena i njima je šarali. Danas je, dakako, proces rada usavršen, materijali su raznorodniji i brojniji, alati i oprema bolja, pa se podovi rade brže, ali ne nužno i bolje. Pogledajte samo stara zdanja i sve će vam biti jasno. Međutim, ovde ćemo govoriti o deliću takve istorije u vašem domu. 

Ako tražite izdržljivu podnu oblogu čije je održavanje nezahtevno i jeftino, preporučujemo da obratite pažnju na teraco podove. Pogodni su za podrume, terase, holove, hodnike, prolaze, foajee, ali i prostorije kakav je dnevni boravak. Teraco podovi se mogu postaviti gde god postoji betonska podloga ili cementna košuljica, odnosno, estrih pod. Osnova teraca je cement u koji se dodaju čestice i delići agregata (kamene ploče ili pločice, krhotine, šljunak, pesak ...). Po izgledu je sličan poliranom mermeru ili granitu, premda mu se mogu dodati razni dodaci poput boje ili obojenih materijala tako da se konačan izgled sasvim prilagodi stilu i dezenu enterijera. Iako se teraco najčešće nalazi u javnim i vladinim zgradama, crkvama, školama i bolnicama, postaje sve popularniji i za porodične kuće i stanove.

Teraco kamen
Teraco je izuzetno izdržljiva i dogovečna vrsta poda, pa je sve popularniji i u domovima

1.1. Stara tehnika odgovarajuća savremenom uređenju

Teraco, na italijanskom znači terasa (terrazzo) i poreklom je sa Mediterana. Napravljen je pre više stotina godina utiskivanjem kamenih strugotina u površinu prirodne gline, koja je zatim zaptivana kozjim mlekom. Vremenom je glina zamenjena cementom, a na površini ovog ukrašenog poda sada se mogu naći komadići stakla, obojeni kamenčići i drugi granulati u boji. Savremeni teraco uključuje polimere, smolu i epoksid, koji poboljšavaju teksturu i strukturu, smanjuju pukotine i povećavaju trajnost materijala. A kozje mleko? Nema ga više! Današnji teraco je čvrst i gust i ne zahteva površinsko zaptivanje. Poliranjem i brušenjem dobija sjaj koji traje godinama.

1.2. Lepa, čista i otporna površina

Stari teraco podovi ni danas ne izgledaju ništa manje atraktivno ni zapanjujuće, jer komadići svetlucavih agregata hvataju odsjaje i stvaraju igre svetlosti. Strugotine od prirodnog kamena poput mermera, granita i kvarca najbolji su izbor za ukrašavanje teraca, premda se koriste i druge vrste materijala, uključujući staklene kamenčiće, sintetičke strugotine i čestice silicijum-dioksida u širokoj paleti boja. Iskusni majstori za teraco mogu stvoriti vrlo složene obrasce i pretvoriti obične podove u umetnička dela. Teraco je izdržljiv i otporan, a njegova neporoznost sprečava pojavu mrlja i razvoj bakterija, što ga čini najboljim izborom za vrlo prometna mesta.

1.3. Kako se danas koristi teraco?

Tehnički i tehnološki napredak omogućio je, između ostalog, i sve rašireniju upotrebu teraca. Danas to više nije samo materijal za izradu podova već i za druge površine. Mnogi proizvođači keramike imaju sopstvene linije teraco zidnih i podnih pločica. Takođe se koristi za izradu kuhinjskih i kupatilskih pultova te zadnjih stranica različitih namena. Ovaj sve popularniji materijal koristi se i za izradu pokućstva, rasvete i dekora. Neki dizajneri od njega stvaraju unikatne kreacije, jer ih materijal, očigledno, inspiriše.

1.4. Tehnički kamen - veštački mermer

Tehnički mermer je još jedan naziv za industrijski proizvod od pravog mermera, koji čini više od 90% ukupne mase a 5 -10% je sintetički poliester, koji deluje kao vezivo, a odlikuje se posebnim fizičko-mehaničkim svojstvima. Mešani kamen ima izvrsna tehnička, fizičko-mehanička i estetska svojstva, slična, ali često i kvalitetnija od onih sadržanih u raznim vrstama prirodnog mermera.

1.5. Prednosti teraco podova

- Unutrašnjosti vašeg doma dodaće notu klasičnog i prestižnog.
- Prosečan vek trajanja mu je 75 godina.
- Ekološki je prihvatljiv, jer mnogi proizvođači koriste reciklirane materijale.
- Lako se čisti - samo treba da se pomete i obriše; uživaćete decenijama.
- Na raspolaganju su nebrojene mogućnosti kombinovanja boja i dezena.
- Može se koristiti u bilo kom delu kuće, bez obzira na to koliko je mesto frekventno ili opterećeno.
- Neverovatno je izdržljiv.
- Dobro zadržava toplotu, pa se može koristiti kao obloga za podno grejanje.
- Otporan na plesni, vodu, mrlje i bakterije.
- Može se koristiti u eksterijeru.

1.6. Slabosti teraco podova

Izrada teraco podova je posao isključivo za profesionalce; vrlo je intenzivan i zahtevan, što znači i da je jedna od skupljih vrsta podova. Podovi bez ili sa minimalnim geometrijskim uzorcima koštaju između 16-22 EUR/m2 i više, a troškovi mogu da se povećaju ako hoćete složenije ili brojnije dezene ili skuplje agregate.
- Teraco je klizav kada je mokar - ali i kad je suv, ako nosite čarape. Padnete li na takav pod, osećaćete se kao da ste pali na betonski pločnik, pa ne preporučujemo teraco za domaćinstva sa malom decom ili starijim osobama.
- Bez podnog grejanja, pločice u zimskim mesecima mogu biti hladne i tvrde.
- Ako teraco nije urađen kako treba, lako će ispucati. Te pukotine može da popravi samo majstor.

2. Teraco podovi - izvođenje prepustite stručnjacima

Izrada teraca je vrlo zahtevna, i fizički i zanatski, pa je to posao isključivo za profesionalce. Od pravilne izrade zavisi da li će ispucati ili ne i koliki će mu biti vek trajanja. Pored znanja i iskustva, za izradu teraco poda potrebni su i posebni, specijalizovani oprema i alat. Stoga preporučujemo da kontaktirate nekog od iskusnih majstora. Možete ga pronaći i na portalu Daibau.rs, gde ćete, takođe, moći da pročitate i ocene prethodnih mušterija i pogledate reference izvođača.

3. Najčešće vrste teraco podova

Teraco podovi su višenamenski, izdržljivi i laki za održavanje. Iako je teraco kompozitni materijal, jedna je od ekološki najprihvatljivih podnih obloga na savremenom tržištu. Ima mnogo različitih vrsta, u zavisnosti od upotrebljenih materijala i proizvodnih metoda. Slede neke od najčešće korišćenih vrsta teraco poda poslednjih godina.

3.1. Epoksidni teraco

Trenutno jedna od najpopularnijih vrsta teraca, epoksidni teraco, zahteva najmanje održavanja. Takođe je jedan od tipova s višestrukom namenom, jer se može koristiti za podne obloge kao i za proizvodnju radnih ploča, pultova, pločica i tome sličnih elemenata pokućstva. Ako ovome dodamo fleksibilnost oblikovanja - mogućnosti primene su bezmalo neograničene - u smislu kombinacije boja i materijala. Jedna od slabosti epoksidnog teraca je što se ne preporučuje za eksterijer, jer ne podnosi promenljive i teže spoljne uslove.

3.2. Cementni ili izliveni teraco

Ova vrsta teraca se posebno preporučuje za prometna mesta kakva su tržni centri, aerodromski terminali, univerziteti. Zbog svoje izdržljivosti i činjenice da je vrlo isplativa opcija, sve se više koristi. Za proizvodnju cementnog teraca važno je da vreme pogodno, odnosno, da su temperaturni uslovi takvi da teraco neće ispucati. Ne manje je važna mešavina od koje će se teraco praviti, zapravo, srazmera elemenata, ali i pravilan način izrade.

3.3. Rustični ili prani teraco

Za razliku od epoksidnog teraca, rustični teraco je pogodniji za vanjsku upotrebu zbog površine nalik mermernoj, koja se pravi hrapavom da bi bila manje klizava. Rustični teraco se može češće naći u otvorenim delovima hotela, tržnih centara, muzeja, gradskih kuća i većine komercijalnih zgrada sa vodenim elementima kao što su bazeni, fontane, ribnjaci ili veštački vodopadi.

4. Teraco kamen - izrada i održavanje

4.1. Izrada teraco podova

Teraco se radi po meri na gotovoj, čvrstoj betonskoj podlozi, što ga čini posebno pogodnim za domove koji imaju betonske podne ploče ili cementnu košuljicu, odnosno, estrih. Izlivanje može trajati od nekoliko dana do nekoliko nedelja, u zavisnosti od veličine poda i složenosti dezena.

4.1.1. Priprema podloge

Postojeće podne obloge (keramičke pločice, parket i slično) se prvo uklanjaju, a zatim se betonska podloga brusi kako bi se osiguralo adekvatno prijanjanje smeše za teraco. Podloga za teraco mora biti suva, ujednačena i ravna. Ako u podlozi postoje pukotine, one se moraju popuniti, a ako podloga nije ravna, mora se poravnati tzv. ravnajućom masom.

4.1.2. Dezeni, diletacije i izlivanje teraco podova

Ako ste se odlučili za teraco s dezenom različitih boja ili različitih pigmentiranih smeša, onda se najpre taj dezen mora ocrtati ili obeležiti na površini pomoću metalnih traka koje će međusobno razdvajati različite elemente. Čak i ako ste se odlučili za jednobojnu površinu, u slučaju da je veća, biće potrebno da se podeli na segmente (da se „diletira“) i tako izliva u delovima, pošto bi u suprotnom teraco kasnije mogao da ispuca. Odozgo dolazi sloj cementa preko kog se, dok je još mokar, pospe smeša za teraco i poravna, deo po deo, prema obeleženim diletacijama. Komadi agregata koji budu virili se utiskuju u površinu, pa se na kraju sve poravna. Kada smeša počne da se stvrdnjava, cela se površina sabije i izravna teškim valjkom.

4.1.3. Brušenje teraco podova

Kada je ceo pod prekriven smešom teraca i kada ona potpuno očvrsne (sušenje i očvršćivanje traje najmanje 48 sati), treba da se uglača brušenjem. Pri brušenju se stvara velika prašina jer je to suvi postupak, pa okolno pokućstvo i prostorije pre početka samog posla treba dobro zaštititi.
Nakon brušenja, površina teraca se premazuje finom mešavinom cementa, kojom se popunjavaju sve sitne pore nastale brušenjem. Zatim se sve treba dobro očistiti. U poslednjem koraku, površina teraca se još jednom brusi dijamantskom brusilicom kako bi postala sasvim glatka i sjajna. Kada pod bude gotov i zakoračite preko njega, moći ćete da vidite svoj odraz kao u ogledalu!

4.2. Održavanje teraco podova

Po završetku radova, oko teraco poda praktično nećete imati nikakvog posla. Ipak, pravilno čišćenje će svakako biti potrebno kako bi pod zadržao sjaj i lepotu svih narednih decenija. Evo nekoliko saveta u vezi s tim:
- Svakodnevno uklanjajte površinsku prašinu.
- Odmah obrišite prosute tečnosti.
- Ako je potrebno, koristite rastvor za čišćenje kamenih podova kako biste uklonili bakterije i nakupljene nečistoće.
- Ako želite da se površina zaista sija, na svakih nekoliko nedelja upotrebite mašinu za poliranje, koju možete naći u prodaji. Samo se njom pod može ispolirati do visokog sjaja. Možete upotrebiti i profesionalnu mašinu za poliranje na svakih 5 godina; ona se može naći za iznajmljivanje ili pozovite majstora koji vam je teraco i napravio.
- Izbegavajte sredstva za čišćenje na bazi razređivača, koja mogu oštetiti poliranu površinu teraca.

Ako pravilno vodite računa o podu, potrajaće nekoliko generacija. Vremenom se, međutim, na najfrekventnijim mestima mogu pojaviti pukotine ili naprsline. U takvim se slučajevima teraco može popraviti. To zahteva ponovno profesionalno brušenje i poliranje. Popravljeni teraco pod zablistaće jednako sjajno kao kada je bio sasvim nov!

Daibau.rs, pomažemo pri prooceni investicije i izboru izvođača za vaš DomŽELIM PONUDU IZVOĐAČA RADOVA
Poslednji projekti

Reparacija poda od teraco kamena

Potrebno je da se reparira pod od teraco kamena sa lomljenim mermerom u haustoru površine oko 50 kvm. 158760 € do 264600 €

........

Teraco majstor na terenu - opseg grobnice

Potrebno da se postavi liveni teraco na opseg grobnice. 63504 € do 105840 €

........

Reparacija betonskog teraco stepenista

Potrebna popravka betonskog teraco stepeništa. 52920 € do 88200 €

........

ŽELIM PONUDU IZVOĐAČA RADOVA

Cena, Ponuda za reparacija i poliranje teraca na stepeništu u stambenoj zgradi, cca 100 m2 ukupno u oba ulaza
Teraco kamen, Beograd

630 € do 1050 €

Cena, Teraco, cca 55 m2
Teraco kamen, Beograd

2475 € do 4125 €

Cena, Postavljanje terazzo ploča na stepeniste, cca 20m2
Teraco kamen, Beograd

225 € do 375 €

Cena, Zamena spoljnih teraco stepenica i pristupne staze, cca 10m2
Teraco kamen, Beograd

450 € do 750 €

Cena, Teraco po meri, cca 2,5m2
Teraco kamen, Beograd

540 € do 900 €

Cena, Teraco kamen za terasu, cca 145 x 30 x 15cm
Teraco kamen, Žitorađa

540 € do 900 €

Cena, Enterijer predsoblje podest stepenice, 5 kv. metara (3+2), 14 stepenika
Teraco kamen, Beograd

2250 € do 3750 €

Cena, Popravka i poliranje teraco pločica na terasi, cca 1,24x3,55m
Teraco kamen, Novi Sad

540 € do 900 €

Cena, Urađena betonska ploča treba staviti teraco podlogu, cca 50m2
Teraco kamen, Ledinci

900 € do 1500 €

Cena, Postavljanje teraco stepeništa, cca 4.6 m2
Teraco kamen, Kragujevac

225 € do 375 €

Cena, Reparacija teraco podloge, cca 10m2
Teraco kamen, Čačak

180 € do 300 €

Cena, Reparacija teraco kamena, cca 170 m2 podesta i 130 m1 stepenika
Teraco kamen, Niš

720 € do 1200 €

Cena, Brusenje teraca, cca 15m2
Teraco kamen, Beograd

360 € do 600 €

Cena, Štampani beton, cca 80m2
Teraco kamen, Jug Bogdanovac

1350 € do 2250 €

Cena, Granulat za teraco pod2, cca 240m2
Teraco kamen, Veliko Gradište

540 € do 900 €

Cena, Restauracija teraco poda u zgradi, Oko 26m2
Teraco kamen, Beograd

450 € do 750 €

Cena, Poliranje teraca, cca 50m2
Teraco kamen, Obrenovac

540 € do 900 €

Cena, Popravka pukotina i poliranje teraca, cca 10m2
Teraco kamen, Beograd

270 € do 450 €

Cena, Popraviti postojeći teraco, cca 8m2
Teraco kamen, Aranđelovac

540 € do 900 €

Cena, Poliranje postojećeg teraco poda, Lodja, cca 6 m2, zgrada sa liftom, 5.sprat
Teraco kamen, Novi Sad

270 € do 450 €

Cena, Reparacija teraca, cca 30m2
Teraco kamen, Sokobanja

1800 € do 3000 €

Cena, Postavljanje teraca na polukružni balkon., cca 8m2
Teraco kamen, Loznica

630 € do 1050 €

Cena, Teraco pod za terasu, cca 20m2
Teraco kamen, Mladenovac

900 € do 1500 €

Cena, Poliranje starog teraca, cca 30m2
Teraco kamen, Pirot

270 € do 450 €

Cena, Popravka teraco poda na otvorenoj terasi, cca 90 x 300 cm
Teraco kamen, Novi Sad

180 € do 300 €

Cena, Da mi se obnovi/reparira postojeća teraca., cca 60 m2
Teraco kamen, Velika Moštanica

900 € do 1500 €

Cena, Brušenje i poliranje teraco poda, predsoblje 1,16x4,8 i malo presoblje 1,30x0,80
Teraco kamen, Subotica

450 € do 750 €

Cena, Postavljanje teraca, cca 5m2
Teraco kamen, Beograd

225 € do 375 €

Cena, Obrada stepenika , 6 stepenika 1,40m
Teraco kamen, Smederevo

1350 € do 2250 €

Cena, Brušenje i poliranje teraco pločica na zatvorenoj terasi, 0ko 34 m2
Teraco kamen, Novi Sad

900 € do 1500 €

Cena, Pod od teraco kamena za garažu, cca 38m2
Teraco kamen, Ugrinovci (Zemun)

1710 € do 2850 €

Cena, Teraco polukružne stepenice , cca 6 kom
Teraco kamen, Veliki Radinci

360 € do 600 €

Cena, teraco kamen ispred kuće, cca 50 m2
Teraco kamen, Ralja

2250 € do 3750 €

Cena, Postavljanjem teraco kamena, cca 40m2
Teraco kamen, Resnik

1800 € do 3000 €

Cena, Izrada teraco poda na terasi, cca 18m2
Teraco kamen, Beograd

810 € do 1350 €

Cena, Postavka teraco poda na mestu oštećenja, cca 10m2
Teraco kamen, Beograd

540 € do 900 €Pogledajte druge završene projekte i cene

Teraco kamen cenovnik

Zatražite neobavezujuću ponudu od firmi

940+ PREDUZEĆA ZA Teraco kamen
BESPLATNA PRETRAGA
BEZ PROVIZIJE
ZATRAŽI PONUDU

Tražite dobre izvođače radova za područje Teraco kamen?

Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
© 2023 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana