Za područje
    OTP banka

    Ljuštenje farbe - rešenje za trajnu i lepu boju zidova

    Pucanje i guljenje farbe na zidovima jedan je od najčešćih problema sa kojima se suočavaju vlasnici kuća. To ne utiče samo na izgled enterijera, već je često pokazatelj dubljih problema koje valja što pre rešiti. Zato smo detaljnije razmotrili osnovne uzroke koji dovode do ljuštenja farbe i istražili praktična rešenja koja će vam pomoći da održite svoje zidove u besprekornom stanju.
    Stručni članak 218
    ljustenje farbe resenje za trajnu i lepu boju zidova
    Imamo čak 3286 izvođača radova za područje Krečenje, moler:

    Važnost kvalitetne i izdržljive farbe

    O pucanju i ljuštenju farbe valja razmišljati ranije - još pri izboru i kupovini. Kvalitetna i izdržljiva farba obezbediće optimalnu zaštitu zidova, a istovremeno će dati estetski efekt koji želite u enterijeru ili eksterijeru. Zbog toga morate biti oprezni prilikom kupovine i kasnije prilikom krečenja. Odabirom odgovarajuće vrste i tipa farbe možete očekivati da će zidovi duže ostati vizuelno atraktivni, a jednako biti otporniji i na vremenske uslove, mehanička oštećenja i druge unutrašnje i spoljne faktore. Na taj način ćete i dugoročno uštedeti na troškovima održavanja i obnavljanja boje.

    Uobičajeni uzroci ljuštenja farbe sa zida

    Nepravilna priprema površine

    Adekvatna priprema površine koju nameravate da okrečite je ključna za pravilno prianjanje nove boje. To uključuje temeljno čišćenje pre početka rada, uklanjanje svih tragova stare boje, rđe ili nečistoća te upotrebu kvalitetnog prajmera. Guljenje boje je uobičajeno kod renoviranja starijih objekata, ako zidovi nisu dobro očišćeni ili nisu uklonjeni svi slojevi stare boje. Toga radi, nova boja može vrlo brzo ponovo početi da se ljušti zbog lošeg prianjanja.

    Vremenski uslovi

    Svake godine su ekstremni vremenski uslovi sve izraženiji, tačnije, sve su češće, nagle i neočekivane promene temperature i pritiska, pa i na to valja računati kao na jedan od faktora pojave pukotina i ljuštenja zidova. Visoke temperature, intenzivni UV zraci i visoka vlažnost mogu se smatrati uzrocima koji dovode do toga da se slojevi farbe rastežu i stežu, i naposletku ispucaju. To se često može videti na fasadama kuća koje su stalno izložene UV zracima i temperaturnim kolebanjima.

    Guljenje farbe sa fasade

    Upotreba farbe lošeg kvaliteta

    Odabir prave vrste i tipa farbe je ključan za sprečavanje ljuštenja zidova. Nekvalitetne ili jeftinije varijante često ne nude dovoljnu adheziju ili elastičnost, što može brzo dovesti do vidljivih oštećenja. Ako se, recimo, za krečenje dečje sobe upotrebi slabija boja, može se desiti da brže propadne zbog većeg habanja.

    Mehanička oštećenja

    Mehanička oštećenja, kakva su ogrebotine, udubljenja ili udarci, mogu oštetiti zaštitni sloj boje i uzrokovati njeno pucanje i guljenje. Zamislite dom u kome su zidovi izloženi svakodnevnim rizicima kao što su pomeranje i udarci nameštajem, udaranje igračkama ili slično. Sve to prouzrokuje fizičko habanje boje. Takve stvari posebno važe za prostorije koje stalno i dugo koriste svi ukućani - hodnike i dečje sobe, recimo - gde su direktni kontakti sa zidovima učestali.

    Hemijske reakcije

    Interakcije boje sa drugim hemikalijama ili nekompatibilnim materijalima mogu dovesti do njenog propadanja, razgradnje i, i na posletku, ljuštenja. Zbog toga se ne preporučuje upotreba neodgovarajućih sredstava za čišćenje farbanih površina, jer takvi postupci izazivaju hemijske reakcije i uglavnom imaju za posledicu guljenja farbe.

    Kada razumete preduslove i uzroke koji mogu dovesti do problema, onda su veće šanse da sprečite njihovu pojavu. Dakle, u prevenciju može da se ubroji valjana priprema zidova i kupovina kvalitetne farbe, odgovarajuće vrste i cenovne kategorije. Tako će zidovi duže vreme ostati vizuelno atraktivni i zaštićeni.

    Pucanje i otpadanje farbe

    Prepoznavanje problema ljuštenja farbe

    Često se misli da je ispucalost i otpadanje farbe samo manje estetsko pitanje, ali to može ukazivati i na mnogo dublje probleme koja se bez oklevanja moraju rešiti.

    Znaci koje ne treba zanemarivati

    Prvi znki koji se najčešće prvi i primeti je česta promena izgleda površine - javlja se nijansiranje, mehurići ili naprsline. Može se primeti da površina puca ili se kruni i pri laganom dodiru. Sve su to upozorenja da farba gubi svoju zaštitnu funkciju.

    Pregled i „prva pomoć“ oko guljenja zidova

    Kada primetite prve znake ljuštenja, važno je odmah delovati. Prvo valja dobro pregledati sva oštećena mesta i površine te proceniti stepen uznapredovalosti stanja. Ako se boja ljušti samo na jednom mestu i na maloj površini, možete pokušati da to rešite sami. Sasvim ogulite mesto koje je počelo da se ljušti, temeljno sve očistite i ponovo nanesite boju. Međutim, valjalo bi da upotrebite kvalitetnu farbu koja odgovara oštećenoj površini i strogo se pridržavate uputstava proizvođača.

    Ako je ljuštenje uznapredovalo i zahvatilo više, pa se čini da je problem ozbiljniji, najbolje će biti da pozovete nekog molera za savet i eventualnu sanaciju.

    Otpadanje farbe sa plafona

    Procena obima oštećenja i potreba za stručnom pomoći

    Ako ste sve pregledali i utvrdili da je oguljena veća površina ili da se to desilo na više mesta, onda nema druge do da pozovete stručnjaka za savet. Profesionalni moleri će znati da procene pravo stanje, utvrde uzrok, način adekvatne sanacije kao i to kakvim materijalom mora da se radi. Videće da li je sve samo površinski ili su zahvaćeni i dublji delovi zida, pa će na osnovu toga znati šta vam je dalje činiti.

    Kada odlučujete u vezi sa tim da li da angažujete profesionalca ili ne, ne tražite samo najjeftinije ponude, već proverite i reference, iskustvo i prethodne projekte majstora.

    Time ćete se osigurati, u smislu da je taj majstor zaista kvalifikovan da se bavi specifičnim problemima kakvi su vaši. Takođe se preporučuje da tražite i razmotrite više ponuda, da biste doneli informisanu i dobru odluku.

    Imajte na umu da je ponekad kratkoročni trošak angažovanja profesionalca investicija koja se dugoročno isplati. Ako ste se prepoznali u ovom članku i suočavate se sa problemom ispucalih ili oguljenih zidova, ne oklevajte da nam pošaljete upit.

    Stručni članak 218
    Autor: Daibau trendovi magazin

    Da li Vam je članak bio koristan?


    Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
    Ideje za uređenje doma

    Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

    Tražite dobre izvođače radova za područje Krečenje, moler?

    Imamo čak 3286 izvođača radova za područje Krečenje, moler:

    Besplatna pretraga
    Tražimo lokalno
    Bez provizije
    Imamo čak 3286 izvođača radova za područje Krečenje, moler
    8.9
    0

    Molerske i gipsarske usluge GIPS & BOJA Novi Sad


    8.9
    0

    MOLERSKA RADNJA MIRCOLOR MIĆKO NOVI SAD


    9.5
    0

    UDRUŽENJE ZAUUM


    8.6
    2

    B&BCOMPANY


    Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
    © 2023 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana