Za područje
    b2c

    Ideje za zidani roštilj u dvorištu

    Članak je pregledalo čak 743+ korisnika
    Sigurni smo da mnogi od vas željno iščekuju proleće, toplije vreme, sunčane dane. Jedna od omiljenih aktivnosti na otvorenom, naročito kada želimo da provedemo kvalitetno vreme sa bližnjima, jeste roštiljanje. Ako ste oduvek želeli da imate stabilan roštilj koji ćete koristiti dugi niz godina, najbolji izbor je zidani roštilj.
    Stručni članak 743
    rostilj
    Imamo čak 379 izvođača radova za područje Manji zidarski radovi:

    Kada nastupe topli i sunčani dani, jedna od aktivnosti kojoj se najviše radujemo jeste roštiljanje. Ovde nije reč samo o pripremi hrane, premda je ovaj vid termičke obrade iste mnogima omiljeni, roštiljanje povezujemo sa druženjem, zabavom, proslavama.

    Ako volite da majstorišete možete izraditi i sami roštilj u svom dvorištu. Međutim, važno je napomenuti da treba da se “naoružate” strpljenjem i odgovarajućim alatom: lopatom za mešanje maltera, mistrijom, libelom, čekićem, nabavite odgovarajući materijal - opeku, metalnu rešetku, cement, pesak…

    Šta treba da znate pre zidanja roštilja?

    Prvo i osnovno - gde ćete ga pozicionirati. Kako je u pitanju konstrukcija, koju za razliku od električnog roštilja ne možete pomerati, dobro razmislite gde će se vaš budući roštilj nalaziti. On treba da bude blizu kuće, tako da vam nadohvat ruke bude sve što vam je potrebno, ali ipak dovoljno udaljen kako ne bi ulazio dim i neprijatni mirisi.

    Budući roštilj trebao bi da bude udaljen makar 3 metra od okolnih kuća, drveća i ostalog rastinja, radi sigurnosti.

    Druga stvar na koji je važno da obratite pažnju jeste određivanje optimalne visine roštilja. Potrebno je da uzmete u obzir svoju visinu i činjenicu da ćete stajati ispred roštilja dok pripremate jela. Svakako ne želite da napravite previše nizak roštilj zbog kojeg ćete biti u pognutom položaju, niti previše visok, oko kojeg će vam biti teško da manevrišete.

    Zidani roštilj od opeke sa rešetkama
    Ako volite da majstorišete možete izraditi i sami roštilj u svom dvorištu.

    Treća stvar - uzimanje mera. Neka vam orijentir bude rešetka za roštilj, prema njenim dimenzijama odredite unutrašnju veličinu roštilja, procenite koliko vam prostora treba za ugalj, broj cigli neophodnih za konstrukciju. Naime, veličinu budućeg roštilja ćete jednostavno odrediti tako što ćete rešetku položiti na pod a opeku koju ste nabavili za roštilj poređati oko iste, ostavljajući razmak od jednog centimetra između cigle i metala.

    Četvrta stvar - čvrsta podloga. Kada zidate roštilj, ne smete izgubiti iz vida da on zahteva čvrstu bazu. Ukoliko nemate pogodni deo dvorišta za zidanje roštilja, najbolje je napraviti ravnu betonsku bazu koja može da podnese težinu roštilja. Dakle, ako ne zidate roštilj na već izbetoniranom delu dvorišta, poravnajte tlo i napravite temelj dubine oko 20 cm.

    Bilo bi dobro da makar imate okviran nacrt konstrukcije roštilja pre nego se upustite u njegovu izradu. Tako će vam biti lakše da ugrubo napravite troškovnik. Možete dodati i prostor za sedenje pored roštilja, ali tako da onome ko sedi ne smeta prevelika toplota, dim ni mirisi koji se šire. Radi veće praktičnosti, ako imate mesta, vremena, materijala i dobre volje, pored roštilja bi valjalo napraviti i deo za pripremu hrane u vidu pomoćnog stočića. Ne zaboravite da prilikom planiranja roštilja uračunate i njegovu površinu, kao i neophodan materijal za izgradnju pomoćnog stočića.

    Još jedan dodatak vašem zidanom roštilju može biti tenda koja će ga zaštititi od nepovoljnih vremenskih uslova, kao i stazica koja će voditi do njega.

    Ideje za zidani roštilj

    Za početak treba razmišljati o izradi temelja. Najpre izravnajte teren pre nego što postavite daske za šalovanje. Potom napunite prostor betonom. Preporuka je da koristite armaturu od deblje žice na uglovima koja će doprineti čvrstini konstrukcije.

    Građevinski pesak i cement biće vam potrebni za pravljenje cementnog maltera. Vreme je da ih zamešate prema uputstvu na pakovanju, ali nećete pogrešiti ako pomešate sastojke u razmeri jedna lopata cementa: 3-4 lopate peska, uz dodatak adekvatne količine vode. Mešajte dok malter ne bude bio kompaktan, homogen i gladak. Preporuka: nemojte praviti odjednom prevelike količine maltera, jer se isti brzo vezuje i traži veliku brzinu pri radu. Nanesite sloj cementnog maltera mistrijom prateći oblik cigli, tako da bude što ravnije. Nakon svakog sloja libelom proverite da li su sve cigle u ravni, horizontalno i vertikalno. Uklonite višak maltera, popunite praznine i poravnajte. Gradite roštilj u visinu.

    Zidanje roštilja malterom i ciglama
    Nanesite sloj cementnog maltera mistrijom prateći oblik cigli, tako da bude što ravnije.

    Kada dođete do određenog nivoa (zavisno od svoje visine), napravite prostor za ugalj odnosno ćumur, tako što ćete cigle postaviti okrenute na unutrašnju stranu. Potom slede još jedan ili dva standardna sloja cigli, a nakon toga, na narednom sloju, ponovo okrenite cigle na unutrašnju stranu da biste formirali prostor za ugradnju rešetke (držači za rešetku roštilja). Na ovaj način pravite praktične nosače od cigli. Kada ste završili sa slojevima cigli, nanesite još jedan sloj maltera te poravnajte. Ako želite rustičniji izgled roštilja, ostavite “golu” ciglu, a ako ne, možete izmalterisati zidove konstrukcije roštilja. Svoj zidani roštilj možete koristiti nakon 48 sati, tj. dva dana.

    Ako vam se izrada roštilja dopala, možete probati i sa furunom.

    Vatra u furuni
    Ako vam se izrada roštilja dopala, možete probati i da napravite furunu.

    I u ovom slučaju potrebna je izrada temelja uz korišćenje daski za šalovanje i armature od deblje žice na krajevima. Za zidanje ne morate koristiti opeku, to možete učiniti i sa betonskim blokovima. Oko unutrašnjeg dela postavite okvir od gredica a preko njega daske ili OSB ploču. I na ploču je potrebno staviti beton i izravnati gornji sloj. Nakon što se sloj betona osušio kredom označite deo gde će biti pećnica. To možete uraditi na sledeći način: u središte postavite štap, za njega zavežete kanap određene dužine, koja će biti poluprečnik kruga. Za donji kraj kanapa zavežete kredu. Pomerajte kanap u krug oko središta (štapa). Princip je identičan korišćenju šestara. Oko iscrtanog kruga počnite sa zidanjem ciglama.

    A kako sazidati kupolu furune? Koristite deblji stiropor kao potporu ciglama. On kasnije može da se jednostavno ukloni kada se cementni malter stegne. Potpora za cigle od stiropora biće vam potrebna i kod zidanja prednjeg luka (mesto gde se unosi hrana). Naravno, neophodno je furuni obezbediti ventilaciju uz pomoć dimnjaka. Kupolu furune potrebno je obaviti čeličnom mrežicom te prekriti cementnim slojem debljine oko 10 mm. Furunu možete koristiti nakon mesec dana.

    Mladić priprema meso u furuni
    Priprema mesa u furuni

    Da li je bolji zidani roštilj ili električni roštilj?

    Poslednjih godina električni roštilji dobijaju sve više na popularnosti. Razloga za to je dosta: električni roštilj je mobilan (prenosiv), može se koristiti i u kući i u dvorištu, zagreva se za svega par minuta, jednostavan je za korišćenje i održavanje te je odlično rešenje za “amatere”. Mnogi električni roštilji imaju tajmere, baš kao rerne, tako da ne morate da brinete da li će meso ili povrće zagoreti. Samim tim redukovana je i opasnost od požara. Proizvodi manje toplote, a manje je i neprijatnih mirisa. Gde nema vatre nema ni dima, ali ni pepela, te se električni roštilj znatno lakše čisti. Rešetku (naravno ohlađenu) skinite sa roštilja i operite je pod slavinom. Kod nekih modela moguće je pranje rešetke u sudomašini.

    Električni roštilj
    Električni roštilj je mobilan, može se koristiti i u kući i u dvorištu, zagreva se za svega par minuta...

    Međutim, električni roštilji imaju i određene mane. Prva je očigledna - ne može se koristiti ako nema struje, mora imati pristup utičnici. Premda je mobilnost njegova prednost, sa električnim roštiljem je potrebno nositi i produžni kabl.

    Druga, za mnoge značajnija mana, je odsustvo karakterističnog ukusa. Jeste da je električni roštilj savremena i praktična opcija, međutim ne daje intenzivan ukus i dimljenu aromu povrću i mesu kao tradicionalni roštilj na drvo i ćumur.

    Pečenje mesa na roštilju
    Tradicionalan roštilj daje mesu i povrću intenzivan ukus i dimljenu aromu.

    Ako ste se odlučili za “uradi sam” varijantu roštilja, odnosno na to da ga sami sazidate u dvorištu, pripremite se da zasučete rukave i zaprljate ruke. Naoružajte se strpljenjem jer izgradnja roštilja nije nimalo “naivan” zadatak. Štaviše, u pitanju je zahtevan, složen projekat koji samo naizgled deluje jednostavno. Zahteva planiranje, premeravanje, nabavku građevinskog materijala ali i alata koji, ako niste majstor, teško da imate u svom domu. Tu je i dosta fizičkog rada - od pravljenja maltera, zidanja, do krajnjeg malterisanja.

    Ako biste želeli da izgradnju roštilja ipak prepustite majstorima, možete se obratiti nama. Pošaljite upit odgovarajućim i ocenjenim zidarima u vašoj okolini - besplatno i bez obaveza!

    Izgradnja roštilja spada u manje zidarske radove. A koliko koštaju manji zidarski radovi? Primera radi, podizanje zida od opeke debljine 20 cm i visine 3 m, košta oko 120 EUR dok bi betonski zid od 25 cm izašao oko 140 EUR/m3.
     

     

     

     

    Stručni članak 743
    Autor: Daibau trendovi magazin

    Da li Vam je članak bio koristan?


    Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
    Ideje za uređenje doma

    Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

    Tražite dobre izvođače radova za područje Manji zidarski radovi?

    Imamo čak 379 izvođača radova za područje Manji zidarski radovi:

    Besplatna pretraga
    Tražimo lokalno
    Bez provizije
    Imamo čak 379 izvođača radova za područje Manji zidarski radovi
    9.7
    0

    NEBOJŠA MADŽAREVIĆ PR MADŽAREVIĆ GRADNJA


    10
    15

    TRIVUN ŠKORIĆ PR HIDROIZOLACIJA ŠKORIĆ


    8.6
    0

    Jupel


    8.7
    0

    Gajic 037


    Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
    © 2023 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana