Za područje
  OTP banka

  Metalne konstrukcije za hale - koje su njihove prednosti?

  Članak je pregledalo čak 1334+ korisnika
  Hale su specijalizovane građevine, najčešće većih razmera, koje nisu namenjene stanovanju, već raznim vrstama i tipovima poslovanja (za različite grane industrije i poljoprivredu kao proizvodni ili skladišni objekti) ili čak za sajmove, kulturne i sportske događaje. One su najčešće montažne, sa metalnom konstrukcijom i kao takve imaju brojne prednosti. Ovoga puta su, stoga, metalne konstrukcije za hale, njihova primena, benefiti, način izrade naša tema.
  Stručni članak 1334
  metalne konstrukcije za hale
  Imamo čak 2924 izvođača radova za područje Metalne konstrukcije:

  Od kog materijala su načešće metalne konstrukcije za hale?

  Čelik je materijal koji se najviše koristi za izradu metalnih konstrukcija, koliko zbog svoje izdržljivosti, zatezne čvrstine i postojanosti toliko i zbog visoke otpornosti i drugih mehaničkih karakteristika koje se ne menjaju tokom vremena. Svaka od grana privrede mora da odgovori na ekološke izazove, pa samim tim i sektor građevine te je važno istaći da se čelik smatra ekološki prihvatljivim materijalom pošto se može reciklirati više puta a da pri tom ne izgubi ni jednu od svojih osobina.  

  Čelik je legura gvožđa kojoj je, pored ostalih legirajućih elemenata, dodat ugljenik kao najvažniji. Danas su gvozdene konstrukcije zamenjene čeličnim, a aluminijumske se koriste samo za određene delove zgrada.

  Metalna konstrukcija sastoji se od primarne i sekundarne strukture. Primarnu čine nosivi okviri i stabilizacioni elementi budući da ona osigurava stabilnost objekta i prenosi opterećenje na temelj. Sekundarnu strukturu, pak, čine krovna i fasadna potkonstrukcija.

  Savet stručnjaka iz firme MINEL ENIM SMEDEREVO DOO SMEDEREVO

  1. Šta biste naveli kao prednost metalnih konstrukcija u odnosu na konvencionalne građevinske materijale?

  PREDNOSTI:

  -  Konstrukcije od metala su upotrebljive u svim granama građevinarstva (za sve vrste objekata);
  -  Konstrukcije od metala mogu da savladaju sve vrste raspona kao i oblike statičkih sistema;
  -  Konstrukcije od metala lako isprate sve oblike konstrukcije (dizajn);
  -  Konstrukcije od metala su gabaritno i težinski neuporedivo manje od ostalih materijala (drvo, beton, opeka….) za zahtevane raspone i statičke modele konstrukcija objekata:
  -  Konstrukcije od metala se vremenski mnogo brže izrađuju od klasičnih vrsta materijala (drvo, beton, opeka….);
  -  Konstrukcije od metala se mogu izrađivati u radioničkim uslovima, nema ograničenja od spoljašnjih vremenskih uticaja (za klasične materijale radovi kao što su zidanje, izrada oplata i betoniranja se rade licu mesta…);
  -  Konstrukcije od metala pri izradi se mogu podeliti na različiti broj segmenata koji se vremenski paralelno izrađuju, skraćivanje roka izgradnje;
  -  Konstrukcije od metala se mogu radionički završno izraditi i ne moraju da zahtevaju dodatnu obradu na mestu ugradnje;
  -  Konstrukcije od metala se mogu projektovati u delovima koji omogućuju lak i bezbedan transport od mesta izrade do mesta ugradnje (transport do vrlo nepristupačnih mesta ugradnje);
  -  KONSTRUKCIJE OD METALA SE MOGU RECIKLIRATI I PONOVO UPOTREBITI.

  MANE:

  -  Konstrukcije od metala su SKLONE KOROZIJI, potreban im je periodičan pregled i vrlo često ponovna zaštita;
  -  Konstrukcije od metala su dobri prenosnici toplote – nemaju dobre termoizolacione karakteristike;
  -  Konstrukcije od metala podložne su promeni mehaničkih karakteristika usled većeg povećanja temperature (požari), gube svojstva na pritisak, zatezanje i ostalo;
  -  Konstrukcije od metala zahtevaju stručno radno angažovano osoblje u svim delovima izrade;

  2. Kako se kreću cene projektovanja?

  U zavisnosti od složenosti konstrukcije (zahtevnosti projektnog zadatka) izrada projekta metalnih konstrukcija (sa obuhvatom projektovanja – modeliranje, analiza, dimenzionisanje, radionička dokumentacija) se kreće
  -  ako je obračun po površini objekta od 1,80 €/m2 do 3,6 €/m2;
  - za specifične konstrukcije od 0,06 €/kg do 1,0 €/kg.
  - Postoje i drugi odnosi cene projektovanja za neke metalne konstruktivne elemente koji su zahtevni, a gabaritno i težinski mali.

  G-din Vojislav Bojatović, MINEL ENIM SMEDEREVO DOO SMEDEREVO

  Sve se više primenjuju u modernom građevinarstvu, a mi u nastavku teksta otkrivamo i zašto.

  Kako se grade metalne konstrukcije za hale?

  Hale sa metalnom konstrukcijom su montažni građevinski objekti čiji je proces nastanka striktno definisan projektom izgradnje. Buduća konstrukcija mora se prilagoditi svim potrebama, a prilikom planiranja mora se uzeti u obzir i mogućnost proširenja ili preuređenja hale usled promene uslova ili situacije.

  Dakle, projekt se izrađuje za svaku investiciju pojedinačno, zavisno od potreba i konačne namene objekta. Proces projektovanja podrazumeva razvoj komponenti koje su najrelevantnije za kasniju funkciju, bilo da su u pitanju magacinske, proizvodne ili komercijalne hale. Tek nakon faze projektovanja, sledi fabrička proizvodnja elemenata metalnih konstrukcija, transport i montaža gotovih delova. Metalna konstrukcija se pokriva limom ili sendvič-panelima, u zavisnosti od potreba investitora.

  Jedno je sigurno - metalne konstrukcije za hale su uznapredovale zahvaljujući upotrebi savremenih mašina i razvoju tehnologija proizvodnje.

  Prednosti metalne konstrukcije za hale

  Postoji čitav niz razloga zbog kojih se mnoge kompanije u svetu, ali i u Srbiji, radije opredeljuju za montažne metalne konstrukcije, nego za zidane objekte.

  Prva prednost metalne konstrukcije za hale koju ćemo navesti jeste široka primena. Bez obzira da li je metalna konstrukcija rešetkasta ili ramovska, da li je na jednu ili dve vode, spratna ili ne, činjenica je da je sve češći izbor pri podizanju ovog tipa objekata, kako u Srbiji, tako i u svetu. Primenu mahom nalaze pri podizanju proizvodnih i industrijskih postrojenja, skladišta, ali i prodajnih objekata i poslovnih zgrada.

  Hala
  Metalne konstrukcije uglavnom primenu nalaze za proizvodna i industrijska postrojenja, skladišta...

  Vrlo često se metalne konstrukcije mogu videti i kao osnova sportskih objekata. Hale sklopljene od metalnih konstrukcija je moguće proširivati, nadograditi - jednom rečju, odgovoriti na specifične zahteve klijenata.

  Metalna konstrukcija može biti od punog profila ili rešetkasta, u zavisnosti od namene budućeg objekta.

  Druga prednost je brza montaža - njihovo postavljanje je znatno brže nego standardna izgradnja objekata. Čelični elementi koji se koriste su svi polufabrikati, odnosno, proizvode se u fabrici. Otud sledi još jedna prednost - zbog kontrole procesa proizvodnje svi profili su standardizovani i zato svi isti, precizno definisani i visokog su kvaliteta. Elementi se kamionima prevoze do gradilišta gde se od njih sklapa zadata struktura. Sami čelični profili imaju odlične fizičke i mehaničke karakteristike koje su posledica osobina čelika kao građevinskog materijala. Njima se mogu postići izuzetni rezultati - spojiti vrlo udaljene tačke. Upravo u tome leži razlog njihove učestale upotrebe pri gradnji onih konstrukcija koje premošćavaju raspone kakve imaju hale, dvorane, mostovi, stadioni i slični objekti.

  Metalne konstrukcije se brzo proizvode i za kratko vreme postavljaju - dakle, odlikuje ih kraći rok završetka radova.

  Pored brze i precizne montaže, prednosti ovakve konstrukcije jesu ekonomična izgradnja, lako održavanje (nakon izrade elementi se odmah u kontrolisanim uslovima štite od korozije), jednostavno kombinovanje sa drugim građevinskim materijalima, dug vek trajanja. Ovakva konstrukcija je sigurna sa stanovišta zaštite od zemljotresa.

  Čelična konstrukcija ima brojne prednosti s ekonomskog, estetskog, sigurnosnog i ekološkog stanovišta.
  Izvođači radova
  Metalne konstrukcije za hale su uznapredovale zahvaljujući upotrebi savremenih mašina i razvoju tehnologija proizvodnje

  Danas se metalne konstrukcije sve češće koriste kao brzo rešenje koje donosi veliku uštedu uz visok kvalitet i sigurnost. Cena same metalne konstrukcije najviše zavisi od njene veličine, pošto se za velike objekte kao što su, na primer, proizvodne hale, cena računa po kilogramu materijala, a ne po dimenzijama. Takođe, cena će zavisiti i od vrste čeličnih profila kao i od ponuđača usluge.

  Ukoliko tražite profesionalne izvođače kojima biste poverili izradu ili nabavku i postavljanje metalne konstrukcije, pomoć možete potražiti na daibau.rs i to potpuno besplatno, brzo i jednostavno. Potrebno je samo da popunite upit na našem sajtu i ubrzo će vam se javiti izvođači sa odgovarajućom ponudom.

   

  Stručni članak 1334
  Autor: Daibau trendovi magazin

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
  Ideje za uređenje doma

  Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

  Tražite dobre izvođače radova za područje Metalne konstrukcije?

  Imamo čak 2924 izvođača radova za područje Metalne konstrukcije:

  Besplatna pretraga
  Tražimo lokalno
  Bez provizije
  Imamo čak 2924 izvođača radova za područje Metalne konstrukcije
  10
  1

  RADNJA ZA PROIZVODNJU METALNIH KONSTRUKCIJA I DELOVA KONSTRUKCIJA ASTON ANTONIJE SIMEUNOVIĆ PR, KALUĐERICA


  8.9
  0

  MAŠINSKA OBRADA METALA RAJAK BRAVARIJA FUTOG


  9.5
  0

  LIMARIJA MILOŠ BUNJA


  9.6
  0

  DOO FERRO CASA SOMBOR


  Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
  © 2023 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana