Za područje
    b2c

    Farbanje drveta - kako pravilno održavati drvene površine u domu?

    Članak je pregledalo čak 803+ korisnika
    Za koji god stil uređenja enterijera i eksterijera da se odlučite jedno je sigurno - veliki deo činiće upravo drvene površine. Drvo je prirodan, ekološki materijal, koji se smatra odličnim izolatorom te se od davnina koristi u razne svrhe u građevinarstvu, a kako u svaki dom unosi toplinu i tradiciju, drveni nameštaj je najčešći izbor kako u stambenim tako u poslovnim prostorima. Međutim, drvene površine brzo propadaju ako se ne održavaju, pa smo se pozabavili pitanjem - kako pravilno farbati drvo i adekvatno održavati drvene površine?
    Stručni članak 803
    farbanje drveta
    Imamo čak 1685 izvođača radova za područje Farbanje drveta:

    Bilo da je reč o podnim oblogama, ulaznim i sobnim vratima, prozorima, ogradi, nameštaju, drvo je jedan od najviše upotrebljenih materijala od najranije istorije. Ipak, dabi drvene površine u vašem domu potrajale, potrebna im je dobra zaštita kao i pravilna nega i održavanje.

    Premda je dobilo upotrebnu vrednost, drvo ostaje živ organizam koji reaguje na razne uticaje - pri visokoj vlažnosti vazduha i temperaturnim kolebanjima ono se skuplja ili bubri, a u kojoj meri zavisiće od vrste drvne građe. UV zraci razlažu lignin u drvetu i zbog toga ono postaje suvo, grubo i sivo. Drvo je laka meta insekata i štetnih mikroorganizama, poput smeđe truleži i plave plesni. Ukoliko drvene površine nisu zaštićene na adekvatan način one brže stare, gube na kvalitetu ali i estetici, podložnije su ogrebotinama i drugim mehaničkim oštećenjima često uzrokovanim samo čestom upotrebom. 

    Farbanje drveta - na šta obratiti pažnju

    Pre nego što krenete sa farbanjem drvenih površina važno je obratiti pažnju na trenutne vremenske prilike. Dan ne sme da bude kišovit ili maglovit, jer dobro je poznato da visoka vlažnost vazduha utiče na to da se bilo koji premaz sporije i lošije suši. Stoga sačekajte sunčani dan i podnevne časove - drvene površine ne bi trebalo da farbate ujutro jer postoji mogućnost da su i dalje prekrivene rosom.

    Pre samog farbanja treba adekvatno pripremiti drvene površine. Da bi premazi dobro prianjali uz površinu, prvo treba ukloniti masnoću, prašinu i druge nečistoće, najbolje specijalizovanim sredstvom za čišćenje. Osim toga, stari sloj boje koji se odvaja od površine, ljušti i drobi, takođe valja sasvim ukloniti sredstvima za skidanje boje koje možete pronaći u farbarama, ili pak pištoljem za vreli vazduh. Ako želite da samo osvežite prethodni sloj boje, biće dovoljno da ga blago izbrusite.

    Koji god element izrađen od drveta da je u pitanju, a pogotovo onaj koji je direktno izložen spoljnim uticajima, mora biti zaštićen sredstvom za impregnaciju, a nakon njegovog nanošenja, sledi završni premaz ili lazura koja pruža optimalnu zaštitu od atmosferskih uticaja.

    Zaštita drveta
    Kako bi drvene površine u vašem domu potrajale, potrebna im je dobra zaštita

    Lazure su premazi koji stvaraju najčešće providan, tanak elastični film na drvenoj površini. Transparentni mikropigmenti lazure zajedno sa vezivom prodiru u drvo i štite ga od različitih spoljnih uticaja, pritom ne narušavajući njegovu prirodnu teksturu. Koju lazuru ili završni premaz odabrati najbolje vam može reći prodavac u farbari, ali neophodno je da i sami pogledate opis proizvoda, pročitate i pridržavate se uputstva na ambalaži. Potpuno providne lazure, bez ikakvog dodatka boje, uglavnom se ne preporučuju kao samostalni premazi za drvene površine na otvorenom. Razlog je jednostavan - one su bez UV filtera i propuštaju ultraljubičaste zrake koji razlažu lignin u drvetu, što rezultira time da ono posivi. Ukoliko ste se odlučili za obnavljanje starih premaza, preporuka je da vaš izbor padne na nijansu koja je malo svetlija od one koju ste prvobitno koristili. Drugi način je da prvobitnu nijansu pomešate sa bezbojnom lazurom odgovarajućih karakteristika.

    Jedna od važnih stvari koju ne treba zaboraviti jeste da proizvod dobro promešate pre nanošenja novog sloja. Drvene predmete pre farbanja treba postaviti u horizontalan položaj, a ako su elementi od drveta fiksirani (poput drvenih ograda) farbanje valja izvoditi od napred ka nazad i odozdo ka vrhu. Ako farbate velike površine nemojte „cepkati” posao - celu površinu završite odjednom. Premaze treba naneti u tankom sloju, a prema uputstvima na ambalaži sačekati da se svaki sloj sasvim osuši.

    Farbanje drvene ograde
    Ako su elementi od drveta fiksirani (poput drvenih ograda) farbanje se radi od napred ka nazad i odozdo ka vrhu

    Ukoliko se ne postupa u skladu sa preporukama proizvođača i struke može doći do različitih posledica. Ako je konačan rezultat pucanje premaza, pojava tankih pukotina i nabora, jasno je da je umesto u tankom sloju premaz nanet debelo. Često se javlja i ljuštenje koje upućuje da drvena površina pre farbanja nije temeljno očišćena ili da je neadekvatno skinut stari sloj boje koji više ne prianja na podlogu. Ukoliko primetite grumuljice na površini znaćete da i u ovom slučaju niste dobro očistili površine ili čak alatke koje ste koristili, a prljavi ili neodgovarajući alat može uzrokovati i pojavu mehuća na površini. Ako kvalitetno ne izvršite brušenje drveta ili prethodnog sloja, stvoriće se gruba podloga.

    Ako premaz uopšte ne prianja ili slabo prianja na površinu, znaćete da masnoća ili prašina nisu u potpunosti otklonjene pre farbanja, a ako se premaz nikako ne suši, problem je najčešće u vremenskim uslovima - vlažnost vazduha je visoka ili je jako hladno, a možda čak niste obrisali sredstvo za uklanjanje prethodne boje.

    Niste dobro odabrali lazuru ako drvo ubrzo posivi pri izloženosti atmosferskim uticajima ili je čak niste naneli u dovoljnom sloju, a nejednako nanošenje lazure za posledicu će imati mrlje na drvenoj površini.

    Znaćete da niste dovoljno čekali da se svaki sloj osuši ako se kao rezultat javi mek završni sloj. Ako vam se ne sviđa dobijena nijansa uprkos tome što ste bili sigurni da se izabrali pravu, problem je najverovatnije u tome što proizvod nije dobro promešan pre upotrebe.

    Drveni nameštaj - održavanje i čišćenje

    Drveni nameštaj osetljiv je na prosipanje tečnosti ali i vruće sudove, te je neophodno uvek koristiti podmetače za čaše i tanjire na kuhinjskim, klub-stolovima i drvenom šanku.

    Redovno čišćenje drvenog nameštaja je izuzetno važno - iako je svima omraženo, mora se činiti makar jednom ili dva puta nedeljno. Nakupljene čestice prljavštine mogu se skoriti na drvenoj površini te ćete prilikom narednog čišćenja morati više da upirete, pa možda time i izgrebete površinu. U tu svrhu najbolje je koristiti mekane krpe od pamuka ili mikrovlakana.

    Čišćenje drvenog nameštaja
    Za čišćenje drvenog nameštaja najbolje je koristiti mekane krpe od pamuka ili mikrovlakana

    Međutim, samo brisanje prašine nije uvek dovoljno, pa je povremeno neophodno obaviti detaljnije čišćenje - pri tom nikako nemojte koristiti abrazivna sredstva, već blage proizvode poput neutralnog sapuna, ekološkog deterdženta ili još najbolje - specijalizovane hemijske preparate. Hemijsko sredstvo nikada ne treba direktno nanositi na drvene površine, već da ga razblažiti sa vodom pa time pokvasiti mekanu krpu i blago prebrisati površine. Ne zaboravite da vlažnom krpom, natopljenom u čistu vodu, isperete drvene površine te sve osušite suvom mekom.

    Drvena stolarija - održavanje i čišćenje

    Ukoliko spadate u grupu onih koji ne žele da se opredele za sve traženiju PVC stolariju već ste verni tradicionalnom, prirodnom izgledu koji se postiže drvenom stolarijom, važno je da znate da je za nju, pored pravilne ugradnje, najbitnije pravilno održavanje.

    Čišćenje drvene stolarije
    Za drvenu stolariju je, pored pravilne ugradnje, najbitnije pravilno održavanje

    Naročito je osetljiva stolarija sa spoljašnje strane - kontinuirana izloženost UV zracima izaziva degradaciju drveta, a padavine podstiču truljenje i veću podložnost napadima štetočina. Stoga je makar jednom godišnje neophodno izvršiti detaljan pregled drvene stolarije, a čim na premazu primetite prve znake oštećenja, najbolje ga je odmah obnoviti. Naročitu pažnju prilikom pregleda treba pokloniti horizontalnim površinama jer su više izložene od vertikalnih klimatskim uticajima. Takođe, po pravilu, više propada drvena stolarija koja je okrenuta na južnu ili zapadnu stranu.

    Drveni podovi - održavanje i čišćenje

    Kao i ostale drvene površine ni drveni podovi ne tolerišu vlagu, koja može dovesti do odvajanja dasaka, škripanja, većih oštećenja. Stoga je prosutu vodu, kafu, ili neku drugu tečnost, treba odmah obrisati sa drvenog poda, suvom krpom. Prilikom brisanja drvenih podova iz istog razloga nikada ne koristite mokru, već samo vlažnu, dobro oceđenu krpu, a izbegavajte i korišćenje čistača na paru. Čišćenje vlažnom krpom činite kružnim pokretima, bez pritiskanja drvenih površina.

    Kada je reč o hemijskim sredstvima, potrebno je koristiti ona neabrazivna, najbolje specijalizovana za tu namenu jer ona pružaju sjaj i negu drvenim podovima. Možete i sami napraviti ekološko sredstvo, a za to su potrebni limunov sok, jabukovo sirće, maslinovo ulje i eterično ulje koje će ostaviti prijatan i svež miris. Sirće uklanja i tvrdokornije masnoće, limunov sok jeste odlično prirodno dezinfekciono sredstvo, a maslinovo ulje neko vreme štiti drvo od čestica prašine.

    Čišćenje drvenog poda
    Prosutu vodu, kafu, ili neku drugu tečnost, potrebno je odmah obrisati sa drvenog poda, suvom krpom

    Koliko će koštati farbanje drveta zavisiće od veličine površine, potrebe za brušenjem i gitovanjem te vrste i broja premaza. Ukoliko vam je potrebno farbanje drveta i u potrazi ste za iskusnim i profesionalnim izvođačima, pomoć možete potražiti na daibau.rs i to potpuno besplatno, brzo i jednostavno. Potrebno je samo da popunite upit na našem sajtu i ubrzo će vam se javiti izvođači s odgovarajućom ponudom. 

     

    Stručni članak 803
    Autor: Daibau trendovi magazin

    Da li Vam je članak bio koristan?


    Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
    Ideje za uređenje doma

    Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

    Tražite dobre izvođače radova za područje Farbanje drveta?

    Imamo čak 1685 izvođača radova za područje Farbanje drveta:

    Besplatna pretraga
    Tražimo lokalno
    Bez provizije
    Imamo čak 1685 izvođača radova za područje Farbanje drveta
    8.6
    0

    Danijel cica pr


    10
    12

    MILOŠ BULIĆ PR RADNJA ZA BOJENJE I ZASTAKLJIVANJE BEOGRAD (VRAČAR)


    10
    1

    ŽOLT HUSAR PREDUZETNIK ZR PLATAN TORNJOŠ


    10
    2

    RAKETIĆ ZAVRŠNI RADOVI DOO


    Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
    © 2023 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana